vcera sme boli s malou na krcnom a v cakarni vedla nas sedela mamicka s dvomi detmi jedno sa zdalo ze je uz po ochoreni lebo malo uz len stopi po pupencoch a to druhe kiahne este nemalo asi bolo v inkubacnej dobe a doma este mali babo ktore kiahne este malo;;;velmi sa bojim ze mala sa nakazika ci od chlapceka ktory v inkubacnej dobe bol alebo od dievcatka ktore bolo po chorobe ;;; ideme na operacou 8 augusta a mala nesmie byt chora ::: taktiez mam obavy ze moja mala ktora ma len 10 a pol mesiaca je uz nakazena do operacie nebude na nej nic vidiet a pojde infikovana pod narkozu:: prosim poradte
nemusela sa nakazit. Ta mala po chorobe uz nesiri chorobu, to druhe dieta by bolo infekcne len ak by sa na druhy - treti den vysypalo.
@milenavitova pozerám,že odkaz neotvorilo 😒
takže takto:
1/ choré dieťa ja nákazlivé ešte pred výsypom
2/ Vírus je vysoko nákazlivý,až 90% detí ktoré boli v styku s chorým dieťaťom sa nakazí .Dieťa sa môže nakaziť aj pobytom v miestnosti,v ktorej sa pred chvíľou zdržiavalo choré dieťa.
3/ Vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou až na vzdialenosť 10m a dotykom s kožnými puchierikmi.
4/ Choré dieťa je nákazlivé už 48 hodín pred výsypom , infekcia sa šíri vzduchom pri rozprávaní,kýchaní a slinami.
5/ Nákaza sa do tela dostane sliznicami nosa,očí,úst , odtiaľ do pľúc, potom do krvného obehu,pečene a sleziny.Krvou sa dostane do kože,kde spôsobuje kožné zmeny.
PS: ale toto všetko nájdeš na nete ...stačí si dať do google "ovčie kiahne" 😉
Ja som bola pri sestri a otcovi, obaja mali kiahne a ja nic. Potom som bola ja aj so synom u neteri, ktora mala kiahne v tom najinfekcnom stadiu a zasa nic. Takze je to o nahode, stasti a imunite. Ak sa ma nakazit, tak sa nakazi
ja by som neriskovala byt v blizskosti choreho dietata so zdravým, ani asi 2 týždne po......teda ak sa nejedna o surodencoch 🙂
@bodka13 surodenci toho chlapceka su chory POMALI 4 tyzdne a on stale nic babo u nich doma taha viac nez 3 tyzdne ;; a dievcatko uz je po chorobe a chlapcek este stale nicc;;;pise sa ze 48 hodin pred vysipom je dieta nakazlive lenze perslo uz vela a on sa este ani nevysipall;; aj tak je infekcny ci nachadza sa v inkubacnej dobe?
@milenavitova inkubačná doba kiahní je 14 až 21 dní ...tak treba vypočítať,koľko dní už prešlo 😉
@milenavitova Takze pocitam - stretli ste sa s tym potencialne infekcnym dietatkom v piatok. Ak sa u neho kiahne neobjavia do pondelka, nedostane chorobu od neho. Dievcatko, ak uz malo len chrasty, by nemalo byt infekcne. Ako pisu aj vyssie, niekedy sa dieta nenakazi aj ked je v kontakte s chorym. Drzim prsty a netrap sa, nemysli na tu horsiu moznost. Prip. sa porad s lekarom (lekarmi), ktory vas pred operaciou sleduje.
@roo no nic ine mi neostava tak dlho sme sa pripravovali na operaciu a zrazu to....takze ak do pondelka teda dneska ak nedostane moja dcerka kiahne tak uz sa nemam bat?
@milenavitova nie Tvoja dcerka, ale ten chlapec, co sedel v cakarni.
@milenavitova tu máš všetko o kiahňach 😉
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...