Dá sa nakaziť ovčími kiahňami od človeka v inkubačnej dobe?

milenavitova
28. júl 2012

vcera sme boli s malou na krcnom a v cakarni vedla nas sedela mamicka s dvomi detmi jedno sa zdalo ze je uz po ochoreni lebo malo uz len stopi po pupencoch a to druhe kiahne este nemalo asi bolo v inkubacnej dobe a doma este mali babo ktore kiahne este malo;;;velmi sa bojim ze mala sa nakazika ci od chlapceka ktory v inkubacnej dobe bol alebo od dievcatka ktore bolo po chorobe ;;; ideme na operacou 8 augusta a mala nesmie byt chora ::: taktiez mam obavy ze moja mala ktora ma len 10 a pol mesiaca je uz nakazena do operacie nebude na nej nic vidiet a pojde infikovana pod narkozu:: prosim poradte

bodka13
28. júl 2012
tinkag
28. júl 2012

nemusela sa nakazit. Ta mala po chorobe uz nesiri chorobu, to druhe dieta by bolo infekcne len ak by sa na druhy - treti den vysypalo.

bodka13
28. júl 2012

@milenavitova pozerám,že odkaz neotvorilo 😒
takže takto:
1/ choré dieťa ja nákazlivé ešte pred výsypom
2/ Vírus je vysoko nákazlivý,až 90% detí ktoré boli v styku s chorým dieťaťom sa nakazí .Dieťa sa môže nakaziť aj pobytom v miestnosti,v ktorej sa pred chvíľou zdržiavalo choré dieťa.
3/ Vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou až na vzdialenosť 10m a dotykom s kožnými puchierikmi.
4/ Choré dieťa je nákazlivé už 48 hodín pred výsypom , infekcia sa šíri vzduchom pri rozprávaní,kýchaní a slinami.
5/ Nákaza sa do tela dostane sliznicami nosa,očí,úst , odtiaľ do pľúc, potom do krvného obehu,pečene a sleziny.Krvou sa dostane do kože,kde spôsobuje kožné zmeny.

PS: ale toto všetko nájdeš na nete ...stačí si dať do google "ovčie kiahne" 😉

evakva
28. júl 2012

Ja som bola pri sestri a otcovi, obaja mali kiahne a ja nic. Potom som bola ja aj so synom u neteri, ktora mala kiahne v tom najinfekcnom stadiu a zasa nic. Takze je to o nahode, stasti a imunite. Ak sa ma nakazit, tak sa nakazi

andrejka1983
28. júl 2012

ja by som neriskovala byt v blizskosti choreho dietata so zdravým, ani asi 2 týždne po......teda ak sa nejedna o surodencoch 🙂

milenavitova
autor
28. júl 2012

@bodka13 surodenci toho chlapceka su chory POMALI 4 tyzdne a on stale nic babo u nich doma taha viac nez 3 tyzdne ;; a dievcatko uz je po chorobe a chlapcek este stale nicc;;;pise sa ze 48 hodin pred vysipom je dieta nakazlive lenze perslo uz vela a on sa este ani nevysipall;; aj tak je infekcny ci nachadza sa v inkubacnej dobe?

bodka13
29. júl 2012

@milenavitova inkubačná doba kiahní je 14 až 21 dní ...tak treba vypočítať,koľko dní už prešlo 😉

roo
29. júl 2012

@milenavitova Takze pocitam - stretli ste sa s tym potencialne infekcnym dietatkom v piatok. Ak sa u neho kiahne neobjavia do pondelka, nedostane chorobu od neho. Dievcatko, ak uz malo len chrasty, by nemalo byt infekcne. Ako pisu aj vyssie, niekedy sa dieta nenakazi aj ked je v kontakte s chorym. Drzim prsty a netrap sa, nemysli na tu horsiu moznost. Prip. sa porad s lekarom (lekarmi), ktory vas pred operaciou sleduje.

milenavitova
autor
29. júl 2012

@roo no nic ine mi neostava tak dlho sme sa pripravovali na operaciu a zrazu to....takze ak do pondelka teda dneska ak nedostane moja dcerka kiahne tak uz sa nemam bat?

roo
30. júl 2012

@milenavitova nie Tvoja dcerka, ale ten chlapec, co sedel v cakarni.