Cystografia - máte skúsenosť?

felixko
2. aug 2010

Moja 22mesačná dcérka mala dva krát po sebe v jednom mesiaci zápal močového mechúra. Pediatrička nám navrhla vyšetrenie - cystografiu - môže mi niekto prosím objasniť, ako vyšetrenie prebieha? podľa všetkých dostupných článkov ide o dosť drastické vyšetrenie, hlavne pre dieťa. nechcem dieťa zbytočne traumatizovať, neviem, ako by takéto vyšetrenie zvládla, je veľmi citlivá, už len pri samotnom odbere moču sa nám často povracia zo strachu, neviete, či dieťa pri takomto vyšetrení môžu uspať?
Ďakujem za každú jednu odpoveď a skúsenosť.

evina313
2. aug 2010

ahoj, ja Ti bohuzial viem povedat iba svoju - negativnu skusenost.ale je tomu uz 14 rokov, takze odvtedy sa to mozno zmenilo. lebo ono je to vsetko o ludoch.
Starsi syn mal reflux, vracal sa mu moc naspat do obliciek. Ked mu to zistovali po prvy krat, nebola som pri tom, priviezli mi ho v hroznom stave. teda vtedy pre mna. az dodatocne mi vysvetlili, ze ho oblbli.
nalsie vysetrenie mu opakovali ked mal asi 9 mesiacov. lekarka mu dala oblbovaci cipok do zadku, ale on ho este priamo pred nou vytlacil. na moju otazku ze teraz co, mi povedala, ze ta latka tam este ostala, ze je to ok. poslali ma na RTG, lebo to sa robi pod spe. RTG a chceli odomna, aby som ho pri tom drzala. maly samozrejme nespal, vrieskal, ja som zacala plakat a lekar ktory to robil, napisal do spravy, ze vysetrenie sa nedalo poriadne urobit, nakolko dieta NEBOLO pripravene / oblbnute/ a mamicka nespolupracovala. 😠 akoze oni to uzavreli tak, ze dieta je uz ok. podla mna to nemohli 100% zistit, ale napisali t tam. chvalabohu, naozaj je ok, ziadne zapaly, jazvy, nema. vyrastol z toho, ale hoci je tomu uz 14 rokov, ja si to pamatam ako dnes.
aj si pozor, aby tvoje dieta bolo riadne uspate - oblbnute. Ono je to jedine vysetrenie, ktorym sa da reflux zistit. chapem,a nie som ziadna citlivka, ale myslim si, ak by si na zaciatku lekarka riadne splnila svoju povinnost, nemusela by som ja mat z toho dodnes moru.
drzim palce, aby ste mali stastie an lepsich lekarov.
o.i. - pokial viem, do moc. mechura jej daju nejaku kontrastnu latku a budu to pozorovat rentgenom, alebo tak nejak.
a este dost blbe bolo to, ze dieta musi byt niekolko hodin nalacno. nas vzali na vysetrenie az okolo 10, dieta hladne, smadne...no zabav ho ! este ze bol taky maly a mohla som ho nosit na rukach aj niekolko hodin.
asi som ta velmi nepotesila, to mi je luto. ale ako hovorim, vysetrenie sa urobit musi, to beriem, ale trocha ludskosti k tomu naozaj patri. hlavne na detskom oddeleni

drzim palce

felixko
autor
3. aug 2010

@evina313 dakujem za odpoveď, mne ide hlavne o to, či dieťa nejak vopred pripravia, teda či dajú liek na ukľudnenie, alebo dieťa prispia, lebo si neviem predstaviť moju dcérku, ako by to zniesla. a ja s ňou. vyšetrenie by určite nebolo úspešné ani u nás, lebo by sa im tam buď povracala alebo neskutočne mätala. hoci nemá ešte dva roky, je veľmi vnímavá, doteraz máme problém ju prebaliť alebo osprchovať, to sa vopred pripravujeme, lebo vieme, aké plače budú nasledovať /plače odkedy prekonala infekciu, predtým sa kúpala a prebaľovala rada/. preto mi ide o to, nechcem aby si z vyšetrenia niečo pamätala, lebo by som s ňou asi musela navštíviť psychológiu. inak malá veľmi pekne prospieva, chutí jej jesť, teploty nemala počas celej choroby, inak je zdravé dieťa, tak myslím, že po dobratí týchto posledných ATB bude moč v poriadku a nakoniec nebudeme musieť vyšetrenie absolvovať. drž mi palce!

denduska
5. aug 2010

@felixko cystografiu som sice u tak malickeho dietatka nevidela, ale myslim ze by ju mali normalne uspat - jednak je to vyhoda pre dieta, nic si nepamata, jednak pre nich, lebo sa im tam nevrti. Nemalo by to trvat dlho. To sa vlastne vstrekuje kontrastna latka cez ustie mocovej rury az do mechura. Moja starsia ma teraz zapal mocovych ciest ☹ , prvykrat mala pred rokom a teraz znova, ale rovno ti vravim ze by som ju na cystografiu bez uspatia nepustila, ved ta by ich ovracala vsetkych a este dalsich 5 rokov by nespala.
Stacilo ze sme boli 3 dni v nemocnici a este 4 mesiace nevedela zaspat a budila sa s prisernym placom. Ja niekedy zasnem nad tymi pediatrami a sestrickami niektorymi, u nas v praci sme ako sibnute zabavali deticky len kvoli "blbej" kanyle do zilky a rozpravali o vcielkach a neviem com, ale sestricka na detskej imunologii vytiahla hrubocizne ihlisko a stisla jej rucku az domodra a totalne naslepo jej to tam vrazila, to by som aj sama lepsie urobila 😔

A inak nechapem aky dovod ma vasa pediatricka az na cystografiu u takeho maleho dietata? 😕 2 krat zapal mocovych ciest sa mi zda ako blbost, sorry 😅 Ved to vacsinou robia dospelym pri podozreni na nador 😖 A ultrazvuk jej aspon urobili?

katarina309
5. aug 2010

denduska - pripájam sa k tejto téme : ja som bola na cystografiu s malým pred 2mesiacmi a nebol uspatý musel byť pri vedomí aby povedal kedy cíti že potrebuje cikať ked mu naplnali močový mechúr. Jedna hadička šla do konečníka a a druhá do močovej rúry. Celé to trvalo ale pol hodinku. A potom ked povedal že ide cikať tak sa vycikal do takej nádoby a porovnali kolko naplnili mechúr a kolko potom vycikal. Ale zvládol to statočne. A čo viem a robili malému na druhý den ešte cystskopiu a tá sa robí v narkoze to bol malý uspatý. Ale pred cystografiou nedávajú žiadne oblbováky čo ja viem aby sa vedel sústrediť na cikanie. Držím vám palce a vela síl.

katarina309
5. aug 2010

felixko to čo som adresovala denduske malo byť tebe...lebo ty sa informuješ o cystografiu

denduska
6. aug 2010

katka, ved ja viem ako sa to robi - teda videla som to len u dospelych,aby som neklamala. Ale 22 mesacne dieta takto spolupracovat nebude, to som si ista na milion percent 😖 Ved ked este nosi plienocky, nebude im tam vediet "na povel" cikat a nieto este pred kopou cudzich ludi. Navyse raz opakovany zapal mocovych ciest sa mi nezda ako dostatocny dovod robit taketo vysetrenie takemu malemu drobcovi, keby ze ma dlhodobe problemy, to je ine.

felixko
autor
6. aug 2010

@katarina309 mne malá tak či tak spolupracovať pri vyšetrení nebude, môžem jej vysvetliť, čo jej budú robiť, ale tak malé dieťa ako je moja dcérka to jednoducho nemôže ešte pochopiť. bude si myslieť len jedno, že jej chcú ublížiť. iné je to so 4 ročným dieťaťom. navyše určite nevie sama povedať, že ide cikať, resp. že má nutkanie na cikanie. to môžme odsledovať len tak, že bude mať pomočenú plienku.
a vy ste ako dopadli? mali ste tiež podozrenie na reflux?

dnes som bola zaniesť dr. moč, povedala, že si počkáme na výsledok a máme zvážiť,či vyšetrenie dáme malej spraviť, ale ona by to určite navrhovala ☹ . mám z toho zmätený pocit, neviem, čo mám robiť.

@denduska ďakujem ti za názor, súhlasím s tebou, moja dcérka je už teraz dosť vnímavá a ako ty píšeš, určite by bol prínos, ak by pri vyšetrení dieťa trochu prispali, lebo jednak nebude spolupracovať a vyšetrenie nemusí byť úspešné, vystresované budeme s malou obe a po druhé, nechcem, aby si malá niečo z vyšetrenia pamätala, lebo doteraz je citlivá na každé prebaľovanie, kúpanie, dnes sme jej odoberali moč prostredníctvom sterilného sáčku, ktorý sa lepí. To ste nevideli tie plače, div, že sa znovu nepovracala, chúďatko. Už len tieto skúsenosti sú pre ňu traumou, neviem si predstaviť, že by ju mali takto "mučiť" iní ľudia v nemocnici.

evina313
6. aug 2010

a vy ste neboli u nefrologa? mali by ste ist na nefrologiu a tam by ti presne vysvetlili, akym sposobom by sa vysetrenie robilo. Reflux je vazna vec, tak ak by ti to navrhoval nefrolog, isla by som do toho, aby sa nieco nepodcenilo.My sme sa z toho dostali a uz asi 10 rokov chodime iba na kontroly + sono . Osobne si myslim, ze by ju uspali, oblbli a urcite by si nic nepamatala. Ak pravda by ste nemali stastie na takych odbornikov ako ja 😒
v kazdom pripade, ak by mi to navrhol nefrolog, tak by som do toho isla.

felixko
autor
6. aug 2010

@evina313 nie, neboli sme u nefrologa,len pediatrička mi dnes hovorila, že sa rozprávala s primárkou dets.oddelenia, ktorá je nefrologička a povedala, že by jej zákrok vykonala.
evi a kedy to zistili u tvojho syna? ako ste sa liečili?

felixko
autor
6. aug 2010

@denduska zabudla som ti napísať, ultrazvuk malej robil urológ, všetko v poriadku, len reflux sa pri uzv vyšetrení nemusí zistiť. urológ mi vlastne nenavrhol žiadne riešenie,len kontrolovať moč.

evina313
6. aug 2010

no reflux ti mocom nezistia, iba tou cystografiou. Synovi to zistili po prvy krat ked mal asi 6 tyzdnov. nahodou.
kedze mu zistili reflux II. a III. stupna, tak dostal antibiotika na 9 mesiacov. antibiotika nastastie zabrali. Dnes ma syn 14 rokov a oblicky zdravsie ako ja 😀 nastastie sa to vcas podchytilo a nebola potrebna operacia.
Nie som si ista, ale myslim si, ze zakrok nevykonava nefrolog, ale nejaky RTG pracovnik spolu s niekym. aspon vtedy to tak bolo.
odkial si? malemu, teraz uz velkemu 😀 to vtedy robili na Kramaroch, jeho lekarka je dnes primarkou, chodime tam doteraz a ona vzdy hovori, ze aka je pysna, ze sa z toho tak dobre dostal 🙂
na Tvojom mieste idem za tou nefrologickou a dohodnem sa s nou, ako to bude prebiehat, ci mozes byt s nou hospitalizovana, co sa jej bude podavat...dnes som uz mudra, ale vtedy som ani ja nevedela co to vlastne obnasa 😉 a internet bol vtedy iba slovo. aspon u nas 😉

denduska
6. aug 2010

@felixko ja neviem, ja som sa pytala muza na takuto situaciu a on tiez povedal ze nie, ze by to nedal robit. Neviem ci si citala toto http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf... mozno ti to trosku pomoze. Inac tam pisu ze existuju ultrazvukove znaky refluxu na zaklade ktorych sa potom indikuje dalsie vysetrenie.

Inak by ti pomohlo keby si malu naucila pomalicky na nocnik, mohla by si jej bez stresu sama kontrolovat moc papierikom doma. (o sackoch mi ani nerozpravaj, uzili sme si parkrat tiez - ozaj v tom clanku pisu ze 85% odberov do "sterilnych" sackov je kontaminovanych 🙄)

Ak by mala reflux od narodenia, uz by sa to urcite prejavilo. Reflux mozu sposobit aj opakovane zapaly ale urcite nie len 2 a este k tomu riadne preliecene.Ved je to pomerne caste ochorenie u malych deti a zdaleka kazdemu cystografiu nerobia. Ja nie som nefrolog, len tak hutam, nechcem ta na nic navadzat. Moj nazor je ze by som to robit nedala, aspon zatial.

felixko
autor
6. aug 2010

@denduska vy ste s mužom obaja zdravoťáci? /moje dve sestry a mama sú tiež zdravotné sestry 🙂 /
dakujem ti za článok, už som ho stihla prečítať. s tým nočníkom to nie je také ľahké, ešte v júni sa Ninka naučila cikať do nočníka, krásne sa pýtala, ale odkedy ochorela, nočník je nepriateľ číslo 1, ona si myslí, že to práve nočník jej spôsobil to pálenie a nemôže mu to zabudnúť. a neviem to vymazať z tej detskej hlávky 😖 . už sme si vymysleli aj pesničku o nočníku, aby prekonala strach, ale nechcem ju nútiť, treba mať trpezlivosť, musí zabudnúť.
Ja sa tiež stále prikláňam k tomu, že zatiaľ to vyšetrenie robiť nedám, jedine ak by sa zápal zopakoval, alebo bol v moči znovu nález.

denduska
6. aug 2010

@felixko ano sme 😉 neboj sa ja si myslim ze sa znova na ten nocnik nauci, alebo mozno rovno na zachod s redukciou..nasej sa tam paci viac 😀 lebo cim skor sa zbavi plienky tym lepsie, ked je nachylna na mocove cesty, ale netreba nic silit.
Drzte sa, ja verim ze moc bude v poriadku a uz vas to nechyti, aby ste museli znova uvazovat nad tym.

felixko
autor
10. aug 2010

ahojte,
tak dnes som bola u dr. po výsledok moču. po dobratí Augmentinu Duo mala Ninka v moči pre zmenu klebsielu a pseudomonas /predtým tam bol e-coli/. dr. mi dala znovu skúmavku, aby sme malej znovu odobrali moč, že to pošlú do druhého laboratória.
som z toho strašne smutná..

denduska
10. aug 2010

@felixko to mi je luto ☹ len sa mi mari ze v tom clanku co som ti dala pisali, ze ak je zistenych viac patogenov, vacsinou ide o kontaminaciu... 😕 klebsielu beriem, to byva pri mocovych infekciach ale pseudomonas? to je taka typicka nemocnicna bakteria, asi aj preto vam dali znova odobrat...kazdopadne drzim palceky

felixko
autor
10. aug 2010

@denduska aj mňa to hrozne štve, pretože v tom článku, ktorý si mi poslala od prof. Kovácza je v jednej časti písané, že pri náleze iných bakteriálnych kmeňov než e-coli je nutné cielene pátrať po možnej anomálii uropoetického traktu.
som hrozne zvedavá, aký bude výsledok.

denduska
10. aug 2010

@felixko hej viem, no ale este nemalujme certa na stenu, uvidite az budu dalsie vysledky a potom sa podla toho zariadite, inak mala sa ma ako? ja labakom uz menej doverujem odkedy znamej vysla HPV infekcia a uz sa isla rozvadzat a nakoniec vymenili vzorky 🙄 radsej vsetko dolezite treba overit dvakrat.

felixko
autor
10. aug 2010

@denduska veď práve uvažujem aj nad možnosťou, že zamenili vzorky..lebo sama dr. mi dala návrh, aby sme poslali vzorku moču do iného labáku, alebo poslali vzorku na iné meno. a malá sa má inak fajn, dokonca neplače pri sprchovaní, čo je veľký úspech. nevšimla som si nejaký nepokoj, alebo, že by si chytala plienku, alebo silno stískala nožičky pri cikaní, čo predtým robila..

felixko
autor
17. aug 2010

takže testy opätovne potvrdili klebsielu a proteus /aj predtým tam bol proteus, zle som napísala pseudonomas, ale tak som to počula od sestričky 🙂 /. našťastie lieky nepotrebujeme, Ninka nemá problémy, neteplotuje, dokonca sa dva krát vypýtala na nočník, v sprche neplačeme - obrovský úspech 🙂 dr. povedala, že sa mám rozhodnúť, či pôjdem na spomínané vyšetrenie k primárke tunajšej nemocnice, len v nemocnici je veľa detičiek s hnačkami /rotavírus/ a primárka by si nás tam pravdepodobne nechala a malú by sme mohli zbytočne traumatizovať. preto mi povedala, že azda vhodnejším riešením by bola návšteva nefrologičky v našom meste, ktorá ordinuje od budúceho týždňa, lebo je na dovolenke. takže zatiaľ som nasadila Ninuške Cordyceps, som zvedavá, či tie baktérie vyženie.

denduska
28. sep 2010

@felixko tak som si na vas spomenula, ako sa mate?

felixko
autor
28. sep 2010

@denduska ďakujeme za opýtanie. máme sa celkom fajn, vyšetreniu sme sa nateraz vyhli, klop klop, konečne máme výsledky negatívne, baktérie odišli pekne sami od seba, stále preventívne užívame brusnice, kontrolujeme moč, vo štvrtok ideme na nefrológiu 🙂

denduska
29. sep 2010

@felixko tak super, to sa tesim, a brali ste nakoniec ten cordyceps? a prosim ta, ako ti spapa tie brusnice....mne to zozaciatku papkala pekne ale teraz uz len susene, lebo cerstve su "kyse" 😠 😅 ci existuje aj nieco brusnicove pre male deti..?

felixko
autor
29. sep 2010

@denduska hej, ten cordyceps som dávala malej 10dní po jednej tablete. neviem, či to malo nejaký účinok, ale mojou snahou bolo vybudiť imunitu, nech si s tými bacilmi nejako poradí. čo sa týka tých brusníc, malá užíva len brusnicový extrakt v podobe sirupu, volá sa Uroval mega brusnice, sirup si dokonca aj sama pýta, lebo je sladký - obsahuje glukózový sirup 😉 ešte sme užívali aj Cys-control, tiež je na báze ako ten Uroval, len je to prášok, ktorý som jej zarábala do mliečka, ten mi poradil urológ s tým, že Ninke môžem kľudne dávať štvrť sáčku.
vy ste už v poriadku? tiež si písala, že staršia dcérka mala v auguste IMC ☹
my zajtra konečne ideme k nefrologičke, som zvedavá, či nenasadí malej udržiavaciu liečbu ATB, doteraz sme sa tam nemohli dostať, lebo mala dlhodobo dovolenku.

felixko
autor
30. sep 2010

@denduska ahoj,
chcem ti oznámiť ako sme dnes dopadli na nefrológii 🙂 ,
takže pani doktorka /inak strašne milá žienka/ Ninke spravila sono, povedala mi, že nenašla žiadnu vývojovú vadu obličiek, ani moč.mechúra, ale podstata problému spočíva v tom, že Ninka máva dosť často problém so stolicou, hoci ju máva pravidelne, ale nevyprázdni sa úplne, máva tvrdú stolicu a na sone bolo pekne vidno, ako sa stolica vtláča na steny moč.mechúra. mechúr je tenký a baktérie zo stolice majú možnosť ľahko prejsť do mechúra a tým pádom je vystavená infekciám. to, že sa doteraz drží je zásluhou toho, že berieme probiotiká a brusnice. dostali sme Dufalac, aby sa malá dôkladne vyprázdnila. o necelý mesiac ideme na kontrolu.

denduska
30. sep 2010

@felixko no tak to je supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer! 😎 ale taka pricina by mi teda nenapadla.. 😅 inac vdaka za tip na ten sirup, ja som ani netusila ze nieco take je, fakt vdaka.
u nas je zatial vsetko ok, klop klop klop a dufam to tak ostane, aj ked som opatrna a dost teplo ju obliekam lebo si sadne hocikde...drzte sa a potom sa zasa ozvi 😉

felixko
autor
1. okt 2010

@denduska ani mňa by taká príčina nenapadla, aj keď som už niekde natrafila na články o tom, že niekedy na príčine infektov MC môže byť aj zápcha, len som nechápala tú spojitosť, prečo by zápcha mohla vyprovokovať IMC alebo asymptomatickú bakteriúriu.
Ja malú tiež dosť teplo obliekam, snažím sa dbať, aby neprechladla, fakt by ma to mrzelo, keby musela brať ďalšie ATB. teraz je chorý muž, malá mala dva dni taký upchatý noštek, trošku jej tam pobehoval soplík, nebolo treba ani fúkať nos, dnes už pekne dýchala nosom.
Tak sa držte aj vy a po tej kontrole sa ozvem, ako sme dopadli. pá

josh
2. okt 2010

Moja dcera (moment. 22m) mala na jar akutnu pyelonefritidu, boli sme hospitalizovani na Kramaroch, potom sme boli na cystografii, ktora bola OK, t.j. mala nema reflux. Ale od prepustenia z nemocnice stale mala miernu teplotu - do 37,5, raz za par dni to vybehlo na 38,5-39. Stale sme nosili moc na kontrolu, obcas bol bez leukocytov, obcas s. Raz to lekarka diagnistikovala ako zapal dolnych mocovych ciest a nasadila ATB. Potom bolo asi 2 tyzdne dobre a jedno rano sa mala zobudila a na teplomeri 39, vydrzala som to 2 dni, teplota nesla dolu, vzala som moc do labaku a znova akutna pyelonefritida a hospitalizacia. Cize summa summarum: od jari 6x ATB+mesiac Biseptol...
Doteraz to nie je az tak zaujimave, ale: tie hospitalizacie sa odohrali v 2 roznych mestach a lekari mali na to uplne protichodne nazory. V BA mi povedal prednosta 2. DK ze je to hlavne zalezitost hygieny !!! (umyvam dcere ritku za kazdym kakanim) a v KE mi povedali, ze hygieny s tym nic nema, ze moze mat oslabenu sliznicu a tym padom ju mozu napadat vlastne mocove bakterie. Chcela som dcere kupit na podporu nejaky brusnicovy extrakt, prip. nieco podobne a v lekarni mi povedali, ze vseobecne sa neodporuca davat detom do 3r NIC. Doktor v BA mi povedal, ze je to hlupost a ze mam do nej tlacit brusnice hoci aj nasilu. Doktor v KE povedal, ze vyskumy (statistiky farmafiriem?) hovoria o miernom zlepseni stavu asi 5% chorych pri uzivani brusnic....
Ked som uz nevedala kam z konopi, vyskusala som aj alternativnu medicinu, takze dcera momentalne uziva Urovaxom (dostala 3m kuru) a kuru Joalis - mam odkonzultovane, ze sa moze spolu.
Tento tyzden som bola na nefrologii na kontrole a prof. mi povedal, ze tak cisty moc uz davno nevidel - tak neviem, ci je to tym Joalisom, alebo cim....

felixko
autor
4. okt 2010

@josh to mi je ľúto, že dcérka mala tak vážne problémy, že ste skončili v nemocnici. my sme počas choroby neteplotovali, išlo len o infekt dolných močových ciest /tak mi bolo povedané/. Na nefrológii lekárka nezistila žiadnu vývojovú vadu, ani reflux.
Čo sa týka užívania brusníc, alebo výťažku z plodu brusníc, my užívame sirup Uroval na doporučenie pediatričky. Ak ťa zaujíma, na príbalovom letáku pre našu republiku je napísané, že liek môžu užívať deti od 3 rokov. Na príbalovom letáku pre ČR je napísané, že sirup sa môže podávať deťom od 6mesiaca veku. Ja som si zisťovala, prečo je to tak /ale ohľadne iného potraviného doplnku/ a jeden lekár mi vysvetlil, že všetko je dané legislatívou v danej krajine. Napr. aj Uroval nepatrí k liekom, ale k potravinovým doplnkom. Je určený k prevencii - ako doplnok - teda nie k liečeniu. Z tohto dôvodu - zo zákona - musí výrobca celkom automaticky do návodu napísať: nie je určené pre deti do 3 rokov. A to i napriek tomu, že neobsahuje nič, čo by dieťaťu mohlo ublížiť. Hlavnými dôvodmi je to, aby dieťa prostriedok nevdýchlo a pod. Ďalej je potrebné vedieť, že doporučená dávka od výrobcu nesmie byť liečivá, ale opäť len preventívna.
Ak si čítala vyššie, ja som dcére dávala aj Cordyceps - ide o tzv. prírodné antibiotikum - pripisujú sa mu protizápalové účinky, ničí baktérie a vírusy...po liečbe sme mali moč negatívny.
Samotná nefrologička mi povedala, že tým, že som dcére dávala probiotiká a brusnice, som ju vlastne chránila počas doby, keď bol močový mechúr atakovaný baktériami zo stolice a malá neochorela, pretože na sliznici močového mechúra sa vytvoril povlak z kyseliny, ktorú obsahujú brusnice a ten povlak bránil preniknutiu alebo priľnaniu baktérii k stanám močového mechúra.

muffinka
22. nov 2010

No my sme mali komplikované febrilné kŕče v auguste. Zostali sme v nemocnici a tam zistili, že vysoké teploty boli zo zápalu obličiek. Čo bolo zaujímavé malej nič nebolo. Odvtedy chodíme po lekároch, či to bola neurológia, či nefrológia. Nosíme moč mesačne, stolicu tiež. Malá /2,5r./ brala dva mesiace atb. Jej moč bol stále čistý. A teraz nám nefrologička odporučila cystografiu. Mám z nej veľké obavy, keďže malá vôbec nespolupracuje a je veľmi tvrdohlavá. V pondelok 29.11. nastupujeme. Dr. mi hovorila, že dcérku trochu oblbú. Ak chcete ešte vedieť ako to všetko prebiehalo napíšte a ja vám to potom zreferujem 🙂
PS - ten brusnicový extrakt nie je pre deti menšie ako 3 roky. Malá mala v júni 2 roky a predsa jej ho dr. predpísala odvtedy ho berieme pravidelne každý deň ráno a večer 🙂