Mamičky, ktoré majú deti s cyst.fibrozou. Čo boli prvé príznaky? Mám 4 mesacne babatko, a jeho dlaň, čelo je slané. Čítala som na nete, že to je priznakom aj cf. Iné príznaky nemá, ani nemal. Neviem o to ze v rodine niekdo mà cf. A mal aj novorodenecký skrining, ani odtiaľ sme nedostali zle správy. Vo štvrtok ideme ne potny test, len som taká nervózna.
ahojko medzi priznaky CF patria zapaly plyuz orinosovych dutin, nepriechodnost criev (zapchy) nie len samotne potenie soli
@blska125 boli sme 3krat ka potny test, raz ziadny vysledok- lebo malo potil, potom 47, cize na hranice, potom 10… pani dr povedala ze mame prist Ked maly bude rocny, no nesli sme… v Januari zavolam ju. Inak krv, stolica moc, boli vsetky vysledky OK. Novorodenecky skrining tiez, a urobila som este dna test len zo slin (dna era) tam tiez negativny na cf. Pot ma vzdy slany, niekedy velmi, niekedy menej, Ale ziadne one problemy nema, krasne rastie. Neriesila som dalej, Ale v januari urcite budem… preco sa pytas?
@tedina7 náš synček má už 1,5r a zdá sa mi veľmi slaný. Ako bábätko nebol, alebo som si nevšimla? Neviem. Tak som si chcela potvrdiť že je to normálne a nemusí to nič znamenať. Rastie pekne. Netusim či sa to môže objaviť/ diagnostikovať aj neskôr, keď doteraz bol v poriadku.aj novorodenecký skríning bol v poriadku. Samozrejme spomeniem lekárovi, čo on na to. Ale verím že bude náš ako aj váš v poriadku. 🙏
Dobry den, potom sme boli na geneticke vysetrenie, syn je len nosic, to znamena ze nebude mat take ochorenia co suvisi s CF.
Náš je našťastie ok, to som ja zostresovala, a vlastne z ničoho. Ani sme nikde neboli. Bol to len pot. Držím palce aj vám.
@tedina7 mam pocit, ze pri cystickejfibroze musi byt nositelom aj matka, aj otec. a choroba sa prejavi, len ked sa spoja obe polovice - dieta musi dostat chybn ge od matky aj od otca zaroven. ak dostane len od jedneho z rodicov, tak je dieta zdrave a je len nosicom - takze ten gen sa moze prenasat cele generacia a nik nemusi byt chory. JA ti len prajem, aby bolo vsteko dobre. Ked bol dobry vysledok skriningu, snad sa to zopakuje. Drzim Vam palce. (dovtedy hlavne nestresuj. Navyse dnes aj na CF je uz ucinna liecba, rped casom sa tu riesilo,rpeco ju este nepreplacaju nase poistovne, ale myslim, ze uz aj to sa pohlo ... )