Ahojte,3rocna dcérka má od včera co 2hodiny vysoké horucky,mala raz hnacku.Na pohotovosti mala 40st,CRP 17.Vravela ,že antibiotika nie je treba, je to ozaj tak?
Dobré a zlé hodnoty CRP
Keď je pacient v poriadku, hodnoty jeho CRP sa pohybujú od 1 do 6 mg/l. Slabšia infekcia, ktorá si ešte nevyžaduje liečbu antibiotikami, sa pohybuje do hodnoty 8 mg/l. Vtedy stačí zvýšiť príjem vitamínov a oddychovať.
Pokiaľ sa však hodnoty CRP blížia k 35 mg/l, hovoríme už o vírusovej infekcii. Organizmus si ešte stále dokáže poradiť sám a postačia voľne dostupné lieky. Antibiotiká sú v tomto prípade nepotrebné.
Lekári odporúčajú užívanie antibiotík až od hodnoty nad 40 mg/l, keďže vtedy je jasné, že ide o bakteriálne ochorenie. Niekedy môže lekár ešte počkať a test zopakovať na druhý deň, a až potom naordinuje liečbu. No keď hodnoty CRP presahujú 60 mg/l, musí bezpodmienečne nasadiť antibiotiká proti vysokému zápalu.
Je to naozaj tak, zase raz lekari neklamali.
Môj mal crp 22, dala mu ATB, lebo okrem horúcok a soplov mal aj zápal stredného ucha...
@miirkka1 išla si priskoro. Je možné, že ide len o vírusovú infekciu, no možné je, že jej to stúpne o nejaké dva dni..preto je lepšie počkať a nie hneď utekať na pohotovosť. 17 je nízke CRP, naozaj nie na ATB. Ale je možné, že to pôjde hore.. Držím palce, aby bola dcérka rýchlo zdravá..
Ďakujem Vám.Ja som šla preto na pohotovosť,lebo mala stále okolo 39,7-40C od vcera vecera. A ani sirup to nezrazil.A.zabaly som nemohla,lebo mala studené nozky.Dali jej cipok Prednisol,tak hadam to tiež nejak pomoze.Az teraz jej kleslo po 3hod odvtedy
Vies co, je to o nazoroch a "dobe", ked bola moja dcera 3r, tak riesili crp nad 7 ci aka bola ta hranica, taketo delenia na od do a od do atd vobec. A k tomu, leakrka sa pozrela na dieta, vysetrila a ked uznala za vhodne doplnila odbery/vytery a aj atb, uplne ignorujuc nejake CRP. Pre priklad, vo vyteroch cela "zoo", horucky, dieta zahlienene, ukaslane... a crp nic.. atb dala, a rovnkao to potrdila aj orl lekarka atd. Cize na tvojom mieste teraz vydrzim, skuasm zrazit a potom idem k vlastnej lekarke. Ono tie prejavy, choroby casto pridu az po prvych 3dnoch teplot a potom sa uz vie. Ja som tiez v panike par krat utekala s amlou a tymito teplotami na urgent u nas, kedze ako na potvoru, ochorela vzdy v piatok/sobotu :DDD
@miirkka1 na 17 netreba Atb, lekar musi vidiet aj ine priznaky...co ma ine? Kasel? Sople,hrdlo? Ci len raz ta hnacka? Boli ju brucho? Tazko urcit, ked tam je "len" horucka. Moze to byt len viroza, chripka...
Crp ukaze az neskor ak treba Atb...zajtra chod k detskej, nech jej zase urobi aka bude hodnota.
@miirkka1 hodnota 17 je na ATB naozaj malo