Crohnova choroba

marcelkadominika
3. jan 2017

Ahojte žienky, chcem sa vás opýtať, čo varievate hlavne mamičky ktore maju deti s tovto chorobou, svojim detom ? Mám 16 ročné dieťa

anieli_1
3. jan 2017

@marcelkadominika ahoj ja síce nemám 16 rokov ale mám crohnovu chorobu a každému škodí niečo iné....Ja mám speci stravu lebo ja mám aj histaminovu intoleranciu aj bezlepkovú diétu aj alergiu na zemiaky....Musíte vypozerat čo jej robí zle a to vynechať....Skús používať kokosový olej miesto normálneho a biele pečivo radšej celozrnné ale ako vravím u každého je niečo ine

prevenar
3. jan 2017

@marcelkadominika

vynechaj zo stravy

- vsetko mlieko / mliec vyrobky.
- vsetko v com je lepok . klasicky chlieb, cestoviny ..atd.

spravit jedlo z

ovocia, zeleniny (salaty + vela varenej zeleniny) + nejake maso. idealne ranajky ovocie , vecera zelenina ...a medzi tym ovocie.

- ziadne sladkosti, farebne vody a ine nezmysli .

- zacat prijimat aspon mesiac probiotika od roznych vyrobcov.

anieli_1
4. jan 2017

@marcelkadominika neviem ci musis vynechat mliecne lebo js by som uz nevedela co jest naozaj odpozoruj....ale napadlo ma ze ja si vyrabam jogurty s jedinou živou kultúrou probiotickou....Jedia ich aj moje deti....Sú výborné a ochutis akokoľvek....Lebo to čo sa predáva v obchode že živé je už mŕtve....Ide tam len liter plnotučné ho mlieka a tie kultúry...Vyrába to firma essens mám od nich aj aloe aj iné veci keby chceš info napíš kľudne ip.....

delmondo
4. jan 2017

@marcelkadominika pozri toto, dcéra to obliala vodou, ale prečítať by si mala 😉

miskalau
4. jan 2017

@marcelkadominika Môj priateľ má túto chorobu od svojich 16tich. Má 32 rokov, za sebou 1 operáciu 15 kolonoskopií, momentálne je na biologickej liečbe. Pokiaľ sa človek naučí na sebe čo môže jesť, môže pokojne fungovať v živote ďalej. Z jeho rozprávania viem, že každý s týmto ochorením znáša rôzne jedla inak. Niekto mliečne vôbec nemôže, môj môže všetko okrem smotany. Korenie je u neho tiež problém, v zásade dochucujem jedlá len soľou a sušenými bylinkami, akékoľvek zmesí korenia alebo čierne korenie sú problém. Takisto biela pšeničná múka, so špaldovou už problém nemá. Je to však veľmi individuálne. Problémom je aj vláknina obsiahnutá v potravinách a pri vysokom CRP ju treba absolútne vylúčiť. Neexistuje všeobecná diéta ktorá každému zaberie. Treba odsledovať po akých potravinách sa dostaví nafúknutie alebo hnačka a jednoducho to skúšať nahradiť.

korytnacka7
4. jan 2017

Moj otec ma tuto chorobu 17 rokov, v pripade akychkolvek otazok mi kludne napiste. Cela rodina sme zmenili jedalnicek, tato dieta vobec nemusi byt dieta, je to zivotny styl. Pokial je pacient disciplinovany, zije dlho predlho bez komplikacii. Vo vseobecnosti: ziadny alkohol, ziadne strukoviny, resp.strukoviny so supkami, ziadna kukurica- ta ho este v nediagnostikovanom stave raz zabila, ovocie bez supiek a zrniek, vyhybat sa vlaknine a celozrnnym veciam, kedze bud crevo velmi drazdia alebo prehanaju. Papat vsetky druhy masa, ale dusene, pecene, grilovane. Zelenina varena, dusena, grilovana. Kapusta ziadna. Zemiaky vsetky podoby okrem hranoliek, zvyknu prehnat, vela ryze a cestovin.