Črevná viróza u 7-ročného dieťaťa

helenbozka
31. aug 2024

Ahojte maminky. Začínam byť naozaj v koncoch.
Moja sedemročná dcéra bola na prázdninách u starých rodičov. Najprv 5 dní u mojej mamy a potom 3 dni u svokry.
Na štvrtý deň mi volala mama, že dcéra zvracia🤢 (dokonca som to mala ako live prenos, lebo, kým sme telefonovali, prišlo to na ňu znova). Na ďalší deň jej nasadila diétnu stravu. Poobede si ju vyzdvihla svokra. Keď konečne prišla dcéra domov všetko sa zdalo byť ok. Svokra na telefóne mi vravela, všetko 🆗, nevracia, aj stolicu mala - tip top stav (údajne - od dcérky som sa neskôr dozvedela, že celý čas mala riedku stolicu).
Takže si dcéra dala doma polievku, varené zemiaky... A zaklincovala to jogurtom. Odvtedy je to KATASTROFA. V tú noc zvracanie 4x. Na ďalší deň som nastolila diétu (avšak manželovi bolo dcérky ľúto a utiekol jej batáty, lebo ich má rada). Takže ďalšiu noc zvracanie 3x. Ráno hnačka. Volala som doktorke: poradila mi detský čierny čaj s glukopur a piškóty a sucháre a na hnačku smectu... Takže 2 noci bez zvracania 👍🏼 Opäť sme jej dali pečené zemiaky, lebo bola vyhladovaná a frustrovaná, že nemôže jesť nič chutné...Takže minulú noc zvracanie 2 x. Za 2 dni začína ako prváčka v škole. Som úplne hotová z toho, ako to bude zvládať, čo sa bude diať ďalej. Máte PROSÍM 🙏🏼 niektorá skúsenosti s takouto virózou a čo zabralo a ako dlho to trvalo celé?
Budem vďačná za každú radu.

pribinak
31. aug 2024

@helenbozka rada? Buď zodpovedna matka a nedávaj posratemu a zgrcanemu dieťaťu jesť čo chce
Má mat diétu. Nevyhovarat sa na frustráciu škôlkarky

Kúpila by som uhlie a enterinu, pridala hylak.

Dala piť Pepsi či colu, slane tyčinky, suchu ryžu či zemiaky, polodozrety banán, suchare
A takto vydržať 2-3 dni a potom postupne pridávať

Ak to neustúpi tak urobiť u pediatricky vytery.

sante81
31. aug 2024

@helenbozka sa nečudujem že ti dieťa grca, keď nevieš akú diétu by mala mať 🤦hlavne žiadne mliečne výrobky

patka06
31. aug 2024

V prvom rade dôsledne dodržiavať diétu - žiadne pečené zemiaky
Po lyžičkách klasickú Coca-colu s trochou soli a mierne osladený čierny čaj.
Sucháre alebo slané tyčinky - žiadne piškoty.
Keď nezvracia aspoň 24 hodín, môže opatrne v malých porciách varené zemiaky alebo ryžu a potom postupne pridávať varené mäsko
Žiadne mliečne výrobky

nikha2809
31. aug 2024

Opakovane robíte diétne chyby, nemôžeš sa čudovať ze zvracia.Moja dcéra mala raz takú črevnú virozu, že keď som jej po 3 dňoch dala banán, celý, nie popučeny ako mi kázala Dr.Boli sme tam kde predtým.Takže znova dieťa odznova

lucia147852
31. aug 2024

A čudujes sa? Prísna dieta s nie že slečny mi je ľúto lebo nemôže nič chutne. 🤦🏽‍♀️ my sme mali rotavirus keď mala 3 roky a po 3 týždňoch si dala dačo mliečne a slo to von. Potom ešte ďalšie 3 bola bez. Pri niektorých vírusoch to trvá dlhšie, tráviaci systém je zapálený. Preto treba dietnu stravu.

zuzikak
31. aug 2024

tak ako pisu dievcata - davate jej stale blbosti, ktore nepatria do diety. Lebo vam jej je luto ked fnuka. A ked sa v kuse zgrciava vam jej luto nie je ? Ked dieta zvracia 2 hodiny nema nic pit ani jest aby sa upokojil zaludok. Ak ma sucho v ustach tak len vyplachnut. Teraz v teplach ju treba drzat v chladku. Po 2 hodinach odbublinkovanu mineralu a prevarenu vodu v pomere 1:1. Ak zvladne a nezvracia mozte pridat cierny caj alebo po lyzicka kolu (kedze zvracia a ma aj hnacky tak coca-colu. Pepsi sa dava skor len ak su samotne hnacky). Na ukludnenie celkoveho traviaceho traktu cierne uhlie alebo eterinu alebo ak znesie smectu. Plus da da kombinovat hylak forte. Ak znesie vodu, caj a colu a nezvracia, v lekarni sa daju kupit bezvajecne pistoty. Podotykam nie bezne ale bezvajecne !. Plus moze slane dru tycinky, suchare a sucha ryza. Ak zvladne toto jedlo bez zvracania tak pridat k ryzi varenu mrkvu a varene kuracie alebo morcacie masko. Ak zvladne aj toto, moze polo-dozrety banan. Takto zial musi vydrzat dlhsie, nie len 2 dni. Evidentne ste ju postupne "rozdrbkali" a bude jej dlhsie trvat, nez sa da do poriadku. V stave aky ste jej teraz zabezpecili, ze ste nedodrzali dietu by som jej nic ine nez zo spominanych jedal neponukla aspon tyzden. Potom ak by bola ok, tak pridat osupane postruhane jablcko a pomaly ine jedla ako zemiaky, rybu, 2-dnove pecivo, sunka. Mliecne vyrobky sa pri takychto stavoch nemaju jest minimalne 3 dni. U vas by som vydrzala ako pisem aspon ten tyzden a zacat tvrdym syrom. Ziadne pudingy, pribinaciky, ci mlieka. Musis byt jednoducho na nu prisna aj s manzelom. Proste ti to ublizuje, tak ti to nedam. Inak jej ublizite ovela viac.

stanulienkat
31. aug 2024

Baby, odpad menom coca cola sa nedava pri traviacich tazkostiach. Este to podpori hnacku. Je to 100x vyvrateny mytus. Zlozenie coly sa 20x menilo a nie je vhodna pri traviacich tazkostiach. Ani ked vam to kde kto poradi. Trochu sa riadte rozumom.
Autorka-ked ma dieta problemy, da sa Smecta, hylak, probiotika a diéta aj niekolko dni po prekonani tazkosti. Sucha ryza, banany, suchare. Neboj sa nezomrie od hladu. Ziaden jogurt a ni pecene zemiaky. To ti ako napadlo? Ani vyvar. Plny internet rad a ckovek si to nevie vygooglit?

martinka13
31. aug 2024

No odhliadnuc od toho, že nedodržuje dietu na 100% by si mala ísť s nou k lekárke. To jedlo, čo ste jej dávali (okrem jogurtu) nebolo až také hrozné. Už by som to riešila s doktorom

patka06
31. aug 2024

@stanulienkat Coca-Colu máme 100x odskúšanú ako jediný účinný prostriedok žalúdočnej nevoľnosti a pri zvracaní
Naopak pri týchto problémoch je Hylak úplne nevhodný

stanulienkat
31. aug 2024

@patka06 ja viem, psychika je mocna. Jediny benefit je, ze sa vygrgas. Nic ine. Cola drazdi zaludok.

letfenixa
31. aug 2024

Žiadna Cola, absolútne nie.
Detský čierny čaj bez kofeinu. Glukopur. A samozrejme úplná diéta.

anavixy
31. aug 2024

V prvom rade potrebuje probiotika, Enterol/Nekadex alebo Probiofix inum. Potom dietu, Smectu/Tasectan, podla potreby rehydratacny roztok. Cola a Pepsi su nevhodne (prekysluju, hoci aj ja by som si s chutou dala 😀), to je prezity mytus.

ina2405
31. aug 2024

@helenbozka poslúchnuť doktorku a dodržať diétu. Môj chlap takto "poľutoval" syna po viróze, kúpil mu hranolky a za pár hodín už syn ležal v nemocnici so zhoršeným stavom.

helenbozka
autor
31. aug 2024

@zuzikak ďakujem. Vyskúšam to tak, ako si popísala, snáď to pomôže.

helenbozka
autor
31. aug 2024

@anavixy áno, ten nekadex jej dávam každý deň. Smectu som do nej naposledy dávkovala po lyžičkách, lebo jej to moc nešlo dolu krkom... Colu jej nedám ani Pepsi, sú to iba osladené vody s arómou a farbivom... Také doma neskladujeme.

helenbozka
autor
31. aug 2024

@ina2405 áno, presne tak to je. Aspoň jediná osoba to chápe. Som to ja, kto doma dáva bacha na diétu a snaží sa byť rázny. Nie vždy sa to vydarí. Keď som manžela "upozornila" na to, že jej šupol pod nos mastné jedlo, tak sa na mňa, samozrejme, ofučal. A potom ja trávim celú noc bdelá pri dcére v izbe, hladkám jej bruško, utišujem ju, sprchujem v teplej vode, aby sa jej uvoľnili kŕče...nespala som celý týždeň, snažím sa byť v pohotovostnom režime.

janage
31. aug 2024

@helenbozka tak, keď manžel nedodržiava diétu, tak ho pekne zobud, nech sa stará on.
Mne sa veľmi dobre osvedčilo čierne uhlie,probiotika - pozor rozstup musí byť aspoň 2 hodiny medzi uhlím a probiotikami. Enterol tiež fajn.
Žiadne tuky, to je najhoršie čo môže byť.
Dajú sa kúpiť aj také mini sacháriky niečo ako suché rožky na kolieska- je to menej tvrdé ako klasický suchár, také jemnejšie, ale stále diétne.
A hlavne ak by sa jej aj polepsilo, nedávaj ju v pondelok do školy. Ak by to bola viroza, nakazite ďalšie deti.

silvike
31. aug 2024

@helenbozka V prvom rade, jej mala dat tvoja mama probiotika aby sa zacala normalizovat crevna mikroflora. A ruka v ruke s probiotikami ide prisna dieta. Ked pociti trosku hlad dat trochu tyciniek a piskot. Ja neviem, mam 3 deti a u nas pri takychto crevnych virozach neexistuje ze: " bolo mi jej luto, bola frustrovana, ze si nemoze dat nieco chutne". Proste neexist. Ja vobec nepopustim az kym neni dobre. To zn. Ze uz vidim ze je dobra stolica. Ono sa to furt moze vratit, ked sa nedodrzi spravna dieta a mikroflora este nie je celkom obnovena. Kolko krat moj najmladsi pytal mliecko, kakauko. Zial, nemohol, nedala som ani za nic nech si to este viac nepokazi. Ty si rodic ty rozhodujes. No ale ked virozu riesia babky, svokry tak to je take o nicom asi vacsinou. To by som brala dieta domov ( neviem, zrejme ste nemali moznost) nech ich nenakazi a nech to v klude doma poriesime. Nechcela by som nechat tu zodpovednost a upratovanie na starych rodicov.

janage
31. aug 2024

@helenbozka na kŕče je dobrá nos-pa.
Tekutiny po lyžičkách. Ak by sa bolesť stupnovala, dcéra má suché popraskané pery, či suchý jazyk vtedy lekár.

janage
31. aug 2024

@helenbozka a ešte môžete toto skúsiť, nám to dr.poradila. U mojej to ale bol slepak nakoniec to vracanie, tak neviem povedať ci to je také účinné