Čo zo zápchou štvormesačného synčeka po príkrmoch?

keiles
8. jún 2013

Mám 4-mesačného synčeka. Od narodenia mal bolesti bruška, tak sme masírovali a aj často nám pomohla sa vykakať rekt. rúrka. Ale tú som mu dávala, len keď som videla, že má bolesti. Začali sme pred týždnom s príkrmami, pretože malý dosť vygrckáva, poradila nám to dr., že keď bábo začne papať tuhšiu stravu, pomôže to. Na grcanie to pomohlo, ale máme zas problém sa vykakať. Začala som tak, ako sa všeobecne káže, mrkvičkou. Ale keď ju dostal na obed, tak sa mi nemohol celú noc vykakať. Musela som dávať rekt. rúrku, lebo u nás cvičenie s nožičkami nezaberá. Keď začal kakať, tak šla velmi hustá stolica a potom som už nemusela ani dávať rúrku, šlo to samo. Ale mal stále bolesti a musela som mu pomáhať. Tak nám dr. poradila, že nie samotnú mrkvu, že vždy dva druhy (mrkva, zemiak, petržlen, brokolica, cukyna, karfiol) a z toho navariť polievočku. Pred papaním dostáva aj biogaju. Ale mám pocit, že je jedno čo z týchto prvých príkrmov papa, aj tak má stále bolesti a stolicu nevie vytlačiť. Dnes večer mal velké bolesti, že nepomohla ani rekt. rúrka, tak mi jedna známa poradila dve malé lyžičky hrušky pred spaním. Tak do dvanástej mal bolesti a ráno sa konečne sám vykakal, ale bola to poriadne zelená stolica. Neviem či to bolo teda tou hruškou, alebo sa mu ulavilo nejak inak. Prosím poradte mi vaše vlastné metody, ako zmierniť tvrdú stolicu. Roznýšlala som, či by mu nepomohlo psylium, ja som si to dávala, ked som začala kojiť. Len neviem či to taký malý drobec môže.

xlucia
8. jún 2013

@keiles ziadne psylium, mrkvu vyrad uplne. davaj inu zeleninu. biogaiu vyhod, kup v lekarni infandophilus. prvy tyzden davaj dva krat denne, potom uz len raz denne. dlhodobo. a ponukat k prikrmu aj vodu

linda20111
8. jún 2013

@keiles na kakanie pomoze stava zo slivkoveho kompotu trosku zohriata. okrem toho kazdy den viackrat treba davat cajik /HIPP/ z toho bude prdiet a tak lahsie kakat.

svetlusska
8. jún 2013

@keiles ahoj nas tiez mrkva v kombinacii s mliekom zapekala..u nas to tak bolo, po mrkve to bol horor ako plakal lebo nemohol kakat...my sme ale mali tento problem iba so surovou postruhanou mrkvou..ale aj tak som ju zacala davat varenu a v kombinacii aj s inou zeleninou ale to az neskor...akonahle som surovu mrkvu vyradila bolo po probleme.davala som varenu ale to len raz za tyzden aby ho nahodou nezacala zaapekat aj tato varena.

canama
8. jún 2013

@keiles suhlas s babami, ziadnu mrkvu. ak potrebujes malemu davat tuhsiu stravu, tak skus zaradit kase z bezlepkovych obilnin....ale aj tak sa mi to zda strasne skoro davat prikrmy v 4 mesiacoch, aj ked je na UM babo. a preco ma bolesti bruska a grcka sa lekarka nepokusa zistit? novorodenecke koliky su zvycajne tak do 2 mesiacov, kym si traviaca sustava babatka trosku zvykne. ak kojis nemoze to byt z toho co jes ty? moja mala mala koliky pokym som nevysadila mliecne vyrobky. na grckanie mi velmi pomohlo s babatkom po papani vobec nemanipulovat, nenechavat odgrgnut na pleci a pod. no a slivkova stava pomohla aj nam, ked sme mali prilis tuhu stolicu.

chikitka
8. jún 2013

@keiles ahoj! tak my sme mali to iste, pomahala len rektalna rurka, vela polievok, pitny rezim a dost pomohli aj laktobacily baby. museli sme ich vsak davat dvakrat denne. akonahle sme prestali, tak bol problem spat a tazko sa to zasa davalo doporiadku. tiez nam nepomahalo cvicenie, masairovanie, tepla voda, ani slivky 😒 sme sa natrapili... nam naopak potom neskorsie najlepsie pomaha surova struhana mrkva s jablckom. ale to este vy asi ee... tak skuste tie laktobacily a hlavne vela pit! a ked nechce, tak vo forme nejakych polievociek... napriklad nam nerobila problem tekvica, cukina a take... viem ze rektalna rurka je dost zatracovana, ale my sme sa bez nej prakticky nepomhli. problemy uplne prestali ked sa maly zacal stavat na nozky, okolo 8. mesiaca. odvtedy mame vlastne pokoj a ked sa aj den nevykaka, tak na ten druhy to da... a ked ne,dame mrkvu s jablckom.

lucia006
8. jún 2013

Mi sme mali podobny problem maly mal 3mes,koliky potom same zapchy vymenili sme vseliajake um ,aj pri tuhej strave mal to co vas,zasli sme sa gastro ,vsetko ma vporiadku tiez sme predtym davali biogaiu aj infansdhophilus vselijake caje geliky na brusko dhupalac eysylak a nic nepomahalo zmakcit stolicu,nasadili sme mliecko hipp bio combiotic ,vysadili mrkvu varenu ta zapchavaha aj caje zapchavaju a obzvlast granulovane pije iba stavicky hipp alebo hame zriedimi s luckou a konecne po 7mes,ma stolicu doplienky a normalnu dokonca kazdy den !kym sme zistili ze na vine je um ,mrkva a caje chuda si vytrpel svoje aj mi 😖 dufam ,ze moja skusenost pomoze 😉

keiles
autor
8. jún 2013

@linda20111 a kde zoženiem tú slivkovú šťavu?

linda20111
8. jún 2013

@keiles z slivkoveho kompotu.

sissika
8. jún 2013

@keiles v tescu Hipp slivkova stava

nikuska27bb
8. jún 2013

@keiles Nám pomáhala ráno pred papkaním čistá teplá vodička na pitie,z lekárne infakol,feniklový čajík na prdkanie a dobrá je aj tá slivková štava-trošku prihriata-ja som dávala s domáceho slivkového kompotu,skus niečo vyskušat.

luba41
8. jún 2013

ak kojíš, kludne sa vráť k plnému kojeniu /resp. ak ste na UM/...ak priberá, tak grckanie nerieš...ako prišlo, tak odíde / teda vo väčšine prípadov/...tak okolo 5. mesiaca to ustane ..malinký Ti dáva najavo, že ešte nie je pripravený na tuhú stravu, tak načo ho napchávať všetkým možným... 😉
@keiles

misinka612
8. jún 2013

@keiles nam pomohla len domaca jablkova vyziva...aj doktorka odporucila jablkovu vyzivu...my sme mali strasne problemy od narodenia strasne plakala a vzdy som jej musela pomoct s kakanim inak sa neukludnila...a od vtedy jak papa vyzivu aj 3 krat za den a mame pokoj 🙂

aliza
8. jún 2013

@keiles no....od narodenia problemy s bruskom, plus nevedel sa od zaciatku sam vykakat...cize, kludne moze ist o nejaky traviaci problem, trebars s travenim mliecnej bielkoviny, ci laktozy. Dalsia vec je rektalna rurka, v zahranici je zakazana, nakolko poskodzuje zvierac a moze mat za nasledok prave to, ze dietatko sa nemoze same vykakat. Za dalsie, absolutny nezmysel zacat prikrmovat tak skoro a este k tomu dieta, co ma traviace problemy, takej lekarke by som zobrala diplom, nehnevaj sa. Ze vygrckava, tak ho zacnime tlacit jedlom 😕.....fakt som zhrozena....
takze, ak je dieta na UM, zmenila by som na ine, ktore je na zapchy alebo hypoalergenne a nie davala hrusky, slivkove stavy a kompoty ( nie su kompoty nahodou sladene cukrom? cukor zapeka!), urcite by som vyhodila caje, tie tiez zapekaju, davala by som iba cistu vodu. Zmena nepride zo dna na den, mozno o tyzden, dva. Ak mate taketo problemy, ziadna potravina, ovocie, stavy, psyllium a pod. vam nepomoze, iba skludnit naspat travenie, vratit sa k mlieku a najst zdroj problemu.

jolly84
8. jún 2013

@keiles neviem, ale ja osobne by som neprikrmovala. vrat sa k UM, alebo materskemu. a skus neskor. ja osobne som pri kolikach robila rascovy odvar, pomahalo. ak si neskusila, tak skus, malo by zabrat....

keiles
autor
9. jún 2013

@aliza Pred príkrmami mal problém sa vykakať len vtedy, ked som zjedla niečo ťažké alebo moc sladkého, to som vedela odsledovať. A to, že sme zaviedli príkrmy tak skoro mi aj tak trošku vyhovovalo, lebo naozaj to s tým vygrckavanim pomohlo a ked sa aj dogrcal, tak bol za chvílu hladný a mne sa nestíhalo tak rýchlo tvoriť mlieko. On je dosť papkáč, tak sa poriadne nalievam čajmi na podporu laktácie. Nerada by som mu začala dávať UM, som proti tomu, ked matka môže kojiť, tak je mliečko to naj pre bábo. A aj to dosť stojí, Adamko je už moje druhé bábo.

keiles
autor
9. jún 2013

@jolly84 a ako presne si robila rascový odvar?

keiles
autor
9. jún 2013

@misinka612 No ja mám tiež domácu jablkovú výživu, ale je v nej cukor a ten by som mu nerada dávala takému malému

keiles
autor
9. jún 2013

@canama No my sme s vygrckavanim boli aj v nemocnici, zistili že má reflux a ešte aj dosť hltavo papá, takže dávame infacol, niekey mu je zle aj zo vzduchu čo sa nahltá

jumama
9. jún 2013

Ja som prikrmovala ryzovou kasickou. Rozvarena rozmixovana ryza s vodou, nie kupenska kasicka. Taka rieducka spociatku len par lyziciek, posupne sme nahradili dve jedla denne tou ryzou. A do nej zeleninky. Ale zacinali sme pomalinky postupne ryzou. Mozno aj mesiac. Nikdy sme nedospeli k cistej zelenine 🙂 nas doktor bol dobry na ubezpecovanie, ze ak dietatko cosi nechce, nemame mu nutit a kludne moze byt strava monotonna. A prislo mi to take spravne, ved malokto je na ryzu alergicky, neobsahuje lepok, aj dospeli ju pouzivaju na detoxikaciu... Co doktor to tusim iny postup 🙂) drzim palceky, nech je akokolvek, nech sa vam dari.

kaja73
9. jún 2013

@keiles tiez by som prestala s prikrmami-ved staci mierne zahustit nutriTonom mliecko a dieta negrcka.
A ked zacnes neskor zas s prikrmami,tak zacnii s cukinou-nealergizuje, je vhodnejsia ako mrkva-na tu uz dost deti alergicky reaguje a navrch robi zacpu.
Cukina praveze robi stolicu redsiu a vobec nealergizuje.. 😉
A velmi fajn je infant dophylus PLUS-je silnejsi ako bezny infant dophylus-su to probiotika.

aliza
9. jún 2013

@keiles som nevedela, ze dojcis, preto som pisala o UM. Ak je dojceny, tak zavedenie prikrmov tak skoro bola somarina...babatka maju reflux, nie je na tom nic, co by trebalo nejako extra riesit (samozrejme, nehovorim o vaznych stavoch). Moje deti grckavali hadam az do roka...a preslo to. Pre refluxove deti su rozne postupy, ako vygrckavanie trosku zmiernit...treba to dodrziavat, cize krmenie v co najvyssej polohe, nie v lahu, mensie davky a castejsie, po kazdom krmeni aspon 20 minut drzat babo vo vzpriamenej polohe, spanie vo vyvysenej polohe a pod. Reflux znamena, ze travenie nie je vyzrete, je pomale, mlieko zostava v zaludku dlhsie, posuva sa do tenkeho creva velmi pomaly....takze nevidim dovod, zacat mu davat jedlo, kedze problem ti to aj tak nevyriesi a zbytocne zatazujes cely traviaci system a najma oblicky. Ak ma dieta reflux a k tomu sa vyprazdnuje velmi pomaly, moze ist o alergiu, trebars na mlieko a pod. A tam ti ziadne 'domace recepty' nepomozu, skor uskodia. Cize ja by som skor zacala potraviny eliminovat a nie pridavat. A k tomu materskemu mlieku....ano, je najlepsie a je zadarmo, ale zial, su aj pripady, kedy pre dieta nie je vhodne...poznam osobne babo, ktore ma alergiu na laktozu, ktora je aj v MM a muselo byt odstavene z vaznych zdravotnych dovodov. Tym nechcem pisat, aby si prestala dojcit, len som chcela ukazat, ze pre niektore deti nie je MM to naj... 😉

jolly84
9. jún 2013

@keiles dva dcl vody a do toho som dala 10 zrniek rasce, nechala povarit vychladit a podavat 😉 nam zabralo zacal hned prdiet. kakal aj bez toho, ale skor ho tie prdy trapili....skus, urcite pomoze

keiles
autor
9. jún 2013

@aliza dakujem moc za užitočné rady, je to super ked sa mám s kým poradiť

keiles
autor
9. jún 2013

@jolly84 dakujem určite hned zajtra vyskúšame