Dobry den, chcela som sa opytat. Mojej rocnej dcerke sa z vecera do rana na pravej strane nas zadkom objavil svetly fliacik velkosti asi tak 3x1cm. neviete o co moze ist....dakujem
zuzi79, no trefna odpoved, fakt to bude neopalena koza nad zadockom 😀 v pripade ze ju vikazv opalovala v noci pri mesiaci..... 😀 my sme sa s tym nestretli, ale pred casom sa nam urobil lisaj na nozicke, ale koza na tomto mieste bola aj drsnejsia a suchsia, nam pomohol sudokrem na to, do tyzna sa to stratilo.... bolo to vele ako 5centovka, to co ty popisujes, ak je inac koza rovnaka, iba zmena farby moze ist o vitiligo, teda stratu pigmentu....
Vitiligo je kožné ochorenie, prejavujúce sa odumieraním buniek produkujúcich kožný pigment. Je typické svetlými škvrnami nepravidelných tvarov na koži, najčastejšie okolo prstov, úst, očí, genitálií, kĺbov a slabín. Z postihnutých miest môžu vyrastať chĺpky, tiež so stratou pigmentu. U mnohých chorých sa ložiská ďalej rozširujú. Táto choroba je neinfekčná a u 20 % chorých geneticky podmienená. Príčina nie je doposiaľ známa, často ju sprevádzajú ďalšie choroby ako autoimunitné ochorenie štítnej žľazy, cukrovka, pečeňové choroby, intoxikácia hypofýzy, ktorej jeden z hormónov zodpovedá za distribúciu pigmentu, apod. Dodnes nie je 100 % liečiteľná. Terapia musí byť sprevádzaná liečbou látkovej výmeny, diétou a reflexnou terapiou. Ak je slnko vysoko, nevystavujte sa slnečným lúčom! Vitiligo často aktivuje poranenia kože, stres a nevyrovnaná životospráva. skus zajst k lekarovi, co na to povie....
Ahoj, no ja si nemyslim, ze vitiligo sa ti takto prejavi zo dna na den, takze sa nenechaj takto vystrasit.... najlepsie je zajst k lekarke opytat sa na to, lebo pri tychto diskusiach sa zbytocne vyplasis a spanikaris... bude to ok, neboj 🙂
moja dcérka má tiež takéto biele fliačky - neopálená koža, my to máme na miestach, kde mala ekzém