Čo znamená štikútka u 2 mesačného bábätka?

angelina111
6. dec 2011

AHOJTE ,mam 2mes.syna a niekedy ked sa napapa dostane stikutku.je to nieco vazne?neni to ten reflux?

zajaciq
6. dec 2011

je mu zima

anieli_1
6. dec 2011

nie tio neni reflux je to len stikutka ma to kazde dieta 😉

moma
6. dec 2011

moja malá má už 10 mesiacov a štikúta skoro po každom jedení, aj manžel má to isté. Nič to nie je, možno sa len rýchlo napapá 😉

traktor
6. dec 2011

..bud mu je zima, alebo je to len spôsobene papanim, ..nahlta sa vela vzduchu, tak sa mu zacne ckat..prejde tym kazde dietatko..postupne to bude prechadzat, skus si ho dvihnut,daj mu napit /nakoj ho/..

cmeliatko
6. dec 2011

zo zimi nemas stikutku.
babo rychlo papa a spolu s mlieckou prehltne vela vzduchu. choroba to neni 😉

eva76
6. dec 2011

My sme štikútali cca do 2 mesiacov takmer denne, teraz už len občas keď sme napapaný 😉

madamebutterfly
6. dec 2011

My sa s tym tiez trapime.. Napapa sa a ked sa mu stikuta tak polovicu vyvracka ☹ mne osobne ked sa cka tak to je dost otravne a neprijemne tak urcite aj pre to babo. Ale nijako sa tomu neda zabanit zial..

darinkazv
6. dec 2011

môže štikútať od zimy alebo je zacikané alebo je nahltané vzduchu (najčastejšie pri papaní sa bábo nahlce aj vzduchu a potom štikúta) 😉

lucka1987
6. dec 2011

aj my stikutame.... znamena to ze ho niekto spomina 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale nie teraz vazne... aj mne povedala doktorka ze moze stikutat od zimy ( neviem aku to ma spojitost ale je to tak, a uz sa mi to aj overilo) a tiez niekedy po papani, ked sa prilis nahlta vzduchu ked hltavo papa a malo si odgrgne ...

tea333
6. dec 2011

moj maly stikuta ked 1. sa naje sucheho jedla a nezapije to 2.je pocikany, 3.je mu zima..

nasta197
6. dec 2011

AHoj mi stikútame z refluxu takže to môže byť doktor to odovodnil takto dieťatko sa napapá odgrgne nejaké množstvo sa mu vráti smerom hore prehltne to a potom sa mu čká takto mi to povedal lekrá v nemocnici ked sme ležali kvoli tomu refluxu daľšia vec je kašel

inffinity
6. dec 2011

Moje mala skytala uz u me v brisku.. 🙂 po jidle pak obcas a vetsinou prestala kdyz si odgrgla..

fialkaa
6. dec 2011

moj syn maval ako malicky vskuse stikutku. asi zo vzduchu, ktoreho sa nahltal pri papani, reflux nemal. postupne to preslo, ani som si to nevsimla. detom to z tak nevadi ako dospelym

hori
6. dec 2011

stikutka je obranny mechanizmus organizmu proti vniknutiu potravy a tekutin do dychacich ciest, napr, ked sa nieco dostane do hrdla pri odgrgnuti, ked starsie deti prilis skacu a pod. nie je to reflux, aj ked refluxove dieticky maju samozrejme stikutku veeeelmi casto.

azarijka
6. dec 2011

ja teda neverim ze je to zo zimy alebo z precikania, nevidim v tom logiku 😖 hlavne ak maju papmersky a necitia mokro tak ako mozu mat z toho cikutku... co da zadocek signal branici aby zacala stikutat? 😉

tu som nieco nasla:
"Novorodenec má väčšinou tendenciu štikútať po kojení alebo keď ho niečo zaujme, prípadne rozruší. Rodičia by rozhodne nemali byť takýmto niečím znepokojený, pretože ide o vec úplne normálnu. Príčiny novorodeneckej štikútky a jej častého opakovania sa nie sú úplne objasnené a názory na ňu sa medzi odborníkmi líšia, aj keď mnoho z nich sa zhoduje na tom, že jej dôvodom sú nie úplne vyvinuté vnútorné orgány a svaly, ktoré ešte aj po narodení prechádzajú vývojom. Zodpovedná za štikútky je predovšetkým bránica, ktorej nepravidelné sťahy sú príčinou štikútiek aj u dospelých aj u detí. Pokračujúci vývin dieťaťa po narodení následne vedie k zníženiu počtu a intenzity štikútiek. Rodič nemá veľa možností ako svojmu dieťaťu od štikútky pomôcť. Recepty na štikútku, ktoré požívajú dospelí ľudia, ako napríklad zadržanie dychu alebo zľaknutie sa, rozhodne na svojom dieťati netreba skúšať. Takúto štikútku treba jednoducho prečkať, aj keď sa môže stať, že štikútanie trvá aj pol hodiny.

Štikútky teda patria k životu novorodenca rovnako, ako k nemu patrí spánok. Rodičia by si mali uvedomiť, že štikútka novorodenca nijako neobťažuje a že oni jediní sú tí, ktorých môže vyčerpať. Preto by sa ňou nemali nadmerne zaťažovať a mali by ju brať s trpezlivosťou a pristupovať k nej ako k úplne prirodzenej veci, ktorá časom pominie."

mandragora22
6. dec 2011

keby mal reflux, tak ti grcia len taky fukot.... 😅

sssimi
6. dec 2011

Nič to nie je. Moja malá štikutala už v bruchu a pokračovala asi do roka. Keď sme ležali v pôrodnici, tak štikútala aj 5x denne, kľudne aj po 30 minút. Nepomohlo ani kojenie a ani keď si cucla vodičky trošku. A vyrástla mi z toho.

vejinka
6. dec 2011

joooooooooooooj dalsia zo zaujimavych otazok..takze ked niekto stikutka tak mu je zima alebo sa nahlta vzduchu ..je to vlastne sposobene zuzovaniu ciev(ked je zima cievy sa zuzuju ked teplo cievy sa rozsuruju) a tym padom prechadza cez cievy menej krvy ako obycajne a vytvaraju sa bubliny vzduchove a tie ked prasku to je to "stik" tak mi to bolo vysvetlene..od odbornikov. cize nic sa nedeje ak niekto stikutka vacsinou ho to prejde ked mu stacis jemne na zapasti zilu tym padom sa po chvilke stikutanie zastavi..neskusala som to na detoch tym dam pohar vody ale na mne to funguje.. inak staci ak mu das prso nech si par krat cucne a bude ok...je to uplne bezna vec v zivote cloveka takze sa prestan strachovat a uzivaj si matersvo 😉

adamnina
6. dec 2011

Naša malá herečka dostane štikutku často po napapaní sa, má to asi miesto odgrgnutia. A tiež si nemyslím, že to majú detičky od zimy.

moniciak
6. dec 2011

Monika tiez ckala aj v brušku a aj doteraz niekedy je to v poriadku 🙂

pingu1
6. dec 2011

mokra plienka, reakcia na zmenu teploty... baaar co

zuzana17
6. dec 2011

Skoro všetky malé detičky štikútajú 😀 . Pravdepodobne je to z papania, keď sa nahltajú vzduchu 😉. Postupne to prejde, neboj 🙂