Mám 6 mesačnú dcérku, ktorej už ako 3 mesačnej začali vypadávať jej prvé vlásky, a vzadu na hlavičke sa jej urobila plešina, myslím, že je to od vyležania, teda šúchania o podložku., no v starej knihe o dieťati som čítala, že to môže byť aj príznakom krivice a teraz mám strach. No to nie je všetko, prednedávnom sa jej začala hlávka potiť, myslím, že tá plešina , to miesto sa jej potí, lebo ráno , keď ju vyberiem z postieľky, tak má pod hlavičkou spotený fľak, ktorý aj tak zvláštne zapácha, inde na telíčku spotená nie je , čím to môže byť??? Prosím poraďte mi , ak máte s tým skúsenosť. Ďakujem.
Vitamín D som malej podávala v kvapkách každý deň, vigantol, no pred mesiacom som jej dala jednorázovú dávku, ktorá sa podáva každé tri mesiace.
@pastelka99 maly to tiez mal ale ako zacal sediet a pohybova sa tak mu tam vlasky znovu narastli a teraz neni ani poznat ze tam mal plesinku, on to mal co lezal a stale hlavov otacal na strany tak samu to vysuchalo, mi tiez davame len vitam D, lebo vigantol som zabudala davat
@pastelka99 Vobec sa neznepokojuj, plesinu ma vacsina deti presne kvoli tomu, ze lezia len na jednom mieste. Poti sa tiez velka vacsina deti, ved je teplo a v spanku sa potia este trochu viac.
Krivicu vobec neries, to by lekar spoznal. O tej trojmesacnej davke vitaminu D som sice este nepocula, ale ak to mas odobrene lekarom, tak ok. 🙂
Mojej dcere zarastla ta plesinka az okolo 1 roka, vtedy prestala spavat vylucne na chrbate.
Ahoj my tiez sme presli tym. Plesina a potenie nam prestalo v 8m 😉
@pastelka99 pleška u babatka je normalna. Postupne začne zarastat ked zacne sediet a nebude iba lezat..
@pastelka99 plesinku maju vsetky deticky, je to kvoli tomu ze lezia vacsinu casu na chrbatiku, neboj vlasky jej dorastu 🙂 mojej dcerke ta plesinka zarastla ked mala 10 mesiacov.
a k poteniu, ano potenie moze byt aj priznakom nedostatku vitaminu D. ked mala moja dcerka cca 4 mesiace tak nam pediatricka zistila vacsiu fontanelu, ktora sa uz mala zacat zmensovat. pytala sa ma na potenie, ci je dcerka lakava atd. vraj typicke je potenie v zahlavi. ale nedostatok vitaminu tvoja dcerka asi nema ak jej davas vigantol poctivo. okrem toho by si to vasa lekarka uz vsimla. pre istotu sa mozes spytat na to potenie pri najblizsej kontrole ale kvoli krivici sa vobec nestresuj, krivica vznika az dlhsim nedostatkom vitaminu D. mozno vam pridaju dve kvapky ako nam a mozno to vobec nie je treba 😵 ved potime sa vsetci a teraz je leto kto by sa nepotil 😉
@brulka ahoj, prosim ta, nam doktorka zistila makke zahlavie, co je kvoli nedostatku vit D, naordinovala nam denne 5 kvapiek vigantolu. Vidim,ze vyssie pises, ze sa ta pytala dr na lakanie. To ma nejaky suvis s nedostatkom vit D? Aj hlavicka sa jej poti, ale to som si myslela,ze ma suvis s dojcenim, ze sa pri tom namaha. Dokonca aj vlasky nema na tej plosinke vzadu. Ja som uz trochu na nervy, nikde som sa poriadne nic nedocitala :-/ a neviem, ci sa mam obavat,alebo sa to spravi... dcerka ma 6 mesiacov.
@ganesh ano ma to suvis s nedostatkom vitaminu D takisto ako aj potenie. ale nestresuj sa dopredu 🙂 uvidis ze vsetko dobre dopadne. dcerka by musela mat dlhodoby nedostatok vitaminu D aby jej to nejako mohlo uskodit, tak sa skutocne neboj. predpokldama ze tvoja dcerka ma len par mesiacov a lekarka to riesi. ak mas popripade strach konzultuj dalsieho odbornika. mna nasa mudr vzdy vedela ukludnit hoci tiez som sa bala ako kazda mamina. mojej dcerke zvysila davku na dva krat denne 2 kvapky ak si to dobre pamatam. brali sme ho dost dlho. a bolo nam odporucane podavat pocas zimy aj teraz ked je vacsia. mojej dcerke sa napr zrastla fontanela hore na hlavke az hodne po druhom roku, co je teda dost extrem ale je zdrava ako buk nuz a hlavinu ma veliku po tatovi. prajem vela zdravicka papa
@brulka ahoj,az teraz som si nahodou vsimla,ze si odpisala. Bola som na konzultacii u druhej pediatricky a povedala,ze ona neciti makke zahlavie, aj do spravy jej napisala,ze pevne. Teraz cakame na vysledky z krvi, aku ma hladinu vit D a podla toho urobi zaver. Co sa tyka krvnych testov a biochemie,vsetko mala v poriadku. Aj hornu fontanelu ma myslim v norme 2x1,5cm a to ju potom prisla prehmatat este jedna doktorka 🙂 Tak zatial som kludna...este pockame na vysledky. A dcerka ma 26.1. 7 mesiacov....riesi sa to cca od jej 3 mesiacov.
my máme 9 mesiacov a tiež sa potí malý na hlavičke až máva mokrý fľak 🙂 a plešinka nám až teraz začína pomaly zarastať 🙂