Čo vlastne spôsobuje autizmus u detí? Súvisí to aj s tým, že sa matka dieťaťa napríklad nevhodne “správala” už počas tehotenstva? Napríklad fajčenie, alkohol? Alebo môže byt autizmus aj dedičný, keď má niekto z rodiny, napríklad sesternica matky autizmus? Všade čítam len spojitosť autizmus+MMR vakcínou. Čím to je?
Čo myslite?
Podľa mňa 20-30 rokov o tomto nikto nerozprával a teraz o tomto roztrhlo vrece. Dokáže sa dospelý autista normálne začleniť do spoločnosti?
Toto ti nikto na 100% nezodpovie. Lekári sa priklanaju skôr k možnosti, že je dedičný a následne ak má plod takýto gen + vonkajsie faktory, je vyššie riziko, že dieťa bude autista.
A ci sa vie zaclenit.. ako ktory.. autizmus je tak obrovske spektrum od tazkych autistov s mentalnou retardaciou, cez necerbalnych az po vysokofunkcnych autistov alebo tych co maju aspergera. Posledne dve spominane vedia v dospelosti fungovat..
Ako pise @xsuzannex, nie je to uplne preskumane a sotva Ti da niekto na MK fundovanu odpoved. Ale o autizme sa rozprava/pise pomerne hodne uz minimalne 20 rokov, len si si to asi nevsimla. Ja mam 20-rocnu dceru a uz v case, ked sa narodila, tak sa o tom hodne pisalo.
Neviem,co je na tom pravdy,ale mam kamosku,ktora ma 26 rocnu dceru autistku. Kamoska je VS vzdelana zena,uci na univerzite a vela sa venuje aj autizmu. Ona tvrdi,ze cca pred 30 rokmi sa vyvinula vakcina alebo ju nejako zmenili jej zlozenie ( nepamatam si uz presne,za co sa ospravedlnujem) a odvtedy je cim dalej,tym viacej diagnostikovanych autistov. Nieco na tom bude.
A o tom zacleneni len tolko, ucim na VS a mame aj takych studentov, vacsinou je to teda asperger. Su ini, ale su schopni zvladnut aj VS.
SLÁVNE OSOBNOSTI S AUTIZMOM: A. Einstein, A. Warhol, F. Kafka, H.Ch. Andersen, I. Newton, Beethoven ...
Autizmus sa do povedomia verejnosti dostal s filmom Rain Mann. A to už je riadne starý film.
Napíšem zo života ja. Mám veľké podozrenie že moje dieťa 1,5 r má nejaké znaky autizmu. Moja teta ktorá celé tehotenstvo prefajčila a aj prepila má dieťa (skoro dospelé) s autizmom. Fakt ma to zaujíma čím to je. Ja som nefajčiar, nepijem, dieťa ešte nemalo MMR vakcínu a podľa mňa má črty autistu. Som zúfalá, po večeroch len plačem čo som spravila zle 😓😓
Co presne sposobuje poruchu autistickeho spektra preskumane uplne nie je, kedze je tych poruch naozaj velav roznych stupnoch. Genetika a dedicnost hraju podstatnu rolu-na tom sa uz vedci zhodli. Vakciny a ockovania (ide o tzv. MMR ockovanie) autizmus nesposobuju, tento blud z 90.tych rokov bol uz mnohymi studiami vyvrateny. Je vsak pravda, ze autizmus, resp. jeho prve priznaky sa u deti objavuju casto prave okolo roka, ked je podavana spominana MMR vakcina, preto boli ockovanie a autizmus dlho mylne davane do suvislosti.
Zeny v mojom okoli, ktore maju deti s autizmom nepili ani nefajcili pocas tehotenstva. Ani nikto z rodiny autizmus nemal.
V takomto veku predpokladat autizmus je velmi skoro. Niektore znaky sa prejavuju samozrejme uz v babatkovskom veku, no nik ti neda diagnozu v 1,5 roku. Ak mas obavy, neplac po veceroch, ale vezmi dieta na odborne vysetrenie a budes mat aspon radu, ako s nim fungovat
@marca12 za socializmu autizmus ako diagnóza neexistoval. Ak mal ktokolvek akúkoľvek formu autizmu bol považovaný za memtalne retardovaneho a nevzdelavatelneho. Tie deti končili v osobitných školách, ústavoch, zavreté s mamou doma. Keďže nezapadali do "normy" nikto z nimi nepracoval, mnohé aj s vysokým intekektom koncili na okraji akéhokoľvek záujmu. Teraz je diagnostika vypracovaná, s takými deťmi sa vie pracovať a už nie sú nikde "odkladane". Kedysi bol autista alebo asperger len dedinský blázon, dnes z neho môže byť špičkový matematik alebo umelec ak sa s ním pracuje.
Autizmus sa da diagnostikovat myslim az od 4 rokov. Kadeco sa mamam moze zdat, ze je prejav a nakoniec to tak vobec nemusi byt. Co hovori pediater?
Urcite je to aj geneticky podmienene. Vysoky vyskyt autizmu je v Sillicon Valey..vraj gen pre technicke nadanie zvysuje riziko autizmu ci aspergeru. Ale ci to je dokazany fakt, netusim 🤷♀️. Ja osobne poznam len jedno dieta a na nich to sedi. Obaja rodicia programatori, ziadny alkohol ani nic ine...ockovanie je davno vyvrateny fakt
tvoja teta ma dieta a autismom,tam mas odpoved najskor,asi to bude genetika.A mmr si nedvaj moze zborsit pozri si dennik Luciany ak mas fb,ona ma autisticke dieta alebo na youtube si pozri,dava videa,u nej sice nenastal autizmus po mmr ale mmr vakcina posunuka dieta o krok dozadu.
@dadis No, neviem. drviva vacsina mojich znamych su informatici/matematici a marne dumam, o ziadnom potomkovi autistovi neviem, ale este chvilu podumam. A to fakt poznam stovky takych ludi.
A aké znaky si si všimla u svojho dieťaťa?
Vieš v čom to je že sa s tím dieťa narodí a býva to často len náhodne často býva v rodine jedno dieťa a ostatné sú úplne v pohode a vôbec to nesúvisí s tím ako sa žena správa v tehotenstve ,ja mám 5 deti a autistka je najmladšia ostatné deti sú ok a to som nikdy nefajčila ani nepila a očkované deti mám rovnako proste to s tím nesúvisí a deti boli také aj v minulosti len ich dávali hneď do ústavov ale tieto deti sú rovnaké ako ostatné len si insie v tom že žijú vo svojom svete ale keď sa posnazis pustia tá tam a ty sa im pri spôsobis budeš ten najstastnejsi človek
@dskjhfdlkdjhl Aj ja poznam desiatky itckarov a dieta s autizmom len jedno 🤷♀️..ale o Sillicon Valley a autizme si precitaj 😉, podla mna velmi zaujimave
Samotne ockovanie autizmus nesposobuje. Moze ho aktivovat skor. Ale objavil by sa tak, ci tak. Hadam raz prideme na to ako tuto chorobu liecit.
@viestta nie sú zavreté s mamou doma? no práve že sú...
Podla mna je autizmus skor syndrom, cize nejaky subor prejavov, a u kazdeho moze mat inu pricinu. Niekto sa noze narodit s nejakym poskodenim mozgu (moze to byt v dosledku pitia alebi liekov v tehotenstve, ale aj nahoda), niekto moze nieco zdedit, u niekoho to moze sposobit komplikovany porod a u dalsieho imunitna reakcia na nieco, nejaka metabolicka porucha alebo mozno aj nejaka zdanlivo neskodna choroba. Ak si v tehotenstve ozaj nejako neriskovala, tak s najvacsou pravdepodobnostou si neurobila zle nic, len mal maly smolu. Ale ono to tak este nemusi byt, este sa moze zmenit, je este maly.
@dadis myslim, ze som to citala, ale fakt poznam velmi vela takto orientovanych ludi, naozaj hodne, navyse ucim buducich informatikov (a ano, vyskytuju sa tam asperger) a marne premyslam, zatial stale nic. Mozno keby urobili vyskum v rodinach napr. lekarov, tak by boli vysledky podobne.
@deti95060810 ale úplne ináč ako kedysi. A dnes sa dá aj s autizmom vzdelávať, pracovať. To nie je to čo kedysi bývalo. Keď také dieťa ostalo doma s mamou, ešte bolo dobre. Väčšina bola umiestnená v ustave
@dskjhfdlkdjhl No ved v poriadku. Ja ti neprotirecim, len je fakt, ze tam je statisticky vyssi vyskyt nez inde na svete, co svedci v geneticku podmienenost.
@dadis ano, ja viem, ja len pisem, ze fakt poznam takych ludi vela a ziadne dietat s tymto postihnutim od takych rodicov, a o tej studii som uz citala/alebo pocula, preto ma to prekvapuje-ja to neberiem tak, ze si prorecime, ja len pisomne uvazujem🙂
Ja si zasa myslim ze je to z plastov. Niekde som citala ze plasty nejako vylucuju hormony (alebo nejako vplyvaju na hormonalnu sustavu) Kazdopadne za mojich deckych cias som nepoznala jedineho autistu a teraz ako by sa vrece pretrhlo a osobne poznam 3. Plasty a mikroplasty su uz vsade. Zevraj aj v cerstvo narodenom babatku. Proste vsade. A myslim si ze to ma prejavy. Tot moj nazor.
@matana2 Kde pisali, ze plasty vylucuju hormony?
Je to rozne.. je to nejaka abnormalita v mozgu.. syn sa narodil priduseny, zasiahnute centrum reci.. bol mu diagnostikovany vysokofunkcny autizmus.. ale priciny nie su este uplne preskumane