Čo s krivými nožičkami?

mishrom
19. dec 2013

Hladam maminky, ktore ma upokoja a daju rady co robit s dcerkou, ktora ma krive nozky. Ked mala 1,5 roka, boli sme u ortopeda, lebo mala nozicky velmi do O. Upokojil ma, ze to sa spravi samo, ako bude rast, neodporucil ziadne kontroly ani sledovanie. Teraz mala 3 roky a na prehliadke nas dr. poslala opat za ortopedom, lebo je opacny problem, nohy ma spojene pri kolienkach a nadol sa rozchadzaju do X, tiez dava pravu spicku dovnutra. Tentokrat sme boli pri inom doktorovi a on nas zjazdil, ze preco sme neprisli skor. Ukazal nam par cvikov + chodenie na spickach a patach. Mate niekto podobny problem? ako ste to riesili? museli deti nosit ortezy? (mala zacala chodit, ked mala 11 mes., nepouzivali sme choditko)

kvietocek7
19. dec 2013

v kazdom pripade kdekolvek akokolvek ortopedicku obuv-sandalky ci papuce alebo klasicke topanky, uricte poznate protetiku ma siroky vyber.Mam skusenost,ze chlapec( 3a pol rocny) nespravnou obuvou zacal captat a nohy sa mu zacali tocit smerom do vnutra.
No okrem toho je aj viac ortopedov ako ten vas, tak skusit vysetrenie u ineho pripadne ziadat o rehabilitacie pre malu.Plavanie, ak mate moznost plavania urcite to pomaha na vyvoj dietata. Ak sa jej krivia nozky tak davat vitamin D alebo viac prirodnych mineralov (pozri lanove semiacka ich pouzivanie) vela stastia 🙂

lusyinka
19. dec 2013

Ja mám doma ročného synčeka, ktorý síce nechodí ešte samostatne, ale keď ho chytím za ručičky, ledva za ním stíham ako sa rozbehne...popri nábytku vie chodiť sám a chodítko nikdy nevidel. Neviem či to je v tejto fáze chôdze problém, ale dáma špičky k sebe tak, že sa niekedy až o ne podkýna...Doktorka na to nepovedala nič, no svokra je zdrav. sestra u nej a poradila mi nech mu dávam pravú topánku na ľavú a ľavú na pravú 😀 myslela som že skolabujem keď som zistila, že to myslí vážne...nemáte s tým skúsenosť?