Čo pomôže na zápchu u 2,5 ročného dieťaťa?

pizik
18. máj 2013

Prosím Vás o radu čo na zápchu u 2,5 ročného dieťaťa. Posledný mesiac máme problém s vykakaním sa. Malý máva stolicu tak raz za 3-4 dni a aj to má problém sa vôbec vykakať. Veľmi sa pritom natrápi, naplače, dávam mu potom čípok, ten mu zaberá, ale natrápime sa kým mu ho vôbec dáme. Teraz mu lekárka dala nejaký sirup ale zatiaľ nezabral. Malý má pestrú stravu, papá veľa ovocia, ale už neviem čo mu mám dať aby mu to pomohlo a mohol sa pekne a bezproblémov a hlavne pravidelne vykakať. Ak viete poraďte prosím nejaký zaručený recept. Ďakujem

bzuco
18. máj 2013

skús mu dávať harmančekový čaj, ak nemáte alergiu

hviezdicka111
18. máj 2013

pomáha aj biely jogur a dať do neho ovsené vločky, prípadne šťavu z kompótu vypiť 🙂 A ráno po zobudení vypiť kúsok teplej vody...malo by niečo z toho pomôcť 🙂

simonova815
18. máj 2013

U nas zabral sirup fructolax, síce píšu ze od 3. rokov, ale mala mala tiez v tom veku problémy a dávala som jej. Teraz najviac pomáhajú zeleninove polievky, dám viac druhov zeleniny a rozmixujem(inak nezje) no a ked je zle, tak jej dám sirup a na druhý den ma stolicu.

monyccka
18. máj 2013

hlavne tekutiny, tiez pohyb, vlaknina (ovocie, celozrnne vyrobky, ovsene vlocky), ale pokojne aj psylium na lyzicku a zapit vodickou kazdy den, lanove semienka (pohryzt). A vyradit z jedalnicka co najviac cukru, kakaa, sladenych napojov. Nam pomohlo zaradit aj probiotika a na ranajky kazdy den jogurt (ovocny, s mrkvou ako pomazanka, do salatu zeleninoveho, cisty biely, s vlockami, semienkami.....) a vsetko predtym spominane.

huhusestra
18. máj 2013

Ahoj, no my mame teraz taky istý problem a uz sa nam zacalo zlepsovat vcera, od utorka sme jej zacali davat duphalac na zriedenie stolice (to by malo za 2-3dni zabrat) co sa aj tak stalo. Nasa strasne nariekala ked mala ist kakat uz si ani nechcela sadnut na nocnik ani na zachod tak nakoniec jej to voslo do gati ale hlavne ze to vyslo.Ona sa bala kakat, este sa jej aj ritka roztrhla tak na to som jej pred vcerom zacala davat krem calcium pantothenicum a j lepsie. Tak keby vam nepomohlo to co mate skuste takto. Drzim palce nech sa cim skor polepsi lebo viem co to je za trapenie.

varticek
18. máj 2013

No podľa mňa keďže ho to zakaždým bolí, tak kakanie potláča vedome. Keď nekaká 4 dni, hovienko má tvrdú špičku a zakaždým mu poraní zadoček. Zažila som to u oboch chlapcov. Po kakaní mu treba natrieť zadoček framykoinom (tak trošku vojsť aj dnu), aby sa mu to zahojilo a ďalšie kakanie ho nebolelo a povedať mu, že je to čarovná mastička a nech sa nebojí, že ho už kakanie nebude bolieť. Nám toto pomohlo. Skúšala som napríklad aj probiotiká, ale keď on sám vedome kakanie potlačí, nepomôžu ani tie. Treba ho len presvedčiť, že už ho to nebude bolieť. (Ten framykoin nám na to predpísala pediatrička, takže bez obáv).

zigzag
18. máj 2013

treba upravit stravu, pride mi chore natierat dietatu zadok "zazracnymi mastickami" , alebo podavat prehanadla,namiesto toho aby sa riesila pricina, a ta je v nespravnej strave

podrvene lanove semienka treba jest, moj papa kazde rano kasu z obilnych vlociek so surovym nastruhanym ovocim, do toho podrvene lanove semienka, yogurt, kyslu smotanu, za kazdym s inym ovocim s inou kombinaciou, v zivote maly nemal problem s kananim.....
jablko+skorica, hruska med, ked je ovocie dostatocne sladke netreba ani cukor pridavat, mozes s hroznom, broskynami marhulami, malinam, kopec moznosti, troska nechat odstat, aby vlocky zmakli, a hotovo, po takejto davke vlakniny s kakanim problem nebude, podrvene lanove semienka mu mozes pridat do vselicoho, aj do hlavneho jedla, dolezite je aby boli cerstvo namlete, ci podrvene, lebo ked postoja, stracaju ziviny,

jankagun
18. máj 2013

urcite vlaknina,lanove semienka,slivky-bud susene slivky vyluhovat vo vode a vypit ako cajik,alebo ich namocit do vody kym pekne napucia a zjest alebo pridat do nejakeho jogurtu alebo kase

dewyn
18. máj 2013

homeopatika graphites

actimelka
18. máj 2013

kazde rano pohar vlaznej vody...pravidelne natrenovat to treba...keby nepomohlo lyzicku olivoveho oleja nalacno s citronovou stavou tiet 1lyzicka...do hodiny pojde na zachod a takto to natrenovat kazdy den...o dva tyzdne prestavka...potom dalsie dva ak treba...uvidite ze sa vam to pekne upravi a bude to ok 😉

euka210
18. máj 2013

pit cez den vela vody a skusit klasicky slivkovy kompot ci rozvarene susene slivky

katka.sa
19. máj 2013

My sme mali tento problem kým bol malý na nočníku, tiež sme sa natrápili kým to vyšlo. Nemal tvrdu stolicu ale bál sa tlačiť, zadržiaval stolicu a potom mal kako obrovske a ťažko islo von.Celý sa triasol, bol spotený. Sedela som pri nom a kakali sme v objatí 😀 vždy som ho upokojovala že kakať sa musí lebo ak sa dnes nevykaká zajtra to bude bolieť ešte viac. Vždy na nočníku pil 100% jablkový alebo pomarančový džusik. Potom sme ho ukecali že na zachodiku sa mu bude lahsie kakať lebo si može nožičky vystrieť a veru pomohlo kaka sa mu ľahsie ale stále si berie dzusik alebo mandarinky lebo tie mu vraj určite pomožu 😀 Nikdy sme nedávali preháňadla ani čipky. Je to v hlavičke dieťatka. Preto budte pri ňom lebo sa bojí. Ukľudnujte ho a vysvetlite mu čo sa deje a prečo sa to deje. Inak my sme kakali aj 2hodky ale kako muselo ist von ak už nekakal 2dni na tretí den som s nim sedela na nočníku kým sme to nevytlačili.

beatrice28
19. máj 2013

ja som dávala tiež slivkový kompót a sestrička u alergológa nám poradila papať jablko, vraj to pomáha aj pri hnačke aj zápche, upravuje to totiž stolicu

majma
19. máj 2013

my mame podobny problem, mala vedome zadrziava stolicu az ju zapecie, nakoniec sme to riesili s gastroenterologickou a ta nam poradila: kazde rano vypit nalačno (to je dolezite) slivkovu stavu z kompotu plus duphalac, co je zmakcovadlo stolice, nie prehanadlo. A taktiez treba upravit stravu viac zeleniny a ovocia v surovom stave so supkou - kysla kapusta, jablka, figy... Sama musis zistit, co mu pomaha, takze skusaj. Uprava stravy pomoze zmakcit stolicu, ale zadrziavanie stolice je hlavne psychicky problem, ktory je typicky pre toto vekove obdobie. Suhlasim s prispevkami vyssie, musis ho presvedcit, motivovat. Moja teraz uz sice neplace pri kakani, ale tiez kaka kazdy druhy - treti den. Prajem vela trpezlivosti 🙂

moon1979
19. máj 2013

sirup fructolax prípadne probiotiká dophilus infants ... zaberajú velmi rýchlo a do pár dní bude po probléme 🙂 nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu

bashka
19. máj 2013

Susene slivky u nas jednoznacne vyhrali. Tie z jednoty su take mäkučké...zazili sme si s kakanim svoje, odkedy denne spapá tych 5-6 sliviek kakame s radostou 😉

myya
19. máj 2013

ahoj tiež som mala takéto starosti zo synom. A nič nepomáhalo. Až moja 85 ročná babka mi vravela že lanové semiačka mu mám dať. tak sme vyskúšali a od tej doby kaká sám a ide to lahko. kúpiš ich v lekárni a bud s nich urob odvar a každý den dávaj lyžicu alebo nech ich požuje a spapá. Na krabičke je návod na prípravu. A čo je podstatné že stojí to pár centov a vydrží dlho. držte sa

patrisha2801
19. máj 2013

ahoj, no my toto prave zazivame :((( ono je sice pekne vsetky tie rady o zmene stravy ale to dieta si proste v hlavicke povie, bude ma to boliet a budem drzat dovtedy kym sa bude dat ☹ takisto sme to trosku rozbehali duphalac-om ... no stale nas to trapi, niekedy lepsie, niekedy horsie ☹ drzim palce 😉

tajik
19. máj 2013

duphalac musi uzivat dlhodobo aj 3 mes.aby to zaberalo.mali sme taky problem,aj 6 dni nekakala.a prisla som na to ze jemne sytenu cistu mineralku-vytriast ju a pit na den aj 250ml.nam to zabera a potom kaka aj 3 krat denne.ale potom prestanem davat mineralku

ada510
19. máj 2013

Acidko je fajn lanove senienka alebo Espumisan L ;)

basburianka
19. máj 2013

Ahoj, u nás na raňajky kaša - ovsené vločky s klíčkami, drvené ľanové semienka a rozmixované sušené slivky, to všetko s vodou. Samozrejme sa tam dajú dať aj iné ingrediencie (slnečnicové a tekvicové semienka, orechy, iné druhy sušeného ovocia - je dobré si to dať večer namočiť) ale tie prvé tri sú rozhodujúce na dobrú stolicu. U nás výsledok zaručený ;) A asi nie je najlepšie dávať do obilninových kaší čerstvé ovocie, lebo to potom v žalúdku kvasí. A deň začíname vlažnou vodou. Keď máme ráno čas, tak najskôr čerstvé ovocie, potom pol hodinky pauza a potom spomínaná kaša.