Čo pomôže na afty v hrdle a v ústach?

11hviezdicka11
6. júl 2021

Maminky nejaké overené rady, ktoré by pomohli na afty? Synček 3r má zapálené hrdlo. Lekárka nám predpísala ATB, berieme už 5ty deň. No má celé ďasná krvavé a citlivé a aj afty v hrdle a na jazyku a na dasnách. Vyplachujeme harmancekom/repikom, a dávame fialovú vodičku, no zmenu nevidím. Nevie sa ani poriadne napapať. Niečo s čím máte skúsenosti čo pomôže? Ďakujem.

sisa_s
6. júl 2021

Pre deti Florsalmin

mimimoje
6. júl 2021

Ak máš ešte gélik na zúbky, tak ten pomôže znecitlivieť. Ja osobne by som tú fialovú vodu vôbec nepoužívala, radšej tantum verde alebo Florsalmin.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
6. júl 2021

@11hviezdicka11 doplniť b vitamíny neviem či tak malé dieťa môže zistí...ale lekárka nech Ti predpíše niečo na afty a dávaj probiotiká určite s odstupom od ATB

lenilkovo
6. júl 2021

A si si ista, ze sa jedna len o afty? Podla opisu to moze byt aj toto https://www.wikiskripta.eu/w/Gingivostomatitis_...

11hviezdicka11
autor
6. júl 2021

@lenilkovo Juuuj, tak ja som bola v tom, že sú to afty. Syn mal veľmi vysoké horucky 3 dni, bolo sme u lekára, podľa krvi z prsta mal hodnotu 22, pozrela hrdlo, celé červené a nasadila ATB, lenže vtedy nič v ústach nemal. Až na druhý deň, čo bola sobota sa mu urobili také biele fľaky v ústach, nechcel nič jesť, sťažuje sa, že ho bolia ústa, ďasná celé červené, zdurené, krvácajúce. Tak som mu začala dávať vyplachovat ústa repikom/harmancekom, a fialovú vodičku dávať. No do dnešného dňa nevidím zlepšenie.

bara_borka
6. júl 2021

@11hviezdicka11 podľa toho, ako to popisujete, predpokladám, že ide o prvú infekciu herpesvirusom, tzv herpeticka gingivostomatitida.

11hviezdicka11
autor
6. júl 2021

@luccija Áno, berieme aj probiotiká

lenilkovo
6. júl 2021

@11hviezdicka11 vyzera to naozaj skor na gingivostomatitis, v tom clanku mas popisanu aj liecbu, ale vpodstate ide o to len vydrzat a odoznie samo, pripadne ak by bolo velmi zle mozes poprosit doktorku o antivirotika, ATB ti nepomozu. Zabezpecit dostatok tekutin a mozno vyuzit, ze je leto a skusit nejaku mrazenu ovocnu dren. Ak je v kontakte s inymi detmi, tak klasika, nepit z jedneho pohara, neolizovat im hracky, nejest z jedneho taniera, ani jednym priborom.

evelyn246246
6. júl 2021

Moj manzel s tym bojoval dlhe roky ... nic nepomahalo , az raz mu jeden lekar poradil kazdy den pit vysoke davky vitaminu C, najlepsie cistu kyselinu askorbovu, teda praskova forma, denne 2 g alebo aj viac. Rozpustilo sa to v pohari cistej vody a cuduj sa svete uz su to 2 roky co vobec nemal afty, musim poklopat. Dokonca ked na neho nieco lezie, zvysi si davku na nejake 4 g par dni a prejde ho aj choroba. Dietatu mozes kludne davat denne 1g. Vrelo odporucam.

lufla
12. júl 2021

@11hviezdicka11 Na afty vyborne ucinkuje tinktura gingivalis. Zarabaju ju niektore lekarne. Treba obvolat tie vo svojom meste. Len stipe a s nou sa jednotlive afty potru - vatovou tycinkou namocenou v tinkture, ci sa da triedit a vyplachnut by vedeli v lekarni.

lufla
12. júl 2021

@lufla Plus bezne je pomoc aj doplnanie vitaminov B

11hviezdicka11
autor
12. júl 2021

Tak mamičky, už sme ok, brali sme aj kvapky B a C vo zvýšenej dávke 3 dni, preplachovali ešte salviou a synovi už je ok. Už má krásnu pusu aj hrdlo. Trošku ešte tie ďasná sú pri čistení citlivé, krvácajú, ale aj to prejde časom. Ďakujem všetkým veľmi pekne za rady.