Ahojte prosím poraďte čo pomôže na jačmeň na oku. Dcéra má 2 roky a hrozí jej už operačný zákrok. Ocna lekára už vyskúšala 2 kvapky a farmykoin nič jej nepomohlo tak ju objednala na operáciu, ja som jej začala dávať aj obklady z ocianky a harmanceka a mám pocit že troska jačmeň ustúpil. Čo môžem ešte vyskusat? Alebo čo pomohlo vašim deťom? Samozrejme vitamíny dávam ( imunoglukan, Vít.C a B komplex). Vdaka
@adusha1167 za 2,3 dni je jacmen prec. Akykolvek.
@adusha1167 je volnopredajny, urcite ho aplikujte. Prva davka 1cm z tuby musi ist po vytlaceni do servitky a vyhodit. Az druhu na ocko. To je velmi dolezite.
@adusha1167 nam ocna kazala nahrievat ocko lampou (suche teplo).
@adusha1167 kupele oka, nahrievanie a obklady, to je zdlhavy proces a casto jednotlivcom podrazdi este viac. Masticka co som vam poslala, na 100%zaberie.umyt tvaricku, oci, pripadne pretriet borovou vodou a dat masticku co som vam poslala foto. Zajtra o polovicu mensi bude jacmen. Dajte mi vediet. 😊
@adusha1167 ja som si dávala očný framikoin alebo ako sa to vola a to mi pomohlo vždy 🙂
Môjmu synovi pomohol až ophtalmo azulen.
@adusha1167 neverila som ale mne pomohla rada od babky, na tampón čo najteplejšie vodu a pritlacat v oku, nezabrali ATB nič a toto bolo super, lebo teplo ti rozpúšťa ten jačmeň v oku, neviem prečo toto lekárka nevie poradiť, jačmeň je vlastne zarastený tukom mihalnica
Ophtalmo-septonex som mala od lekarky a absolutne nezabrala. Nezabrali mi ani steroidove injekcie na chirurgii, hrozil mi uz zakrok a znama mi poradila kvapky z ocianky. Absolutne som tomu neverila, ale tie jedine mi zabrali a dokonca uz dva krat. Stoja asi 2 eur v lekarni a su volnopredajne. Aj na suche oci sa odporucaju. Fakt som neverila, ale ocianka ma zachranila
@adusha1167 ahoj, na zapuzdreny jacmen nepomoze nic. Musi ist von operacne. Predpoklad ze dcerku uspia. Zakrok je to kratky, rychly a hlavne po skonceni nebude citit ziadnu bolest ani jej nic nehrozi. Ja som ten zakrok podstupila, a pokial by som to prespala, tak je to prechadzka ruzovou zahradou. Pokial ide o zakrok tak sa nemusis bat. Postup je jednoduchy - po uspani sa otoci viecko oka, tam kde je zapal sa spravi maly rez, lekar ho vycisti - a to je vsetko. Nesije sa, nic sa nerobi. Kontrola za 2 dni a tym to hasne.
@ghostsgirl nooo, potom zrejme aj tu plati, ze kazdemu zaberie cosi ine 😉
Dakujem za rady, postupne vyskúšam všetko čo ste poradili a snáď niečo pomôže 🙂
@adusha1167 masticku a biolampu toto jedine pomoze ,nahrievat 10minut viackrat denne.
@0hena0 ano, je to individualne ;)
@laura0 skúšala som len odmieta mat zatvorené oci
aj my sme mali problemy s jacmenami ... tyzden pred OP sa jacmen vstrebal... pomoholi nam nato masticky a potom jacmenovanie samo nejako preslo.
Skúšajte čo len chcete a predlžujete si chorobu,dávate jačmeňu čas,aby sa opuzdril.Ja s týmto pracujem,je to zápal mazovej žliazky,utvorí sa puzdro naplnené hnisom,problém je,že hnis vie vytiecť /teplými obkladmi sa to podporí/,ale puzdro samo nezmizne,čím dlhšie jačmen trvá,tým je puzdro tuhšie a musí sa odstrániť drobným chir. zákrokom /cca 5minut to trvá/,ak ste ešte nemali kvapky Tobradex /atb+kortikoid/ tak môžte skúsiť,ak nepomôžu,tak už len chir. zákrok..
Mali sme také isté problémy s dcérou v tomto veku. Trvalo to nejaký čas, lebo opakovane vznikali nové. Robila som všetko to čo ty. Očianku na tampóniku som dávala vždy teplú, aby to bol hneď ako teplý obklad, niekoľkokrát denne. Ohrievala som v hrnčeku na plyne. Dcéra si to tam sama držala. Ten posledný jačmeň tam mala neskutočne dlhú dobu. Akoby zatvrdol a vyzeral akoby tam mal zostať navždy. Nebolelo ju to. Postupne sa akoby vstrebal, stratil sa sám od seba. Viac problém už nebol.
Mne sa osvedcil babsky recept..zjest kocku drozdia, 1 ks za dva dni, jacmen sa zacne hned stahovat a xmensovat, pre dietatko by som samozrejme dala adekvatne mnoztvo. Uz len to don dostat 🙂 a nasadit nie vitamin b komplex forte ale pyridoxin. Drzte sa
@adusha1167 syn maval jacmen belmi casto, asi naj boli kvapky tobradex, masticky mu tak nepomahali, framykoin vobec...
@adusha1167 nas doktorka poslala objednat sa ocnej,ze budu mu to vypalovat.Nakoniec som kupila kvapky očianku a zabrala.
@kittykat22 @adusha1167 nesúhlasím že zapuzdrený jačmeň inak ako operačné nezmizne...moja dcérka (vtedy 2r.) je toho jasným dôkazom. Určite vyskúšať torbadex (ak ho lekárka doteraz nedala treba ju vymeniť). Čo zafungovalo u nás netuším ale dostali sme od lekárky posledný mesiac inak by vypisovala papiere na zákrok v celkovej anestezii. Dôležitý je vitamín B (Bkomplex), rakytnik (Vít. C), Vít. D. My sme okrem toho dávali ocianku a potierali jačmeň materským mliekom (to mi bolo odporučené bylinkarkou /ako alternatívu ponúkla kvalitne kozie mlieko).Drzim palce presne takto pred rokom sme riešili podobne ...jačmeň na oku 3 mesiace, silno zapuzdrený (pediatrička zanedbala situáciu). Sama očná sa čudovala že sme to nakoniec dotiahli do úspešného konca aj keď ,,odpuzdreny’’ sa držal na oku ďalšie dva mesiace (vizuálne to bola katastrofa) a do dnešného dňa je na ocku jazva:( (pre nezainteresovane okolie nie je viditeľná)
@zlaasky tak ja som mala zapuzdreny jacmen a po operacii sa uz nevratil. A nepochybne niesom jedina. Nepis hluposti. Jacmen je vysledkom oslabenej imunity pretoze bakterie v oku ktore sa tam prirodzene nachadzaju v oslabenom oku sposobia zapal. Obycajne je to koli znizenej imunite. Dolezite je umyvat si castejsie ruky aj tvar, rano aj vecer oci, a zmizne to. Hlavne si nechytat oci - co je u tak maleho dietatka narocne. A jazva na oku nezostava - pretoze ak je na ocnom viecku tak sa reze v vnutornej strany, nie z vonkajsej. A co pises o zanedbani - tak to je dalsia somarina. Zapal oka je nutne liecit v prvych max 48 hodinach. Pokial sa zapal nelieci tak vnika zapuzdrenie a len tak nezmizne - ja som ho tam mala pol roka, pretoze nebol termin na operaciu - a nezmizol. Prisla som k ocnej naivne po 3 tyzdnoch nech mi pomoze, a ta mi povedala, ze som sa zblaznila- pretoze ked je jacnem zapuzdreny tak pomoze len operacia. Dala mi lieky ale povedala, ze to nevidi, a nech sa objednam. A mala pravdu.
@zlaasky jazvičku na oku máte,lebo jačmen praskol ,aby vytiekol a každá prasklina-dierka sa hojí jazvou...puzdro tam máte stále,len spí,je zmenšené,vstrebáva sa a hocikedy sa môže naplniť znova,ak sa tak stane (neželám,ale..../ tak odporúčam kvalitnú liečbu a chir. zákrok neodkladať,ak bude navrhnuté očným lekárom,Rada o mlieku od bylinkárky je z kategorie "nepoškodí,nepomôže" mlieko materské či kozie či všelijaké kysne a toto na oko dávať ozaj netrebaMôžte mi oponovať,ale zrejme nemáte moje vzdelanie a 20r. prax očnej operačnej sestry.Veľa zdravia želám.
@kittykat22 Dovolila som si nesúhlasiť a už píšem blbosti? 😂 zato že som mala inú skúsenosť ako vy? Zato že som chcela dať nádej autorke diskusie že sú tu aj iné alternatívne možnosti ktoré môže vyskúšať aby sa mohla jej dvojročná dcéra vyhnúť celkovej anestezii? Áno súhlasím s vami že oslabená imunita a jačmeň majú toho dosť spoločne...preto ju treba posilniť vitaminmi aj v jeho priebehu. A áno pediatrička starostlivosť zanedbala (poslala našu malú na očné až po 3 mesiacoch, dovtedy problém bagatelizovala a dookola predpisovala ophtalmo septonex...zanedbanie pediatrom je citácia od našej očnej mudr! ), jačmeň zapuzdrený už nie je...aj napriek tomu že operácia vykonaná nebola , čo konkrétne pomohlo neviem (ja som len napísala co sme aplikovali keď jačmeň zmizol, v tom čase bol nasadený aj torbadex). Je tomu skoro rok kvôli jazvicke sme boli pred mesiacom ešte na kontrole (z mojej iniciatívy) mudr skonštatovala len povrchovú ranku.. nie púzdro jačmeňa. Riešili sme aj možný regres...ona ho nepredpokladá lebo nemá z čoho....@janinah Ja sa nehádam ..určite nemám vaše vzdelanie ani skúsenosti ale konkrétne tejto doktorke plne dôverujem (chvalabohu za takých), viac ako ktorémukoľvek ,,profilu’’ na MK. Čo myslím že je úplne prirodzene.
@zlaasky mala som problemy s ocami 2 roky a chodila som 4x rocne na specializovane ORL pracovisko koli zapalom oka, tak mam urcite viac skusenosti ako vy.
Aj dcéra ho mala zapuzdrený, mala ho tam tiež snáď aj polroka dokopy. Tvrdý bol. A sám sa vstrebal. Po troške sa zmenšoval. Zmizol. Možno niekomu pomôže len operácia, tak isto ako niekomu alternatíva. A že tam ostalo nejaké puzdro, ktoré sa môže naplniť??? No neviem. Už sa jej 5 rokov žiadny jačmeň neobjavil.
@adusha1167 moj syn mal niekolko jacmenov na oku 3 mesiace... az po 6t sme sli k ocnej, dostali atb,framykoin...ale kazala nam prikladat 2xdenne teple repikove vrecka a po nich jacmen vysiel von-po nahriati mu puzdro praslo a nieco vyslo...takto to slo cca dalsi mesiac a uplne sa to doliecilo pri mori...ale na operaciu som 6r dieta nechcela brat kvoli jacmenu
@adusha1167 za 2,3 dni je jacmen prec. Akykolvek.