Čo nerobia deti, ktoré majú autizmus?

12. aug 2024

Ahojte.
Všade sú napísané príklady čo deti s autizmom robia, ale chcela by som vedieť čo nerobia? Čo dieťa s autizmom proste nevie urobiť???

luccija
12. aug 2024

Funkčne sa hrať, ale už som videla dieťa s auti a najradšej skladalo puzzle.To je tisíc detí, tisíc iných odlišnosti každé je iné.

januska12323
12. aug 2024

To sa nedá povedať, ak máš pochybnosti daj ho vyšetriť.

trojnasobnamama
12. aug 2024

Ono je to velmi ťažke takto vseobecne napisať.lebo kazde dieťa je ine a aj kazde dieťa z autizmom je iné.

domka222
12. aug 2024

@luccija skladanie puzzle ale nie je aj tak funkčná hra

autor
12. aug 2024

Tak keď je to tak, že jedno dieťa robí to, druhé to nerobí tak ako sa potom presne dá ten autizmus zistiť?… keď jedno dieťa s autizmom na meno reaguje a druhé nie tak ako to môže byt vôbec príznak autizmu….🤨

viestta
12. aug 2024

Autizmus je komplex priznakov a prejavov. U kazdeho aj zdraveho dietata, sa moze nejaky priznak autizmu prejavit a napriek tom je dieta v poriadku a ani vsetky autisticke deti nemaju vsetky priznaky.

vladi4444
12. aug 2024

To sa nedá takto odpovedať. Pre diagnostiku autizmu sú presné kritériá ktoré si vieš prečiťať napr podľa DSM. Tzv triáda príznakov v socialnej oblasti, repetitívnych vzoroch správania a pod. Robí sa diferenciálna diagnostika napr. s narušeným vývinom reči.
K tvojej otázke - určitý počet príznakov z jednej oblasti (napr 3. z 5) musí sedieť pri diagnostike, aby sa dal vedieť autizmus diagnostikovať- preto jeden môže mať dobrý očný kontakt a druhý nie - ale stále spĺňa kritériá pre diagnostiku.

katka533
12. aug 2024

Nevedel sa hrat, nevedel sa hrat s deťmi, nevedel s nimi komunikovať, nevedel sa hojdat, nevedel sa naucit na záchod

luccija
12. aug 2024

@domka222 tak sú deti, ktoré by to ukladali na seba nie podľa obrázku.
Ja som mala v škôlke veľmi kontaktnú iba k určitej osobe, na meno reagujucu, očný kontakt a autizmus mala.Ale hrala sa iba sama, nerozprávala, jedla rukami aj polievku, nezniesla cesat vlasy, mať čapicu, všetko rozopnute aj v zime bunda atd..zapchavala si uši pri zvukoch

domka222
12. aug 2024

@luccija je možné, že polovica detí by to tak robila a polovica nie. Ja len vravím, že to nie je funkčná hra, aj keď obrázok poskladá.Funkčná hra by už bola,keby napr dieťa použilo tie dieliky ako peniaze (hra na akože)

cosmic_origin
12. aug 2024

Automatické deti nevedia vnímať svet rovnakým spôsobom ako neurotypické deti - hypersensitivita/hyposensitivita na vnemy, autistická myseľ lepšie funguje, keď sa zameriava naraz len na jednu vec... Všetko to je o tom, ako funguje mozog.
Ale asi sa pýtaš na nejaké externé prejavy. To je už komplikovanejšie, a presne ako písali vyššie, každý autista je iný. Hyper a hyposensitivita sú na opačnej strane spektra, takže reakcie jednotlivých autistov na svetlo, dotyk, vône, atď. bude dosť odlišný.
Skôr je hlavné pýtať sa prečo nie čo. Čiže prečo dieťa prejavuje znaky autizmu, nie čo sú znaky autizmu. Práve o tomto sa veľa nehovorí.
Napríklad autistického dieťa môže nereagovať na meno lebo:
a) niečím sa intenzívne zaoberá, a mozog jednoducho blokuje všetky vnemy, ktoré sa danej veci netýkajú
b) tým že mozog horšie spracovaná verbálne informácie, ale sluch je ok
c) hyposensitivita na zvuky
d) problémy so sluchom nesúvisiace s autizmom

kiki68
12. aug 2024

Autizmus je spektrum a preto sa diagnoza hned nedava, ale musi mat nejake dlhsie pozorovanie. Niekedy je to jasne a ma to typicke crty, ale nemusi to tak byt. Hlavne je to pervazivne, zasahuje to teda viac oblasti vyvinu dietata a akym sposobom, to je velmi individualne. Ale urcite to ide, ma to spolocne znaky, len nemusia byt rovnake u kazdeho dietata. Velmi dobre je vsak pozorovat detsku kresbu ( tam to vidiet skoro vzdy) a potom sposob hry a komunikacie.

kacena4
12. aug 2024

@luccija funkcne hranie a mechanicke skladanie puzzli je veľký rozdiel. aj moja miluje puzzle sklada ich v ramcu rituálu denne.
autorka deti s pas robia to iste co aj bezne deti len inym sposobom. a ta odlišnosť ich špecifikuje. avsak niektore deti s pas sa nevedia hrat ja nieco, rolove hry. napr. nakrmit babiku, prezliect ju, uspat, s autickom sa hrat na nahanacku, ci vytvorit s hrackou pribez, kedze je fantazia narusena. preto radi robia monotonnu hru, puzzle, kresia to iste dookola, otacaju kolieskami na aute otvaraju dvere....
kazde dieťa je ine a pas sa diagnostikuje na zaklade viacerych priznakov v troch oblastiach - komunikacia, socialne spravanie a predstavivost/hra. narusenie musi byt vo VSETKYCH oblastiach a v kazdej sa dg. cca 20-50 poloziek. takze nie je to o tom ze nepozera do oci a sup dg urcena.

autor
12. aug 2024

Boli sme u psychológa a ten za možno 5-10 minút určil že moje dieťa je autista… ale on reaguje na meno, rozumie mi keď mu poviem prines mi toto, daj mi tamto, chod tam, pod sem a kopu ďalších vecí…ma 2 a pól roka. Ma rad deti, chodí k ním, očný kontakt s nami ma normálny…len kvôli tomu, že nechcel kocky poskladať vedľa seba alebo nakresliť kruh tak mu hneď diagnostikoval autizmus…tak som chcela vedieť že ci existuje niečo co autistického dieťa proste nevie/nedokaze urobiť…

seahorse27
12. aug 2024

Ked nie ste spokojni s priebehom a vysledkom diagnostiky, dajte dieta vysetrit inde. Odporucam dr. Janosikovu v Trnave

luccija
12. aug 2024

Prečo si tam išla máš nejaké podozrenie?2,5 r dieťa nemusí vedieť nakresliť kruh.Vela deti môže mať NKS, alebo je asperger, vysoko funkčný autista..z jedného vyšetrenia u psychológa by som nerobila závery.Poslal ta k neurológovi či niekam inam?@nikaeli pracuje v škôlke s deťmi s autizmom možno poradi