ahojte...mate niektora skusenost s toxoplazmozou?dietatko sice uz je narodene, ma mesiac, ale zistilo sa ze mama prekonala toxoplazmozu, len nevedia ci v tehotenstve alebo este davno predtym...co to mohlo sposobit babatku?citala som, ze vtedy vlastne sa nedari otehotniet alebo sa do 3 mesiaca potrati..nic z toho sa nastastie nestalo, len ci nie su nejake nasledky na dietati...ak viete, dakujem za odpovede
@mandarinkadarinka ved to je prave to, lekarka jej povedala ze na to krv neberu az od tohto roku od februara zacali a to nebol jej jpripad, lebo vtedy uz bola davno po tretom mesiaci...na interupciu by aj tak nesla, ale boji sa, lebo malicke sa narodilo so 6 timi prstikmi ako nasledok prekonanej toxoplazmozy matky, ale nevedia, ci uz davno pred alebo pocas tehotenstva..takze nevedia ci este nieco babo nema...:(,...
juj, to ma mrzi. ja som mala spoluziacku, ktora mala na ruke a opacnej nohe 6 prstov, ale zoperovali jej to a nebolo jej vobec nic vidiet. prstik navyse - to je taka drobna kozmeticka chybicka. viem, ze po prekonanej toxo moze mat babatko problem so zrakom alebo sluchom. asi to chce cas, aby sa to zistilo. ved uvidite sami, ci pocuje, ci vidi, ci sa otaca za hrackou a podobne. ak by bolo nieco zle, urcite by na to prisli v porodnici, lebo tam robia skrining na sluch aj zrak. to by vam urcite povedali a asi by ste si aj vsimli, ze babatko sa na vas nepozera
moja švagrina ked bola tehotna, tak jej ako každej z nas zistili že prekonala toxoplazmozu....ale kedy kde a s kým 😀 to nevieme, lebo už ma jedneho synčeka( po troch rokoch teraz to dievčatko) a pri nom ked bola tehotna tak nemala toxo 🙂 ...obe deti su krasne a zdrave.....toxo je nebezpečna ak sa nou žena nakazi do 3 mesiaca tehotenstva, inak už nie.....
Ci ma babo toxolazmozu sa da zistit z krvi. Tiez sa odporicaju vysetrenia ociek, sono mozgu a pecene. Nakaza toxoplazmozou je nebezpecna pocas celeho tehotenstva, ak sa zena nakazi neskor je dokonca vyssia pravdepodobnost prenosu na dieta, ale zase poskodenie plodu je mensie.
ja som mala toxoplazmozu,brala som od zaciatku do 20.tyzdna atb,teraz som bola na amniocenteze a zobrali mi vodu aj pre toxo,isla som kvoli Downovmu syndromu a vsetko mam ok ,dokonca aj toxo je negativne,takze uz nemusim brat ani atb.
dievcata mala by som na vas 1 otazocku. V 1. trimestri mi robili test na toxo-negativny, cize to znamena, že som to este neprekonala?! Do 17. tyzdna som byvala doma, nemala som ziadny kontakt s mackou, a od 17. teho bývam v rodinnom dome u manzela, a jeho mamka pusti dnu macku sa najest, nic ine len sa naje. ako moze poskodit babatku toxo od 2.trimestra? teraz som zacala 3.trimester 27.tyzden a stasne sa bojim. Budu mi spravit este tento test?dufam, ze macka uz prekonala toxo :(
@szzuzka ahoj mamina,kedze si mala test negat. znamena to,ze nie si a ani si nebola nakazena,mne ked tento test robili mne vysli poz. protilatky proti toxo,tak som sa zlakla,ze si to nevies ani predstavit a dr.mi povedal,ze je to v poriadku nic sa nedeje,ze som to prekonala asi niekedy v detstve a teraz som proti toxo uz odolna,telo si vytvorilo protilatky.ja si myslim,ze pokial nemas kontakt s mackou a s jej vykalmi tak by si sa nemala coho bat,ale ked babo uz bude na svete,tak urcite macka nech je preč 😉
@szzuzka ak tej macke necistis toaletu tak je to ok🙂 kedze si v dome, skor si davaj pozor pri praci s hlinou - v zahradke, pri presadzovani kvetov a pod., treba mat rukavice a dobre umyvat ruky! Pozor treba davat cele tehotenstvo.
@mariro ahoj.rada by som sa informovala,ze aké si mala výsledky na triple testoch na ten downov a ze ake ti vyšli na infekcnom tie čísla na toxoplazmozu.ja mam tento istý problém.zajtra ráno mam amniocentezu .DS 1:210 a ťa toxoplazmoza mi nieje moc jasná ze vraj mam protilatky ale aj tak mi preistotu dali antibiotika pokyn nebudú výsledky z amnio.teraz som psychicky nie moc dobre ale snažím sa.mam veľkú guču v krku...dakujem za info,ak si to budes este pamätať .
mne zistili v 7.tyzdni toxo ,IGG 231,572 pozitivne a IGM 3,893 vysoko pozitivne a sijove na DS som mala 1:45 a vsetko bolo ok,malinka je krasna zdrava,uz bude mat 6 mesiacov. 🙂
@miska01nr a ATB som brala az do 19 tyzdna s malymi prestavkami,potom som bola na odbere plodovej vody,hlavne kvoli DS,ale dala som si odobrat viacej vody aj kvoli toxe a vysledku boli negativne a vsetko ok a potom som si uz spokojne uzivala tehu.
Neboj sa,dodrzuj pokyny lekarov a ber ATB,ja som brala Rovamycin.Vsetci lekari sa zhodli v tom,ze som vcasne zacala brat ATB a bola nimi dostatocne preliecena.
@mariro Mne tiez odobrali viacej plodovej vody,koli toxo a ta isla inam do labáka ako ostatna voda.tiez koli DS som sa odhodlala ist na amnio.tiez uzivam Rovamycil a aj probiotika asi tyzden a teraz som v 20tt .Dnes mi na sone povedal,ze tam nevidi nijake odchylky a vsetko je tam v poriadku,co sa merani tyka.takze som spokojnejsia a videl tam šušku 🙂 takze to budem mat druhe dievčatko.moc sa teskame 🙂
aj tak vravia ze tieto testy tripple su zmetocne a len zbytocne vylakaju maminy lebo vykazuju falosnu pozitivitu.Mne tiez na sono a sijovych prejasneniach nikdy nic nenasli.Ver tomu ze to bude ok a tak aj bude.o chvilu budes mat vysledky a uz budes mat ozajstny klud.Drzim palce. 🙂
@miska01nr Miska tera som toto nasla, ze si brala rovamycin.. a este beries?
@malaberuska nie chvala bohu uz nemusím.ja som bola aj na amniocenteze a tam vylúčili ze je dieťaťu niečo a mohli po vyše dvoch mesiacoch ukončiť liečbu.ty tiez užívaš?
@miska01nr no sak prave preto sa pytam.. ja uzivam atb uz od nejakeho 14tt.. ☹ a gynekologicka mi to aj chcela vysadit, ze uz to beriem dlho atd a po opakovom teste na krv mi hodnoty klesaju, ale infektologicka, ze nech to beriem dalej az do terminu porodu.. beriem to 3t potom 2t pauza a tak furt dookola.. vcera som mala poradnu a hovorila som dr. ze dufam, ze dalsiu davku, ktoru by som mala zacat brat - vychadza to na 38tt, uz nebudem musiet, ze sa maly vypyta skor a ona, ze uz by to nebrala.. ze aj ked som to mala tak uz to je urcite preliecene a zbytocne sa dopujem tymi atb.. tak neviem co mam spravit..
tiez som bola na amnio a vsetko ok..
@malaberuska ked si ala amnio v poriadku tak co to do teba pchaju.ja som to este asi mesiac užívala po výsledkoch z amnio a potom to na infekcnom prednostka ukončila,lebo som toxoplazmozu prekonala podla výsledkov krvy dávnejšie a mala som v tele uz protilatky.preco to da teba pchaju este? Inak po vysadeni som mala úplne dokatovanu imunitu a hned som schytala anginu a doteraz mam slabsiu nadchu,ale to si asi 2-3 krát streknem do nosa sprej a fungujem dalej 🙂 este by ma zaujimalo ci náhodou nevies ci budú musiet aj naše nenarodene detičky absolvovať koli toxo nejake vysetrenia.
@miska01nr noo, ja tiez neviem.. este bola nasrata, ked ma tam gynekologicka po amnio poslala, ze ci to musim brat dalej.. a brala si to v kuse? ja nepocitujem, nejake obmedzenia, ze imunita atd.. neberiem to v kuse, su tam tie dva tyzdne pauzy..
mne infektologicka povedala hned, ze som to podla tych hodnot prekonala cca pol roka pred tehu.. tak teraz rozmyslam, ze v tom 38tt to uz teda nezacnem brat.. neviem...
mne povedala, ze tusim mesiac po narodeni mam prist k nim na vysetrenie aj s malym.. na infektologiu.. co sa mi moc nepaci. s takym malym babom ist na infekcne...
@malaberuska ja som nemala pauzy žiadne ja som to brala v kuse a ked ukončili liečbu nekazali mi nic nikam chodit,to mna len napadlo ci náhodou netreba,ale nepytala som sa na to.spytam sa asi az v porodnici detskej lekarky a potom malej pediatricky. Ked mi nekazali tak asi netreba.ale po vysadeni tých liekov to bol teda riadny zatah na imunitu,ti poviem.koli čomu si bola na amnio? Koli toxo,ci este niečo iné? Prepac ze vyzvedam.
@miska01nr v pohode, kludne 🙂 aj kvoli tym tripple testom.. vyslo tam nejake riziko na nejaky divny syndrom.. ale chvalabohu sa nic nepotvrdilo 🙂 vies co, mne prvykrat ta infektologicka nic nepovedala za kontrolu atd... az ked ma tam druhykrat poslala gynekologicka ci to mam vazne este brat, tak povedala aj to ze mesiac po narodeni mam prist aj ze v 36tt mam prist este na krv.. tak nechapem z nej...ale sak to by si mala mat poznacene aj v tehu knizke tak v porodnici ti hadam povedia 🙂
@malaberuska prave ze nemám nic v knižke poznačené,všetky papiere z infektol.ma moj gynekolog v karte uložené,ale nikde nemám v knižke záznam len výsledky z krvy este od gynekologa.ved spýtam sa na to,ale hlavne je ze mame amnio za sebou a vieme ze mame zdravotne bábätka v brušku 🙂 drzkaj sa a ked sa mimi narodí porozpravame sa o dalších postupoch.drzim palceky 🙂
@miska01nr dakujem, podobne 🙂 uz, aby to tu bolo 😉
moja sestra je narodena s prekonanou toxoplazmozou, zial je postihnuta fyzicky aj mentalne, nevedela som vobec ze to moze dopadnut aj dobre a moze nezanechat nasledky ziadne, drzim palce
@miska01nr myslim ze prave v tom obdobi sa testy uz zacinali robit ale nie vsetkym a zrovna jej nie ... ja mam z toho paranoju poriadnu, ani nie na macky, ale na surove maso a zeminu to ak pocas tehu chytim doslova dezinfikujem vsetko ... navyse zijem v uk a tu tie testy rutinne nerobia pokial viem
ja ked som bola 1x tak som si ho vypytala a viem ze si to znacili do papierov, ale nevedela som ci by mi ho boli robili tak ci tak
testy na toxo sa robia 2 krat pocas tehotenstva, takze ak sa nakazila skor ako pred 4 mesiacom, to by jej lekar musel povedat a odporucil by interupciu podla mna. ak neskor, tak by to nemalo mat ziadne nasledky. a si si ista, ze mala akutnu toxoplazmozu v tehotenstve? nemala len pozitivne IgG? lebo to by znamenalo, ze chorobu prekonalo davno predtym, a je imunna. to sa dietatka netyka. poznam pani, ktora prekonala toxo pocas prvzch 3 mt, a babatko je uplne zdrave. len sa narodilo troska mensie, inak je ok.