Casto citam a vidim deti, pobehovat s coca colou, ochutnat penu na poive, napchavat sa hamburgermi, jest hranolky ako chlieb, k tomu kecup a majonezu, cukriky a cokoladu ako odmenu alebo ocenenie, predvarene polotovary, vsetko vyprazane, rodicia co nechaju deti dopit kavu, alebo ich napchavaju kolacmi s roznymi likermi. 😕
ja som po tejto stranke pedantna, a chcem aby moje deti zdravo jedli, jednou s najcastejsich chorob nasho storocia je obezita, a velmi rozsirena je aj detska obezita. Ako hovoril otec Pozitivizmu Ludwig Feuerbach :" Clovek je, to co je (konzumuje)"!
Existuje zlata stredna cesta, moje deti ochutnali chipsy, cokoladu aj hranolky, ale nejedia ich denne, len prilezitostne.C.1 ma tri roky, c.2 ma dva roky, nikdy neochutnali alkohol, coca colu ani ine kafein a tein obsabujuce napoje!
Nejedia polotovary, snazim sa varit ja, co najviac, a co najzdravsie, nejedia parky a salamy, potraviny s co najmenej farbivami a konzervatmi. Naopak im davam vela zeleniny, ovocia, strukovin, obylnin, syrov, masa,vajec, a hlavne vela ryb(kedze zijeme blizko pri mori),ak chcu nieco sladke, urobime spolu ovocnu tortu, oni mi pomahaju a ja viem,ze jedia nieco zdrave.
a vase?
myslím, že pokiaľ deti ochutnajú nejaké jedlo a pitie - teda okrem kávy a alkoholu!!! - nie je na tom nič zlé
to, čo nechcem, aby jedli, pili, tak to nekupujem 😎
lebo viem, že keby som nakúpila x fliaš coca coly, lákalo by ich to, tak isto dobošky, čokoládky....
kávu pijú - ale bezkofeínovú Caro od nestlé
polotovary nekupujem - teda okrem parených buchiet - aj to tak 1x za 2-3 mesiace, takže uškodiť im to nemôže 😉
tiež nekupujem sladké malinovky - len veľmi príležitostne - aj to len kofolu alebo vineu - to im chutí...pokiaľ sa nenalievajú tým denne, nie je na tom nič zlé
bud im variem ovocné čaje a tie pijú počas dňa alebo potom ochutené vody - bylinkový Rajec - tie malý zbožňuje 😅 , ale dcéra to nevypije
cukríky - jedia, ale kontrolujem množstvo, určite by som nedovolila zjesť celý sáčok naraz
a čo sa týka vyprážaných jedál -tie naozaj robím veľmi málo, aj ked dnes sme mali na obed vyprážaný syr 😅 😀 😀 😀
"zakazane" - udene, alkoholicke, viac ma nenapada 😝 maly ma rok, ochutnal uz zmrzku, cokoladu,coca colu.... to by si sa ma musela spytat konkretne, je toho vela co ano a co nie 😉
@macka 01, mam stastie, lebo byvam v dome s dost velkou zahradaou, amme ovocny sad a vela zeleniny si dopestujeme a zamrazime, viem,ze nie kazdy ma taku moznost.
syry len tvrde, syrokremy nikdy nekupujem a plesnive len pre manzela.
mame aj sliepky, cize vajcia nikdy enkupujem, to site plati aj o vacsine masa.
ja si myslim,ze peniaze vrazene do jedla, su najlepsie investovane, radsej nekupim znackove oblecenie, ale jedlo chcem aby bol oco najcerstvejsie: 😉
Moja dcera ma 14 mesiacov a nedavam jej cokoladu, alkohol, kavu (len vzdy ovoniava prazdnu salku), udene maso, plesnive syry (bohuzial karicku miluje), pije len caj a vodu (skusala som aj ochuteny rajec, 100% dzus riedeny vodou, ale nechuti jej to). Parok mala len raz a aj to len tak,ze ochutnala od nas, hranolky ochutnala, hamburger.
Podla mna nie je dobre nieco striktne zakazovat, kedze vzdy plati, ze zakazane ovocie najviac laka, ked nieco bude chciet ochutnat, dam jej, ale vysvetlim, ze to nie je pre nu (samozrejme nie alkohol, plesnove syry,..).
Uz ma viac nenapada.
Leto je super, ze je vela ovocia a zeleniny, som zvedava, ako bude v zime ☹
Fuha, to je na dlhy prispevok...
Saska sa vyhadze z cokolady, takze tu nesmie, takisto tvrde cukriky a lizatka, rovnako gumene prisery nekupujeme... ked jej niekto ponukne nekricim zufalo, ze nesmie, ale proste my to nekupujeme. Kolu uz pila, nepije ju denne, ochutnala a hotovo. Aj z pivka uz tatikovi raz odpila - a ten zhnuseny vyraz ste mali vidiet 😅
Ja neviem, varim kolko sa da, niekedy su aj hranolky ci rybie prsty, ked sa nestiha... Saska je neskutocne mnozstva ovocia a zeleniny, okrem spargle jej chuti snad fakt vsetko, 1/3 nasho nakupu je vzdy ovocie... ona ho miluje, je to ako sladkosti...
ja tiez nezakazujem, ale si myslim, ze kym ich stravovaanie mam ja pod dohladom, tak to vyuzijem ,co najlepsie. v skolke a skole iste ochutnaju kadeco a v jedalni nebudu dbat na kvalitu jedla, ale je podla mna absurdne detom nukat nieco, co sami nepytaju, alebo comu sa da jednoduchym vysvetlenim vyhnut
.( napr."mamma, co je toto?
"toto je coca cola"
"das mi ochutnat?"
"nie, nie je to pre deti"
a uz ju viac nepytal, )
nema zmysel podla mna nalievat ich dzusmi preplnenymi cukrom, alebo cukrikmi, ak ich zatial neochutnali, nebude im to ani chybat a ani to pre nich nebude ujma, kedze nevedia, o co prichadzaju,
maju pred sebou cely zivot na ochutnavanie a jedenie blbosti, cize je nezmyselne davat im ichuz teraz, ked este "nemusia"
@barbiemummy
by si neverila, aké prísne podmnienky musí spĺňať jedlo v jedálňach v MŠ a ZŠ, takže s tvojím názorom nesúhlasím
podla mna to so stravou v skolke nie je az tak strasne, ako pise barbiemummy, ved musia dodrziavat pravdila...atd.... ja sa tesim, ze bude mat mozno pestrejsiu stravu ako doma, lebo ja uz neviem, co vymyslat....a uuuplne pravidelnu 🙂
u nas maly nepapa cukriky, cokoladu len trosku, ma alergiu na bielok....ale myslim, ak to v skolke povieme, nedaju mu papat nic, co zakazem.... 🙂
@jahodka11
presne - každé jedlo musí spĺňať všetky predpísané výživové hodnoty
som sa raz rozprávala s vedúcou šk. jedálne a ked mi vravela, ako prísne je všetko kontrolované, mala som dosť 😝
napr. ani obyčajné mleté korenie sa nesmie používať - dovolená je len soľ, rasca, pažítka, petržlen a ešte dačo
no ale ona pise, ze pise v zahranici a napriklad v GB si nerobia tazku hlavu davat detom na obed fish°n°chips, u nas v skolskej jedalni sme nemali hranolky ani raz 😀
mna len napada jedno, ak pijes colu sama, neubranis neskor ani detom pit nieco podobne (do akeho veku bude hovorit, ze to nie je pre deti???)...zdravo ANO...ale terba zacat od seba...ked deti vidia, ze aj my dospeli pijeme vodu a caj, tak pravdepodobne aj oni v dospelosti nebudu cocaholici 😀 😀
chapem, co chces povedat, ale casto potraviny, ktore sa pouzivaju na varenie, nie su prvotriednej kvality , casto sa pouzivaju polotovary a ako vsetci vieme, skolstvo sa snazi usetrit , kde sa da,cize jedalne nekupuju tie najdrahsie a najkvalitnejsie veci.
ja si pamatam, ked som chodila do skoly, davali nam miesene zemiaky z prasku, alebo mastne maso, atd.
ked deti zacnu chodit do skolky, casto sa stane ,ze rozdavaju sladkosti v triede, alebo ze na narodeninovych oslavach , kam su deti pozvani, sa dostanu do kontaktu s jedlami a sladkostami, kotre doma az tak nejedavaju,
v tom veku je to tazko zakazovat im to, co spoluziaci jedia, cize som si vedoma ,ze ten cas pride, ale nechapem preco uz teraz ,kym su mali, ich niektory rodicia naprchavaju zbytocnymi vecmi.
suhlasim s @latvia udene, alkohol a kava. od roka je vsetko co my. a co sa sladkosti tyka, tak po obede, ak si pyta dostane. a kedze vie, ze dostane, nema problem ani na oslavach povedat, staci. aj minule dostal od kamosky mini cokoladky, tak si jednu otvoril a ostatne mi sam doniesol, ze mu ich mam odlozit. to iste kindervajicko - zje polovicku a druhu donesie, mami odloz na zajtra.
ja mam zasadu, vsetko s mierou a pokial je normalne, nevymysla, je ovocie aj zeleninu, tak nevidim dovod, nedat mu aj nejaku tu sladkost.
polotovary su u nas spenat, mrazene ryby, listkove a pizza cesto, omacky na spagety. obcas sa varit nestiha, tak cestoviny s omackou to istia, to iste spenat a pizza.
@barbiemummy moja skusenost s detmi (robila som au-pair) je taka, ze ak im doma nedas napriklad cokoladu, na prvej oslave narodenin, kde nebudes, tak jej zjedia na kila. pretoze vedia, ze doma nedostanu 😉
@bubelko - asi sme sa nepochipili, ja som nepisala, ze moje deti cokoladu nejedia, jedia ju s mierou, ked ideme do pekarne ,vzdy im skoro daruju cokoladku, ked ideme do lekarne, daruju im lizatko, ked pride svagrina donesie im kindervajcia atd,
sama som napisala,ze najlepsia je podla mna zlata stredna cesta a som si vedoma, ze za par rokov bude tazke to mat pod kontrolou a ze budu chciet sladke a elbo nezdrave veci, a aj im ich kupim. obcas.
ja len tvrdim,ze je nezmysel ich napcahavt uz teraz ,kym su mali coca colou a zbytocnymi kaloriami.nehovorim o obcasnom jedeni tablicky cokolady.
moje deti jedia to iste, ak dam c.1 , ktory ma 3 roky, balik cukrikov, zje jeden a ostatne nechce, ak dam c.2 , ktora ma dva ruky balik cukrikov, zje ich na posedenie.
@barbiemummy sorry, asi som nieco preskocila. suhlas, treba najst zlatu strednu cestu 😉
;Moja babula ešte nejedla nič vyprážané, dokonca neochutnala ani hranolku, a keby nebolo môjho manžela ktorý jej dal líznuť zmrzlinu, tak by ju doteraz neochutnala 😉 Neje udeniny a alkohol a kávu ešte neochutnala!!! no to by ma asi porazilo 😀 čokoládu, sladkosti a v podstate veci v ktorých je obyčajný cukor neje, ak tak úúplne minimum, snažíme sa obmedzovať bielú múku pijeme vodu alebo ked sme chorí bylinkové čaje.
A každému som povedala že ak chce niečo dobre doniesť malej, tak nech jej donesú jablko alebo nejaké ovocie a máme to vybavené. A áno som v tomto úskostlivá 😝 ale verím, že sa to oplatí dodržiavať. A v podstate nás tento zdraví životný štýl baví.
u nas sa ochutnalo uz vsetko, okrem sytenych malinoviek, samozrejme alkoholu, nejedava este cokoladu /uz ochutnala/, orechy, tvrde cukriky, stiplave, prilis korenene a solene a mastne jedla. lubi ovocie a zeleninu a sem tam dostane i daku tu maskrtku. potom umyjeme zubky a ideme to von vybehat 🙂 nebudem jej velmi zakazovat, skor chcem mnozstva obmedzovat a neskor vysvetlit, ze preco, aby to aj sama pochopila...
fuu ha..no ja coca colu nepijem, takže malý tiež nie ani dúfam nebude, vyprážané máme tak raz za mesiac tak si krpec sem tam zobne 🙂) penu z piva už skúsil, omočil si prštek a aj mu to chutilo 😀 on vlastne ani nič nezdravé nelubi..sladkosti tiež nemá rád, jediné na čo ho nalákam je bebe brumík a croassant inak nezje žiadnu dobošku ani cukrík dokonca ani čokoládu nemá rád čomu sa dosť čudujem 😲 .
Ale keď sa maminke nechce variť tak si občas dáme pizzu čo ale nepovažujem za nezdravé pretože je na nej kopa zeleninky 🙂)
Nikdy by som svojmu synovi nedala párky a sáčkovú polievku alebo nejaký polotovar čo sa len niečim zaleje a zohreje..fuuj taký humus. Podľa mňa je najlepšie variť z čerstvých surovín a s bylinkami a nie kúpiť mrazený obed čo sa na 5 minút hodí do mikrovlnky a je hotový 😖
@barbiemummy aj ja som robila au-pair v anglicku, prišla som odtiaľ taká vypasená 🙂
@barbis - suhlasim s celym druhym odstavcom, co si napisala, ja pizzu milujem ,a aj moje deti, pizzu robievam raz za dva tyzdne, voda, muka, drozdie, sol, nan paradajkovy pretlak a mozarelu, su to vsetko zdrave suroviny!!
ani ja nemam rada sackovu polievku, alebo kadejake pastiky, kde neviem, co dnu dali, nakoniec zdravy styl stravovania je aj lacnejsi a casto usetri vela casu, mikrovlnku nepouzivam, nemam rada ten styl varenia a zohrievania.
@barbiemummy 🙂) ja už ani pretlak na pizzu nedávam, kúpim jednu veľkú paradajku, nakrájam na tenunké kolieska a je to lepšie, pizzu to tak osvieži..na to naháďzem syr, kukuricu, kuracie mäsko ak mi zostalo z druhého dňa alebo čo si kto vyberie... a dávam sušené droždie, môžeš si ich nakúpiť koľko chceš a neskazia sa ti..ani tak nesmrdí
Čo zo srdca neznášam keď prídeme k prababičkám a oni hneď malému do skrine kinderčokoládky a iné hovadiny. Vždy jej poviem, že ak ho chce potešiť nech radšej nejaký fajný koláč upečie.
@barbis - ja naopak nekupujem pretlak, ale pokrajam na mensie paradajky a dam ich varit s trochou cibule a bazalky, po takej pol hodinke ked zmeknu, precedim a co zvysi-duzina akokeby pretlacim cez take sitko s rukoviatkom, neviem ale ako sa to vola, funguje to na mechanickom principe.casto ho aj zavarim, a v zime len otvorim poharik a dam na pizzu.
aj ja som za doma upeceny kolac radsej ako kupovane a tukmi preplnene sladkosti
Tá moja (11 rokov) stále odpije z piva abo z kávy- ale z nej uz menej a nejaky tvrdy alkohol nie akurat na Vianoce sme mali pripitok vajecnim lykerom
mna niak nenapada čo mali zakazane,su veci ktore nekupujem,nepouživam tak ich deti nepoznaju.Ked idu starsi s kamaratmi von neriesim ci si daju hambač a kolu,daju si to raz za cas.Jedine čo im zdoraznujem su polske a turecke sladkosti-tie napriklad po šibačke vyhadzujeme.
Kuchyne v skolke a na skole u nas varia velmi dobre,deti maju dost ovocia aj mliecnych vyrobkov.Sami od seba nejedia huby,vnutornosti...
ja doma varim denne,mrazim zavaram tak skoro vsetko mame take domacke 🙂
Moja nesmie nic zo zivocisneho mlieka - intolerancia. Sladkosti len s obchodu so zdravou vyzivou semtam. radsej nieco upeciem. maso raz za dva tyzdne cca domace, my sa stravujeme inak vegetariansky.
udeniny a sladke vody nedostala a pivo ochutnala 😀
polotovary vobec, okrem sojovych parkov sem tam... 🙂
Noo v dnesnej dobe od nezdravych jedal deti neuchranite,nakolko vo vsetkom aj v ovoci a zelenine je kopu blbosti e-cka konzervanty,blbosti zo vzduchu a spol.mam sice len rocne babo a zatial toho vela nenajedla,ochutnavt jej dam aj sladke myslim nejaky kolac ale twn hned vypluvne,,jedine sladke toleruje len ovocie este aj citron ma rada🙂 nakolko vela neaolime a korenim bylinkami tak je to co my.moji rodicia by jej najradsej dali do ruky reezen a do druhej zakusok ale to som zasadne proti ziadne vyprazane ani udene ani parky sunky a podobne
no podla mna, to je na kazdej mamine...
a je to kazdej z nas osobna vec ze co dava detom jest.....
a zalezi to aj na skole... hlavne
u nas pride dieta s papierom ze Svrtok bude Pizza Day... a ty mas podciarknut ze ci chce JUICE or COKE....
no a co spravis... das ze JUICE.... a uz je ohen na streche ze dieta je LOOSER>>> lebo nepijde colu 🙂))
tak asi tak
hlavne.žíadne.sladkostí,sladídla..dzúsy.. 😉
vela.ovocíe.jalbčka,mrkvu,spenat,brokolíca,syr.tvrde,jogurrty.a.hlavne.čístu.vodu! 🙂
Kazda maminka ma ine naziry,kazda si spravime po svojom,tak ako nam to vyhovuje... Ja som proti sladkostiam aj ked ich milujem,ale dcerke dam radsej ako sladkost ovocie -najvhodnejsie,tiez obsahuje cukor alr prirodny,pripadne piskotku ci detske keksy z vitaminmi,ma 2,5roka do dnes su jej naj,ale nie kazdy den...obcas dostane aj inu sladkost,ale to fakt len obcas,na mikulasa jej radsej kupim hracku a to co ma rada zdrave nez cokoladu,ci ine blbosti....snazim sa jej davat biele jogurty,aj ked okusila pribinacika,no to vynimocne dovolim kupit starym rodicom,papa vela ovocia,zeleninky 🙂 som nato hrda,vyprazane len chlebik vo vajicku,varim jej vecsinou na masielku. Podla mna je to spravne,som nazoru ze kym to mozem ovplyvnit tak to aj spravim,nech ma zdravy dobry zaciatok. 🙂
Zabudla som dopisat ze u nas je dobra sladkost aj obycajne hrozienka 🙂 alebo aj v bielom jogurte s ovsenymi vlockami 🙂
mam dve deti 4,5 a 1,5 r. ale nikdy by ma ani nenapadlo dat im colu, chipsy, kavu ani alkohol, ani nic podobne. starsia je tak naucena, ze ked vidi nieco co je pre dospelych tak si ani nepyta .. mladsia sa samozrejme vrha na vsetko, ale tu musime este naucit. ale viem ze rodicia sme rozni ... nedavno som ostala v soku pri jednej oslave, ked mamina strcila sama od seba pohar z cinzanom malej jednorocnej dcere a ta sa napila ale tri poriadne hlty ... a to mala si ani nepytala mama jej to sama dala ... no povedzte co je to za rozum ☹
tak v prvom rade záleží od veku dieťaťa.Tie moje,no nepovažujem za katastrófu,ked jedia párka,vyberám také s najv.obsahom mäsa,farbivá sú takmer všade,v ovocí a zelenine sú zasa dusičňany,takže je otázka či je to to najzdravšie.Nie všetci si môžme sami dopestovať,nie každý si môže dovoliť kupovať Bio.Hlavne ked zistili,že nie každé bio je Bio. 😒 Hranolky im občas urobím,hamburgery nejedia.Penu z piva 😀 prečo nie?nevidím na tom nič zle,ved to nie je každý deň.Sladkosť si dajú neakú malú každý deň.
Ak dávaš deťom mäso,vajcia a syry,hlavne tavené,medzi nami,to tiež nie je zrovná zdravé.Ked syry,tak len tvrdé a bez pliesne.Ono stravovať sa úplne zdravo v dnešnej dobe je asi dosť ťažké,môj názor 🙂