Maminy, ake mate skusenosti s vasimi pediatrami? Co je vlastne povinnostou doktorky na poradni? U nas doktorka premeria obvod hlavy, povazi, popocuva a to je vsetko, za 5 minut ideme prec..Ziadne otazky, ci dieta kojim - kupem - co davam jest - ako spi trebars...ci sedi alebo lezi..nic..zbytocny prepich..
Nas doktorka vždy krasne uvita, aj k dcere sa prihovara, odvaži ju, zmeria jej výšku, zmeria obvod hlavičky, prstom skusi fontanelku na hlavičke či jej pekne zarasta, ked bola menšia tak ju chytila za ručičky a skusila zdvihat, pytala so jej davam jest, či sa vie pretačat, teraz či už lozí, či sa dviha na nožičky, či krača za ruky atd. Pyta sa uplne na všetko.
obvod hlavy, popocuva, zvazi...pytala sa ci kojim tusim v cca 6mesiaci, odvtedy nic. pytat sa co davas 9mesacnemu babu jest a ci ti spi, nieje potrebne, pokial sama nepovies ze nieco nieje v poriadku. mas predsa aj ty moznost povedat a spytat sa jej co chces. a ci sedi, alebo lezi, snad vidi hned, vsima si dieta predsa, ona to ma uz v oku ako by sa malo babatko hybat ( pritom v 9.mesiaci nemusi este ani sama sediet, pokial nieje fanaticka tabulkarka).
tiez by ma to zaujimalo. Nasa pediatricka moju malu len odvazila, popocuvala, spytala sa, ci je vsetko OK a sli sme domov. Minule mi ju dokonca ani neodvazila, lebo vraj maju vahu len do 10 kg a spytala sa ma, kolko asi vazi. Na prehliadke sa ma obcas spytala, ci napr. mala uz sedi, alebo chodi, ale ked som jej povedala, ze na to nic nepovedala. Nie som s nou spokojna, chcem ju zmenit, lebo aj ked je mala chora, strasne lajdacky ju vysetri a stanovi diagnozu viac menej od stola.
nasa, zmeria obvod hlavy, odvazi, pozrie fontanelu, malu poobracia vsetkymi moznymi smermi pozera ako sa chova na brusku, pritiahne si ju do sedu, pozrie jej v sede aky ma chrbatik, kukne to pusky, ci zuby nejdu, popocuva srdiecko, vzdy hodi poznamku o tom ci je bleda alebo nie je (starsia bola bledula ale KO mala vzdy ok). podla toho v akom mesiaci mala bola tak sme sa bavili o kojeni, resp. nekojeni, momentalne o prikrmoch, ako a co mam zavadzat a kedy, mna sa este vzdy opyta na to ci sa pretaca z ktorej strany na ktoru ako sa chova a tak...a vzdy sa ma opyta na konci ci mame nejaky problem alebo ci sa ja nechcem nieco opytat.
KEd som bola na poradni naposledy so sstarsou, tusim na 2 roky, tak ju odvazila, popocuvala a odmerala a vela sa s nou rozpravala 😉
@jespera no moju vazi, odmeria hlavku ,hrudnik aj dlzku popyta sa co nove a co uz vie.. pozrie jej aj ocka, ustocka a aj uska pozerala...celkovo mam pocit ze nevynecha ani kusok🙂 vzdy poradi o tom co je aktualne..ockovanie, prikrmy atd.. pozera aj svalstvo a chrbticu no proste cele telo
no my sme v uk, takze tu maleho odvazia a opytaju sa ci mame nejaky problem a chceme hovorit s health visitorkou...tot vse 😵
v casopise dieta chodil taky serial o povinnych prehliadkach deti u pediatra-kazda prehliadka bola rozpisana doktorkou na tri strany 😎
my sme boli za 5min. vybaveny vzdy, potom som aj zmenial doktora, ale prehliadky sa skratili na 3min. vlastne ju len zaockoval, odvazil a konec. ale poradil mi aspon ohladom zdravej vyzivy. bola som z toho dost sklaman, keby nebol inet, tak neviem. nastasie sme nemali zatial ziadny problem. ale podla mna argument, ze lekar to ma v oku a zisti za 3min. letmym pohladom, ci sa dieta vyvija dobre je dost zly.
zmenila som lekarku 3x a az teraz som spokojna -aspon trosku sa priblizila k tomu "idealu" z casopisu 😉
dost som zanedbala vyber pediatra, isla som po porode k tomu, ktoremu patrime. druhy raz by som bola doslednejsia a zistila si dopredu, aky je pristup lekara
@jespera , ja som kvoli takémuto prístupu zmenila pediatra ☹ Takýto lekári sposobujú to, že sa deti boja lekárov. U nás prevážila, pomerala, opýtala sa čo všetko malý ovláda. Prekontrolovala svlastvo. Pozrela pipíka. Jednoducho si ho preklepla od hlavy po päty 🙂 . Popýtla sa čo papá, či kojíme. Vždy sme tam boli 20-30 minút.
u nás sú dve pediatričky, tak mám na výber 😀
moja vždy odvážiť, odmerať, obvod hlavičky, fontanelu, popočúvať,na buško, na chrbát, podla mesiacov sedkať, ponaťahovať ručičky, skontrolovať kožu, ruky, nohy..čo jeme, pijeme, kolko, ako často....my sme boli vždy tak hodku (dvojky)...
druhá
popočúvala a bolo 😠
ked sa niečo nezdá, treba zmeniť dr., naša nás poposielala všetkým odborným lekárom a často konzultujeme len cez telefon, k deťom je veľmi milá a dokonca aj starší tam rád chodí, lebo tam má dr. cukríky 😀
výber pediatričky je dôležitý a ja som zatiaľ spokojná 🙂
maleho vzdy odvazi,zmeria,kukne fontanelku,popocuva,kukne do hrdielka,resp na zubky,spyta sa ako papa a co papa,ked mal 5mes,tak chcela vediet co maly vie,tak na brusko som ho dala,hned sa maly posadil,bola dr v soku 😀 ,pekne sa snim cely cas zhovarala a krpec jej odpovedal 😉 ...ja som zatial spokojna
vzdy odmeria, odvazi, pozrie fontanelu, do hrdla, baterkou zasvieti do nosteka, pozrie na cikulu (vzdy s tvrdenim, ze musi pozriet vsetky dierky 😒 ), pyta sa na hrubu motoriku, teraz uz aj na jemnu, ci blabotame, co vie... vzdy je velmi mila. Ked treba radime sa ohladom jedenia, pridavania novych optravin...resp. ja sa opytam ci danu surovinu moze a ona to bud schvali,alebo povie,aby sme este vyckali. Som nadmieru spokojna
caute baby. Mna by zaujimalo, ci brali vasmu dietatku aj krv potom niekedy. Moja bude mat 9 mesiacov a nebrali jej. Na take väcsie vysetrenie, ze aky ma krvny obraz a ci je vsetko v poriadku. Nerobi sa to?
no nas vzdy, odvazia, premeraju hlavicku, potom ju chyti za rucucky a dviha ju poamaly hore, aby videla ake ma pevne telicko, potom jej skusa hlavicku rukami, ci ma dost silne kosticky. Ked sme boli malicky tak sa pytala ci kojime, ci pijeme aj vodu alebo caje a pyta sa aj to co papame, ci ju bolieva brusko alebo ci sme mali sopliky a take zakladne veci. Ak nie si spokojna zmen pediatra