Čo je ešte normálne a čo už je hyperaktivita?

30. mar 2024

Dá sa u 3,5 ročného dieťaťa už hovoriť o hyperaktivite? Príznaky - totálny divoch, stále v behu, na nohách, keď nebeha aspoň skáče, spieva, kričí, rozpráva, pri ničom neposedi. Cez deň odmieta spánok, večer ale zaspí rýchlo. Posedi pri knižke. Ale iné veci ako maľovanie, kreslenie, čokoľvek pri čom sa sedí, nula bodov. Ako zistím, či je proste len taky živý, alebo je to už nejaká porucha? Ja to ani pred dr nechcem vyťahovať zbytočne.

juliavolna
30. mar 2024

Nič mu nie je zdravé bláznivé dieta

mamamasama
30. mar 2024

Mám 3 chlapcov. Opis sedí na všetkých 🫣😅

gleep1
30. mar 2024

Ak sa vie pri knihe sustredit a počúva dlhsie nez 2 minúty, ak pri jedle je, sedí, sustredi sa na jedenie, ak je schopný pozerat rozprávku a sústrediť sa na nu, je ok...

mia_von_prag
30. mar 2024

Ja mám to isté, teraz má skoro 5 rokov a je to o dosť lepšie ako v tých troch rokoch, ale stále sa mi zdá strašne divoký. Pytala som sa už aj učiteliek v škôlke a smiali sa, že takých tam maju v triede x chlapcov a že je normálny chlapec.
Sú lepšie chvíle, aj horšie.
Pri jedle sedí, pri rozpravke sedí, knihy pozerá, puzzle stavia aj hodinu, ale všetko ostatné robí s výskaním, skákaním, chechtáním, miesto chôdze uteká, jazdi rýchlo na bicykli, na kupalisku vie vyliezť aj 50x na toboganu hore. Neunaviteľný, pomôže šport. Skus ho prihlásiť na atletiku, futbal, hocičo.
Ak by sa ti predsa len nezdalo, poraď sa s pediatrom a popýtaj sa v škôlke učiteliek, tie už videli všeličo

hipuska
30. mar 2024

Hyperkativita je predovšetkým diagnoza. A neprejavuje sa len zvýšenou aktivitou. Sú tam aj iné príznaky.

andreatytler
31. mar 2024

Pytam sa sama seba tu istu otazku. Syn ma 4. On napriklad nedokaze normalne ani kracat alebo stat. Kym prejdeme z kupelne do obyvacky, tak sa pocas tej chodze 3x otoci okolo svojej osi a 2x sa hodi na kolena a popri tom ide. Ale to nie je ziadna hra, on tak chodi. V posteli, pred spanim sa prevaluje, otaca, kope a rozhadzuje rukami do poslednej minuty. Potom zrazu znehybnie a do 20 sekund spi.
Autorka, myslim ze v tomto veku (3.5) to nema cenu riesit. Ak to nezasahuje do jeho zivota tak mu je dobre. Problem to zacne byt az v skole, kde sa bude musiet sustredit a byt kludny.
Mna ukludnila ucitelka v skolke. Tu kde zijem sa deti ucia pisat a citat a pocitat od prvej triedy v skolke v 4 rokoch. Ja som si bola ista ze bude jeden z najhosrich v pozornosti a nebude schopny sa nic naucit. Po polroku mi ucitelka povedala ze je jeden z najlepsich v pozornosti a dokaze sa krasne sustredit na ucivo. Bola som sokovana. Myslim ze preto lebo je zvedavy a chce skusat nove veci (ako pisat nove pismena) a je extrovert - ma rad spolocnost a kooperaciu a tak rad spolupracuje s ucitelkou. Myslim ze ona velmi dobre vie ako na tie deti. Ale ked sme boli na gymnastike, tak tam nas napomenuli hned na prvej hodine ze je dolezite aby viac pocuval, lebo v momente co vosli do telocvicne, bol schopny za 15 sekund vyskusat 5 roznych gymnastickych aparatur a obehnut polku haly, kym ostatne deti poslusne stali vedla trenera. Takze niekde ta hyperaktivita problem je a nikde nie.