Ahojte, chcela by som sa opytat, ked tu je niekto s predcasniatkom, ktore ma hypertonicky syndrom, co dokazu vase deticky? Maly ma dnes pol roka, len nedavno zacal chytat veci, otoci sa iba na bok, nie na brusko, ked uz na brusku je, tak ma pokus o plazenie, len vzdy to skonci tak, ze rucky pod telom. Chodime cvicit vojtovku, ale rada by som mu este nejak pomohla, mate nieco, nejake rady, cviky? Dakujem
@evkamotka dakujem, uz som nad tym rozmyslala, lebo malemu sa vo vode velmi paci. On bol zo zaciatku taky krcovity, rucicky drzal stale v pasticke a tak, napate svalstvo. Uz sa to lepsi, je aj uvolnenejsi, ale rada by som mu pomohla co najviac. Vdaka za typ, urcite vyskusam ❤️😉
Určite odporúčam rehab.pobyt v Dunajskej Luznej. Nas poslala neurologicka az v roku (hypertonus na koncatinach, hypotonus na osi) a doteraz lutujem, že sme neboli znovu, neposlala nás, ja som myslela, ze netreba, až neskôr som sa dozvedela, ze to sa treba pýtať, aby poslali. Už som ale mala doma aj kojenca, takže už sme cvičili len doma.
@jujka1412 my sme boli v januari 2018, ubytko na izbe ja s dietatom a cez kupelnu druha mamicka s detmi, strava, ale nie vzdy som si zajednala, 8 dní vyslo nejakych 150€. Myslím, ze maju aj na nete cenník. Nám sa oplatilo ísť, malá si konecne v 13, resp. 11 mesiacoch sama sadla, začala stavať v postielke.
@jujka1412 ahoj, mam dve predcasniatka. Prve ma teraz takmer 6 rokov a narodila sa v 32+4, tiez sa casom u nej prejavil hypertonus. Cvicili sme vojtovku velmi poctivo do roka, ale napriek hypertonusu (a zrejme vdaka vojtovke) moja velmi skoro napredovala. V 6 mesiacoch uz stvornozkovala, akurat mi Facebook pripomenul tu spomienku 🙂 Mladsia necvici nic (je 29+5 narodena) a stvornozkovat zacala az teraz v korigo 8 mesiacoch. Cize vsetko jej trva tak o 2 mesiace dlhsie (ale nema hypertonus, len miernu hypotoniu bruska). Cize za mna urcite vojtovku cvicit cvicit cvicit, viem to porovnat aj na svojich detoch ako velmi to tej starsej pomohlo. Ono ani nevadi ked dietatko napriek vojtovke napreduje pomaly, hlavne je ze napreduje a ze si vytvara spravne pohybove vzorce.
A to ti fyzioterapeutka nepovedala ako ho máš stimulovať? Ako sa s ním hrať aby jeho vývin išiel vpred?