Dobrý deň!
Chcem sa spýtať,čo by nemalo určite papať 13-mesačné bábätko?A kedy dieťa môže jesť vnútornosti,napríklad kuraciu pečeň?
orechy 🙂
no napr. na bocik s paprikou a ovarove koleno ma este cas 😀
ale vazne, k @benne by som este doplnila, ze aj menej sladene 😉
inak myslm, ze "vsetko s mierou"
na niektorych slovenskych strankach pisu napr. ze morske ryby a bravcove az od 3 rokov, strach suchozemcov z morskcyh ryb este ako-tak chapem, ale preco by sa dieta malo (v rozumnom mnozstve a primerane pripravene) vyhybat tak dlho bravcovemu masu mi je zahadou 😅
sladkosti a ak tak len trosku ochutnat 🙂
a ryby morske by sa nemali, mozu sa davat len nase sladkovodne
parky a ine udeniny a ani bravcove maso by sa nemalo
med, oriešky, citrusy, čokoládu, šunku, hríby, pikantné, vyprážané, mastné...lebo tráviaci trakt sa vyvíja do troch rokov, obličky do dvoch, pozor na dzusy hlavne eckove, prifarbovane, umeliny, hotové pudingy... treba si čítať zloženie a študovať študovať 🙂
mna by zaujimalo ako je to s tymi jahodami...baby dokedy by sa nemali jest jahody? ze vraj su silne alergeny...?
mne napr.ddoktori aj v nemocke povedali,ze pomarance a mandarinkt po roku mozem pomali dat,detsku sunku a parky tiez
do roka sa neodporúča tropické ovocie s výnimkou banánov, morské plody, vnútornosti a huby z dovodu ťažkej stráviteľnosti. Ale moj názor ak niečo po prvom roku z týchto vecí ochutná, nič sa nestane. 😉
😀 som si spomenula... sem tam mi otec hovori ako ze ked som mala sotva rok, vedel mi davat domacu klobasu uvarenu rozpucenu 😀 tie pikantnejsie a korenenejsie mi viac brali
ja by som osobne asi nedavala huby, cokoladu, vela cukru, vnutornosti sa u nas nejedia. to asi nebude jest nikdy.
ja nedavam pecienku, pikantne a vyprazane do teraz. jahody, citrusy, rajciny jedol od cca 10 mesiacov a orechy od roka a straaaasne mu chutia.
ja nedavam a dlho este nedam cokoladu, pikantne jedla, vyprazane, mastne masa, huby, plesnive syry, tavene syry, udeniny, polotovary a hotove jedla s dlhou trvanlivostou (vzdy citam zlozenie), pecienku. A samozrejme ani sladkosti s vynimkou piskot, niektorych susienok a par odrobiniek z mojich kolacov. Nedavam ani rozne stuzene rastlinne tuky, pouzivam aj pre nas iba slnecnicovy a olivovy olej a kravske maslo.
Kvoli riziku udusenia nedavam ziadne oriesky, cukriky a podobne tvrde gulate veci.
my sme este nepapali pecienku a to ani nebudem davat,......ale od roka papame vsetko okrem hub a plesnivych syrov, pikantnych a vyprazanych jedal....inak papa vsetko 😉 aj kravske mlieko 😉
na ranajky mi zje zopar guliciek nesquiku s mliekom, ale musi mat zubky na to.....cokoladu vyskusala a ani sa nas nepytala....proste nasla na stole, tak sup do pusy, ale inak ked dam sem-tam, tak kinder cokoladku tu malu.....mandariky, pomarance, citrony mame za sebou a mooooooooooc jej chutia, neskuskali sme grep a take ako broskyne, slivky, marhule ani nehovorim.......jahodky budeme skusat tuto sezonu 😉
cukriky neplanujem davat a oriesky len pod dozorom, nedam do rucky a ze chod....
mne sa niektori jedinci cuduju, preco este maly nepapa vsetko s nami. Mam na to taky nazor, ze ked ma to neobmedzuje, tak mu predsa uvarim papanicko len pre neho. Napriklad vcera sme mali kolozvarsku kapustu, tak to nedam 14-mesacnemu dietatu, ked tam je klobasa a mlete maso. Ale mucne jedla papa s nami. 😉
no ja iste nedavam orechy,huby,med,soju(je sice zdrava,mno je to alergen,tak ja iste este pockam),cokoladu (zdibicek ano,ale celu tablicku nedostane este veeelmo dlho),vyprazane,tavene syry ani plesnive (odkukavam od jana776),udeniny,stiplave,morske plody (deti by mali len sladkovodne ryby do 3 rokov,no ja davam rybu vo vyzivke,tuniaka a lososa,ale sama doma to pripravovat istotne nebudem),vnutornosti iste nie (fuha,to akoze srdce,mozog,jazyk 😅 to sama do uste nedam),citrusy sa mozu,no odporuca sa ich davat v letnom obdobi,takze v zime ziadne experimenty nerobit 😉 ,ziadne pudingy(moj maly je a este dlho bude jest len biele tucne jogurty a lipanek tvarohovosmotanovy dezert-ten je bez farbiv a konzervantov),nesolit a nekorenit a necukrit vela,vsetko s mierou.pisalo sa tu,ze ani sunku nie,no ja davam tu detsku sunku a detsku salamu,speci pre deti robene bez vela korenin.v tescu to vacsinou maju,taky tiger je na obale-rakusky vyrobok.
a este mak, lebo je tiez silny alergen
Môj papa od roka všetko čo my. Či mak, med, jahody, citrusy, oriesky, ryby, huby, mlieko z automatu a iné potraviny. A ak robím prírodné a dam tam slaninku tak aj tu😀
podľa mna je to na tvojom zdravom rozume čo das dietatku... 100 matiek,100 názorov...
Já malé ještě ani ted a ani dlouho ještě nebudu dávat žádné vnitřnosti at je to játra srdce atd.. houby to řešíme že houbovou omáčku nebo polévku určitě ne, ale maso na hříbkách jedla ne přímo hřiby.. co se týká citrusů ty malá tlačí co uměla dávat hračky do pusy dala jsem ji olíznout pomeranč a už ho měla v ruce a cucala z něj.. takže to je jen o tom ty alergeny vyzkoušet jak ti prďolka zareaguje i na jahody atd.. méně solím a kořením jak už holky psaly, sladké malá nechce a čajík sladíme trochu..a ryby má nejradši už moc dlouho..ořechy jistě kvůli zadušení..plesnivé sýry určitě ne.. já jsem toho názoru že čím více to budeš řešit tím to bude horší..když nám mala vezme z talíře buček a chutná určitě ji ho nezakážu ale ne že bych ji ho dala na jídlo, ale at si ochutná, tlačí třeba i samotnou cibuli 🙂 hranolky, smažený sýr..u takových věcí co by neměla si říkám že to nejí každý den, stejně jako když je návštěva a pozobe chipsy..taky jíme rajčata a párky s kečupem 😀 , mlíko trvanlivé někdy polo někdy plnotučné nepřevařené..jak píše @arrett 100lidí 100chutí co si myslíš že neuškodí vyzkoušejte 🙂
Ja davam malemu vsetko;a je ako buk zdravy.ranajky o 7 mlieko tatra pek tami 3/5 150ml,desíata jogurt,sl.pecivko,obed co mi jeme plus mlieko olovrant vyzivka ovocie vecera to co mi a mlieko.davam mu vsetko.piste co chcete no co nechuti mne nebudem dauat dietatu.neuadi mu nic.ma rad pírohy,parky,zem.kasu,pudingy masko,rybky,kolace.treba zvykat .jak nastupi do mš tak tam nedavaju pozor a fuk alergie.a ja tomu predchadzam
Ja som malému od roka dávala všetko do radu, teraz má dva roky, krásne papá, nevymýšla a je zdravý 🙂
nam tiez lekarka povolila takmer vsetko , ale s mierou.Nedam hriby tie sa doporucuju tusim az od 3 rokov, no a samozrejme sladkosti a udeniny. Co sa tyka tych vnutornosti, ked som sa pztala nasej lekarky povedala, ze ak je to domacetak kldne moze ak z obchodu tak radsej bravcovu ako kuraciu.
Andreac-..moja papa aj citrusy,aj med,aj sunku a za necvhethorkej cokolady a trosku z orechovnika,ked je tom odopierane,vznika nechut k tymto potravinam tak ako aj alergie a to je moj nazor....moja tlaci kiwi ako cukriky,miluje to,aj pomarance...aj citronik..a med
Urcite nie sladkosti-pribinaciky termixi..vsetko v com je cukor! Nie sunky parky a syrokremy. Nie vyprazane a udene a solene
určite by nemalo jesť huby, tie až po 4.roku života... pečen je diskutovaná i tuto https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/od-kedy-kuraciu-pecienku/ , takže to je na tebe; inak klasika, menej solené, korenené, vyprážané.. baby, doplnte ma..