Ahojte,boli ste niektorá s deťmi na tomto zákroku.?Ako to prebiehalo?Ako sa dieťa zotavovalo?Dnes som bola so synčekom 3r u urológa na kontrole a vraj musí ísť na tú operáciu,má až moc zúženu predložku.Nemam s týmito vecami skúsenosti,v rodine môj malý je prvý chlapec.Treba tú operáciu,nespraví sa to časom samé?Dr tvrdí že nie nespraví za to samé.Ako ho to bude ovplyvňovať v dospelosti,nebude mať problém či s cikanim alebo z intímnostami?
@althejka Dr ani nepovedala či čiastočnú alebo celkovú obriezku,tak neviem.Ci to budem musieť prebrať s lekárom čo mu bude ten zákrok robiť?
Ja som bola tiez s prvym synom ked mal tri roky, robili mu komplet obriezku nebolo to nic príjemne.. Trvalo nám mesiac kym sa zotavil nemohli sme sa ho dotýkať nic jacal ako besny vratil sa mi naspäť k plienkam bolo to strasne... Pipik sa musel mocit v repiku styria sme ho museli držať.. Nerada spominam na toto obdobie.. Samozrejme skusala som aj domace recepty kuoat ho v bylinach masticku sme mali od just nic nepomohlo cize bola nutná ta operácia.. Druhemu synovi som sťahovala predkozku od narodenia a nebol ziadny problem.. Prvému synovi som sťahovala od roka vsetko som robila podla pediatricky co bola chyba! Prajem aby vam vsetko dobre dopadlo a rychle zotavenie 🙂 a hlavne pevne nervy
Prosím ťa, ešte počkaj. Tri roky je strašne nízky vek na to, aby bolo zrejmé, že MUSÍ podstúpiť obriezku. Teda bavíme sa o prípade, že nemá žiadne iné problémy, s močením a pod., čo neuvádzaš. Nie som doktorka, len veľmi mi to pripomenulo náš prípad. Pediatrička nás poslala na urológiu a tam len pozrela a hneď obriezka a musí. Hneď sme dostali termín. Nechcela som sa s tým zmieriť, začala som čítať skúsenosti na internete a dobre som spravila. V troch rokoch sa predkožka nemusí dať stiahnuť, ani v štyroch ani piatich, to neni nijako dané a každý to má ináč. Väčšinou sa to poddá samé. Na Slovensku veľa chlapcov podstupuje obriezku úplne zbytočne. Synovi sa to samé upravilo do roka tuším, nerobila som nič zvláštne, akurát som ho kúpala v sleze. Či pomohlol ten slez alebo len čas neviem. Ale chcem ti povedať, aby si sa neunáhlila, lebo obriezka sa dá spraviť hocikedy, ale späť to už nevrátiš.
@janka1011 Ja som sa pýtala dr či to je nutné či časom sa to samé nedá do poriadku a tak.Ani mne sa nepozdáva ten zákrok,no keď treba tak musí na to ísť.Dr tvrdí že treba a čím skôr tým lepšie,že je ešte malý nebude sa na to pamätať.Keby mu to robili o pár rokov neskôr že to by už pamätal a to by ho neuspali a tak.
@dididudu Ako to syn znášal to celé?
Nebudem klamať zle, cely bol citlivý rok nato mu operovali pruh a to bolo uz ok ani neviem ze by mal nejakú operáciu
Tak je to technicka otazka rozsahu zakroku. Mohla vam povedat . Budete podpisovat este informovany suhlas, kde musi byt presne napisane co sa bude operovat. To ze by sa neuspal ako starsi povazujem za klamlivu informaciu , eeti sa pri invazivnych zakrokoch uspavaju a obriezka sa zaziva nerobi mozno v moslimskych krajinach.
No ako myslíš, vidím, že si rozhodnutá. Aj nám dr povedala, že treba a musí. Som rada, že som ju nepočúvla. Dôverujem doktorom, ale proste nie vždy treba všetko riešiť operatívne. Myslím, že aj tu je plno diskusií o tom, ako sa to chalanom uvoľnilo samé vo vyššom veku, tri roky je fakt strašne málo, niektorí majú 5-6 keď je to ako má byť.
@janka1011 Nie som rozhodnutá,ale ja som nevystudovala urológiu,doktori áno tak snáď vedia čo treba.Pytala som sa či to je nutné že áno
Omylom som zmazala, sorry, proste nešli sme, aj keď sme mali a samé sa to upravilo. Trikrát bol dohodnutý zákrok a vždy do toho niečo prišlo, akoby nám to nebolo súdené. Dnes má takmer 12.
Ale veď nám tiež povedali, že je to nutné. Ale toto neni život ohrozujúci stav, aby si nemohla počkať rok- dva, či sa to nespraví samé. Tak ako aj môjmu synovi aj plno ďalším. V tomto je Slovensko fakt sto rokov za opicami, nájdi si čas a niečo si o tom počítaj a najmä skúsenosti iných mamičiek ako jednoducho ten problém zmizol ako chalani vyrástli. Sa čudujem, že ani nechceš počkať, ani vyskúšať trebárs tie slezové kúpele alebo sú aj maste na to. Ja by som nedala syna pod nôž kým by som neskúsila všetky dostupné moznosti.
@janka1011 Čo je to tie slezove kúpele?Maste nám predpísal dr,to som mu mastila a nepomohlo
A ake maste si mu davala?Pri prvom synovi som davala slezovy krem od Justu a pri druhom som mala zlty Triamcinolon a zabralo
Kúpiš v lekárni slez nebadaný, spravíš z neho odvar a pridávaš do každého kúpeľa.
Mastila si a nepomohlo...ako dlho si mastila? Nemôžeš očakávať, že 3x namastíš a je po probléme. Treba maste striedať a mastiť dlhodobo. Veď máte času a času, nemáš sa kam ponáhľať.
Slezovy krém od Justu je na toto ideálny.
Ze nebude pamätať, tak toto je riadna kravina. Skôr by som dala staršie dieťa, ktorému skôr veci vysvetlíš, pripravís na to a nie maličké, ktoré nevie co sa ide diať, prečo ho zrazu boli niečo a nevie ze si to nemá chytať a podobne 🤦 a aj keď na to po čase zabudne, v podvedomí to ostane a môže mať z toho traumu. Dodnes si pamätám ako mi 3rocnej vyberali mandle, bez umrtvenia, otec musel ostať za dverami, sama som si držala emitnu misku, svetlo co mal doktor na čele mi svietilo do očí 🤦🤦🤦
Ak si nie si istá, vyhľadaj iného odborníka. Nás má skoro štyri, sťahujeme mu trošičku a ma len malilinky otvor, ale nemá problémy tak to nejdeme riešiť ešte
Autor - vieš o tom, že aj v zahraničí sú vyštudovaní urologovia a majú odlišné postupy ako tí slovenskí?
3 roky je priskoro, fimoza sa sama od seba poriesi okolo 5-7 rokov veku dieťaťa, v 16 rokoch len 1% chlapcov má fimozu. Na Slovensku stále pretrváva trend babrania sa žien do pohlavného organu chlapcov a tým im len škodia. Tá zúžená predkožka ma svoje opodstatnenie a nič sa s ňou nemá robiť. Žijem v zahraničí, viem, aký tu je prístup, mojmu synovi sa uvoľnila sama, to už bol školák. Nenechaj sa vmanipulovať do zbytočného zákroku, zúžená predkožka u trojročného je úplne normálny fyziologicky jav.
@sisaka presne tak!!! Ako som už písala, Slovensko je v tomto 100 rokov za opicami. Dvojročnému decku nejde stiahnuť predkožka - poďme robiť obriezku. Choré! Ja sa čudujem tým ženám, čo to svojim synom dajú robiť. Ok, sú prípady, kedy je to nevyhnutné, ale ako píšeš, je to mizivé percento. Drvivá väčšina jednoducho potrebuje len čas, chlapec vyrastie a zrazu je všetko v poriadku. Sama viem len v mojom okolí koľko mám uchránilo synov pred zbytočnou obriezkou, vrátane môjho.
Pokial je predkozka velmi zuzena a teda nejde len o prilepenie k zaludu, do buducna moze pri jej neriesni cikat slabsim prudom mocu, predkozka sa bude nafukovat pri cikani ako balonik, udrzi sa v nej zvyskovy moc, co moze vyvolavat zapaly predkozkoveho vaku. tie sa opakuju a nie je to nic prijemne. samozrejme to nie je pravidlo, ale casto sa to stava.
pokial lekar urci obriezku ciastocnu, ponecha kus predkozky a ten zcasti stale bude prekryvat zalud, musi sa pravidelne stahovat a dieta funguje normalne. Pokial urci obriezku celkovu, je problem vyrieseny radikalne, hygiena je vlastne tiez poriesena, lebo sa nikde nic neusadza a pooperacne je chvilku zalud viac citlivy, kym si zvykne ze uz ho nic nekryje.
V dospievani a dospelosti moze a nemusi obnazeny zalud pri styku byt menej citlivy, to su uz subjektivne veci kazdeho muza.