6,5 ročne dieťa začalo silno kašlať, kasel je suchý, drazdivy, miestami je ho veľa, až take záchvaty. V pondelok nás informovala pani ucitelka, ze v triede mali pozitivny pripad s čiernym kašľom. Teraz neviem, čo to pre nás znamená a ako mame postupovat, keďže sa blizia sviatky a lekari nebudu ordinovať, aby nás Zrovna 24.12. Nechytilo niečo, s čím si neporadime. Ockovanie proti čiernemu kaslu síce nejaké mame, ale v januári sa malo ist na preockovanie. My sme boli s manzelom tento tyzden chori, ale bola to len angína. Ale kasel takýto sme nemali. Ako by ste postupovali? Samozrejme, za normálnych okolnosti by som s takýmto kašľom k doktorke ani nesla a liečila to doma, len sviatky a nákaza v triede má zneistili
Zajtra choď predsa k doktorke. Nad čím tu treba vôbec rozmýšľať? 🤷
@evaachesa no naša doktorka nie je úplne za to, aby sme chodili zbytočne. Aj určite bude ordinovať len jedna, aby sme nenakazili ďalšie deticky, pripadne aby obe niečo nechytili, lebo vzdy ked tam s niečim ideme, niečo si z čakárne odnesieme.
Ak sa objavil cierny kasel v triede a dieta kasle treba ist k lekarke a nerozmyslat nadtym. Predtym jej, ale zavolaj a povedz, ze je podozrenie na cierny kasel, po spravnosti potom objedna na cas aby eliminovala riziko, ze niekoho nakazite. Cierny kasel nieje sranda.
No tak snáď si nechcela ísť bez rúška. Veď hádam keď je chorá a je tu podozrenie na čierny kašeľ, tak dáš rúško sebe aj dieťaťu, nie? Treba myslieť aj na ostatných čo v tej čakárni budú a tiež na doktorku so sestričkou. Píšeš že ma až záchvaty a taký kašeľ ešte nemala. Takže nad čím rozmýšľaš? Potom pôjdeš radšej na pohotovosť odsedieť pol dňa? Ak nie si spokojná s lekárkou, tak si nájdi inú. Zajtra smer lekár.
Treba ist k doktorke, nech spravi dietatu vyter. Cierny kasel sa zase vyvija dlhsie, to nemas, ze ta zajtra neviem co chyti. Nie su pri nom ani horucky. Su to len zachvaty kasla, nemusi byt len suchy a su to zachvaty kasla hlavne v noci, ked na konci zachvatu dietata mas pocit, ze sa dieta povracia alebo sa aj trochu povracia, resp. ho napne.
Zavolaj vašej mudr a porad sa s ňou vysvetli jej aká je situácia... My sme boli s čiernym kašľom doma mesiac na PN....
Dakujem, tak doktorke rano zavolam. Som hore, dieťa hodinu nezakaslalo, najhoršie to bolo pri zaspávaní.
@kulumulu123 A mali ste ho? Aké ste mali prosím priznaky? Ochoreli ste všetci? Ja ešte beriem stále antibiotiká, ktoré som mala na angínu, aj muž akurát dobrá, tak verim, ze my sme a budeme ok, druhé dieťa je tiež v pohode
*muz dobera
@kulumulu123 Preco ste boli az mesiac doma? Ja mam info, ze po prelieceni ATB uz clovek nie je infekcny.
Ja som mala cierny kasel a ockovana dcera sa nim nenakazila, ani nikto z rodiny. Mala sice trochu kasel ale to bola skor nahoda a povedala pediatricka ze urcite sa nenakazi a dobre ze sa s virusom stretla ze teraz bude este odolnejsia. Lenze ja som bola pred rokom ockovana tiez tak uz neviem kde je pravda. Ja som tak kaslala az som sa z toho povracala, tri mesiace kasel. Na tvojom mieste by som zajtra rano zavolala pediatricke a podla toho co vam povie uvidis.
U nás v škôlke keď bol čierny kašeľ, tak prišli do škôlky z regionálneho úradu. Všetkým rodičom volali a tie deti,čo mali respiračné ochorenie, museli ísť k dr. Dr dostal žiadosť elektronicky, že má byť dieťa vyšetrené ( odber krvi) na čierny kašeľ.
Čierny kašeľ sa prejavuje zachvatovitymi atakami, hlavne v noci, na nič nečakaj a dávaj k dr. Pekne s ruskou a povedz že majú v škole čierny kašeľ.je toho strašne veľa aktuálne, lebo musia všetci vymýšľať s očkovaním.
Ak bol v triede čierny kašeľ nejdeš zbytočne. My to máme tiež, syn dostal antibiotiká na 2 týždne. O 4 dní nato som bola aj s mladšou čo to dostala tiež
@pseudomonas87 to s tým očkovaním je blud, spytovala som sa lekárky, či očkovaní nechorejú a očkovaní to chytia a prenášajú rovnako. Tato nová vakcína nie je taká účinná, ako bola stará. Chráni pred ťažkým priebehom. Ale nie proti samotnému prenosu.
@pseudomonas87 tak hneď som rano volala. Na VÚC som nasla, ze naša má dovolenku, tak som volala zastupujúcej. Tá, ze čierny kasel tu mame od marca, ze na čo by som tam chodila, vôbec ju nezaujímal ten pozitivny pripad v triede. Že až ked dieťa kasle dva týždne, až potom sa robia vytery. Ja, ze idu sviatky, ze čo ked sa to zhorsi, ona, ze tak pôjdete na pohotovost. Pýtala som si erdomed, ten nám zvykne na kasel zaberať, ze mi ho nepredpise, ze ked nás nepoznaju, ze to sa musí pozriet do karty, ze mám dat zatiaľ Stoptussin, ktorý nám nezvykne zaberať, tak som podala zatiaľ fenistil kvapky… bože, taka ochota a potom nám tu zdravotníci štrajkujú, ze chcú neviem aké platy, ale služby na urovni Afriky..
@ada12345 pretze dcéra síce odobrala antb ale stále kašľa la tak hrozne že sa chvíľami dusila mame super Dr pediater a pneumolog v jednom ten ju nechal doma aby nedostala hneď v škole čosi ďalšie keďže je tam žiaľ aj kopec chorých detí a po dosť silných anbt mala imunitu dosť v prdeli...
Áno mali sme ČK potvrdený z labaku.. Dcéra mala iba jediný priebeh bol hrozný kašeľ suchý chvíľami ju dusilo chvíľami natahovalo na vracanie... Žiadna teplota ani iný príznak akejkoľvek choroby energie aj chuť do jedla mala až až... Jedine kašeľ... Deti mám neockovane obidve syn nedostal a to majú spoločnú izbu...
Na kasrl inak super zaberá aj majorangovy, čaj 1čl pevarit v cca 3dcl vody keď vychladne zvyknem dat trocha medu a pomarančovú stavu ta perfektne prekryje chuť majoránky... Nemusi to byť ČK ak nemáte potvrdene z labaku ale chápem tvoje obavy... Pripadne volnopredajny je solmucol v lekárni prášok do vody je to to iste ako erdomed...
Čierny kašeľ nie je sranda, treba naň atb. užívať. Môj brat v Čechách už od septembra odkedy mal potvrdený čierny kašeľ s prestávkami non stop chorý, akurát včera volal, že zas čosi chytil aj so švagrinou a synom už 26 ročným. Akurát toľko skonštatoval, že v Čechách je veľa Ukrajincov a odvtedy sa tam rozmohol čierny kašeľ.
Nemám ani slov má tú "pani" Dr. Držte sa. Snáď to nie je čierny kašeľ o pár dní bude dobre. Ak by sa ti nezdala, choď na pohotovosť.
No otras...ja byt tebou idem na pohotovost, nech ju aj popocuvaju.
Nam odporucala Dr. Robitussin Antitussicum
Treba ist na vyter, jedine tak zistis, ci to ma.
@domka222 toto sa mi paci, u nas sa na to vykaslali, iba dali zakaz premiesavania tried. Soplave a ukaslane deti chodili do skoly 🫣
Zajtra by som šla k dr.