Čierna stolica u dieťaťa pri Covide-19

18. mar 2022

Ahojte. Práve máme covid, my to zvládame ako - tak, no 2 ročný syn má stále teploty okolo 38-38,5, sťažuje sa na bolesť celého tela a ráno aj zvracal. V kontakte s pediatrickou som samozrejme, ale ku večeru nás vystrašila jeho sýto čierna stolica. Samozrejme čo má prvé napadlo bol Google a tam som sa nič dobré nedocitala. Volala som hneď na pohotovosť aby poradili a zhodnotili situáciu, no od Dr sme sa dozvedeli že ak ju bude mať opäť, alebo bude opäť zvracať tak třeba rovno letieť na pohotovosť. Zaujímala by ma však vaša osobná skúsenosť, ak ju teda niekto má, či pri covide malo nejaké dieťatko niečo podobné a ako to dopadlo. Ďakujem

autor
18. mar 2022

Ešte by som chcela podotknúť, že nejedol žiadne potraviny ktoré by to mohli zapríčiniť a lieky tiež len bežné - Panadol a nurofen

ls85
18. mar 2022

Aku ma stolica konzistenciu? Je mazlava alebo tvrdsia? Pachne nezvycajne? Vyvratene bolo akej farby?

eikenella
18. mar 2022

čierna stolica býva vtedy, ak sa do tráviaceho traktu dostane krv. male deti napr pri kojeni,ked matky maju doranane bradavky krvave a ju poprehltaju s mliekom, cierna farba stolice je sposobena natravenou krvou. ja by som si radsej zavolala aj inde ako detsku pohotovost v meste, ale detske nemocnice maju svoje urgenty - internisticky, chirurgicku event. aj infekcne. namieste su aj otazky, ci bola stolica cierna lepiva dechtovita, alebo tvrda, co vyvratil, ci tam tiez neboli pasiky krvi, a drobne krvacanie zo sliznice zaludka nasledne sa natravilo v crevach

autor
18. mar 2022

@ls85 stolica bola skôr mazlavá, alebo ako to mám opísať. Jednoducho ani pevná, ale ani nie hnačka. Páchla primerane a zvratky boli čisto biele - začal ale zvracať priamo počas toho ako pil mliečko

autor
18. mar 2022

@eikenella veď to že presne to som si prečítala 😟 v zvratkach ako píšem vyššie nebolo nič, no medzi tým ako sa pozvracal a tou stolicou bolo asi aj 11hodin. Bývame na takom hlupom mieste, že najbližšiu detskú nemocnicu máme cca 100km a ešte aj auto odišlo do servisu den pred tým ako sme zalahli 😔 ale minimálne za zavolanie to určite stojí...

eikenella
18. mar 2022

ja by som si zavolala do detskej nemocnice pre istotu. lebo dospelych, ktori prisli na urgent s udajom o ciernej stolici, sme vzdy nechali hospitalizovanych, potom pri vysetreni zaludka sa im casto nasli vredy alebo poskodena sliznica zaludka po opakovanom zvracani, alebo nejake cievne pletene. s detmi skusenosti nemam, len ked clovek vie, ze co je za ciernou stolicou, tak radsej som za konzultaciu priamo nemocnice.

autor
18. mar 2022

@eikenella ďakujem krásne za radu, aj som sa dovolala do detskej nemocnice v Košiciach, no tam mi žiaľ ochotná paní povedala že som mala prísť so vzorkou stolice, ale že keď máme covid tak to ťažko 😁 máme asi sedieť doma a čakať či umrieme alebo nie...
No nič, skúsim pre istotu ešte čo - to obvolat, hoci aj celé Slovensko.
Ešte raz to veľmi pekne ďakujem, si skvelá ❤️

ls85
18. mar 2022

Ak bola skor mazlava moze skutocne ist o krvacanie, ale nebudeme strasit, nahodou zelezo drobec v poslednej dobe neuzival? Bolo by fajn zohnat auto a ist sa ukazat na pohotovat, plus, v lekarni sa da kupit test na okultne( skryte) krvacanie v stolici. Neviem, ci uplne kazde mesto, ale tie vacsie maju pohotovostnu lekaren. Ak by bol test pozitivny na pritomnost krvi, okamzite smer nemocnica hoci aj s taxikom.

eikenella
18. mar 2022

jemine, pre covid ine diagnozy predsa sa nevytratili. uz s tym vsetkym harasi. pohotovostne lekarne su zial len do desiatej vecer. a aj ta prepojili na doktora ci len nejaka sestricka alebo recepcia prebrala hovor?

autor
18. mar 2022

@eikenella keď tak nad tým premýšľam, tak ja úprimne ani neviem s kým som hovorila. 🤦
Ani neviem či sa môžem vyhovoriť na covid že mi to akosi nepáli 😁

@ls85 práveže nič také nebral, len nurofen a Panadol a aj to len čapíky. Jedlo tiež žiadne také čo by niečo podobné mohlo spôsobiť.

Žienky ste úžasné, ďakujem vám za rady a za podporu a ja to skúsim ďalej riešiť. Verím že bude dobre

lulu19
18. mar 2022

Čierne uhlie si mu nedávala?

ada12345
18. mar 2022

Čučoriedky alebo niečo z nich nejedol?

ada12345
18. mar 2022

V BA funguje toto: https://www.vydepo.sk/ Aj po telefone vedia poradit, ci dokonca cez whatsapp, skus.

autor
19. mar 2022

Ďakujem žienky, nakoniec sme aj tak skončili na pohotovosti, lebo nakoniec aj zvracal krv... Šiel muž s malým a so vzorkou a čakáme že čo. Ale všetko je to teraz také spomalené - lebo máme covid.
Nemáte teda teraz niekto skúsenosť čo by malo byť ďalej?

eikenella
19. mar 2022

Hospitalizacia by mala nasledovat, infuzna liecba, krvny obraz, u dospelych sa robi gastrofibroskopia zaludka, ale ja robim s dospelymi. U deti bude podobny postup, len neviem, ci kazdemu robia fibroskopiu zaludka, nakolko su to deti a asi ich k tomu uspavaju predpokladam.

autor
19. mar 2022

@eikenella tak neurobili nič. Nechali ich v čakárni, len dr pozrel na tú vzorku zvratiek a povedal že ak by mal krv v žalúdku tak by bola jasne červená. Toto boli čisté pásiky len v žalúdočnej stave - bol ešte nalačno

ls85
19. mar 2022

Mali by ste by ste byt okamzite prijati na oddelenie s naslednymi vysetreniami. Tento pristup nepochopim, my sme okamzite prijimali a hoci aj v noci bola robena urgentna gastroskopia. Drzim palce!

eikenella
19. mar 2022

Prebezna diagnoza - Pasiky krvi v zaludocnej stave je tzv MalloryWeissov syndrom, poskodenie sliznice zo zvracania. Nie je to zavazne, staci na to zastavit zvracanie a lieky. Ale hospitalizovany by maly mal byt podla mna

autor
19. mar 2022

@eikenella myslíš že sa niečo také môže spraviť aj keď zvracal len 2x za cca 24hod? Z toho prvý krát ho nestihlo ani napnut, len počas pitia mliečka to z neho rovno vystrieklo ako fontána...

@ls85 bojujeme ďalej, volali sme opäť na to detské, no niesu ochotní ho vyšetriť, vraj nieje dôvod. Už s ním je muž v inom meste, tak verím že tam to dotiahnu do konca 😊

ls85
19. mar 2022

Joooj, toto je vrchol, ja by som sa im vyhrazala mediami, zlaknu sa a hned vas osetria.

autor
19. mar 2022

@ls85
@eikenella
Žienky ja sa vám chcem ešte raz krásne poďakovať za všetky rady a tiež za povzbudenie. Ste skvelé.
My už sme našťastie od poobedia na oddeleni na pozorovani tak verím že všetko bude dobre ❤️

ls85
19. mar 2022

Bude vsetko v poriadku❤️ Hlavne ze ste uz v nemocnici. Prajem skore uzdravenie, nech je drobcek opat rychlo fit a doma! Drzte sa!

eikenella
19. mar 2022

Urcite je to tak spravne, ze ste na pozorovani. Opatrujte sa, nech je to len nieco nezavazne. A ak bude priestor, napis po prepusteni dobre spravy 🍀