Chronická zápcha u štvorročného chlapca

paulinka17
29. nov 2020

Môj 4 rocny syn ma asi už dva roky chronické zápchy, skusali sme všetko čo sa dalo... bohužiaľ mám problém dostať doňho kompót, stavu z kompota a iné ovocie ako jablko lebo mi to odmieta ale inak sa snazim dávam mu acidko, vločky do polievky, papa aj zeleninu, nejedava ryzu, banány. Uzival dlhodobo dufalak 12 alebo 13 ml kazdy den najskôr mu to zaberalo ale obcas kakal po cipke. Ale teraz mu nezaberá už ani 13ml a kaka skoro stále už len po cipke. Ak nekaka jeden deň, na druhý deň davame cipku pretože na tretí deň je 💩 už veľmi tvrdé. Prosím vás povedzte mi čo pomáha vašim detickom pripadne ako často dávate čipky, aku dávku prehanadiel dávate lebo ja som už zufala. Boli sme s tým aj u dr aj u odbornika a vsade vravia to iste... a nic nezabera

simsalabim
29. nov 2020

@paulinka17 mojej dcere pomaha ovsena kasa - varena ako robia Skoti - ovsene vlocky varene vo vode so stipkou soli. Ochutene az potom. Niekde som citala, ze takymto varenim sa vytvori taky akoby sliz, ktory velmi dobre v crevach posobi na zapchu - inak, ako ked sa vlocky zjedia samotne. A musim povedat, ze toto jedine u nej zabera. Moze zjest ovocia a zeleniny kolko chce, celozrnne pecivo a pod., ak nema par dni po sebe kasu, je problem. Tu kasu ranajkuje 2-3x do tyzdna

stanulienkat
29. nov 2020

Tekutin pije dost? Aspon liter vody by mal vypit. Naucit ho v takomto veku na cipky je velmi zle. Crevo si zvykne a potom to uz normalne nepojde. Vela tekutin,vela pohybu a samozrejme ovocie. Hrozno je tiez fajn.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
29. nov 2020

Ráno pohár teplej vody, sušené slivky večer do vody namočiť ráno zjesť aj tu vodu vypiť, za tým ešte pohár vody, každú hodinu malý pohár vody, figy marhule sušené, kapusta kyslá a hlavne voda z kapusty, zaručene pôjde 🙂 probiotiká nasadiť z lekárne probiofix, slivková šťava z DM, cvičiť ľahnúť na chrbát a vťahovať brucho, krúživým pohybom vo vani v teplej vode masírovať črevá, prípadne akýkoľvek pohyb dieťaťa, viem o čom píšem, zažila som si svoje..

marcellka32
29. nov 2020

Prehanadla mu nedávaj, črevo zlenivie, treba vytvoriť defekacny reflex, ktorý ty zabíjas prehanadlami, čiže po raňajkách ísť na wc, netlačit, ak nejde nevadí, opakovať denne v tu istú hodinu (naj pol hodinu po raňajkách), pomarančový džús doma odstavene ale nie kupované

malicka_mysicka
29. nov 2020

Zapchy su peklo, moj syn sa vzdy vykaka z ovocnej tasticky - ovko - slivkove. Len toto jedno konretne funguje nanho 🤷‍♀️ skus aj tie ovsene kase, nejak mu to podochucuj, idealne nejakymi hrozienkami, mne osobne zaberaju semienka, sezamove, lanove, hocijake ☀️

kohy
29. nov 2020

Našej asi zabrala vláknina. Ale plnerozpustna, ktorá nemení konzistenciu ani chuť. Dávame raz dvojitú dávku, najlepšie ráno, a potom normálnu dávku.

kittykat22
29. nov 2020

@paulinka17 mne pride extrem, ze uz na druhy den davas cipok. Nas syn niekedy nekakal aj 3-4-5 dni. Takto podla mna porusujes reflex na vyprazdnovanie. Myslim si, ze mu tym aj musis vytvarat traumu - nevykakas sa, tak cipok. Vies ake su fyzicke pocity po cipku? Vies ze to nie je vobec prijemne? SKusala si to niekedy? Skus ho skor kupat v teplej vode kazdy vecer, masiruj mu brusko, daj mu od Hipp slivkovu stavu 1:3 s vodou, ovsenu kasu a skus mu miesat vlocky do jedla. Neobliekaj ho prilis, doma prilis nekur. A po 2 dnoch cipky ... su podla mna nezmysel. Skus sa o tom porozpravat s pediatrom.

tata1401
29. nov 2020

@paulinka17 pridaj sa do skupiny tu na koníku, https://www.modrykonik.sk/group/7904/ veľmi veľa rád tam nájdeš...

marienka1989
30. nov 2020

Pije tvoj syn mlieko? My sme mali ten istý problém, ale nám už drobec nekakal ani po čipke...stalo sa, že aj týždeň nekakal, a keď už k tomu prišlo, bolo to peklo, vypúšťal to po kúskoch, lebo ho to moc bolelo....za deň sme sa aj 15 krát prezliekali, stále mu kúštik vyšiel, bolo to strašné....keď sme vysadili mlieko, ako zázrakom to prestalo.., po nejakej dobe sme nasadili naspäť aj mlieko (ale max. pohár denne), aj jogurty, mliečne výrobky, plus sme nasadili ovocné šťavy každé ráno na lačno...odvtedy kaká každý deň. je to úžasné, aj to, aký je teraz spokojný 🙂

paulinka17
autor
30. nov 2020

Dakujem vam za rady určite poskusame🙏Drzte palce