Chronická tiková porucha u 13 ročného chlapca

monika1405
29. jan 2014

Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niekto skúsenosti s chronickou tikovou poruchou. Mám 13 r. syna a od 11.roku má diagnostikovanú túto poruchu. Začínali sme Tiapridalom a Prothiadenom. Sú obdobia keď je to v pohode, ale sú aj také obdobia, keď sa mi nechce ani existovať. Teraz skúšame popri spomínanej liečbe aj alternatívnu medicínu, liečenie energiou a stravou. Syn je vegetarián od troch rokov. Tiapridal máme v dávkovaní 3krát denne celú tabletku a prothiaden 2 krát denne pol tablety. Neviem, či niekto užíva v takomto veku aj vyššiu dávku. Maximálna je asi 6 tabliet denne. Dávala som aj omega kyseliny, vit.B a Magnesium. Boli zlepšenia, ale neviem či kvôli tým vitamínom. V škole je výborný jednotkár, má veľa kamarátov a nikto sa mu kvôli tikom neposmieva. Viem že určite existujú deti s podobnou diagnozou, len som sa s nikým takým nestretla a dobre by mi padlo, keby nejaká mamička sa ozvala s podobnými problémami, ako to ona rieši a tak. Ešte spomeniem, že u syna sú tiky - mikanie hlavou, niekedy aj také oddrhanie, alebo odkašliavanie. Zo začiatku boli tiky silné, že mu až ruka vystrelovala do hora. To sa hneď stratilo ako sa nastavila liečba. Neurolog. vyšetrenia sú dobré, nemá ani diagnostikovanú adhd. Budem rada , ked sa mi niekto ozve. Ďakujem

felicitas1
31. máj 2014

@monika1405
ahoj Monika, ja mám 8 ročného syna a takéto všelijaké tiky sa začalli prejavovať odkedy dovršil 5 rokov...prešli sme neurologom, psychiatrom, davali sme asi 3 mesiace tiapridal ale bol z toho depresivny tak sme to vysadili...odvtedy s tym nerobime nic...akceptujeme to...je to raz lepsie, raz horsie. Asi pred pol rokom sa k tomu pridalo aj pohmkavanie, teraz asi 3 dni dozadu zacina vecer pokrikovat a mne sa vsetky tie obavy vratili spät...nemyslim na nic ine len ako to bude pokracovat a co ked sa to zhorsi....ak by si mala zaujem, mozes mi napisat priamo na mail felicitas1@azet.sk....rada si s tebou vymenim skusenosti . ďakujem

janickacrazy
31. máj 2014

@monika1405
@felicitas1 Mam znamu, ktora taketo veci dokaze odstranit pomocou alternativnej liecby, je to v podstate take, ze odstrani nejaky negativny zazitok z minulosti, ktory sposobuje tieto prejavy, moze to byt uplna banalita, ktoru si vy ani nemusite pamatat, pracuje s podvedomim. Chodila som tam so synom, takze mam to overene z vlastnej skusenosti. Ak chcete, poslem vam kontakt, napiste mi IP.

hanny1
4. jún 2014

Ahojte, moja dcérka 7r má tiky len pár mesiacov, ale vyzerá to na TS, tiež sme prešli vyšetreniami.... ale zdá sa, že budeme musieť chorobu jednoducho akceptovať, ak ju nechceme iba tlmiť, čo teda odmietam. Obávam sa reakcií okolia, najmä v škole, teraz je prváčka. Okrem tikov má aj zvukový prejav, ten nastal cca pred 2týždňami.... občas som zúfalá a inokedy to zvládame.

andrea1407
7. jún 2014

Ahojte , aj ja mám syna ktorí ma tikovu poruchu, už vyše roka a pol sa s nou trápime, rada sa podelím a vymením skusenosti, 0905571819, Syn začal brat od decembra Abilify a je to lepšie, má niekto z vás skusenost s týmto liekom? dakujem

mojsyn
4. nov 2014

Ahojte,moj syn ma 13 rokov a asi 3 roky ma tiky.Zacalo to tak nevyrazne,otvaranim/roztahovanim ust/,potom prislo zmurkanie,ktore trvalo dost dlhu dobu.No teraz sa toho nazberalo velmi vela.Pridruzili sa aj pohyby rukou,musi si stale klepnut po stole,ale aj zvukove,neustale vydava nejake pazvuky.Vravi,ze vskole to dokaze ovladat,ale doma to zneho ide vkuse.Nemoze sa sustredit pri robeni si uloh,je s toho podrazdeny.Je mi hrozne luto,kedvidim ako sa s tym trapi.Boli sme u pedopsychiatra a ten namdal Thiapridal,ale je po nom velmi unaveny,stale chce sat a tiky aj tak neprestavaju,tak neviem ci mu ich este mam davat.Trapi ma to,lebo sato odzrkadluje aj na jeho prospechuChodi na 8-rocne gymko do sekundy a nestiha prospechovo za nimi.Je s toho aj on smutny,ze je najhorsi vtriede,ale preradit sa nechce,matam kamosou.Poradte ako to tlmit,co mam robit.

slavculino
21. jan 2015

Prešla som tikmi u mojich 2, dnes už dospelých detí. Dcérke sa začali ešte v predškolskom veku, mala kombinované zvukové tiky /pohmkávanie/, občas žmurkanie, pokyvovanie bradou, tiky sa líšili v intenzite aj dobe trvania, bolo obdobie kľudnejšie, obdobie nekľudné, nezáviselo to od ničoho. od 1. triedy sme sa liečili u dets. psychiatra - roky brala Tiapridal, Nootropil a magne b6. Lieky znášala dobre, samozrejme dávkovanie bolo také, aby ju neutlomovali, ale zároveň, aby sa tiky zmiernili. /nikdy sa neodstránili počas liečby úplne/ A teraz dobrá správa pre všetkých rodičov -. v puberte /okolo 13-14 rokov/ všetky tiky prešli! V súčasnosti má dcéra 20 rokov a tiky zostali len ako nepríjemná spomienka na detstvo. Synovi sa začali tiky okolo 10 rokov hrozným kašlom. oddýchol si len v noci,kedy vôbec nekašlal.Keď boli všetky vyšetrenia negatívne, išli sme ku krčnému a ten povedal somársky kašel - kašel psychickéh pôvodu -a aj s ním sme navštevovali psychiatričku, tiež bral lieky, tiež mu tiky v puberte prešli. Ešte mám 4- ročného syna, ktorý má očné tiky, pokyvuje bradičkou, takže návšteva psychiatričky ma neminie. Odporúčam ju každému, tiky je možné utlmiť, aby sa stali znesiteľnými pre okolie aj pre samotného "trpiteľa" A verte, v puberte 95 % tikov prejde! Treba len vydržať a bojovať. A nevyčítať si, že za to možu nejaké vonkajšie okolnosti -konkrétne v našej rodine je to dedičné - spomínam si na deda, ktorý obas pomykal bradou, alebo moju mamu. Treba byť trpezlivý, nijako dieťa nenapomínať, ono to nevie ovplyvniť. Veľa šťastia a trpezlivosti všetkým!

anawi24
20. sep 2016

My sme tiky dostali koncom mája, najprv to boli len také zášklby
hlavičkou (syn má 6 rokov-presne 6 mal v júni), ktoré som si ani ja-jeho
matka nevšimla, všimla si to len moja mamka. Potom sa mu to zhoršilo
tak, že hlavičkou mykal vkuse (aj 30x za min.), pridalo sa aj mykanie
plecami. Len keď bol sústredený (puzzle, lego, karty, maľovánky,
autíčka) vtedy to nerobil buď vôbec alebo len sem-tam. Ja samozrejme v
depresiách, v škôlke boli tiež v šoku, že čo sa to stalo. Rýchlo
(zázrakom) sa nám podarilo okamžité vyšetrenie u psychológa, pred ktorým
bol navštívený aj neurológ, u kt. bolo všetko v poriadku-podľa EEG-
všetky mozgové funkcie OK. Psychológ nám diagnostikoval predráždenie
nervov, ktoré mohlo byť spôsobené viacerými vonkajšími vplyvmi zo
synovho najbližšieho okolia.. A presne to aj sedí, lebo keďže som
dovoľovala synovi rôzne filmy, ktoré absolútne neboli vhodné pre také
dieťatko (to som pred tým ale vôbec takto nevnímala ☹ ) typu Avangers
a pod. tiež bol často za PC (aj keď pre niekoho 1 hod. do dňa nie je
veľa, podľa psych. vôbec by deti nemali byť za PC-iba ak pracovne). Tiež sme sa aj hádavali s manželom pred ním (čo tiež hlúposť obrovská z našej strany)..bolo toho viac, a veľmi citlivé deti to nezvládnu a takto to ich hlavička vyhodnotí a vyrieši po svojom, že sa takto "zblázni". To čo som prežívala ako matka, keď som na svoje dieťa pozerala a nič som nemohla urobiť, aby mu to prestalo, to vie pochopiť, len taká, ktorá si tým tiež prešla alebo prechádza. Dobrá správa 🙂 Na kolenách v modlitbách celé dva mesiace, fakt uvedomenie si hlúpych výchovných chýb a boží zásah, aby nám presne v zhoršení synovho zdrav. stavu úplne odišla telka (a opravila sa až po dvoch mes.-tiež si myslím, že veľké riadenie z hora 🙂 ) sa postarali o to, že tak ako tie hrôzostrašné tiky prišli, tak aj odišli 🙂 Hlavne mňa veľa naučili, za čo len Bohu ďakujem. Aj keď som kvôli nim odložila synovi školskú dochádzku, nakoľko mu psych. diagnostikoval aj skríženu lateralitu, kde má dominantnú ľavú ruku, ale pravé oko - kvôli čomu mu horšie ide písanie, maľuje za čiaru, vystrihovanie - teda grafomotorika, a mal by mať z toho stres v škole a zhoršenie tikov (vtedy sme nevedeli, že kedy a či vôbec niekedy prestanú). Inak je nadpriemerne inteligentný-to som si všimla, že každý u koho sa tie tiky prejavujú je na tom takto inteligenčne 🙂 🙂  asi je to aj daň za to, že im to tak páli 🙂 Tak hlavu hore, mamičky.. na kolená a poslúchať dobré rady psychológov, my sme mali fakt šťastie 😉

katie233
26. sep 2016

@anawi24 Ahoj 🙂. Tiež si prechádzame niečím podobným... Začiatkom leta, po dovolenke som u syna spozorovala, že častejšie mrká očami. O nejakú dobu sa k tomu pridalo poťahovanie nosom, napriek tomu, že nádchu nemal. Bola som lekárky, poslala nás na ORL. mal zväčšenú nosnú mandľu, dala mu sprej do nosa. Poťahovanie neprestalo. Na žmurkanie som mu nasadila magnézium a b-komplex. Doktorka len zhodnotila, že asi prechádza takým vývinovým štádiom, kedy má veľa podnetov a potrebuje ich spracovať. Po nasadení magne+B som mala pocit, že sa mu to zmiernilo, avšak nevymizlo. Chcela som tomu nechať čas, možno sa naozaj len udialo niečo, čo potrebuje spracovať...Avšak posledné asi 2 týždne začal odŕhať a celkovo je taký nekľudný počas pokojnej situácie. Napr. presne ako ty píšeš, keď sa na niečo sústredí, nie je počuť ani posmrkávanie a ani odŕhanie. Akonáhle je v kľude, že sedí pred telkou, stále musí so sebou niečo robiť. Šponuje sa, prepína a neustále odŕha...Viem, možno si niekto povie, že ho príliš sledujem, ale keď sa hravé, spokojné dieťa v priebehu dvoch či troch mesiacov zmení na kôpku nervov, nie je mi všetko jedno...
On mal 6 rokov teraz v auguste. Je ľavák 🙂, tiež sme dali odklad kvôli logopédii a tiež mal horšiu grafomotoriku. Čo sa týka logického myslenia, nemal problém. Pri testovaní školskej zrelosti sa psychologička vyjadrila, že úlohy zvládol super, lepšie ako o rok staršie detičky.

anawi24
28. sep 2016

@katie233 Treba určite skočiť za psychologom, lebo keď sa to nepodchytí skoro, môže sa to zhoršovať a pridávať k tomu aj vokálne prejavy a pod. Nám to naozaj pomohlo a hlavne zmierniť tie podnety, ktoré deti nedokážu tak spracovať.. 🙂 Bude dobre

sulky
25. nov 2016

Ahojte baby, tiez sa trapime s niecim podobnym. Syn m a7 a pol roka jeho tiky sa prejavuju mykanim hlavy. Teraz som si uvedomila ze to uz zacalo asi pred 2ma rokmi, kde zacal zmurkat ocami, neskor nosom. Boli sme na ORL na alergologii. Az teraz som s nim sla aj k neurologovi a po prvom EEG kde sa jej nieco nezdalo, nas objednala na druhe, spankove EEG. Mozte mi napisat ako vam to napreduje? Rozmyslam ze tiez obmedzime televiziu, tablet (hoci ho ma len 30 minut cez vikend), stresove faktory. Za akukolvek skusenost dakujem.
Dakujem

anawi24
25. nov 2016

Sulky ahoj, tak ja môžem s radosťou dnes prehlásiť, že nám všetky tiky zmizli.. Aj podľa psychologičky je syn úplne v poriadku.. Netuším ako to bude u vás, lebo my sme mali to EEG v poriadku..možno to bude i u vás tak, odporúčam dobrého psychológa, všetko ale že úplne všetko (TV, PC, tablety, telefón-akékoľvek hry virtuálne) odstrániť.. aspoň doma..my sme to mali skvelé, lebo presne keď sa malému začali tie hrozné tiky, nám odišla TV a presne po tú dobu, kým mu nezmizli sa ani neopravila (nie našou zásluhou) 🙂 takže to bolo skvelé Božie načasovanie.. Výrazne sa mu to potom zlepšilo a tiež, keď sme sa s manželom prestali totálne hádať (pred tým som netušila, že sa to dá aj inak vydiskutovať-problémy 🙂 ) takže akýkoľvek stres treba eliminovať..či už stresovanie kvôli škole - nemá to aj tak význam, a hlavne v rodine 🙂 Držím palce..

katie233
25. nov 2016

@sulky ahoj. Tak ja mozem povedat, ze syn je teraz relativne OK. Neposmekava, nezmurka a neodrha. Nepozeral casto TV, nehral sa s tabletom ani x-box. Nie ze by to v tom case nejako prehanal, ale pre istotu sme to vylucili. Vela sme sa spolu hrali, rozpravali...davala som mu magnezium, b-komplex a oci pretierala ociankou. A este vit. D. Avsak my sme s nim neboli na vysetreniach. Drzim palce 🙂

sulky
27. nov 2016

dakujem, ste ma trochu ukludnili ;) Prave sme synovi kupili na Vianoce X-Box, tak ho asi pojdeme vratit :(

anawi24
27. nov 2016

Presne Katie, zabudla som tiež napísať, že veľa veľa času venovať hrám, napr.spoločenským alebo vonku, na plavárni, turistika a najlepšie s otcom keby msl také aktivity..ak sa dá ;)

katie233
27. nov 2016

@sulky vracat ho nemusis 🙂. Len s rozumom vyberat hry a dbat na to, aby pri nich netravil kopec casu. Chalani maju teraz dovolene v piatok na pol hodinu. Take odreagovanie po uplynulom tyzdni podla ich predstav. A aj spolu si obcas zahrame kinect sports 🙂, hlavne, ked je vonku zle pocasie 🙂.

monikameli
25. mar 2017

Ahoj, my už s tikmi bojujeme tretí rok, syn má 10 rokov a začalo to v 7. roku, keď sa narodil súrodenec. Začal mat zášklby hlavy, vytáčal ju do boku a robil pri tom čudné pohyby očí, absolvoval EEG, nič sa nezistilo. Potom to ustalo, tak ako prišlo, tak aj odišlo. Neskôr sa ale pridali dalšie tiky, zvukové. Odvtedy sa to veľmi zhoršilo, tiky sa stále menia, raz si fúka do ruky, inokedy zdvíha ruku k hlave, vydáva zvuky, rôznorodé, nekľudný, nepokojný, ešte aj pri jedle musí stále čosi robiť. Navštevovali sme psychologičku, skúšali Biofeedback , boli na kontrolnom neurologickom vyšetrení, kde mu diagnostikovali ADHD, skríženú lateralitu. Nasadili mu Tiapridal, ale večer pred spaním sa sťažoval, že mu je strašne teplo a dva krat mal kolapsový stav počas dňa, prišlo mu zle a následne prespal 5hodín. Tak sme ho vysadili. Aj tak zabral len prvý mesiac, potom sa mu to vrátilo. Neskôr sme začali navštevovať pedopsychiatra, lebo sa to už nedalo vydržať, vydával tie zvuky neustále v sekundových intervaloch, už nie len doma, ale aj na verejnosti, v škole, v tábore, až sa ho na to začali pýtať aj deti, že prečo to robí. On je chudák sám z toho nešťastný, ale našťastie má super povahu, uvedomuje si to, ale zvláda to dobre, napriek tomu, je veselý, spoločenský. My sme z toho s mužom už na nervy, lebo sa to stále zhoršuje, teraz sme absolvovali aj MR mozgu, ale všetko v poriadku. Momentálne užíva Sulpirid, ale moc nezaberá. Tiež je ľavák a nadpriemerne inteligentný, veľmi vnímavý a citlivý, doma máme docela pohodu, žiadne hádky s mužom, brata má rád. Snažím sa mu limitovať hry na xboxe a mobile, nechcem mu to úplne zakázať, aj keď by to bolo možno riešenie, ale on je na to strašne namotaný, najradšej by stále len hral, čo mu zasa ja nedovolím a kvôli tomu potom vznikajú konflikty. Uvidíme, čo bude ďalej, ale som z toho veľmi nešťastná, dúfam, že sa v puberte trocha ukludní a nebude všetko tak intenzívne prežívať. Inak veľmi šikovný, bystrý chlapec, páli mu to, aj vyjadrovanie má na vysokej úrovni, tak aspoň niečo pozitívne🙂Snáď mu to takto nezostane do dospelosti.

katie233
26. mar 2017

@monikameli drzim palce 🙂

maminecka2
14. jan 2018

Ahojte, aj my mame tento problem, akoby som o nas citala..., syn- 6 r., velmi zivy, inteligentny, vnimavy, slovna zasoba a konverzacne temy neskutocne. A tiky- najskor zmurkanie, potom posmrkavanie, teraz opat zmurkanie a k tomu nadhadzovanie hlavy. Mam pocit ze vzdy mu to nastartuje objektivny problem (zapal ocka, nadcha) a plynule to pokracuje aj ked uz vyzdravie. Tiez mam pocit ze bude mat problem aj s tou lateralitou- doteraz ma problem urcit pravu/lavu stranu, donedavna pouzival obe ruky ako prislo...
Dost ste ma vystrasili tymi psychofarmakami, tie by som ozaj nerada.
Ako ste zacinali s vysetreniami? Cez pediatra? Alebo rovno objednam psychologa, neurologa?Dakujem.

maminecka2
14. jan 2018

@janickacrazy Ahoj, prosim Ta mohla by si mi poslat kontakt na tu pani co lieci tiky? Dakujem pekne.

jakubik
14. jan 2018

@janickacrazy mozem kontakt poprosit?

sulky
15. jan 2018

@janickacrazy aj ja si prosim kontakt. Ale trosku sa bojim liecitelov, pocula som vselijake veci na ich liecbu :(

sulky
15. jan 2018

mne bolo poradene, ze tikova porucha sucisi s krcnou chrbticou. Ze mu ju mam dat pozriet u liecitela alebo lekara. A ptierat krk janskym olejom. Taktiez berieme cinske bylinky na ukludnenie.

anawi24
15. jan 2018

Sulky, ak sa smiem opýtať, od koho ti to bolo povedané? Lebo za seba môžem povedať, že mám iba zlé skúsenosti s liečiteľmi a takisto ľudia, blízky, známi, známi mojich známych tiež nedopadli najlepšie po liečbe kadejakými liečiteľmi! A teraz to prosím nech nikto neberie ako útok alebo presviedčanie. Jednoducho cítim, že musím upozorniť na pochybné praktiky či už alternat. liečby alebo spomínaných liečiteľov... My so synom sme jasný dôkaz toho, že tiky nám prešli do dvoch mesiacov úplne, bez liekov a nejakých šarlatánov. Stačilo zamerať sa na syna, naozaj na jeho prežívanie udalostí, vcítiť sa do jeho duše a samozrejme zmeniť svoje správanie. Sedenia u psychologičky boli ako balzam na dušu, síce nám nastavila poriadne zrkadlisko, ale mala pravdu-my sme ju mohli prijať i nemuseli a robiť si naďalej po svojom. Ale bolo to síce namáhavé a chcelo to dosť sebazaprenia (napr. ani my sme nepozerali Tv aj teraz ju ombedzujeme, tiež krotiť musím svoju temperamentnú povahu-čo vôbec nie je na škodu, keby sa niektorá mamička domnievala, že trpím teraz ja-absolútne nie), ale zastávam názor, že čo je ľahké nemôže byť dobré a čo je dobré si zaslúži námahu. A teraz sa naše vzťahy oveľa zlepšili, zocelili a syn je úplne v poriadku bez jediného tiku a sú po nich už iba spomienky, niekedy aj srandu si z toho urobíme. A ručím za to, že liečiteľ môže pomôcť na trošku, ale potom za to príde daň s oveľa horšími problémami - nevymýšľam si, nemám potrebu niekoho zavádzať, ak by liečitelia boli ok. A nie je to len môj subjektívny názor.. fakt nikoho nepresviedčam, ale nemohla som nereagovať. Verím, že všetkým, ktorí s týmto problémom teraz bojujete, sa podarí ho vyliečiť čím skôr. A jednoznačne odporúčam dobrého klinického psychológa, ktorý poradí (vy môžete a nemusíte zobrať si tie rady k srdcu) a kde ste robili chyby, nebudete sa hanbiť ich priznať, veď sme iba ľudia, slabí ale milujeme svoje deti 🙂 Alebo keď zistíte, že problém je inde - napr. niekde v okolí, tak budete bojovať o pokoj pre svoju ratolesť a dotiahnete to do stavu pred tými našimi tikmi 😉🙏😇😘❤🌷🌹

sulky
15. jan 2018

@anawi24 no ja sa priznam ze mam respekt pred liecitelmi, so synom by som tam asi nesla. Napravit krcnu chrbticu skusime u fyzioterapeuta. Ze si mozme vybrat ci pojdeme lekarovi alebo liecitelovi 🙂 Psychologa mame uz za sebou, ten problem nikde nevidel. Tiky ma a malo vela deti okolo a vacsina z nich vyrastla. Tak sa na to spolieham 🙂

maminecka2
16. jan 2018

Ahojte, idem zacat psychologom, potom uvidime ostatne. Neviete odporucit niekoho kto sa zaobera tikmi, najlepsie Ba- Dubravka? Moze byt aj sukromny. Dakujem.

sulky
16. jan 2018

kedysi som vygooglila jeden clanok o tikovych poruchach, bolo tam aj emno psychologicky ktora to pisala. Skus popozerat na nete.

monikameli
16. jan 2018

@maminecka2 Dobry den, zacinali sme cez pediatricku, ktora nas poslala neurologovi. Ten pri druhej kontrole odporucil pedopsychiatra. Ten biofeedback tiez az tak nepomohol, je to vhodne skor na zlepsenie sustredenia a pozornosti..Teraz sa to zlepsilo, ale stale su obdobia, kedy to nerobi skoro vobec a kedy to robi intenzivne..Lieky mu uz nedavame, nechavame to tak, snad pocas dospievania z toho vyrastie..

monikameli
16. jan 2018

@jakubik Dobry den, tiky nelieci ziadna psychologicka, ale pokial natrafite na nejaku dobru, tak aspon poradi, ako pristupovat k takemuto dietatu.. Syn zacal vela citat a vtedy sa to velmi zlepsilo, takmer to prestal uplne robit.

monikameli
16. jan 2018

Mam pre vas dobru radu, nas syn zacal vela citat a vtedy sa mu tiky velmi zlepsili, takmer uplne zastavili. Treba obmedit pozeranie TV, hranie na PC, mobile a stav sa upravi. Mam to odsledovane..

maminecka2
16. jan 2018

@monikameli Dakujem