Chrčanie 7 týždňového dieťaťa

betka011
31. dec 2013

Neviem či je to normálne, ale môj 7 týždňový chlapček niekedy chrčí, príde mi to akoby mal plný noštek. Najviac sa to prejavuje ráno keď sa budí alebo keď sa rozčuluje. Vždy mu ráno noštek odsajem + Physiomer, ale nemá tam toho veľa, fakt len trošku a soplíky sú biele. Inak celý deň dýcha pekne aj pri papaní, ani v noci nepočujem žeby chrčal. Môže to byť nádhca alebo je to u detí normálne???

keziah
31. dec 2013

@betka011 ahoj, ked to takto popisujes, tak si spominam, ze aj moje deti-minimalne to mladsie-boli tiez takto hlucne, chrcali, chrochtali, proste v oblasti nosa a hrdla im to vseliak chrchotalo, pamatam si, ze ked som isla na prvy utz bedrovych klbov (syn mal 4 mesiace), tak som v cakarni vysvetlovala mamickam, ze to nie je chory, ze je taky stale. Podla mna je to tym, ze taketo deticky su este malicke a v 2.-3. mesiaci im zacinaju viac tiect slinky, nevedia poriadne co s tym.. ktovie. Chcela som tym len povedat, ze u nas to ziadny problem nebol.

betka011
autor
31. dec 2013

tak to si ma potešila, ďakujem za odpoveď

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tinkads
1. jan 2014

@betka011 moje obe deti chrčali,ale soplíky nemali. Lekárka mi vysvetlila, že hlien, ktorý sa tvorí všetkým deťom ako ochrana sliznice dýchacích ciest pred škodlivinami z prostredia, vírusmi, prachom a podobne vo vykúrenom byte v nose vyschne, pri dýchaní sa pohybuje a vyludzuje zvuk, ktorý sa šíri a znie ako chrčanie. Tak sme zvlhčovali noštek buď Libenarom, ale lepšie sa mi osvedčil Sterimar. A nad postieľkou mali stále vlhký uterák, niekedy som kvapla aj jednu-dve kvapky eukalyptového oleja, čo dávam do aromatickej lampy na mokrý uterák a to som dala na radiátor. Syn mal po dvoch týždňoch pokoj, dcéra chrčí, ale oveľa, oveľa menej

kraskanz1
1. jan 2014

Aj moj chrcal ale mali sme aj ine problemy. bol velmi nafuknuty a trepl kolikami a dr mi nakazali vysadit vsetko mliecne kedze je plne kojeny a vtedy prestalo...tak skus to alebo ak krmis s UM tak zmenit mliecko...

safranca15
1. jan 2014

moja mala ma 4 mesiace a tiez pochrapkava a nema nadchu ani nic a ked sme boli u doktora tak povedal ze to je ok ze to deticky nemaju poriadne eeste vyvynutu prepazku ci co

baruskas
1. jan 2014

Moja malá chrčala a chrápala od narodenia, trvalo to zhruba tri mesiace, rozhodli sme sa isť k lekárovi, ktorá nás poslala na krčné. Pani doktroktroka hned na krčnom ju poprezerala,že 3. mesačné dieťa nemá čo chrčat a chrápať...výsledok? upchaný nosohltan ešte z porodnice, zle odsatá na sále... stačí? od vtedy bol klud žiadne chrápanie a chrčanie...než jej narástla nosná mandla,ktorá tiež išla von už ako 4.ročnej...zatial klud...

bianca
1. jan 2014

@betka011 preco ho odsavas ?To uz je aky blud?Nezduchat do nosteka ziadne stetocky ani neodsavat kym na to nieje dovod.Nechaj nech sa sliznica v noce kludne vyvíja a nabera obranyschopnost,Takymto zasahom mozes sliznicu akurat tak poranit alebo podrazdit a bakterie do nej lahsie vniknu.

larnaca
1. jan 2014

@betka011 ahoj, mne to dr. vysvetľoval tak, že detičky ešte nemajú dobre vyvinutú dýchaciu trubicu, prirovnal to k hadici od vysávača, že aj s tou keď pokrútiš, tak zmení zvuk. časom by to malo prejsť, prípadne stačí len pootočiť hlavičku. Alebo sa na to opýtaj na poradni, prípadne ak budeš odsávať, tak skús najskôr tak, že ten roztok nastriekaš pred odsávaním, nech mu to spustí ten soplík. Ale ak tam nič moc nemá, tak to radšej asi nerob. My sme mali teraz soplíky a niekedy sme odsali plnú nádobku. Držíme palce 🙂

katka1981
1. jan 2014

@betka011, moze to byt z refluxu

katrinka8
1. jan 2014

Ahoj, my mame ten isty "problem" - pri dcerke sme takto leteli asi 2. tyzdni na pohotovost, ale tam nam vysvetlili, ze babatka sa prve tyzdne zivota este "cistia" a zvykaju si na zivot mimo maternice. Ze je to normalne a po case to same prejde. Preslo to (uz si nepamatam presne, kedy) 😉 Syncek ma teraz 6 tydznov a chrci. Pri papani aj "piska" ako maly kohutik uz od porodnice. Tiez sa mi zdalo, ze to chrcanie ma len obcas nad ranom, tak sme to nejako specialne neriesili - brali sme to ako cistenie. Ale asi pred cca tyzdnom zacal aj trosku kychat z nosteka mu aj soplik pri tom obcas vysiel. Tak som volala Dr, ze ci ist s nim tam alebo nie. Papal pekne, nemal problemy, ani teplotu. Tak tiez poradila len zvlhcovat nsotek, pripadne odsat. Skusali sme to 1x, nevyslo nic, tak sme to uz neriesili, len obcas strekli Mar plus. Trosku mu medzitym zahnisali ocka, zhodou okolnosti sme boli vcera v poradni a bola potvrdena nadcha - ale tiez nam odporucila zvlhcovat nostek, pripadne odsat, a do ociek ocianku 2-3x kvapnut. Nad ranom som odsala trosku, aj pred obedom - malicko, ale viditelne sa mu ulavilo 🙂 Ale ked spinka, nechrci - pekne dycha - teda aspon cez den... uvidime, co bude v noci.

betka011
autor
1. jan 2014

bianca, je to moje prvé dieťa, a jednoducho som chcela aby sa mu dobre dýchalo a nič mu nezavadzalo v nošteku. Tebe keď niečo vadí v nose sa tiež nevysmŕkaš??? Takže prepáč, ale nevedela som že to je BLUD odsávať, nakoľko je tu veľa názorov na to. Každopádne zajtra ideme do poradne tak sa na to opýtam. A ďakujem všetkým za odpovede.

betka011
autor
2. jan 2014

Tak nakoniec je to ok, dr.povedala, že to je u takýchto detí normálne, žiadna nádcha, ale tie chrupavky v nose, či čo. V prípade potreby môžem aj odsať, ale je zdravučký, tak som rada.