Mamičky, riešili ste niekedy nejaké naozaj choré dieťa v satni školke? Že ste povedali niečo rodičom alebo ste boli ticho?
Hovorim o naozaj na prvy pohlad dietati chorom s chorymi lesklymi ocami, s hrncovym kaslom a soplom. Nie o obycajnom sopli alebo kasli ktory moze byt aj po chorobe… Ja som este nikdy nic nepovedala ale hneva ma to a aj to ze ani ucitelky nic nepovedia a take dieta prevezmu.
(nie nebola to alergia, to dieta bolo chore a nebolo to prvykrat a ani prve dieta na prvy pohlad chore).
Ale bojim sa ozvat zase riadim sa tym ze sa snazim nestarat sa do druhych lenze ono to potom vlasne ovplyvni aj mna ked bude moje dieta zase chore zo skolky po par dnoch.
Aky mate na to nazor ? Byt ticho ci slusne nieco povedat aspon ucitelke?
Ja som raz zareagovala, keď samotné dieťa povedalo mojej dcére ešte v šatni, že musí brať liečiky, lebo je choré a má teplotu. Jej mama mi povedala, že jej dieťa si vymýšľa a vôbec nie je chorá, len má alergiu. Šupla dieťa učiteľke a zmizla. Tak som na to upozornila aj učiteľku, že čo sa udialo v šatni a v ten deň nakoniec aj mamu volali do škôlky, že dieťa má vysokú teplotu, nech si po ňu príde. Takíto rodičia dobre vedia, čo robia a absolútne ich netrápi, čo hovorí niekto iný alebo ich dieťa môže nakaziť celý kolektív. Učiteľka mi ešte poďakovala, že som ju na to upozornila, takže ak si si istá, že to dieťa je choré, ozvala by som sa.
Povedať učiteľke nie rodicom
Jednoznačne by som sa ozvala. Niečo podobné sa mi minule stalo a neozvala som sa, ostala som ako obarená a doteraz toho ľutujem. Chudák chlapček, mama mu dávala sprej do nosa, aby mohol dýchať, chudáčik sople riadne. Bol to pondelok a v stredu už ostala moja malá chorá a to teda riadne. Po tejto skúsenosti si už naozaj hubu otvorím. Ale jednoznačne to treba povedať aj učiteľke, nemali by choré dieťatko prebrať, no keď vidím ten ranný chaos v triede, tak chápem, že im tam môže aj choré dieťatko prekĺznuť.
V tomto pripade by som sa ozvala. Neriesim kazdy sopel a kasel, ale ak je uz dieta zjavne chore, tak ma byt doma. Ved sa musi zle citit a menej vladat. Rovnako ak aj idu zo skolky von, tak zimu vnima intenzivnejsie ako zdrave dieta. Proste to je uz pretazovanie dietata. Ma byt doma v teple a ked potrebuje, tak si kedykolvek polezi.
Byt ticho. Raz mozes byt v rovnakej situacii. Neries, co ta nepali.
@lianka123??? Toto myslíš vážne? Veď keď tam ma autorka dieťa, tak ju to predsa páli. O 3 dni môže byť choré aj jej dieťa len kvôli jednej nezodpovednej matke. Pozri, moja je predčasne narodená, každý sopeľ sa jej chytí aspoň na 2 týždne a je to čisté trápenie, máme za sebou nemocnicu, febrilné kŕče atď. Čiže, keď nejaká mater (áno, mater, lebo normálna mamina choré dieťa nedá do detského kolektívu) dá do škôlky, kde je aj moje dieťa, svoje dieťa choré, tak sa ma to týka osobne a teda má to páli.
Povedz učiteľke, čo s tým spraví ona už ni eje tvoja vec.
@lianka123 veru pali ma to. snazim sa byt velmi empaticka preto som aj napisala ze normalne trochu soplu a kaslu neriesim vsak tie deti si tu imunitu buduju,je chladno,rano mozu mat trochu soplik aj z toho,nie som fanatička. Ale toto dieta chore bolo. Neviem ako by sa to stalo mne, ked dieta je ocividne naozaj chore a ja ho take vychystam a idem? (nemam tu ani svokru ani mamu ani tetu ani nikoho a viem ake to je narocne sklbit robotu a choroby).
Mne skor ide o to ze som v tomto strasne taka zdrzanliva, len ma to uz hneva.
Skor tej ucitelke to spomeniem nabuduce.
@luccija ano, radsej tak. ani neviem co by som tym rodicom povedala a potom ich stretavat dalsich x rokov v skolke to by nerobilo dobrotu asi
Určite sa ozvať! Choré dieťa sa má liečiť doma! A nie šíriť chorobu ďalej po škôlke/škole. Moje deti chytia každý "bacil", čo sa okolo mihne. A z chorôb sa doliečujú do 2och týždňov bežne. Takže ja som na choré deti v kolektíve vysadená! Teda na ich rodičov. Je to maximálne bezohľadné a nezodpovedné voči danému dieťaťu aj kolektívu.
@dasim15 a vy by ste povedali nieco aj rodicom? A akym stylom? Nechcem robit problemy. Ci len ucitelke by ste to povedali?
@lianka123 v rovnakej situácii si myslím,že autorka nebude a takisto väčšina rodičov vrátane mňa....vy ste asi typ rodiča,ktory šupne aj choré dieťa do škôlky,no dúfam že sa mýlim.Nechapem takych rodičov...je mi jasné,že majú prácu,nemajú kde tie deti nechat, ale uz si do šlaka uvedomte,že zato že má vaše dieťa "len" soplik, "len" kaslik a "len" horucku,druhé môže napríklad skončiť v nemocnici. Viem o čom píšem,keďže moje dieťa keď sa nakazi od obyčajného sopla či kašľa dostane automaticky zápal pľúc a už veľmi ťažko sa nám zachraňuje tá situácia aby sme to zvládli doma a nie v nemocnici....a to nehovorím o tom že ho dávame dokopy pár týždňov aby išlo do škôlky len preto aby ho zase nejaký nezodpovedný rodič dieťaťa nakazil na novo....tieto deti zničili mojim detom totalne imunitu a spamatavali sme sa z toho polroka...čo je oproti tomu aby sa dieťa preliecilo týždeň doma asi rozdiel....plus nechápem ako môže srdce dovoliť tomu rodičovi aby tam tak choré dieťa s horúčkou dal...veď to dieťa potrebuje oddych,mojkanie a staranie rodiča🙈 tiež asi nechodíte s horúčkami do práce či?...Prepáčte za výlev,ale už mi to nedá keď sa tu stále riešia s akým soplom dať,nedať, a tie mamičky si v kľude píšu že také deti dávajú...
@nadej1111 je to zacarovany kruh veru… clovek sa to snazi pochopit len ked sa potom pol roka brodi len v chorobach a vo vasom pripade teda ozaj vazny priebeh tak sa neda to uz chapat. Proste dieta ma ist zdrave do tej skolky,byt ohladuplne voci ostatnym. ach jaj
Mne sa to ešte teda nestalo, že priamo v šatni by som takéto niečo videla. Bežne posmrkávajúce, pokašliavajúce deti neriešim. Asi by som povedala aj rodičom aj učiteľke. Snažila by som sa pokojne a slušne samozrejme. Ale asi by to bolo ťažké, pretože mňa toto vie fakt naštvať.
Ani učiteľka nie je povinná brať si zodpovednosť za takto choré dieťa. Veď stať sa môže pri chorobe čokoľvek.
U nás v škôlke je to tiež žiaľ bežné, že tam idú ráno deti aj s teplotou 😒 a jedna mamina obzvlášť na to nepozerá. Jeden deň jej volajú, že mala zvracia, aby prišla po ňu, a ona ju na druhý deň dá do škôlky, lebo doma jej nič nebolo. A chúďa dieťa opäť zvracia a opat jej volaju...
Kašeľ, sople, teploty sú u nej bežné. A áno, mňa to hneva, lebo ona si "nemôže" dať voľno v práci. A ja si môžem, ked moja od jej ochorie? Riešila som len raz, keď som vedela že v sobotu boli na pohotovosti, lebo ma zapálené oči. Tak v pondelok som povedala ucitelke, že ak je daná osoba v triede, tak chcem aby moju dali do druhej triedy. No otočili ju rovno vo dverách...
Hneď by som sa ozvala, mne syna nechceli vziat do skolky a to mal iba kašeľ (astmu) az ked som po mesiaci bola s nim u alergologa kde to mal potvrdené, az potom mi ho vzali s potvrdením takze veselo mesiac byť doma tiez to nie je jednoduché a v práci to nevedia pochopiť, takze bola som s nim na ocerke 10 dni a potom do práce, psotrazila babka... teraz ma kasel znovu iba kasel davam mu stoptusin sople nema ale zas som s nim tyzden na očr .. bohuzial, chore dieta do skolky nedam, lebo tak ako mi zalezi na svojom dieťati mi zalezi aj na tych druhých ale takych rodicov sa malo najde, hlavne tie ktore su na materskej s malym dietatom a starsieho surodenca choreho capnu do skolky
Neozvala som sa po pravde, ale mala som chut. Akoze bezne tak kaslu rano a soplia trocha tp neriesim, ale stalo sa mi ze rano v satni chlapec totalne odpaleny na pohlad, a ucitelka ked otvorila dvere tak prekvapene pozerala na mamu ze ved som Vam vcera hovorila ze hrozne kasle ze mal byt doma. A mama ze ved som mu dala rano a vecer cipok od kasla co ma od doktorky, dovi 😶 otocila sa a uz jej nebolo. Ja som sla potom za nou zo skolky po chodniku ako sla mama domov, a ta tiez kaslala az ju napinalo 🤦 az mi z toho bolo zle od zaludka tiez. Mala som chut malu zobrat domov rovno a veru mala som, druhy den bola chora aj ona, bola doma mesiac vtedy co ju to tak skolilo. Takze tiez neriesim ze tam deti dokaslievaju a neviem co, ano to aj moja robi, ale takto akutne chore odpalene dieta rano do skolky 🤦
Dnes su matky samozivitelky. Ludia nemaju na potraviny. Ocr je 10dni do roka. Proste niekto nema na vyber. V zivote by som ziadnu matku neupozornila, pretoze neviem v akej situacii sa nachadza. Deti byvaju infekcne este pred tym, nez sa choroba prejavi. Nie je to super riesenie, poslat chore dieta do skolky, ale mozno si tym niekto zachrani job.
Nie, moje deti nechodia chore, ja mam aj babky, aj opatrovatelku, cize jed rano zakasle, zasopli, je doma. Ale nie kazda zena ma ten luxus a to je o empatii... u nas v skolke tiez rano kaslu ale v zivote by som to neriesila upozornenim.
Ries seba, nie druhych. Pekny den.
Ozvala som aj minulý rok aj tento....ako jediná...lebo mi bolo odporučené nechať doma dcéru hoci bola zdravá lebo majú v škôlke veľa chorých tak už ma to vytočilo a slušne som sa ozvala...minulý rok to malo efekt...na čas sa situácia zlepšila...tento rok to isté, opäť som napísala ...nikto ústa neotvorí ale kopec rodičov dalo like...bez komentára...nebáť sa ozvať za vaše dieťa aspoň môj názor
@lianka123 ja len, ze OCR nie je 10 dni do roka na Slovensku..
@lianka123 jasne, nejaká matka dá choré dieťa do škôlky lebo ona nemôže ísť preč z roboty, ale nakazí XY ďalších, ktoré si to odseru, lebo tiež nebudú môcť ísť do roboty, a tiež môže byť medzi nimi nejaká samozivitelka co nedá to dieťa do škôlky ale ostane doma, kvôli tomu dieťaťu. (moji keď sú chorý rpespia väčšinu dňa, to v škôlke asi ťažko budú môcť). Plus by sombola zvedavá co by si akoucitelka robila ty, keby ti prinesú hoc ak desať takých chorých detí lebo matka nemôže necht robotu len tak.
@lianka123 Ja nie som absolútne frustrovaná 🙂 Ale teda sebeckí ľudia (a to matky, ktoré dávajú choré deti do kolektívu sú) ma štvú a nevidím na tom nič zlé. Riadim sa heslom "nerob druhým to, čo nechceš, aby robili oni tebe", toď vsio.
PS: k tej tvojej trápnej poznámke "bohvie z akého dôvodu", tak dôvod predčasného pôrodu viem ale to snáď nie je podstatné.
Ja by som si zavolala učiteľku bokom a povedala by som jej svoj názor. Nemala by takéto dieťa prijať do triedy.
@hortenziaj jejda, ked to nebude ta matka, tak to donesie surodenec, alebo ina matka s inym dietatom. Uplne zbytocna diskusia a zbytocne zavzdusnovanie. Tie decka to musia prerast. Starsi chodi do skoly a tym ze v skolke bol viac doma ako v skolke, tak teraz sz na nho nic nelepi. Zbytocne budes v satni nadavat matke, ktora vie ze nerobi dobre a tu sa vzdy budu hadat jedna a druha strana.
Mne je to jedno. Ja mam 10min obe vitalne babky na zavokanie a som na homeoffice. Ja som zvyknuta...
Jasne raz jeden dedo priniesol chorú vnučku tak som ho zjazdila pred učiteľkou a povedala som učiteľke ze keď ju preberie odchádzam a odišli. A starý ešte na mňa nadával jak som ho raz zriesila ta videl 😅 malý sme riadny výstup. Ale tiež nesom ticho
Ako sa poznám ja, tak by som si neodpustila ani poznámku na adresu rodiča v šatni.