Červené fľaky na líčkach u ročného syna

lilyianka
20. jan 2021

Ahojte,
Potrebovala by som poradiť. Ročnému synovi sa cca týždeň dozadu na líčkach objavili červené fľaky. Keďže boli tuhé mrazy, napadlo ma alergia na chlad a tak vždy keď sme šli von som mu ich natrela modrou indulonou. Ráno ich má celkom pekné, ale behom dňa resp asi do hodiny dvoch po zobudení sa mu to zhorší. A na striedačku, raz jedno líčko horšie druhýkrát druhé. Má ich akoby hrbolate, niekedy opuchnute, ale neškriabe si to. Dnes som volala detskej lekárke, ale sestrička, že mám poslať iba email s fotkou a popisom. Pýtala som sa jej o čo sa jedná, či ekzem, alergia na chlad alebo alergia na niečo iné, keďže mu postupne zavádzam do jedálnička nové veci. Odpoveď len ,že na kartičke má erecept na coloid crelo. Len že je to kortikosteroid a neviem či je to vhodné pre tak malé dieťa. Neviete poradiť čo to môže mať a čo je na to dobré použiť?
Ďakujem

mima1
20. jan 2021

Foto nemas? Moj ma nieco podobne podla opisu. Bola som aj na koznom no masticku ktoru nam dala nic moc nepomohla

kikidee
20. jan 2021

Jejda len mu nedavaj kortikoidy🙈 dr dostane mail a uz predpisuje kortikoidy malemu dietatu, z toho ma ide porazit... moja dcera to mala tiez, cca od polroka do cca 2. Neriesila som to s dr. Nstierala som jej to bambuckym maslom s levandul. EO . v zime to vzdy bolo horsie, prevazna vacsina koznych problemov sa v zime zhorsi.

lilyianka
autor
20. jan 2021

Takto to vyzerá

lilyianka
autor
20. jan 2021

@kikidee veď to,hneď kortikoidy a len na zaklade fotky a diagnózu nenapísala

kikidee
20. jan 2021

Moja ich mala suche a take drsne, kazdy jej chvalil ze ake krasne cervene licka ma, no a vysvetluj ze to nie je ta zdrava cerven😏 kortikoidy su velmi silne, na zaklade fotky predpisat mi pride dost odvazne... Je pravda ze rychlo zaberu, ale toto vobec nemusi byt diagnoza na taketo silne liecenie.

lilyianka
autor
20. jan 2021

@kikidee tak podľa fotky čo myslíš, môže ísť o tú alergiu na chlad alebo? Lebo je fajn,že ho mám liečiť, ale potrebujem predsa vedieť aj príčinu

mima1
20. jan 2021

Nas mal az taketo. Chvilu som davala tu borovu vodu a myslim ze to bola zinkova mast. Skusala som asi tri tyzdne. Velky uspech to nemalo. Presne rano sa zobudil bol celkom ok a o par hodin a vecer az takto. Teraz to ma uz celkom pekne no a tatieram mu to sudokremom 🤷🏼‍♀️ Ale fakt to zlieza dole. Nemam aktual foto no povedala by som ze tak o 80% lepsie a bledsie

dusankomoj
20. jan 2021

Mal to aj krpec,od zimy.Ja som kúpila toto a jemu pomohlo.A príčina:citlivejšia pokožka.

kikidee
20. jan 2021

@lilyianka tak ja nie som lekar, a podla fotky tazko povedat, moze byt na chlad reakcia (to by som predpokladala ze ked je potom v teple je ok?), alebo nejaky skryty ekzem, alebo len citliva koža. Mne len pride nespravne davat dietatu hned kortikoidovu liecbu, ak neviem poriadne diagnozu. Odporucila by som konzultaciu s koznou lekarkou.
A zatial by som natierala niecim co upokojuje takto podrazdenu pokozku, napr. aj ten Bepathen..

lilyianka
autor
20. jan 2021

@kikidee kožnej ma len tak, že chcem ja nebude chcieť poslať... A práveže keď je vnútri sa mu to zhorší... A nemáme prekúrené.... Skúsim či by mi niekto nevedel koznu odporučiť aj bez výmenného lístku..predpokladám, že je ho stále treba, že?

nikka2889
20. jan 2021

U môjho to spôsobila alergia na Mlieko..možno skúsiť na chvíľ vyradiť aká bude reakcia 🤷🏼‍♀️

lilyianka
autor
20. jan 2021

@nikka2889 mlieko pije len sunar

mima1
20. jan 2021

@lilyianka netreba ti listok. Ja som obvolala kozne ci ma niektora vezme.

dusankomoj
20. jan 2021

@kikidee môjmu to zostávalo aj keď už bol v teple. Ja som sa bála,že nejaký atopický exém,alebo neviem čo.A teraz má 3r. a už nič.Ale moje decká sú biele ako sneh,takže moj bol iba citlivejší,našťastie😉

lilyianka
autor
20. jan 2021

@dusankomoj ďakujem, pozriem

lilyianka
autor
20. jan 2021

@mima1 tak skúsim aj ja

brendaa
20. jan 2021

@lilyianka po porade s lekarom, lebo ho to moze stipat... Moj starsi syn mal holtov krem, to je na exem no podla fotky co si pridala mal to podobne.
@dextella14 je koz. lekarka 🙂

nikka2889
20. jan 2021

@lilyianka Môj pil Nutrilon od narodenia...,v 6 mes.zistili ABKM..po zmene na mliečko bez mliečnych bielkovín sa líčka krásne vyčistili..ale je to na vás 🙂

lilyianka
autor
20. jan 2021

@nikka2889 pravdupovediac aj toto ma napadlo, lebo sa to stalo v čase keď som menila sunar z 2 na 3jku

mima1
20. jan 2021

@nikka2889 a co davas ake mlieko teraz?

kikidee
20. jan 2021

@lilyianka ano treba. Alebo neviem kde byvas, ak mate sukromnu ambulanciu, ja chodim vacsinou tak, lebo je to rychlejsie..
@dusankomoj aj nasa to mavala aj vnutri, aj vonku, uz si nepamatam presne, ale tiez jej to preslo. Tiez je bledokozec. Teraz ma 3 a uz minulu zimu to bolo o dost lepsie, teraz nema vobec. Obe moje deti maju diagnostikovanu seboreu, ale to bolo az potom a na zaklade inych prejavov, drzime ju vsak pod kontrolou. Ale teraz v zime maju obidve stale take suche okolo ust a nosa, ale ziaden extrem, ani vidno to nie je, len na dotyk citit.

nikka2889
20. jan 2021

@mima1 No malý už má 2,5 roka, takže mliečko nepije...ale požívali sme Nutrilon Alergy Care Syneo..sú aj iné bez bielkoviny kravského mlieka no nám toto vyhovovalo..

mima1
20. jan 2021

@kikidee seboreu maju aj moji obaja alebo teda starsi mal vo vladoch ked bol mimino. Rovnako 2syn. No samponom sme to dali dole aj u mladsieho. Kozna dr mi predpisala na tieto flaky na lici tu borovu vodu a zinkovu mast a povedala ze to bude najskor z vlasov no mne sa to nezdalo. Ani po masticke to nepreslo. Ja som preto skusila ten sudokrem aj ked neviem ci zabral ten no fakt ma lice ovela krajsie

lenkatt2
20. jan 2021

Na kozne som nepotrebovala vymenny listok, v pohode som vybavila i v nemocnici vysetrenie, skuste si zavolat, kedy beru deti do ambulancie. Riesila som cez leto infekciu koze, lebo tiez som nebola spokojna s liecbou detskej lekarky.
Nasi mali maju tiez asi alergiu na zimu, akonahle vonku klesa teplota k 0 zacinaju mat suche a cervenr flaky na tele, doktorka im dala aerius, trosku pomaha, aspon sa neškrabu a stale mastime.

lilyianka
autor
20. jan 2021

@brendaa ďakujem,už som jej písala

lilyianka
autor
20. jan 2021

@kikidee pozerala som kožnú lekárku, máme aj detskú súkromnú, tak zajtra zavolám, bola by som rada, keby sa na to niekto pozrel

kikidee
20. jan 2021

@mima1 moje mali obe take loziska na bokoch a na chrbte, zhorsovalo sa to tak sme vyhladali koznu. To najhorsie sme liecili ichtamolovou mastou co nam zamiesali na predpis v lekarni. Ale len chvilu, lebo im to okamzite zaberalo. Potom sme uz len premastovali pokozku. Tie lica s tym nejako nespajam. Sranda je, ze to nabehlo obom v rovnakom case (nie su dvojicky). A lica mala len jedna a aj to este predtym nez sa jej prejavila ta seborea. Ale vravim, uz ma tri a nema uz tento problem. Mladsia to nemala nikdy.

@lilyianka tak dufam ze dobre pochodis, nebude to nic vazne a tiez z toho vyrastie. Drzim palce, daj potom vediet✊

andreatytler
20. jan 2021

@lilyianka Ja som raz videla dvoch chlapcov inej mamicky u fyzioterapeutky a oni obaja mali take cervene licka a ja som chvalila ze ake krasne jablcka a mamicka mi povedala ze to nie dobre a ze je to zo stravy... Ten mensi bol iba kojeny ale ona jedla velmi nezdravo a vravela ze to ma chudak z toho a tak sa snazi to zmenit.
Kedze vravis ze mu skusas nove veci v jedalnicku... radsej by som s tym prestala a vratila sa spat k strave ktoru jedol pred tym ako prisiel tento problem... Potom zacat s novymi vecami ale len jednu na par dni a sledovat reakciu.

adula12
20. jan 2021

moze to byt chlad, moze to byt abkm, alergia na potraviny (lepok, vajicka) alebo kludne aj "plesen". zvykne sa tvorit ked ma zle vyvazenu stravu (viac cukru, sacharidov). modrou indulonou nic nepokazis.

lilyianka
autor
20. jan 2021

@andreatytler zase nič extrémne mu nedávam, skúšam novú zeleninu, skúšala som jogurty, ale iba biele