Zdravím. Potrebovala by som poradiť. Kedy zistili vašim detičkám po prípade ako,že majú celiakiu? Ja som celiatička (26r.) a zistili mi ju tesne pred 18. Doma varíme len bezlepkovo, aj keď muž nie je celiatik. Niekedy si muž navarí aj zvlášť lepkové jedlo. Máme 2 ročnú dcérku a pred pár dňami jedla s manželom normálne cestoviny teda lepkové a aj chleba. Asi 3 dni si dala dcérka sem tam niečo lepkové a za každým mi celú noc plakala, že ju bolí bruško. Mám teda podozrenie či nemôže mať aj dcérka celiakiu. Spomínala som to detskému lekárovi a ten nás odbil a povedal že nemôže malej spraviť testy, že najskôr by mala jesť 10 dní iba lepkové jedlo, aby testy vyvrátili alebo potvrdili celiakiu. Vraj ju nemôže testovať keď papá aj lepkové aj bezlepkové. No ja dcérke nechcem ubližovať a trápiť ju a potom ju bude bolieť bruško a bude celú noc plakať. Poraďte prosím ako postupovať.
Veru, dr má pravdu.
Neodporúča sa podávať neceliatikovi prevažne bezlepkové jedlo, obzvlášť ak je možnosť, že ma celiakiu, lebo sa na to nepríde.
Celiakia sa dokazuje na základe reakcie organizmu na lepok. Reakcia musí byť dlhodobá. Pred biopsiou sa odporúča konzumovať aspoň 4lepkove jedla za deň a to po dobu 6m .
Pri občasnej konzumácii lepku nestihne dôjsť k typickému poškodeniu čreva a ak sa aj trošku zdvihnú protilátky, môžu rýchlo poklesnúť a v krvi sa to nezachyti.
A teda vďaka tomu na začiatku celiakie väčšina celiatikov nemá príznaky. Čiže nevie, či to u vás budú príznaky celiakie.
2r síce príznaky už mať môže, ale skor pri plnej konzumácii lepku.
Takže sú len 2miznosti, buď bude na bezlepkovej strave s tým, že nebude mať celiakiu potvrdenu, či vylúčenu, alebo zaradíte lepok.no na úplne potvrdenie treba buď aj biopsiou, alebo dostatočne vysoké protilátky, čo pri krátkodobej konzumácii lepku zrejme nebudú.
Ak nebude diagnostikovaná ako má, zrejme nebudete mať nárok na predpis potravín, prípadne príspevky a možno bude problém aj do stravou v škole, či škole.
Ahojte dievcata, prepacte,ze vstupim do tejto diskusie,ale tie,ktore mate s celiak.skusenosti,mam na vas otazocku. Syn 5 a pol rocny byva casto chory zo skolky a tak sme mu dali urobit u pediatricky krvny odber,kde vyslo vsetko ok az na hodnotu lepku,ktory mal vysoky. Doktorka ma o tom informovala,odporucila gastro vysetrenie,tam esle len pojdeme. Este mu z tych odberov vysla anemia,o tej ma ale ddoktorka neinformovala. To som sa docitala sama,ked som mala doma synovu kartu. Moja otazocka je, ked mu skocil ten lepok, je to vzdy jasny dokaz celiakie? Alebo je tam este sanca,ze je lepok ok a len na tom jednom odbere skocil viac?
@tatinka nie je to vzdy jasne, preto sa musi pokracovat vo vysetreni a diganostike.
co konrketne mal zyvsene a aku hodnotu?
anemia,a j vysoka chorobnost mozu byt priznaky celiakie. este ta upozornim, pred dokoncenim diagnostiky nesmie drzat dietu. na diete sa crevo regeneruje, protilatky klesaju, preto by skreslila vysledky.
@majamat vies co,mne doktorka len po telefone povedala,ze synovi z odberu vysla vysoka hodnota lepku a ,ze teda treba gastro vysetrenie. Tam je syn objednany na krv vo febr. A na vysetrenie v marci. Ked som ho objednavala na gastro,aj som sa pytala sestricky,ci mu mam dako upravit stravu a hovorila,ze nie,presne pre ten dovod,o ktorom aj ty pises. Pytala sa ma ,ci syn ma dake problemi zdravotne,ale vdaka Bohu nie. Ani traviace,ani so stolicou,vsetko ok. Ja som anemicka co si pamatam ...takze tu anemiu moze mat aj po mne. On ked bol malicky a bol na umelm mliecku obsahujucom zelezo,tak anemiu nemal. Casto je zo skolky chory,mava prieduskove respiracne ochorenie a z toho casty nocny kasel,ale kedze sice uz ma 5 a pol roka ale stale si cmula palec,tak aj tomu pripisujem castost chorob
@majamat syn je objednany na krvny odber na gastre plus aj vysetrenie...ja si praveze myslim,ze ten krvny odbe,co robila pediatricka je vseobecny ohladne toho lepku,lebo davali sme ho robit pre synovu castu chorobnost zo skolky a tam asi podrobny odber na lepok nebolrobeny,skor to bol odber kde boli aj hodnoty vitaminou,pecene , decko ci ma dostatocne...
@tatinka nexistuje vseobecny odber a podrobny odber.
existuju viacere druhy protilatok a jedny su nepresne, sotatne su presnejsie., to je vsetko.
nic ine na celiakiu sa neda odobrat, iba protilatky. nie je nevyhnutne, aby boli skontrolovane vsetky u pediny, zvycajne sa kontroluje tkanivova antitransglutamonaza a niekedy aj deaminovany gliadin. a to v protilatkach IgA hlavne, no vhodne je kontrolovat aj IgG, lebo je cast ludi, ktori maju IgA falosne negativne.
ese existuju Endomyzialne protilatky, ktore kontroluju vacsinou na gastre.
tie malo presne su antigliadin IgA a IgG. tieto sa pouzivali v minulosti, tie ostatne su novsia generacia.
tu zavisi aj na tom.a ka vysoka je hodnota, ak su 10xzvysene protilatky antitransglutaminaza IgA alebo Endomyzialne IgA ( pri falosnej negativite IgG ), potom je tu moznost, ze sa s vyskou pravdepodobnostou jedna o celiakiu.
tiez je vyssia pravdepodobnos,t ak su zvysene viacere protilatky.
ak su zvysene endomysialne ( EMA ), tam je tiez vyssia pravdepodobost, lebo som raz videla statistiku, kde vacsina celiatikov ma tieto protilatky zvysene, ak ma vyssi stupen poskodenia creva a pri slabom poskodeni uz tak casto zysvsene nebyvaju. cize je pravdepodobe, ze ak clovke cleiakiu nema, budu negativne.
10x zvysen znamena 3-ciferne cislo. v takom pripade, ak su tam splnene dalsie podmienky, nei je nutne u deti absolvovat biopsiu z creva na dokoncenie diagnostiky.
@tatinka zelezo moze. na gastre je dobreinformovat dr,a le to nei je klucove pri diagnostike celiakie
navyse je pre cleiakiu typicke, ze sa vyskytuje anemia nereagujuca na uzivanie zeleza. cize ak je to z celiakie, je dost mozne, ez sa aj tak vstrebavat nebude. no zas neico sa moze, moze mu to pomoct. no porad sa s pedinou, lebo neviem presne,a ke ma hodnoty, ci je problem v zeleze.
@majamat wau,dakujem za vysvetlenie,ja sa v tom dako nevyznam. Nikdy sme take nieco neriesili....tak uz asi len pockat na vysetrenie krvicky z gastra a uvidime ,co dalej, dufam,ze to nebudude celiakia a ani nic ine, asi som hlupa,ale stale dufam,ze je vsetko ok. Syn ma miernu poruchu autistickeho spektra, dost veci clovek musi riesit okolo toho a ucit sa fungovat,...
@ivka2226 no pokiaľ neje lepkove jedlo,tak aj keby mala celiakiu,tak jej to z krvi neukáže. MUDr. ma pravdu