Dobrý deň prosím Vás mamičky tie ktoré majú deti z celiakiou keď Vám zistili celiakiu a nasadili bezlepkovú diétu by som sa chcela opýtať či vám detičky tiež tak hrozné po tejto strave pribrali.moja na svoj vek 41kg áno viem je to na jej vek veľmi veľa ale keď sme ešte nevedeli že má celiakiu bolo to štíhle dievčatko ja som už zúfalá vidím nanej že sa jej aj už ťažšie aj dýcha a celkovo má pomalejsi pohyb,samozrejme riesila som to aj u pediatricky boli sme objednané na vyšetrenie štítnej žľazy či tam nieje problém ale nieje všetko je ok už som zúfalá
@adzy Ty vieš, akú stravu jedáva, či sa nedajú tie sacharidy vymeniť za ovocie a zeleninu a prirodzene bezlepkové veci - múky do varenia/pečenia. Či potrebuje toľko pečiva na desiatu (netuším, koľko jej dávaš). Mám tretiačku aj predškoláka. Hlavne syn ľúbi pečivo a je tenučký. Obaja by mali byť bez celiakie. Môj obdiv - mať celiatické dieťa.
@mery34 tak ja jej dávam bezlepkovy chlebík prekrojíme na poli to je malý chlieb dosť samozrejme vždy nejakú sladkosť bezlepkovy keksík aby nebola nejak škole ukratena a vždy nejaké ovocie ktomu no je to ťažké vyberať čo jej dať na tú desiatu doma sa snažím jej už pečivo vôbec nedávať
@adzy Ja dcére dávam ryžové kekse s horkou čokoládovou polevou - je to aj sladké, ale nie až take kalorické ako bezlepkové keksíky. S celiakiou ide ruka v ruke často ja intolerancia na bielkovinu kravského mlieka alebo laktózova intolerencia. Skúšali ste aj týmto smerom? Ako riešite obedy?
@mery34 najprv sme mali intoleranciu na mliecne výrobky ale kázali my len vysadiť ich na 3mesiace a potom sme mohli pomali pridávať vidíte si už tomu 3roky mala by som zájsť na testy snou a obedy varím každý deň keď je dlhšie v škole ako družine tak nosím obedy ale ona príde domov a hneď otvára chladničku je stále hladná vkuse ja ju brzdim že nemôže tak často jesť ona s a hneď rozplače ja nechápem ona akokeby necítila že je najedena pritom tak väčšinou mám chladničke jogurt a parky bezlepkové a zeleninu ktorú samozrejme nechce odmieta ju od malička ale ovocie to papa a nakúpila som výživy kukuričné chrumky také veci kde nieje veľa tuku tak po celý deň striedia raz to raz toto si uvedomujem že aj vo mne je chýba neviem ako už mám zakrocit alebo niečo urobyt aby tak často na to jedlo nemyslela
Pokiaľ tak veľa je, tak môže už mať aj roztiahnutý žalúdok. Skús jej dávať iba raňajky, desiata, obed, olovrant a večera a nič medzitým. Možno jej viac chutí, odkedy sa jej upravilo trávenie. Nemyslím, že by priberala z toho, že zje bezlepkové pečivo. To by ho musela jesť veľké množstvá.
Ja som mala 40 kg ked mi na to prisli. Bola som rada, ze som pribrala. Teraz sa vaha stabilizovala. Kukuricne chrumky su urcite zdravsie ako cipsy ale je to kukurica. 😏
Dcere mojho bratranca v 6 rokoch zistili celiakiu. Po nasadeni bezlepkovej stravy tiez rapidnejsie pribrala, dovtedy bola stihlucka a malicka. Zmenou stravy sa z nej doslova stala gulka. Ale do 2 rokov ss to upravilo a teraz je uplne normalne zdravo stihle dieta.
@adzy nič v zlom, ale dcéra je bezlepkový chlieb, keksy, chrumky a neviem čo ešte každý deň a čudujete sa, že rapídne pribrala? Celiatická strava má veľa sacharidov? Nevidím na to najmenší dôvod. My nejeme lepok niekoľko rokov (nie kvôli celiakii, ale kvôli autoimunite a PAS) a nikto nič navyše nepribral. Vyradením lepku sme vyradili obilniny takmer úplne, robíme občas pohánkovú, pšenovú kašu, občas kukuričný chlieb a nejakú tu bezlepkovú sladkosť kúpime, ale nie na dennej báze. Základom našej stravy je ZELENINA, vajíčka, ryby, kozí syr, jogurt, ovocie, orechy, trochu bezlepkových obilnín, strukovín. Vaša dcéra je stále hladná, lebo si telo pýta živiny. Čítam, že jej obmedzujete tuky, to v žiadnom prípade nerobte, preto je hladná a priberá, telo pýta tuky a dostáva len prázdne kalórie z nekvalitných sacharidov. Tie obmedzte. Nedostatok tukov vedie k narušeniu hormonálnej rovnováhy, (viem o čom píšem, všetkým som si prešla (aj nízkotučnou vysokosacharidovou stravou, zruinovala mi zdravie, aj neustálym hladom). Myslím, že obmedzovanie stravy by bolo týranie, ten hlad je skutočný, treba ho ale zahnať kvalitnými živinami.
Kolegyna diabetička hovorila, že ona nemôže kukuricu, lebo rýchle jej to zdvihne hladinu cukru v krvi a potom pokles. Netreba sa spoliehať, že z toho vyrastie. Deti su zlé a radi sa smejú tým, čo na telesnej nevládzu, aj chudým aj s nadváhou.
Nie, po zavedení diéty naše dieťa nepribralo. Dieťa každý deň je bezlepkový chlieb laebo pečivo, a aj sladké na olovrant (buď domáci koláč, kúpenú sladkosť, makovník). Obedy má aktuálne v škole takže tam jedáva čo sa navarí. Doma ráno dostáva ovsenú kašu osladenú medom a omastenú maslom, alebo cereálie s mleikom, Varím mäso, zeleninu, ovocie, strukoviny, vajíčka. Každý deň pije mlieko, aktuálne s grankom. Tréningy 3-krát do týždňa - vybehá sa, plus zápasy cez víkendy.
@zuzanaam ďakujem za radu a prosím vás čím by som mohla teda jej ten hlad zahnať?nemyslím že jej obmedzujeme tuky bežné jedáva čo aj my varím väčšinou zdravé jedlá čo sa týka mäsa tak len kuracie,morčacie väčšinou jeme ryžu a všade do jedla pridávam zeleninu ale tak aby to nejak nezbadala vtom jedle lebo ju neznáša a má rada čo je skoro každý deň mozzarellu taktiež vajíčko na trvdo neviem čo by som jej už iné dala
Bezlepkové ovsené vločky, aj rôzne kaše majú u nás v Tescu
@adzy Dobrý deň. Kupované kaše sú dosť drahé. ja varím: Do hrnca dám vodu a mlieko (pomer voda : mlieko cca 2:1), dám trocha škoricového cukru, nasypem bezlepkové ovsené vločky a nechám minútku povariť (oni zhustnú, treba si odskúšať hustotu, ale aktuálne naše dieťa žiada kašu typu "betón"). Vylejem do taniera s nachystaným maslom, maslo sa rozpustí, polejem medom (má veľmi rád, takže medu je dosť), prípadne posypem grankom, ale dalo by sa aj orechmi alebo nejakým ovocím - nastrúhaným jablkom a pod. Ináč ja by som tuky neobmedzovala, skôr tú kukuricu, a výrobky z nej (chrumky, čipsy), jesť 3-5 krát denne, medzitým nevyjedať somarinky ale napr. s tým, že k olovrantu si môže dať kúsok kvalitnej (nie mliečnej čokolády), alebo nejakú dobrôtku. Dohodnúť sa, ale že to bude 1xdenne. Mäso by som určite striedala - kuracinu striedať so všetkými typmi mäsa - my varíme aj zajačinu, jahňacinu, bravčovinu, hovädzinu. Zajačinu, jahňacinu špikujeme slaninou, posypeme cibuľou a cesnakom. Určite by som ale nedávala nejakú drastickú diétu, no a pohyb. Ak môže, nech chodí pešo - do školy pešo, zo školy, prechádzky, bicykel..čo ju baví. Ak v paneláku chodiť po schodoch, nie výťahom. Nie sú to drastické zmeny, ale môžu pomôcť. No a tuky používať prirodzené - my nepoužívame žiadne margaríny, ale normálne maslo, a smotanu na nátierky, keď vyprážame (chlieb vo vajci - majú ho strašne radi, tak ho majú 1x týždenne) tak v masti, ale na varenie používam aj oleje (polievky, šaláty). Teraz ma možno ukameňujú, ale ja som za prirodzené veci. Ku každej nátierke a chlebu zelenina. - rajčiny, paprika, uhorka, kaleráb). Ak pečiem koláč dávam aj cukor - hnedý, ale aj biely, ale asi o tretinu menej než je v recepte a stále sú dosť sladké (staré recepty boli presladené).
Zober si z toho, čo sa Ti hodí, ale určite by som dieťa nenechala brutálne hladovať, aj keď pretráviť áno (nejesť kým nie je naozaj hladná a kým nekručí v bruchu). Ja som zistila jednu vec: že dnešné deti nevedia čo je hlad a nevedia ho ani identifikovať, pretože furt do nich niekto niečo pchá (aj bio matky pchajú furt deťom bio zeleninu a bio keksy, starké to už je klasika) a žalúdok sa nemá kedy spamätať. A k sladkostiam obmedziť prístup ako som písala - preferovať čokoládu pred keksíkmi.
@adzy my varíme dosť strukovín, rôzne husté polievky - ale nezahusťujem múkou, a na nete je dosť receptov na pečivo, pizzu z tvarohu, semiačok. Nie všade musí byť múka, kukurica, soja. Treba len hľadať a skúšať.
@adzy tiež nekupujeme hotové kaše, ale len večer zalejem ovsené vločky vriacou vodou a ráno ich trocha povarím do toho môžeš nastrúhať jablká, škoricu, dat hrozno, kokos to, čo má rada.Tak isto si robím vlastne muslil a nie kupované z obchodu
Dáš do misky ovsené vločky rôzne oriešky hrozienka slivky kokosové lupienky trocha medu čokoľvek čo Ťa napadne môžeš aj horkú čokoládu nastrúhať či väčšie kúsky a dáš to do rúry piecť
Nájdeš na nete ako domáca granola a budeš to mať zdravé bez palmoveho oleja čo všade pridávajú🙂
Nuž, tu je rada ťažká, nevidím inú cestu ako sa so zeleninou skamarátiť, je to len vec zvyku. Lebo tej musí byť na tanieri najviac. Keď jedávate mäso (my len ryby), tak ako príloha zelenina, žiadna ryža, zemiaky, cestoviny, to sú zase len rýchle sacharidy. My ako prílohu (vlastne nie prílohu, ostatné je príloha k zelenine, tá je základ) mávame šaláty (receptov je od výmyslu sveta, včera cviklový, dnes brokolicový, zajtra kapustovo-mrkvový...), tekvice typu hokkaido, batáty, koreňová zelenina... V zime husté zeleninové, strukovinové polievky, boršč, v lete ľahšie šaláty, to čo je v sezóne. A keď chcem jesť zemiak, tak ten s kyslou smotanou, kapustou atď., z ryže rizoto so zeleninou. Tiež sa učím a hľadám stále nové recepty, aby bola strava pestrá. Držím palce na ceste k zdravšiemu životu.
My dnes takto 😉 https://www.fitrecepty.sk/recept/brokolicovy-sa...
@pleja ďakujem veľmi pekne ona jedáva každý chvíľu myslím že nehladuje a ano ani nebudem to riesit nejakou diétou drastickou zaradíme viac pohybu ona my skôr príde že necíti že je najedena a teda žalúdok má dobré rozstiahnuty lebo keď robím bolonske špagety tak tie dokáže zjesť viac než ja alebo priateľ je my to ľúto povedať jej už nemôžeš viac ale on ai pýta aj 2x dupľu je to aj moja chýba že sa jej tak žalúdok roztiahol
@zuzanaam ďakujem no toje unas veľký problém veľmi je prieberciva ale polievku naprk.hrachovu sosovicovu a zeleninovú zje iné vôbec a zeleninu zvlášť tiež nie nedám do nej jednoducho keď to vidí unas naprk.ja robievam bielym jogurtom rajčiny uhorky nechce ani to všeličo som skúšala ja milujem olivy ani tie ona len čo cíti sladké to áno to by jedla aj celý deň
duple pri štíhlom dieťati potešia, pri obéznom to treba stopnúť. Povedať stačí, dáš si na večeru, po prechádzke, keď povysávaš celý byt, (naschvál nepíšem nedať dupľu, (lebo ja radšej deťom dám menšie porcie a keď si pýtajú dám dupľu), ale moja a tvoja porcia môžu byť odlišné. Tak dávať na tanier menšie porcie a keď si vypýta dupľu zas menej a ďalšiu dupľu stopnúť. Keď sa jej budú posmievať, alebo bude mať zdravotné problémy tak ti jej ľúto nebude? (Niekedy stačí dať menší tanier - je to taký psychologický efekt, zdá sa na ňom viac jedla ako na veľkom) a stanoviť pevné časy jedenia a snažiť sa ich približne dodržiavať. Jednoducho jasný režim. Postupne si zvykne a nebude stále vyjedať. No a k zvykom: deťom sa chute menia a čo jej nechutilo pred týždňom, dnes už môže zachutiť. Ponúkať, skúšať. (príklad. my si občas domov kúpime suši: najprv sa toho nechcel ani dotknúť, teraz by zjedol aj celú objednávku sám). Zas chápem, že sú veci, ktoré veľa detí nezje- olivy, hríby, lečo a ani im to neponúkam, jeme to my s mužom.
PS do škôlky sme varili, to bol iný "záhul", za to varenie v škole som veľmi vďačná.
@adzy pokiaľ to sama nebude chcieť, ťažko do nej niečo dostaneš. Časom musí sama pochoiť čo by mala a čo nie. Tiež mám prieberčivú dcéru. Ale varila som všetko. Buď jedla alebo nie. Vždy si niečo z toho vybrala. Zeleninu tiež nemusí ale dá si. Už pochopila, že niektoré jedlá jednoducho musí, že nemôže byť na cestovinách, sladkom a somarinách.
@adzy mne je tiez pri cele luto urcitych vecci a zatnem zuby lebo jej tou lutostou niekedy skodim. Niekedy sa inak neda iba trosku zatlacit
Neviem, či ti poradím, ja sama mám celiakiu a váha sa mi nezmenila. Ale mám kamarátku a ona bola veľmi štíhla. Ale bolo to kvôli tomu, že kvôli tej celiakii jej telo nemalo žiadne živiny, všetko z nej išlo von. Akonáhle začala držať bezlepkovú diétu, tak tiež pribrala. Už jedlo ňou len tak neprebehne, ale sa v nej aj udrží, čiže má aj viac živín a pod. Tak možno je to aj Váš prípad. Sestrina dcéra po začatí bezlepkovej diéty tiež pribrala, nie nejako rapídne, ale celá sa spevnila, aj vyrástla.