Celiakia u 2,5 ročného dieťaťa - prejavy

22021987
24. sep 2021

Maminky mate dieťatko ktoré ma celiakiu? Aké boli prejavy u tak maleho dietata? Ja som celiatik malého zatiaľ nik netestoval. Problemy s travenim nema na začiatku roka pri odberoch mu zistili nizske železo nasadila som Narosan kontrolne odbery po 3 mesiacoch ukazali zlepšenie spomenula som aj nasw pediaričke ze ja eom celiatik a železo moze tiez byt prejavom on povedala ze zasoba zelezo sa tiez zdvihla takze to tak nevyzera. Bola by som vsak spokojnejsia keby ho otestovali. Preco je to aky problem zobrat odbery.

mery34
24. sep 2021

@22021987 ja som tiež celiatik a dcéru keď mala asi 2 roky, objednali na gastro a spravili jej odbery krvi aj genetiku. Oboje negatív.

19daniela90
24. sep 2021

Tiež som celiatik. Mám 2 deti a obom okolo prvého roka pediatrička vzala krv. Obaja majú negatívne výsledky.

ella282
24. sep 2021

@22021987 našemu zistili celiakiu ako 11.mes. bol to boj o život. ak chceš napíšem ti viac ale do SS

anjelok
24. sep 2021

@22021987 ja som tiez celiaticka, dcera bola sledovana na alergo, lebo mala od babatka atopicky ekzem a okolo 2,5 roka mi vola alergologicka, ze ma zvysene protilatky. Potom nasledovala biopsia a potvrdenie diagnozy. U syna uz robili genetiku okolo roka, ten ju mal negat.

majamat
24. sep 2021

@22021987 na celiakiu sa hlavne mysli pri anemii ( pripadne pri nedostatku zeleza ), ktora nereaguje na uzivanie zeleza. aj ked v medicine nie je nic ciernobiele.

no pediatricka by mohla skontrolovat protilatky.

a k tvojej otazke, priznaky su individualne. su deti, skoro bezpriznakove, len nahodne sa neico najde, nieco amle ensedi, ako napr, aj ten endostatok zeleza a ine deti naopak velmi trpia a maju mnohe prejavy. ci uz anemia, hnacky, ci zapchy,a j ine traviace problemy.
som v skupine Bezlekovy zivot a je to u deti fakt pestre.

u nas je celiaticka dcera. ona po 1r prestala jest, prakticky si sama nasadila dietu, lebo jedla vlemi zle, este do 18m som do nej nieco dostala, ked som ju trosku zabavila, ale potom to uz bol uplny problem. najviac jedla ovocie, zeleninu, jogurty. na tom zila. sotatne minimum. kratko pred 2r sa trosku rozjedla. od 1r sa jej dost spomalil rast, prestala priberat, vdaka nechutenstvu, mala aj zapchu,a le to bolo skor psychicke. mavala aj anfuknute brusko, aj kruhy pod ocami. a hoci sa potom trosku rozjedla, stale to bol s jedenim boj, niekedy zy cely den skoro nic nezjedla. nieco konkretne si vypytala, ale ani sa toho nedotkla.
okolo 2r sa parkrat stalo, ze pri hre vygrcla trochu stravy, ako pri refluxe. nebolo to casto, ale stalo sa ot obcas.
a neviem, uz mi noc take nenapada, to nechutenstvo, priberanie a aj slaby rast.

mery34
24. sep 2021

@majamat u mňa ako dieťaťa bol problém s vápnikom, veľmi často som bola dolámaná - do 13 rokov 3krát klučná kosť a obe zápästia. V 25ke mi našli osteoporózu.
Moja sestra mala občasné fázy strašných hnačiek, hospitalizovaná viackrát na infekčnom a liečená suchármi 🙈 Obe sme boli veľmi sladé jedáčky a snažili sme sa podvedome vyhýbať lepku.
S rastom to u nás neplatí - ja mám 178 cm a sestra 170 cm.
Sestra bola veľmi unavená aj - ešte aj na strednej spala poobede po príchode zo školy.
Ja som mala denne mierne kŕče, ale nič iné som nepoznala a preto som si myslela, že to tak má byť, prestali až na bezlepkovej diéte.

majamat
24. sep 2021

@mery34 celiakia je riadny chameleon, u kazdeho to moze byt uplne inak

mery34
24. sep 2021

@majamat hej, základ je nevstrebávanie vitamínov / minerálov. Keď mi ju našli pred 15 rokmi, pre mňa aj pre sestru to bola úľava. Zlepšenie vnútornej pohody a trávenia. Kosti sa postupne zlepšujú...

anjelok
24. sep 2021

@mery34 jezis to som aj ja bola taka unavena, tiez som spavala, ked som prisla zo skoly ...a teraz byvam tiez dost unavena, cez vikendy spavam poobede stale, akurat mam zase hemoglobin 110 ☹️

mery34
24. sep 2021

@anjelok ja som hemoglobín vždy mala dobrý, ale teraz posledné 4 roky 105, tak som išla pozrieť moju gastro, v októbri ma rozvŕta 🤦‍♀️. Unavená nie som, doktor povedal, že moje telo je zvyknuté už na túto úroveň. Aj po 2 flaškách Narosanu som mala 105, aj po 60 tabletkách hemového železa rovnakých 105.

anjelok
24. sep 2021

@mery34 ja mavam tiez ten problem, u mna max tych 120, mne ked nic nezaberalo, tak mi hematologicka pichla zelezo do zily. To mi vzdy na chvilu pomohlo + jest hovadzie maso, len teraz som nedostala injekciu od porodu, co je asi 4,5 roka, tak som sa dobre drzala. Nasadila som melasu, cmulam maltofer, tak uvidime o 2 mesiace. Ja som strasne unavena v poslednej dobe.

freeja
24. sep 2021

@22021987 dcera, dva a pol roka, na zaklade dlhotrvajucej zapchy pediatrickou odhalena celiakia, potvrdene na gastre. Nechutenstvo, bolesti brucha.

bpsiv
25. jan 2024

nakoľko som dlho nemohol nájsť skutočne dobré výrobky bezlepkové, bezlaktózové nedávno sa mi to podarilo. Našiel som značku Celiane bezlepkové francúzske pečivo. naozaj chutné nebudem tu písať e shop ľahlo to nájdete.