Často chorý syn

12. jún 2024

Ahojte, mám chorého syna. Často vynecháva školu. Ma uz diagnostikovanu jednu diagnózu, čakáme na diagnostiku ďalších. (trvá to už posledného pol roka). Uvedomujem si, že dosť vymeskal školu ale všetko má riadne ospravedlnene..včera na mňa vybehla učiteľka, že len nosí ospravedlnenky do školy ale že som nikdy nedala/nevysvetlila/nepredložila že vlastne čo mu je a aku má diagnózu. A tu je otázka. Ma škola pravo toto odomna žiadať?

majamat
12. jún 2024

myslim si, ze nie.
u nas amvaju na zaciatku skolskeho roka dotaznik a tam sa sice na to pytaju, ale podla mna to povinne nie je. su dg pri ktorych je vhodne,a by ucitel vedel neico o dg z dovodu, ze ak sa dietatu pohorsi,a by vedel reagovat. no vyslovene je to zalezitost medzi pacientom ( zakonnym zastupcom ) a lekarmi.
ak potrebuju, mozu asi len ziadat nejake potvrdenie od lekara, ci diet aje shcopne absolovat vyucovanie, priapdne nejake ine vseobecne potvrdenie o zdravotnom stave. nic konkretne.

pribinak
12. jún 2024

Nie, nie si povinná im oznamovať diagnozu. Ale pre lepšiu komunikáciu do školou a dobre vzťahy by som vysvetlila čo synovi je a čo rieisit
Nemusíš jej hovoriť detaily, ale napr ak by sa synovi niečo prihodilo v škole je dobre, Aby aspoň triedna vedela čo mu je a ako reagovať

autor
12. jún 2024

Samozrejme , že skola je informovana o veciach o ktorých má byť. Resp.o tých, ktoré zasahujú do vyučovania, liekoch atď. Ale, je to pre nás veľmi citlivá téma, zatiaľ sme nevraveli ani diagnózy bližšej rodine.

kleopatra114
12. jún 2024

Samozrejme , že povedz. Veď keby malo astmu, alergie , aspergera ucitelka o tom musí vedieť

zuzubb007
12. jún 2024

Jasne, že by mala učiteľka vedieť, že má dáku diagnózu atd. Vie potom ako s dieťaťom pracovať, toto nepochopím tajenie a vyzerá potom rodič ako debil

pribinak
12. jún 2024

Veď nemusíš hovoriť detaily

jaskolka
12. jún 2024

Tak píšeš, ze škola o tom vie a súčasne ze povedala učiteľka, ze žiadnu diagnózu si im neuviedla. Tomu trochu nerozumiem, tak vedia o tom, alebo nie?
To je triedna učiteľka, alebo "len" jedna z jeho učiteliek, ktoré ho učia?
A aký význam to ma takto tajiť? Však nemusíš hovoriť úplne všetky detaily, ale diagnózu ako takú (alebo podozrenie na nejakú) by mal vedieť aj triedny učiteľ.

majamat
12. jún 2024

ako som pisala, je dolezite si uvedomit, ze dieta moze mat komplikacie, cize v takom pripade je lepsie, ak je ucitel apson ciastocne informovany, ale su tu okolnosti, pri ktorych to nie je dolezite. preto uplne nesuhlasim so zverejnovanim Dg.

cize takto, podla zakona ma narok vediet dg len pacient, pripadne jeho zakonny zastupca a samozrejme lekar/zdravotnici.

su Dg pri ktorych riziko komplikacii v skole nehrozi, preto nie je dovod ucitelov informovat, cize tieto nazory su v takom pripade bezpredmetne.

dalsia vec, kedy je nevhodne informovat ucitela je dovod, ze estelen prebieha diagnostika, cize diagnozu este nevie lekar, ani rodic, ani dieta, preto nebudem hovorit ucitelovi o podozreni na nieco, co dieta ani mat nemusi. a teda na caste vysetrenia sa chodi aj v obdobi diagnostiky, co je aj vyssie napisane.

moja dcera ma napr 3 chronicke Dg a ani pri jednej nema tazkosti v skole, aj ked pri jedenej z nich sa vyskytnut mozu, ale skor vynimocne. no tazkosti, ktore sa vyskytnut mozu, su podobne, ak pri inych beznych ochoreniach, pri ktorych moze ucitel bud dieta poslat domov, alebo zavola rodicovi, nech si dieta pride. cize nic take, preco by musel ovladat Dg dietata. pri tych dalsich dvoch nemuci vediet nic.

autor
12. jún 2024

@jaskolka áno, neuviedla som žiadnu diagnózu. Nakoľko, ho neovplyvňuje vo vyučovaní. Avšak, musí napr.pravidelne brať lieky (čo vedia v prípade výletov).

@majamat tiez to takto vnímam. Nemam potrebu rozoberať a ňou čo momentálne riešime, pokiaľ to nie je potvrdené. Ak sa potvrdí. Skôr mi to príde akoby išlo určite klepy a ona chce byť prvá, kto ich potvrdí.

letfenixa
12. jún 2024

@autorka v prípade, že žiak fakt veľa vymeškava, tak doposiaľ ma vždy každý rodič informoval, prečo, aký je zdrav.problem. Nikdy som to nepotrebovala vedieť kvôli 'potvrdeniu klepov'. V prípade, že ma rodič neinformoval, nakoniec to vždy bolo 'bezdovodne' vymeškávanie. Jednoducho, keď sa dieťaťu nechcelo, do školy nešlo.

majamat
12. jún 2024

@letfenixa tu sa ale neda skatulkovat. aj ked sa to stava, netyka sa to uplne kdzeho.a teda fakt nie je vhodne zverejnovat nepotvrdenu Dg. ved lekar moze sucasne pomyslat napr. na jednu z 3 dg, ktoru ma nahlasit? a nakoniec ani jedna nemusi byt pravdiva.

moja dcera minuly rok podstupila viacere vysetrenia a len koli vysetreniam vynechala za rok 2023 16dni. sice to bolo v priebehu 2 rocnikov, ale teda za rok clekom dost. a okrem toho bola aj chora. asi len na jesen 2x po tyzdni a 1x mala narazenu nohu.
rosic dieta nemoze ospravedlnovat dlho, cize niekedy je nutne aj lekarske potvrdenie. nehovorim, mozno si to niekto vybavit vie, ale teda vacsinouak da papier lekar, tak je jasne, ze to vynechanie vyucovania malo padny dovod.

letfenixa
12. jún 2024

@majamat neškatuľkujem, píšem svoju skúsenosť.

majamat
12. jún 2024

@letfenixa a ja ti vysvetlujem, ze je to jedno, aku mas skusenost. hoci pises, ze vzdy to bolo bezdovodne, ak rodic nechcel povedat, ale pokojne moze byt vela pripadov, kedy to tak nie je.

candii
12. jún 2024

Tak ja vždy poviem diagnózu kvôli ktorej je syn doma.

autor
12. jún 2024

@candii veď ale tu sa nejedná o bežnú diagnózu. Ide o vážnejší stav.

candii
12. jún 2024

Ako môj subjektívny názor je ten že podľa mňa by to mala vedieť .. nakoľko keď veľmi často vymeškáva a nevie kvôli čomu, môže si myslieť čokoľvek.

majamat
12. jún 2024

bez ohladu co ti tu radia, urob si ako ty chces. ak nechces informovat, neinformuj. je to lekarske tajomstvo a nikto nie je povinny informovat o zdravotnom stave.
pokial viem ani an PN pre zamestnavatela sa Dg neuvadza a zamestnavatel nemusi poznat Dg. zamestnanec nie je povinny ho informovat o Dg. rovnako je to u deti.

autor
12. jún 2024

@majamat ďakujem ti. Je to pre nás veľmi citlivá téma, nakoľko je podozrenie na veľmi závaznu diagnózu. Ako som písala vyššie, aj z pečiatok od lekára si môže čo to domyslieť. Idú prázdniny tak osobne už nevidím dôvod prečo uvádzať a v podstate s ňou rozoberať čo ak by...