Časté zápaly ucha u 3-ročného dieťaťa

julie19
18. nov 2023

Ahojte, prosím vás ak je tu niekto taký čo to mal podobne budem rada keď sa mi ozvite a napíšete mi ako ste situáciu riešili … 3-ročná dcéra nastúpila teraz v septembri do škôlky, to že je často chorá to som čakala.. ale za posledné 4 mesiace mala už 3x zápal ucha … 1. to stíhal ešte pred začatím škôlky, bol to akútny zápal a museli nám prepichnut bubienok, vraj to bolo z nádchy, ok, dali aj antibiotiká a všetko sa doliecilo… 2. Ako začala kričať na ucho hneď sme bežali ku doktorke a hneď nám napísali kvapky do ucha a teda našťastie sa to obišlo bez ďalších komplikácií to bolo minulý mesiac a dnes 3. prišla z kina, a zas kričí na ucho nevie zaspat, dala som jej nurofen a už to vidím že ráno bežíme zas na pohotovosť 🙄 je to normálne? Ako jej pomôcť? Čo robiť aby sa to neopakovalo? Som zufala..nos pri nádche krásne fúka, keď nejde tak používame aj odsávačku, berie vitamín D, berie aj imuno-glukan, vetrame doma aj zvlhcujeme vzduch a už od prvého zápalu ucha si dávam pozor na čiapky a aby mala usi v teple 🤷‍♀️ fakt neviem čo viac …

maris5
18. nov 2023

@julie19 mali sme podobny problem, kolobeh atb - ucho mozno 5x, potom opat dobral ATB na druhy den rano rev, ze ho boli ucho. Smer pohotovost, tam zhrozeny ze preco sme mali lieky len na 5 dni,ked ucho sa lieci minimalne 10 dni na atb. Predpisali dalsie lieky, nastastie sme sa dostali k dobrej orl lekarke, a ta robila vytery (nasa detska nerobila) bral atb 3 tyzdne kym mal negativne vytery. Potom nas poslala riesit nosnu mandlu a dali sme ju vybrat, odvtedy nemal zapal usi. Rieste to, nas kvoli tomu horsie pocuje.

lilke
18. nov 2023

@julie19 syn ako malý mal tiež opakované zápaly stredného ucha, vždy z nadchy. Pediatricka povedala, že sú deti, ktoré mávajú často, je to spôsobené veľmi krátkou eustachovou trubicou, takže "sople" sa im ľahko dostanú do ucha. Treba vydržať, kým "hlava vyrastie".

julie19
autor
18. nov 2023

@maris5 ďakujem za info… vyzerá vám robili odkiaľ? (Ucho/nos/hrdlo?) musím sa na tie vyzerá informovať u našej doktorky zatiaľ nám ich nikto nerobil a ten pocit a pohľad keď ju to boli a neviem jej pomôcť je na nervy + nevravim o tom že v škôlke sme menej ako doma keďže vždy potiahne tak týždeň škôlky a týždeň doma a po týždni doma príde zas ucho a zas sme na začiatku liečby a stále dokola

julie19
autor
18. nov 2023

@lilke fuuu to môže byt na dlho … ako často mával syn problém s uchom? Nám to tiež vždy príde po nadche … aspoň zatialti tak bolo že vždy keď už to vyzerá že mame nadchubza sebou zrazu z hodinu a hodinu začne bolesť ucha

roja01
18. nov 2023

Pri opakovanom zapale je najlepsie, aby z vyteru lekar urcil ktore atb zaberaju a tie dat.
Bolesti ma vacsie ked si polozi hlavicku na vankus a chce spat. Teplym vankusom sa bolesti zvacsuju a preto je dobre dat pod hlavicku iba klinovy matrac bez tepleho vankusa. Ked mojho boleli uska, tak som sedela a drzala ho v naruci a tak sa aspon trocha vyspal. A ja s nim.
Odlicovaci tampon som rozstrihla na stvrtiny a jednu som zrolovala ako lievik, spicku som pokvapkala usnymi kvapkami a vlozila do uska.

lilke
18. nov 2023

@julie19 u syna sa častejšie zápaly opakovali do cca. 10 rokov. 2x mu vyberali nosnú mandlu, keďže kvôli opakovaným nadcham vždy narástla. Ale aj po vybratí mal zápaly.
U nás sme sa snažili okamžite eliminovať nádchu, aby to neprešlo do ucha. Preplachy nosa kanvickou, inhalator s nosnou sprchou, športy kvôli imunite,...

veronikavaneska
18. nov 2023

Naša malá tiež stále zápaly uška...aj jej prepichovali...rok a pol sme sa trápili dokola.. Až tak že mala dostať rúrku do ucha... Bolo to hrozne potom lekára napadlo zobrať ju so škôlky aby nebola stále chorá... A po mesiaci od nechodia do škôlky sa úplne doliečila a zápal už nemala 👍

maris5
18. nov 2023

@julie19 vytery z nosa a hrdla. Nedavno sme boli opat na ORL, hovorim jej, sucha si ucho, ze ho svrbi. Tak opar zobrala vytery z nosa, hrdla a bacil. Nemal ani teplotu, ani ziadne ine priznaky, len ho ucho svrbelo.

sonalove
18. nov 2023

Aj dcera keď začala ako 2,5 r chodiť do jaslí tiež zápaly ucha , za 4 mesiace -3x ATB a hrozilo prepichovanie uši , dali sme vybrať nosné mandle ( kde sa tie bacily vždy schovali a potom zasa zautocili. Po vybratí mandlí nebola rok chorá a už problémy s ušami nemala . Teraz má 15r.

scorpionflower1
20. nov 2023

@julie19 moja kamoška v Nemecku ma 8-rocnu dceru, ona mala tieto zapaly ucha uz od 1 roka. Mala to hadam 12x do cca 6-7 rokov, chodili na ORL ako na klavir a ten doktor jej nosnu mandlu nikdy neodporucal vybrat. Povedal, ze netreba, ze z toho vyrastie. Teraz to uz nemava.

telly4
26. dec 2023

@lilke prosim ako udrziavate konvicku myslite ze sa tak moze zaniest nejaka bakteria do uska? a preplachujete normalne pitnou alebo prevarenou vodou? dakujem

zuzubb007
26. dec 2023

Zatecene zvacsa vzdy zelene sople vzdy udru do ucha, dieta si nevie dobre samo fukat a volnopredajne spreje a kvapky su nanic, syn maval pravidelne tiez vybrali mandle a klop klop odvtedy nemal ani raz

lilke
27. dec 2023

@telly4 stretla som sa s názorom, že keď sú zelené sople, preplach môže bakterie ľahšie dostať do ucha. Ja som pri zelených soploch dávala do konvicky 1 kvapku tea tree oleja (vhodného na vnútorné použitie) kvôli antibakterialnym ucinkom. Ale iba 1, max. 2x denne. Pri deťoch som prevarala vodu.