Časté RTG hlavičky

domcatko1811
14. júl 2023

Ahojte.
Dcéra má rok a 3 mesiace a už absolvovala 3x RTG hlavy. Prvý krát to bolo pred Vianocami, druhý krát v marci a tretí krát dnes. Zakaždým sa jednalo o úraz, dva krát pri otcovi, tretí krát pri mne dnes. Bola to sekunda, malá už chodí, a čosi sa nehnevala, ani neviem prečo a hodila sa dozadu a mne akoby preletela cez ruky, neviem, proste snažila som sa ju chytiť, ale nestihla som a buchla si temeno hlavy o dlažbu a bola to teda rana. Tak sme leteli na pohotovosť, kde nás poslali na RTG. Našťastie na RTG všetko v poriadku, iba máme malú sledovať.
Ale moja otázka, myslíte, že sa jej môže z toľkého ožarovania v priebehu roku vytvoriť nádor, alebo tak? Prepáčte, ak je to hlúpa otázka, ale ja som úplne hotová teraz a neviem tak trochu ani normálne premýšľať, lebo sa bojím.
Ďakujem.

pribinak
14. júl 2023

@domcatko1811 z toľkého ožarovania? Niektoré deti absolvujú viac rtg za 1. týždeň života a si predstav sú ok

Však aj rtg technológie sa modernizujú, zo už nie je rtg ako pred 50timi rokmi

adri266
14. júl 2023

@domcatko1811 Je to ok, dcera mava tiez caste rtg, ale chrbtice a bolo mi povedane, ze pri dnesnych pristrojoch je to zanedbatelne mnozstvo.

lauriik
14. júl 2023

Podla mna je to bezpecne akurat otazka ci s kazdym buchnutim hlavy treba letet na rentgen. Ja chapem, ze sa bojite ale vacsinov ked sa deti udru do hlavy tak sa pozoruje ci nejsu spave, ci nevracaju, nejsu malatne a podobne. Nas nikdy na rontgen neposielali a to malo teda vselijake urazy.

drake122
14. júl 2023

Nie, že by 3 rtg boli problém, ale naozaj netreba isť na pohotovosť s každým buchnutím hlavy. Dnešní rodičia sú buď tak rozmaznaní, alebo nevedomí, že to, s čím naozaj treba isť k lekárovi/na pohotovosť prehliadnu s kľudným svedomím, ale s prkotinami tam utekajú...

anavixy
14. júl 2023

@lauriik asi tak 🙈 a uz ten lekar na pohotovosti ked vidi ze na dieta tolko svietia, tak by mohol zvazit ci je to zasa potrebne, ale zas rodicia si potom castokrat myslia ze sa on zle postarali, ked neurobia hned rtg 😬

vler
14. júl 2023

@domcatko1811 Trikrat rtg hlavy, navyse u tak maleho dietata ( male dieta=mensia cast ludskeho tela a navyse makka kedze kosti este nie su pevne= este nizsia davka ziarenia) ziadny nador nesposobia. Mam 16 rokov praxe na rtg.

stellarstar
14. júl 2023

@domcatko1811 ja ako mesačná nechcem vedieť koľko rtg som mala kedze som mala obojstranný zápal pľúc takže klud a ver mi rtg je nič v dnesnej dobe ale pozri doma máš PC, tablet, telefón, mikrovlnku, tv sameeee žiarenia toho sa neobávaš?

bimbambim
14. júl 2023

No nie je buchnutie hlavy ako buchnutie hlavy.Syn keď bol prvák dostal futbalovou loptou do hlavy nič mu nebolo ten deň ani na druhý deň prišlo mu zle tuším až na štvrtý deň ,ale už sme to nepripisovali úderu.Prisla prvá telesná v škole a dieťa sa zgrcalo prišla druhá hodina telesnej dieťa sa zgrcalo.Sli sme k dr až o týždeň dohodne si lámali hlavu vo dieťaťu je .Až potom ma napadlo čo sa stalo spred týždňa povedala dr a bol z toho nakoniec otras mozgu poslala na RTG nastastie o.k ale necvicil mesiac.Dalsi pád mal na ľade ale rovno povedal ,že je mu zle ak sa potvrdil otras .Bol na RTG.Treti krát tiež padol na hlavu do zadu na štrk muž ho len pozbieral a rovno odviezol do nemocnice tam mu už robili aj cetecko aj rtgtaj neurológ bol pri ňom.Odvtedy našťastie nič dieťa dokonca chodí na bojove umenie juda 😁

timea301196
15. júl 2023

@lauriik nič v zlom ale radšej ísť ako ľutovať. Mne tiež mala spadla a robili nám všetky možné vyšetrenia a nechali nás aj na pozorovanie

lauriik
15. júl 2023

@timea301196 a ja pisem, ze tam nemala chodit? Citaj s porozumenim. Ja pisem, ze pri buchnuti hlavy sa automaticky nerobi rontgen ale pozoruje sa ci je dieta spave, nevracia, malatne,... Viac krat som bola s detmi na pohotovosti s horsimi zraneniami ako buchnutie hlavy a rontgen nam nerobili.

domcatko1811
autor
17. júl 2023

@lauriik akurát, že keď som šla na tú pohotovosť, a povedala som, čo sa stalo, hneď nás poslali na RTG, nie ze ja som sa vypýtala... 🤷‍♀️ Proste, oni si to nezoberu na zodpovednosť, že niečo "zanedbaju" a ja som to neodmietla, úprimne, ani ma to v tej chvíli nenapadlo a asi by som to aj tak ani neodmietla.
Ale úprimne, tie 2 predošlé úrazy tiež neboli zrovna len také, že sa buchla hlavou o koženné čelo postele, že hej. Neletim s ňou s každou kravinou na pohotovosť, ale toto bolo dosť mega. Som myslela v prvej chvíli, že si hlavu rozbila, lebo proste to bolo, ako keby išla si skočiť cez žrď, ktorá je šikmo a hlavou prasknes o zem.

lauriik
17. júl 2023

@domcatko1811 a co chces teda pocut? Ja by som sa automaticky pytala ci je to nutne. Sak otvorim hubu a poviem, ze bola uz 2x na RTG, musi tam ist znova? Nie ze ozarujem decko hlava nehlava a potom lamentujem na konovi, ze ci je to bezpecne. Ked nevies otvorit usta tak mas este moznost davat si pozor na svoje dieta.
Moje dieta spadlo z 2m dreveneho domceku a naozaj si aj rozrazila hlavu, bolo to desive. Boli sme na pohotovosti, RTG nebolo a prezila. Riesilo sa pozorovnim. A sama vidis, ze ju 3x ozarovalo a 3x nic. Takze asi tak.