Časté ožarovanie (RTG, CT) u detičiek

mia132
12. apr 2023

Chcela by som sa spytat,ci ma niekto podobnu skusenost Syn (4roky)spadol na laket a poslali ho na pohotovosti na RTG,dali mu sadru,lebo to mal zlomene a potom kontrolny RTG,ci je sadra ok.O dva dni neskor chirurg povedal,ze to moze byt posunute a poslal nas na ct,na prvykrat sa nepodarilo,lebo sa akurat nadychol,tak az na druhykrat to vyslo ok.O tyzden neskor sme isli na kontrolny RTG, ale cez sadru nebolo na sminkoch vidiet zlomeninu dobre, tak mu dali dole sadru a poslali nas znova,pre istotu na RTG na oba lakte,aby videl,ako to ma byt.A ked mu potom dr. pozeral ruku,zistil,ze ma modrinu na zapasti a ze to moze byt zlomene,tak nas poslal na dalsi RTG,ten vysiel ale rozmazano,tak chcel rtg zopakovat,ale to som uz odmietla,nakolko sa mi zdalo toho ziarenia pre take male dieta uz dost...(5 rtg,z toho 3 v jeden den a plus opakovane CT).Myslite,ze by mohlo mat tolko ziarenia nejaky negativny efekt do buducnosti pre neho?bolo mi povedane,ze v dnesnej dobe su uz moderne stroje omnoho setrnejsie,s nizkou davkou ziarenia...no ale aj tak spm znepokojena.Dakujem za odpovede.
maiec ked mu potom dr pozera zapasti a poslal nas estw na rtg zapastia,ale ten bol rozmZ

pribinak
12. apr 2023

@mia132 ale veď to je minimálne žiarenie. Väčšie žiarenie dieťa zažije si letí lietadlom.

januska12323
12. apr 2023

Nič mu nebude, buď rada, že chcú aby mu to zrastlo čo najlepšie.

veselo_neveselo
12. apr 2023

Tak inak ako rtg alebo ct ten doktor nemoze vidiet dovnutra, ako to tam je. A za mna teda radsej o jeden rtg viac ako nemat istotu ze su kosti dobre napravene a riskovat hybnost ruky do buducna.
Ved ziadny doktor snad neposiela na rtg zbytocne.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelca84
12. apr 2023

@kittykat22 MR nema ziarenie

andreatytler
12. apr 2023

@mia132 Celkom nechapem tomu postupu. Daju mu sadru a potom cez sadru RTG ci je to dobre, ale kedze cez sadru nevidno, musia dat sadru dole. To mali vediet ze RTG cez sadru nebude dobry. A potom naco davali tu sadru prvy krat? Ci za tyzden sa ta ruka zahojila a sadru uz netreba? Tiez sa mi nezda to ze potrebuju RTG snimok druhej ruky aby to porovnali. Akoze porovnavaju zdravu s chorou? Podla mna lekar by mal vediet povedat ci je ruka zdrava, alebo nie aj bez toho aby to porovnaval s druhou rukou.
Asi by som isla k inemu doktorovi. Ale ten RTG zapastia by som dala urobit.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michellemary
12. apr 2023

Pred niekoľkými desiatkami rokov by tvoje obavy boli oprávnené, dnes už nie.

mia132
autor
12. apr 2023

@andreatytler ked mu dali sadru na pohotovosti(urgente),tak spravili kontrolny rtg, aby vedeli,ci ma ruku ulozenu v spravnej pozicii,to je teraz vraj bezny postup pri zlomeninach.Ked vsak isiel po tyzdni v sadre na kontrolny rtg u nasho chirurga,tak mu ten rtg snimok neukazal tu zlomeninu(z laktovej kosti je kusok odlomeny),tak preto ju museli dat dole...rtg ako komparaciu aj zlomeneho lakta aj zdraveho som teda nepochopila ani ja,ale ze podla toho vyhodnoti tie zmeny...

mia132
autor
12. apr 2023

@jabadabadu no zle bolo,ze ho 3x po sebe rontgenovali,neviem ci by sa To Tebe pacilo,keby to bolo Tvoje dieta a zvlast ked tyzden predtym bolo opakovane na CT.A navyse,ja som ho dala na ten rtg zapastia,ale vysiel rozmazane...a dalsi som odmietla

andreatytler
12. apr 2023

@mia132 A potom mu daju sadru naspat? Ci uz po tyzdni netreba sadru?
Lebo ak mu ju davaju naspat tak to nechapem naco to tolko krat kontroluju. Ci to bola nejaka super komplikovana zlomenina?
Skontrolovali po tom ako nasadili sadru a bolo to dobre. Potom skontrolovali o 2 dni cez CT a teda predpokladam ze zistili ze je to OK ked nechali sadru dalsi tyzden. Preco uz necakaju az kym sa sadra neda uplne dole po zahojeni.

andreatytler
12. apr 2023

@mia132 4 rocnemu sa asi velmi tazko robi RTG, kedze este sa nevie tak sustredit aby bol uplne bez pohnutia. Alebo to vie a len je ten technik nafigu ze vyrabil rozmazany RTG?

mia132
autor
12. apr 2023

@andreatytler no sak to je divne,lebo v tento den mu robili 3x ten rontgen na tom istom pracovisku a ten posledny bol rozmazany...cele divne

mia132
autor
12. apr 2023

@andreatytler ano,hned ako mu spravili snimok a zistil dr,ze sa zlomenina hoji spravne,tak mu dali sadru spat.A na tom ct zistili,ze ma odstiepeny kusok z laktovej kosti a mierny posun,tak sa riesilo,ci to treba operovat...operovat netreba,ale kontroloval to kvoli tomu,ci sa to este neposunulo.

andreatytler
12. apr 2023

@mia132 No skus ineho doktora nech ti povie on svoj nazor, hlavne ak nemas dobry pocit z tohto doktora. Je mozne ze ta zlomenina a nasledna liecba vyzadovala tolko vela kontrol. Co urobis s tym zapastim? Boli to syna?

ariannazara
12. apr 2023

Nič mu nebude.

cafelatte
12. apr 2023

Rtg je škodlivý, nášmu dieťaťu v zahraničí keď rontgenovali jedno miesto, dostal ťažký oblek. Bol oblečený v tom od hlavy po päty, odhalené mal len miesto ktoré rontgenovali 10 krát 10 cm, doprovod môj muž bol tiež komplet pri nom v kombineze. Cť je veľmi škodlivé. No volia ho často pri akútnych veciach, lebo je rýchly výsledok. MRI je bez žiarenia.

cafelatte
12. apr 2023

Lekar mal poriadne hneď vyšetriť celé telo a prišiel by na to ze problém má aj v zápästí.

macatt
12. apr 2023

Ahoj, no ja som si to čítala nedávno a ak som to správne pochopila tak rentgen končatín a rentgen životne dôležitých orgánov je veľký rozdiel..vôbec však nikto nevie akou rýchlosťou sa rádioaktívne žiarenie z tela každého človeka ,,vyparí,, nedá sa to proste zistiť aj keď sa uvádza, že bezpečná hranica je 100mvk/1rok..napr pri rentgene končatiny je to ,,len,, 0,1mvk, za to iná pesnička je CT, kde človek dostane zhruba 40mvk. Rentgen u malých deti je jednoznačne rizikovejší, môže spôsobiť pri prílišnom ožarovaní rakovinové ložiská, ale keďže sa jedná o končatinu a nie o orgány tak je to viac v pohode a tým rentgen je benefitom keďže naozaj nemajú lekári ako zhodnotiť zlomeninu..

taktotedanie
12. apr 2023

@mia132 nie nestane sa mu nic
Radsej rtg snimok navyse ako mat dochramanu ruku, potom si to mozte vycitat do buducna, ze mate dieta s nemohucou rukou

taktotedanie
12. apr 2023

@macatt ziadne rakovinove loziska, kde ste citali na badatelovi? Poprosim relevantnu studiu rada si ju precitam

mia132
autor
12. apr 2023

@andreatytler nie,vobec ho to neboli,akurat tam ma taku modrinku a na tu ked mu zatlacil,tak ho to bolelo,ale inak nic,normlane hybe prstami aj rukou a vobec ho to zevraj neboli...Mame ist o tyzden na kontrolu,tak uviidm,co s nim bude chciet spravit....ak by ta modrina zmizla tak podla mna je ten rtg zapastia zbytocny,ci nie?Mam dilemu,ze co robit.Ale dr hovoril ze za 10 dni pojde sadra dole,ze laket bude zahojeny,len nam dal kontrolu o tyzden,ze nem doriesene to zapastie,uz mam vypisanu aj ziadanku na rtg,ale tak ocakavam,ze sa mu na to pozrie a zhodnoti ci to vobec treba rontgenovat,ak ho to nebude boliet a modrina zmizne

andreatytler
12. apr 2023

@mia132 Aj ja by som mala dilemu. Svojho casu sme mali uraz z 2 mesacnym a tiez som vahala ci mu dat urobit RTG ak nas poslu ale neposlali, ze netreba.
Nech to vsetko dobre dopadne.

vler
12. apr 2023

@mia132 ja robim rontgen. Moderne pracoviska maju pristroje ktore pouzivaju minimalnu davku ziarenia. Davka by bola este mensia kvoli tomu ze tato cast tela-ruka- je malicka, navyse pacient je detsky. Rontgen by som teda rozhodne neodmietla, ani CT, koncatinu bude syn pouzivat vela desatroci tak sa radsej uistit ze je vsetko v poriadku

macatt
13. apr 2023

@taktotedanie sú to verejne dostupné informácie a čítala som to na viacerých stránkach, či sú relevantné netuším, ale mne to stačilo na to, aby som vedela, že dieťa by som tomu vystavovala čo najmenej..

macatt
13. apr 2023

Na druhej strane, rádioaktivita je všade, v pôde, preráža k nám z vesmíru, preto napr keď cestujeme lietadlom sme bližšie k rádioaktivite rovnako ako by sme podstúpili napr mamografiu.. rentgen je benefitom pokiaľ sa jedná o zdravie a indikáciu rôznych ochorení, ale naozaj nikto nevie čo to môže zanechať a ako sa s tým organizmus popasuje… s nikým sa nehádam, prečítala som si to, môže si každý dohľadať.. chcela som autorku ukľudniť a na druhej strane jej dať za pravdu keď rentgen odmietla nakoľko rúčku má malý v poriadku…

taktotedanie
13. apr 2023

@macatt toto co std tu zverejnili nie je ziaden relevantny zdroj 🤣

macatt
13. apr 2023

@taktotedanie tých zdrojov je viac..jednocho aj mne by blikala kontrolka, keby malý spadol na lakeť, aby ho v jeden deň poslali na rentgen 3x plus opakovane CT..to mi príde na hlavu🫣 len jednoducho sa mi nepáčilo ako ju tu mnohé zhejtovali ako je nezodpovedná.. nikto nevie, nie je preukázané, ani sa to nedá, jedna vec je istá, že zdravé to nie je💁‍♂️

taktotedanie
13. apr 2023

@macatt ani jeden ste mi tu nedali, akesi pofiderne stranky s clankami, ktore moze napisat aj upratovacka ( nehejtim povolanie)
Dajte mi jeden zdroj na relevantnu medicinsky podlozenu studiu, nejaku randomizovanu studiu, clanok pisany odbornym lekarom, garantom, profesorom
Nic z toho ste tu nedali, to je len mytus a mamicky sa chytia vsetkeho
Radsej mat dogabane dieta s chromou rukou ako spravit jeden rtg? Co s takym v buducnosti? Co bude robit? Deti sa mu budu vysmievat, pracu si nenajde, bolesti ruky cely zivot a kopa operacii..Ale na dovolenlu lietadlom budu sediet v prvom rade, ze?
Zdrava nie je ani coca cola a cipsy

macatt
13. apr 2023

@taktotedanie netreba to priťahovať za vlasy, malý spadol na lakeť, nevypadol z 3. poschodia…ja som si prečítala o tom dosť a viac sa vyjadrovať nebudem….keď tak len autorke