Častá stolica u 6 ročnej dcéry

26. júl 2020

Dobry vecer. Prosim vas nestretol sa niekto s tym ze dieta chodi casto na velku potrebu? Dcera ma 6 rokov a chodi aj 5 krat do dna. Mam pocit ze v poslednej dobe nieco zje a ide hned na velku. Ked mala cca2 roky mala opacny problem zadrziavala stolicu aj tyzden podarilo sa nám to za 2 roky upravit tak ze kazdy den chodila raz. Postupne uz sme to neriešili pochopila ze kakat treba vzdy to bolo ale v norme 1-3x do dna. Ale teraz uz cca mesiac chodi velmi casto.

pribinak
26. júl 2020

Ak papa veľa ovocia, tak môže z toho častejšie chodiť na wc
Pokial sa nesťažuje že ju boli bruško, tak zrejme nič vážne

lucyluv
27. júl 2020

Moja kaká tak často a teraz jej zistili, že má zrejme celiakiu, inak nemá žiadne iné príznaky, akurát je menšieho vzrastu, ale tomu sme nepripisovali dôležitosť, keďže ja som bola vždy mala a chuda. Je pravda, že tiež papa veľmi veľa ovocia počas dňa, tak tiež nám to nenapadlo.

majamat
27. júl 2020

@lucyluv pozeram, ze si v skupine Bezlepkovy zivot. ako ste na tom? mate uz dokoncen diagnostiku celiakie?

lucyluv
27. júl 2020

@majamat dostali sme termín až 5.8. na biopsiu, tu jej budú robiť vlastne až 6.8., takže zatiaľ neviem na čom sme, z krvi jej to vyšlo na 4 kriziky. Nikto mi nič poriadne zatiaľ nepovedal.

majamat
27. júl 2020

@lucyluv no tak to sa uz lizi ten termin, dufam, ze nedrzite dietu? to sa nesmie pred biopsiou. dr. na toto zabudaju upozornovat.

my sme boli tiez v auguste na biopsii v BB.

co sa tyka krvi, neviem co konkretne vam vysetrovali,a el na kriziky sa vacsinou robia EMA protilatky a ak su tie pozitivne a dokonca takto yvsoko pozitivne, je celiakia vysoko pravdepodobna.

lucyluv
27. júl 2020

@majamat dobre, že pises, že nedrzat diétu, ďakujem! Pozerám na tie papiere a je tam napísané že IgA EMA, tak to bude ono. Ona bola len na takej všeobecnej prehliadke, lebo mala menej cm v 3r, ako sú tabuľky, takže to nás prekvapilo, že celiakia, nikomu to ani nenapadlo, takže taká viac menej náhoda, že to takto dala obvodná otestovať. A ako Vám tu biopsiu robili? Mne povedali, že deň predtým tam budeme hospitalizovaný kvôli predoperačné vysetreniam, že ju musí vidieť anestéziológ, tak len predpokladám, že asi jej to budú robiť v narokoze. Ja som dokonca ani na žiadnej gastro ambulancii s malou nebola, moja obvodná ten výsledok rovno prekonzultovať s gastroenterologickou a rovno nám dala len výmenný lístok do nemocnice.

autor
27. júl 2020

@majamat Tak my chodime na imunoalergologiu (nakolko byva casto chorá) a brali jej krv rozne testy a vsetko mala OK. Neviem ci celiakiu zisťujú aj tam hmm.po dovolenke zajdem k pediatricke lebo co som citala dost nám to vsetko na celiakiu sedi ☹

majamat
27. júl 2020

no mozu a nemusia. pri vysetreniach krvi sa robi mnozstvo vysetreni, ale nidky sa nedaju urobit vsetky, lebo su ich urcite tisicky. a ci urobi alergolog aj na celiakiu, to zavisi od neho, niektori to robia.

@lucyluv a vy ste uz drzali dietu? lebo ak ano, vysledky mozu byt skreslene. uff, to by nebolo dobre. niekedy sa potom na uradoch brania pri pridelovani prispecku, tiez niektori lekari sa brania pri predpise bezl. potravin.

no podla toho co pises, by som tipovala, ze to celiakia bude. asi to je pre teba sok, pripadne bude, ka by vam ju diagnostikovali, ale ak ju ma, tak najlepsie co by sa mohlo stat je, ze jej ju co najskor diagnostikuju. celiakia moze vazne poskodit zdravie a dokonca moze sposobit aj smrt, aj ked skor az po rokoch,a le predsa. ono sa to nezda, ale je to zavazne ochorenie sa jednoduchou liecbou ( dietou ), aj ked nam to trochu komplikije zivot. dolezite je, ze sa s tym da neico robit a postupne sa to zlepsuje. moja kolegyna ma dceru, uz ma hadam okolo 40-tky a ona ma celiakiu od detstva a teda oni museli muku objednavat z Prahy a maloco mohla z obchodu. a teraz?je toho kopec, aj ked nei vsade a su tam urcite komplikaice oproti ludom, ktori celiakiu nemaju.

lucyluv
27. júl 2020

@majamat vyslovene diétu nedržala, ale nakúpila som kadejaké bezlepkové potraviny, cestoviny, chlebík, žemličky, atď, lebo zistila som, že stránka, kde nakupujem, predáva dosť veľa bezlepkových potravin, tak som chcela pokúšať troška, ale dobre vedieť, aspoň si to teraz na dovolenke riadne užijeme bez obmedzení, som na poslednú chvíľu ešte rýchlo objednala pobyt, keď mi dali ten termín hospitalizacie. A potom si budeme musieť dalo zvykať, ja som rozhodnutá, že celá rodina začneme bezlepkovo, lebo inak si to ani neviem predstaviť, že by mala jesť dačo iné ako my. Do škôlky mi ju tento rok nezobrali, ale aj tak dobre, všetko to nejak nakoniec do seba zapadá. Veru som rada, že sa teraz na to doslo, môže spokojne rast a vyvíjať sa. Ja sa dám zrejme tiež otestovat, ja som celý život mala 38kg a 156cm, čreva často boľavé a celkovo som taká nanič po zdravotnej stránke odjakživa, ktovie či aj ja dačo nemám. Mamina síce so mnou chodila po doktoroch, ale nepamätá si, či mi celiakiu vyšetrovali vtedy.

majamat
27. júl 2020

@lucyluv fuha, no je mozne, ze mas celiakiu, daj sa vysetrit.
a teda dcerka, no aj ked nemala prisnu bezlepkovu dietu, mohlo sa jej ciastocne zregenerovat crevo, pred biopsiou sa osporuca jest aspon 4 lepkove porcie za den a to 6m. poskodenie creva sa hodnoti podla Marshovej klasifikacie ( obcas to tam nenapisu, ale vacsinou ano, pripadne tie znaky, podla ktorych sa hodnoti ) a su 3 stupne poskodenia creva ( postarom 4 stupne ) a to Marsh 1, 2, 3a, 3b, 3c. celiakia sa priznava pri marsh 3 ( je jedno, ci a,b,c ). pri tyhc nizsich stupnoch sice tiez, ale tam uz musia byt splnene aj ine kriteria - musia to potvrdit aj protilatky, lebo marsh 1 sa vyskytuje aj pri alergii na mlieko, tiez pri crevnej chriplke, pri helicobacterovi a mnozsve dalsoch diagnoz., naopak Marsh 3 sa vyskytuje takmer len pri celiakii.
a teda poskodenie sposobuje lepok a ak sa vyradi zo stravy, tak crevo ma schopnost regeneracie. a u deti je regeneracia rychlejsia.
no vsak uvidis. tvoja dcerka ma pozitivne aj protilatky a su deti, ktore trpia nechutenstvom a aj tak maju vysoky stupen poskodenia creva.

a ozaj, zrejme ju uspia. niekedy sa nemusi uspavat, no nam nasa gastro povedala, ze bez uspatia to robi detom nad 15kg. moja dcera mala max. 12kg, ked sme to absolvovali. mala 3,5r. inak moja dcera mala prave len Marsh 1 apreto nam chceli zobrat prispevok na stravu, ale nevyso im to. napisali sme take dovolanie, ze nemali na vyber 😀 moj svagor je vystudovany pravnik a pracuje ako vysetrovatel. pomohol mi s tym.

lucyluv
8. aug 2020

@majamat ahoj, neozvala som sa, lebo sme toho mali veľa, už sme doma z nemocnice, na pohľad to vyzeralo, že dáky zápal čreva tam je, uvidíme, čo povedia výsledky o 2t. Bola nakoniec pod narkozou. Ďakujem za informácie, už sa v tom začínam ako tak zorientovavat

majamat
8. aug 2020

@lucyluv potom daj vediet.
a ako ste to zvladli?

autor
8. aug 2020

Tak u nas nasli nakoniec cukor v stolici (vyšetrovali zvyšky stolice). Vraj to byva casto pri alergii na mlieko. Musime ist na gastro. ☹ uprimne len sa modlím nech to nie je celiakia. Ta alergia na mlieko "je este v pohode". Ach tie choroby ☹

majamat
8. aug 2020

no ani s alergiou na mlieko to nie ej ejdnoduche, aj ked tu je sanca, ze casom sa toho zbavite. sestra ma intoleranciu BKM a dcera celiakiu a ked chcem na oslavu nieco pripravit, tak mam teda dost velky problem. sestra si teraz dava vacsi pozor na mlieko, lebo koji. ma krasneho polrocneho drobca. akurat dnes sme ich boli pozriet. 🙂

autor
9. aug 2020

@majamat ach... To je pravda. Akurat hladam plnku do torty mladšia dcérka ma na druhy tyzden narodeniny . A vzdy som robila s mascarpone šľahačkou ☹ ...teraz netusim kedze vobec ziadna mliwcna zlizka nesmie byt.

alex1212
16. sep 2020

ako ste dopadli? má ceiakiu?

autor
16. sep 2020

@alex1212 este stale nie su vsetky vysledky az o 10 dni. Ale alergia na mlieko negatívna.

autor
16. sep 2020

@lucyluv nakoniec sa vam celiakia potvrdila? Zistili príčinu?

alex1212
7. okt 2020

už dačo zistili?

autor
9. okt 2020

U nas sa nic nepotvrdilo našťastie ...ale ani nic sa nezistilo... Ma len zvýšené železo inac vsetko super. Dávame probiotiká.

lenkamatus1989
13. sep 2021

Ahoj akurát tak googlim tiež.hladam.nejake riešenie.pre syna on ma 4rok ale máme taky problem ze on často kaka.ale.len po troske ono je to tak že on stále púči a vyjde len trošku no nie je stolica.tvrda skor taká normálna a.makova???? No ma.tam ako keby mak...je ešte.stale.plienkovany lebo to by som musela z nim vkuse byť.na wc a ešte aj v noci keď.spi tak sa napina a.kaka po trošičke ja som už zúfalá krv výsledky negat... parazity vylúčené tak ja fakt neviem

autor
13. sep 2021

@lenkamatus1989 nám len dali probiotiká a našťastie sa to časom samo upravilo...na gastre všetko bolo ok..

lenkamatus1989
19. sep 2021

Ak.sa.mozem spýtať ake.probiotika názov?

autor
19. sep 2021

@lenkamatus1989 zle som napísala...odporučili nám probiotiká...dávali sme infans dophilus prášok potom biopron...

kucin
5. aug 2024

@lenkamatus1989 zdravím, prosím vás môžem sa opýtať ako ste to vyriešili lebo mame taky istý problém
Ďakujem