Brušná hernia - diastáza u novorodenca

momo289
19. nov 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa tu nájde mamička ktorého babätko malo brušnu herniu alebo diastazu. Či to prešlo, či ste cvičili atd...ďakujem 🤗

ailiba
19. nov 2021

@momo289 môj syn mal tiež, trosku a je aj trosku hipotonicky. Postupne sa to zlepšuje. Áno cvičíme priečne brušné svaly. A to ako rastie a hybe sa, hra mu stále posilňuje bruško.

lenkapap
19. nov 2021

@momo289 ano, moja mala ma diastazu. Pedio dala vymenny listok na rehabilitacie, 2x tyzdenne cvicenie preplaca poistovna. My mame 3 cviky vojtovky, cvicim cca dva mesiace a malu to pohybovo posunulo vopred za par dni. Uplne zrazu taka ciperna a rychla, obratna zacala byt. Diastaza sa samozrejme rehabilituje dlhsie, ale vysledky zlepseneho pohybu boli mozno po 2-3 dnoch. Inak som sa toho bala, vsade sa pise ako deticky placu, ale mne plakala mozno 5x dokopy a to cvicime 3x denne....

jazula
19. nov 2021

Áno, diastaza plus hypotonus. Pediatrička nás poslala na rehabilitácie - teda vstupné vyšetrenie u doktorky keď mala malá asi 1,5 mesiaca, potom k fyzioterapeutke cca každé dva týždne. Cvičili sme doma Vojtovku (nejaké 3cviky), fyzio nám to vždy ukázala, potom si aj skontrolovala, či to s malou cvičím dobre ja. Teraz sme mali kontrolu (malá má 6m), diastaza je vraj už ok, mierny hypotonus ešte je, ale pekne sa to zrovnava. Ja som s malou začala aj chodiť na baby plavanie, tesne pred jej 3m a rehab doktorka to pochválila ako výbornú podpornú aktivitu k cvičeniu, pomáha celkovému spevneniu tela.

momo289
autor
19. nov 2021

@jazula
@lenkapap
@ailiba
Žienky ďakujem za vaše komentare.
Nas zatial poslala na usg bruska a gastro ape vsade termin az na april 😔(KE)
Som smutna z toho.
Tak snad cim skor aj tie rehabilitacie zacneme nech je Lacko v poriadku
Prajem pekny vecer ♥️

jazula
19. nov 2021

@momo289 Možno by som skúsila nájsť nejaké súkromné rehabilitačné centrum, čo sa zameriava na deti a skúsila ísť tam…diastazu vedia aj tam skontrolovať, herniu netuším. S výmenným lístkom som v BA za vyšetrenie u doktorky platila 20 eur (za kontrolu 10), fyzioterapeutka už bola zadarmo… Keď spomínaš gastro - my sme mali aj tichý reflux a posilnením svalov bruška a poriešením diastazy sme sa ho zbavili skôr, ako som čakala…to cvičenie nie je úplne prijemne, ale fakt pomôže.

marzuz89
19. nov 2021

@momo289 diastaza vacsia "neprejde", tu treba odcvicit a cvicenim zatiahnut, urcite nemusis cakat do aprila na vysledky, zacnite cvicit co najskor. Nie su to "silove" cvicenia u novorodenca, skor polohovanie, musis s babatkom spravne manipulovat, budete cvicit na fitlopte, naucis sa ho spravne stimulovat. Necakaj.

jazula
19. nov 2021

A držím palčeky, nech je drobec čo najskôr ok 🤗

ailiba
19. nov 2021

@momo289 držím palce... Úf, až april😳. No co sa da robiť. Dobre je to riešiť čím skôr.