Borelióza u trojročného dieťaťa

weronika171717
29. jún 2021

Ahojte.
Viem, že tu je veľa diskusii o borelioze, ale chcela by som sa spýtať, či ste sa stretli s boreliozou u 3rocneho dieťaťa.
6.6. mal synček kliešťa. Boli sme v najnakazenejsej oblasti na Slovensku a tam chytil synček kliešťa. Všimli a vybrali sme ho po cca 5 hodinách.
Dnes sa mu na nozke objavili červené fľaky. Čítala som, že nemusí byť fľak v strede bledý a ohraničený. Tak mam strach. Je to 23 dní odkedy mal synček kliešta. Zajtra ráno volám doktorke a idem to riešiť. Ale už som sa s ňou rozprávala pár dní po tom co mal synček kliešťa a povedala mi, že také malé deti nepotrebujú v prípade núdze odber, lebo sa im netvoria protilátky. Mate s tým skúsenosti? Pripájam aj foto toho flaku. Ďakujem za každú jednu odpoveď. 😔

dominushka23
29. jún 2021

moju dcéru ako 4ročnú poštípal komár.. do 2 dni mala obrovský horúci fľak na tom mieste, išli sme na pohotovosť už si nepamätám presne čo jej dali (sú tomu už 4 roky) a najbližšie sme šli k obvodnému na odbery, za 3 hodky volali že má boleriózu tak sme utekali pre atb, keď dobrala boli sme aj na infekčnom na kontrole, odvtedy sa nič nevyskytlo u nej...takže nemáme ani "následky" teda zatiaľ sa žiadne nepreukázali

zuzkavladko
29. jún 2021

Syn mal boreliozu v 3 rokoch, nemal ziadne priznaky. Neviem presne ako dlho mal kliesta pricucnuteho, ale muselo to byt niekolko dni, lebo bol brutalne nacucany. Boli sme ho vytahovat na pohotovosti, lebo ho mal vo vlasoch a bala som sa, ze kliesta zle vyberiem a ostane mu tam hlavicka. Na nasledujuci den som volala pediatricke. Vravela, ze nema vyznam hned brat krv, lebo ak bol aj kliest infikovany, infekcia sa musi v tele dostatocne rozsirit, aby sa dala z krvi zistit. Na krv sme teda boli az po 4 tyzdnoch a bola mu zistena borelioza. Na infekcnom mu predpisali Zinnat na 3 tyzdne ak si dobre pamatam. Kontrolne vysetrenie uz bolo ok. Odvtedy chodime kazdych 6 mesiacov na kontrolu.

weronika171717
autor
29. jún 2021

@dominushka23
@zuzkavladko ďakujem vám dievčatá ❤️ zajtra ideme k Dr..... Len mi nejde do hlavy prečo povedala, že nemá zmysle brat mu krv po mesiaci..... Budem na to tlačiť, aby mu dala lieky.

zuzkavladko
30. jún 2021

@weronika171717 to je nezmysel, ze sa malym detom netvoria protilatky, vid nas pripad. Po mesiaci od vybratia kliesta mal syn vysoko pozitivne vysledky a hned nas poslali na infekcne. Urcite trvaj na vysetreni, borelioza nie je sranda.

weronika171717
autor
30. jún 2021

@zuzkavladko dnes som tam bola so syncekom a Dr. povedala, že ten fľak nie je borelioza, že to vyzerá inak. Hovorila som jej, aby mu vzala krv a ze to nie, že to je zbytočné ho stresovať. Pôjdem tam znova alebo si zaplatím nejaký odber v súkromnej klinike. A prosím ta, fľak z boreliozy koľko drží? Lebo synček ho ma druhý deň a sa mu zmenšuje. Doktorka povedala, že to by mu zmizol až po antibiotikach, že toto je stipanec. Naštvaná som neskutočne. 😔

zuzkavladko
30. jún 2021

@weronika171717 nas drobec nemal ziadne priznaky, ani flaky. My sme na boreliozu prisli vdaka pediatricke, ze to nepodcenila. Takze ku flakom sa neviem vyjadrit.
A doktorka tvojmu malemu teda predpisala nieco, ci to neriesi vobec?

misica821
30. jún 2021

@weronika171717
Synovi (1,5 roka) som našla kliešťa v hlavičke pod vlasmi 4.6. Podarilo sa mi ho vybrať celého, tak som ho poslala na rozbor. Asi do dvoch alebo troch dní mi prišiel výsledok, že kliešť bol pozitívny na boreliozu. Neviem ako dlho ho mal syn prisatého, dr.povedala že musí byť min.12 hodín aby preniesol boreliozu. Dala mu antibiotika preventívne na tri týždne a v polovici júla máme ísť na krv ci ma boreliozu alebo nie. Skôr že to nemá význam, lebo v krvi ešte nebudú protilátky.

abbies
30. jún 2021

@weronika171717 syn mal boreliózu ako dvojročný po kliešťovi. Ten fľak vyzeral inak ako to, čo si fotila. Objavil sa mu 3 týždne po kliešťovi a test z krvi už bol pozitívny. Držím palce, nech je všetko ok. My sme boli vtedy na pohotovosti, lebo sa mu to objavilo v piatok poobede. Lekárka bola skúsená, stačil jej pohľad a bola si istá. Hneď sme dostali antibiotiká. Potom naša obvodná len diagnózu potvrdila z krvi a zmenila lieky na "modernejšie" všetko konzultovala so špecialistom.

abbies
30. jún 2021

@misica821 syn mal kliešťa max 15 minút, ani sa nacucať nestihol a aj tak ho nakazil...Neviem, prečo všade píšu, že musí byť dlho prisatý...

misica821
30. jún 2021

@abbies nerozumiem tomu ani ja. Aj z virologickeho centra, kam som posielala toho kliešťa na rozbor písali ze musí byť minimálne 12 hodín prisaty aby preniesol boreliozu.
A napríklad komár môže preniesť boreliozu len postipanim. Tak neviem.

@abbies

weronika171717
autor
30. jún 2021

@zuzkavladko nerisiela.... Ale hľadám centrum kde mu dám zobrať krv. A pôjdem tam aj 3 mesiace p osebe, je m ito jedno a idem hľadať inú pediatricku. Toto nie je normálne. Ach, možné je všetko, že ten fľak bol z iného dôvodu, ale nechápem čo vtedy hovorila, že krv sa mu neoplatí brat, lebo ze je ešte malinký a protilátky sa takým malým deťom netvoria.....

weronika171717
autor
30. jún 2021

@misica821 ja som prišla na to, že sa dá poslať na rozbor až deň po tom ak oho synček mal. Keby som to vedela skôr určite by som ho odložila a poslala.

weronika171717
autor
30. jún 2021

@misica821 no ved keby mu aspoň dala preventívne, aj keď ja vôbec nie som za to, aby bral nejakú chémiu (doma to nikdy neuzivame), ale boreliozy sa veľmi bojím. Ma ju môj brat a je to des 🙄

mmirka02
16. sep 2024

@weronika171717 ahoj ako ste vlastne dopadli ?

weronika171717
autor
17. sep 2024

@mmirka02 ahoj, chvalabohu bolo všetko v poriadku. Syn nemal žiadne príznaky ani nič podobné. Čo riešiš taký istý problém?