Borelióza u dieťaťa

magdalena12
26. nov 2015

Ahojte mamičky, mojej 7 ročnej dcére diagnostikovali boreliózu. Na čo sa mám pripraviť? Je aj nejaká podporná liečba? Stretol sa už niekto s touto chorobou u dieťaťa? Ďakujem za každý príspevok.

janau
26. nov 2015

Aj my máme - 9 ročná dcéra. Od roku 2014 - od júna. Dostali sme 3-fázovú dávku ATB a teraz chodíme každé 3 mesiace na krv. V krvi ju stále máme ale klesajú nám hodnoty 🙂 Nejaké vedľajšie účinky nepozorujem.

magdalena12
autor
26. nov 2015

@janau A čo je 3 fazova davka ATB?

janau
26. nov 2015

Prvá dávka najprv každý deň 1 tabletka (asi 10 dní) potom pauza - potom druhá dávka za mesiac (7 dní) a pauza a tretia dávka po 2 mesiacoch(7 dní) a teraz už len kontroly.

bodkapasikava
26. nov 2015

Urcite sa priprav na vedlajsie ucinky tejto choroby, dcerka bude viac unavena a spava, mozno ju bude nutne na nejaky cas oslobodit od tv v skole.. zalezi podla stadia, v kt.je.. ak je len na zaciatku a boreliozu jej zistili vcas, opakovane davky atb by to mali bez problemov zvladnut 😉 drzim palce, nech to skoro zvladnete 🙂

magdalena12
autor
26. nov 2015

@janau lebo dcéra dostala hneď ATB na 3 týždne.

janau
26. nov 2015

Myslím si že ATB sú také isté len nám dali iné dávkovanie. My sme to zistili hneď - mám tetu sestričku tak nám brala hneď krv. Áno niektoré deti majú aj vedľajšie účinky - s nami chodí na krv chlapček vekovo ako my a maminka vraví že je neustále unavený. Nevládze tak ako predtým. :( My chvalabohu zatiaľ nič také.
Dúfam aj vy budete v poriadku a žiadne vedľajšie účinky. Dievčatá sú odolnejšie 😀

magdalena12
autor
26. nov 2015

@janau my sme to zistili podľa červenej škvrny, čo sa jej objavila. Vraj je to skore štádium. Dovtedy nemala príznaky. Avšak keď začala brať ATB, zostala dosť unavená.

bodkapasikava
26. nov 2015

Ked je to len skore stadium, mozno ju tak unavili prave tie atb -pre dieta je to velka zataz. mozno by pomohlo obohatenie stravy o co najviac enzymov na posilnenie imunity. (mne zistili boreliozu tiež na základe v 3.triede a držala sa ma 9rokov, pretože dlho nevedeli prist na to, co to je..niekedy som nevedela udržať ani len pohár v ruke) Našťastie je dnes medicína pokrokovejsia, určite to co nevidiet zvládnete 😉

spoony
26. nov 2015

@magdalena12
Môj syn dostal boreliózu ako 3 ročný. Cestou z domu do obchodu niekde chytil kliešťa - vtedy sme bývali v Nitre (akurát sme sa odtiaľ sťahovali). Kliešťa som mu našla večer pri umývaní, toho sme ihneď vybrali, podarilo sa nám ho vybrať celého. Bola som aj u lekárky, ale tá nám povedala, že ho máme sledovať, a ak bol kliešť nakazený, tak sa to ukáže tak za mesiac. Presne o mesiac sa synovy na predlaktí vyhodil taký červený fľak (hoci kliešťa mal pod pazuchou) ihneď sme išli k lekárke, tá nás poslala na kožné, kde nám oznámila, že je to pravdepodobne borelióza a poslala nás na odber krvy - čo potvrdilo túto diagnózu a tak nás obvodná odoslala na infekčné. V tom termíne sme sa už boli presťahovaný, tak sme s ním išli do RK do nemosnice, kde sa infekčné odd. práve zameriava na túto chorobu. Boli mu nasadené najsilnejšie ATB, ktoré mohol vzhľadom na jeho vek a váhu. Tie bral 2 dávky, následne mu po 3 mesiacoch brali znovu krv, tam zistili, že liečba zabrala, že hodnoty klesli, ale sú ešte hraničné, tak po ďalších troch mesiacoch bol znovu na krvi, kde to už bolo v poriadku.
Teraz už bude mať 7 rokov a je všetko v poriadku, takže okrem tých počiatočných kožných prejavov on nemal nijaké prejavy a našťastie ani žiadne následky - zachytili sme to úplne v tom najskoršom možnom termíne. Nepostrehla som vtedy u neho ani žiadnu únavu ani tak, jedine to, že ihneď po dobratí ATB vtedy dostal kiahne (doniesol si ich zo škôlky z posledného dňa čo tam bol) a tie mali veľmi silný priebeh kvôli oslabenej imunite z tých ATB a boreliózy.
Najhoršie na tom je, že telo si nevie robiť protilátky, takže ju môže znovu dostať pri strete z ďalším nakazeným kliešťom, našťastie teraz bývame v oblasti kde ich toľko nie je (v Nitre mala naša psica aspoň 1-2 do týždňa, niekedy chytila aj 5 v jeden deň a to sa pohybovala ako byťák iba po pokosenej tráve v okolí panelákov, ale tu našťastie za tri roky čo sme tu mala iba jedného tak viem porovnať).

Držím palce nech aj u vás ide liečba dobre a dostanete sa z toho bez ťažkostí.

magdalena12
autor
26. nov 2015

@bodkapasikava a už si vyliecena? Nemáš nejaké zdravotné následky?

magdalena12
autor
26. nov 2015

@spoony Aj nám sa vyhodil ten fľak na inom mieste. Pediatrička mi povedala, že sa to môže vyhodiť hocikde a človek si to nevšimne, potom je to horšie. Nelieči sa to. Tiež ste si toho užili... My máme antibiotiká na 20 dní, ešte ich berie. Tak uvidíme, ako to dopadne. A to sme boli len pozbierať gaštany na výzdobu, žiadny les, len tráva. Kliešťa som vybrala celého, ani červený fľak v mieste vpichu jej neostal. Strašné.

spoony
26. nov 2015

@magdalena12 Tak ste to tiež zachytili skoro, tak by to hádam malo dopadnúť dobre. Môjmu bratovi tento rok v lete tiež diagnostikovali boreliózu, ale on nevie o tom, že by mal kliešťa, ale keď bol u našich na návšteve, tak sa mu vyhodil fľak, a keďže moja mamina videla Samka, keď to začalo, tak bratovi dohovárala aby išiel k doktorovi, že to vyzerá rovnako, ešte si z nej uťahoval, ale nakoniec išiel a veru mala mamina pravdu.
Ale aj keď nevedie odkedy to mal, tak zatiaľ nemá nijaké problémy a vyzerá, že sa to preliečilo včas. Aj ja viem o tom, že práve tým je tá choroba zákerná, že fľaky sa objavujú a miznú hocikde, takže sa to dá ľahko pripísať všeličomu inému.

magdalena12
autor
26. nov 2015

@spoony Veď to. Aj nás najprv chceli presvedčiť, že je to len alergia na potraviny. Ale mne sa to nepáčilo. Podľa tých príznakov som tušila, že to asi bude borelioza. A vraj boreliozu neprenášajú len kliešte, ale aj iný infikovaný hmyz.

bodkapasikava
26. nov 2015

@magdalena12 -vyliečena a bez následkov, mozno iba ochudobnena o školské výlety, športové sútaže, letné tábory a pod. ...každý rok si to musím nechať pre istotu skontrolovat, ale zatiaľ všetko OK. Neboj, tvoja dcérka bude tiež v pohode, trosku jej podpor imunitu zdravými dobrotami a bude to fajn 😊

magdalena12
autor
26. nov 2015

@bodkapasikava Ten šport ma trápi. Chodí na gymnastiku a teraz nemôže cvičiť. Tak je z toho smutná. Neviem, aké vitamíny jej mám ešte dávať. Samozrejme ovocie, plus vitamín C, B, a probiotiká. Ešte niečo?

monique82
26. nov 2015

Môj dva a polročný syn mal tiež boreliózu, ATB bol problém doň dostať, tak sme skúsili plazmový generátor RPZ 14 (platila som 40 Eur) Po 2 hodinách bolo po borelioze, čo potvrdili aj krvné testy. Po plazme bol 1 deň ospalý, pil veľa žihľavového čaju. Dá sa toho zbaviť aj bez tabletiek.

magdalena12
autor
26. nov 2015

@monique82 Na akom princípe to funguje? Zatiaľ som o tom nepočula. Nie je to nebezpečné? Pre deti?

bodkapasikava
26. nov 2015

@magdalena12 do mňa v tom čase naši pchali tony surovej zeleniny a ovocia namiesto tabletiek, za čo som im veľmi vďačná.. to mi ušetrilo trosku energie. Inak dcérke určite daj skontrolovať hladiny Dvitaminu a tiez železa, ci nie je aj anemicka..

matkalepisova
26. nov 2015

@magdalena12 ahoj 🙂
ak si nevieš pomôcť s boreliózov, odporúčam stránku www.zdravysvet.sk majú tam poradňu alebo číslo
zaoberajú sa boreliózov mojmu svokrovi pomohli už dva krát 🙂

monique82
26. nov 2015

@magdalena12 Martinko to volal svetielko. Boli sme v miestnosti, kde zapli prístroj na určitej frekvencii, ktorá zabije vírus či baktériu. Pozri ako to vyzerá na stránke http://www.plazmovygenerator.cz/?gclid=CNKzr76c...
Potom už stačí nájsť centrum v tvojom okolí, ktoré používa tento prístroj. V Žiline sú 3 takéto centrá, ktoré sa venujú biorezoznancii a alternatívnej medicíne. V Bratislave ich je tiež veľa, len treba pozerať ceny. Ja som platila za 2 hod /čo je trvanie frekvencie boreliózy/ 40 Eur.

magdalena12
autor
26. nov 2015

@monique82 keď nezaberu lieky, tak pouvazujem. Ja som skeptická voči alternativnej medicíne. Ale keď je človek v núdzi tak vyskúša všetko. Ale ďakujem za tvoj príspevok.

monique82
26. nov 2015

Máš pravdu, keď je človek v núdzi. Ja som zistila, že lieky vôbec neliečia, iba tlmia príznaky. Brala som ATB v marci, apríli, máji aj v júni, vždy týždeň. Behala som po lekároch /obvodný, krčné, ortopéd, reumatológ/. Všetci skonštatovali jedno "nejaký zápal". Rongen pľúc, dutín OK, CRP vysokánske ostatné hodnoty krvného obrazu OK. Kým som ich brala ATB bolo mi lepšie, po týždni sa to vždy vrátilo. Bola som na biorezonanci a zistili mi mykoplazmy a boreliozu. Po plazmovom generátore som konečne v poriadku. Ovocné šťavy a cesnak sú určite bezpečnejšie než tabletky.

magdalena12
autor
27. nov 2015

@janau Ahoj, písala si, že chodíte každé 3 mesiace na krv. Ja som bola včera u našej pediatričky a pýtala som sa čo ďalej, keď doberieme ATB. Vraj nič, že tým sa to končí. Zostala som prekvapená. Určite chcem ísť ešte na kontrolné odbery, či jej ATB zabrali. Vy ste po akom čase išli prvýkrát na kontrolné odbery? Dik

janau
27. nov 2015

Niekedy v novembri 2014 a odvtedy každé 3 mesiace Teraz ideme nabuduci tyzden v stredu

dolynkag
16. nov 2018

borelioza je zákerná a môže na pár rokov "zaspať" a ppotom, keď človek na ňu zabudol, neviem, prečo má taký alebo onaký problém..... dúfam, že vaše detičky sa z toho všetky dostali

lydika
21. máj 2019

dobry...syn ma 4 roky a zistili mu boreliozu...sama som chcela antibiotika ked dostal kliesta, nemal ziaden kozny prejav no naliehala som aj ,ked doktorka kukala naco ked nema flak , no odber ukazal , ze naozaj kliest bol nakazeny takze antibiotika mali vyznam...Ig nam idu dole IgG je negativne uz aG m SLABO POZITIVNE...nemam sa bat vedlajsich ucinkov, nepojde mu uz hore hodnota IgM..mate skusenost..dakujem

lydika
21. máj 2019

@magdalena12
dobry....ako postupujete s boreliozou po rokoch, mala sa vyliecila uplne...my sme boli po pol roku a teraz o rok mame prist.

jajka01988
21. jan 2020

Ahoj nemáte foto ako vyzerá ten fľak ďakujem

lydika
3. feb 2020

dobry....my sa mame ukazat o 2 roky ...protilatky isli krasne dole na minimum, takze nam nic nehrozi, len sa mame ukazat radsej.

jajka2407
19. máj 2020

...ja opisem nas pripad...syn 3roky mal pravdepodobne kliesta, nevsimli sme si ci odpadol alebo si ho odtrhol sam, mal tam len cervenny stipanec, to sme zistili niekedy v utorok a do konca tyzdna sa mu vytvorila taka skvrna cervenym okrajom a stred bez zafarbenia, ktora sa rozsirovala...tak sme boli v sobotu na pohotovosti a nasadili nam atb sumamed, v pondelok sme boli u nasej obvodnej ktora zobrala krv, vtedy tu skrvrnu uz skoro nemal, asi atb zabrali...na vysledky sme cakali vyse mesiaca, zatial sa lieci atb 3fazovo...a vysledky prisli negativne...neposlali nas na opatovne testy ani nic, ja som potom citala na nete ze protilatky sa zacinaju tvorit az po min. 10tich dnoch, cize ten test ich nemusel vobec zachytit...odvtedy som stale v strese ci sa to preliecilo lebo ja verim ze to mal...toto sa udialo este v septembri 2019...dnes som mu nasla zasa kliesta, este malickeho nastastie, boli na ture v lese a nezabrali ani repelenty...mozem poziadat obvodnu nech mu zobere zasa krv a posle na rozbor?? ak mal boreliozu este v septembri zobrazi sa to na vysledkoch?