Bolesti bruška z materského mlieka

6. aug 2021

Ahojte. Mám 3 mesačnú dcérku a od narodenia bojijeme s bolesťou bruška. Je plne kojená. V podstate som už vyradila zo stravy skoro všetko, lebo nedokážem nájsť príčinu jej trápenia. Ostala som na vývare a rascovej polievke s rožkami. Často sa jej robí aj výsyp na tváričke. Po kojení sa to ešte zhoršuje. Pediatrička mi odporúčila Espumisan a probiotiká, ale nemám pocit, že zaberajú. Bojím sa, že kvôli tomu prestanem kojiť a prejdem na UM. Nemozem sa uz pozerat ako sa trapi kvoli mne. Ma niekto podobnu skusenost? Co ste urobili,? Čo pomohlo?

metuzalem
6. aug 2021

Dost pochybujem ze to moze byt z tvojho mlieka, skus napisat do SKUPINY Laktacna poradna tu na MK. Ja som napríklad jedla všetko a kojim stale uz rocne dieta, z mlieka mu nic nebolo, koliky nie su z mm. Ten vysyp moze byt aj z pradla alebo kozmetiky, ktoru pouzivas...

pininka1
6. aug 2021

Moze to byt aj z tvojho mlieka, kamoska to mala, jej dcerka mala neskutocne problemy s bruskom kym dojcila, az ked presla na um vsetko bolo ok. Sama lekarka jej povedala ze je to velmi ojedinele, ale stava sa to. Pri druhom synovi uz problem nebol. Stavaju sa ak take veci.

lorin29
6. aug 2021

A nevyvraciava mlieko?... Tiež nieje dobre aby sj jedla len hento... To potom žiadne živiny neprijmas... Cize ani v tom mlieku nič extra nieje... Vysyp si tiež myslím ze skôr bude z prášku alebo kozmetiky.. Namiesto espumisanu by som vymenila za SAB simplex...

autor
6. aug 2021

@metuzalem pouzivam vsetko antialergenne pre babatka. Dokonca aj ja periem v tychto praskoch. Ziadne parfemy a aj sprchove gely mam z DM, tie neparfumovane sensitive. Ten vysyp nema stale, ale len par dni, potom zmizne, potom sa vrati.
A je fajn, ze ty tento problem nemas, ale uvitala by som radu od zien, ktore si tym presli. Dakujem

autor
6. aug 2021

@pininka1 moja sestra to mala rovnake. Presli v 4 mesiacoch na UM a zmizlo to, akurat, ze ona ani nechcela velmi kojit, ale pre mna je to dolezite.

zuvelyn
6. aug 2021

Nuž z takej (ne)výživy môže (a pravdepodobne aj je) byť kľudne hladná... Alergie ste davali testovať? Skoro každé druhé dieťa má problém budbs laktózou alebo aspon s bielkovinou kravského mlieka.

zuzudrnda
6. aug 2021

Dievcata mam podobny problem. Stravu zatial neobmedzujem, ale babycalm mi dcerka zvracala. Cvicim, masirujem brusko, nosim, ciste kojena a velke koliky. Okrem spominaneho kedy to preslo u vas a co este pomohlo?

zuvelyn
6. aug 2021

No ale pre teba by malo byť v prvom rade dôležité tvoje dieťa a nie ty... jemu je sum a fuk ci bude piť z cicky alebo z fľaše, ale chce sa normálne najesť

pininka1
6. aug 2021

Rozumiem ti velmi dobre, ta moja kamoska tiez chcela ale dostali sa az na gastro co bol stale problem s bruskom. Niekedy to zial inak nejde, radsej spokojne babo ako trapit sa a aj tak z toho nic nebude. Ja to zial tiez poznam, pri prvom synovi, natrapili sme sa, nikdy to nebolo ok a ja som si hrozne vycitala ze nekojim, ale moj syn nikdy nemal ziadne problemy, zdravy ako buk, sestra dojcila vyse roka a deti su v jednom kuse chore.

autor
6. aug 2021

@zuvelyn ved prave preto, ze mi zalezi na mojom dietatku chcem kojit

danim
6. aug 2021

Skús vo svojej strave vylúčiť mlieko ( laktozu ). Moja kamoska keď mala prvého syna.. zili v USA a potom v Londýne- a on mal take červene licka ako exem- všetko mozne skúšali masticky Atd.. a raz keď bola v Londýne na prechadzke šla okolo nejakej “čínskej medicíny” a tam bola možnosť, že mu odstrihnu kúsok vlasov a otestujú. Keďže to bolo nič, tak skúsila. Dozvedela sa, že syn ktorého plne kojila je veľmi alergicky na laktozu. Tým, že mama s laktozou vôbec problém nemala - take mliečne výrobky konzumovala bežne. Po tomto zistení prešla na bezlaktozove.... a syna kojila dalej a synovi problém zmizol.

ivangeline
6. aug 2021

Pomohlo len vyrast... nic ine. Mala blbe travenie,ktore sa musi prisposobit. Bola som aj v 6m na gaste,ze dismikrobia criev..a nie,nepomohli antibiotika... a ani nic., ziadne kvapky a blbosti a diety z mojek strany... a tiez mam nejake bakterie ci co to v materskom mlieku (bola som na rozbore),ze mozno aj to to sposobovalo.. (potom take nemala...a stale som dojcila..a prvy nemal problem pri dojceni...) Od 6m to bolo len lepsie. Od 10m vsetko ok. ;)

gbgb
6. aug 2021

Rascu vyluc ako prvu. Pekne papaj zeleninove polievky aj normalne jedlo ako maso s ryzou aby si nebola slaba a hladna.
Kup v lekarni Coliprev na brusko. Vyrastie z toho uvidis. Biogaia a estpumisan mozes, ale nam nezabrali.
Mozes skusit vylucit mlieko na nejaku dobu a uvidis co sa zmeni.

ajka0207
6. aug 2021

Tu rascovu polievku ješ denne? Moju malú z rascoveho čaju bolelo bruško, teda ten čaj som pila ja. Ak vylúčenie nejakej potraviny nespôsobí zmenu, treba ju zas vrátiť do jedálnička. Problém s MM bývajú zvyčajne pri intolerancii na laktózu. Ješ mliečne produkty?

nevenka
6. aug 2021

Ja som toto prezivala pri druhom dietati. Ale ja som sa nedala a kojila som napriek vsetkemu. Jedla som vsetko. Boli sme na gastre a vsetko sa vylucilo, alergie, laktozova intolerancia, celiakia. Nic. Dieta zdrave, napriek tomu mi revalo do 1,5 roka. Mala aj diastazu a pruh. Ma ho stale a revom si ho este zhorsovala. Teda, ako sme zacali s prikrmami, lepsie to bolo. Po tom 6. Mesiaci. Najviac nam pomohli bulharske probiotika v prasku v kombinacii s probiotikami. Ale mojmu tretiemu babu ani probiotika nerobili dobre. Okrem Espumisanu treba skusit este BalonixMed.
Od jednej gastroenterologicky mam, ze napriek vsetkemu, mame vydrzat kojit aspon do 12 mesiacov. Kvoli imunite, ze ta sidli v creve a nic lepsie pre nu nie je, ako materske mlieko. A viete co? Teraz ma 6 rokov a zje aj klince. Ale co je podstatne, ma ona taku zivelnu povahu a ked sa udrie, urobi hotove divadlo. Ona vsetko preziva naplno. Takze mozno ju brusko bolelo rovnako ako jej surodenca, ale ona sa takto hlasno musi prejavit. Na rozdiel od syna, ten aj teraz ako 8 rocny len pomrauci troska. Takze neviem, ja som tvrdohlava, takze som kojila navzdory vsetkemu. V 9 mesiacoch mi 3 dni odmietala prso, aj v spanku, prekonali sme to a kojila som ju az do 20 mesiacov, ked mi povedala, ze "neposim si". A tym sme skoncili. Zo dna na den, z hodiny na hodinu...

nevenka
6. aug 2021

@ivangeline my sme to mali veeeelmi podobne...vyrastla, ale povaha jej ostala taka ujacana 🤣

nevenka
6. aug 2021

Autorka, mozete ist na gastro, vysetria jej tam lakt. intoleranciu, ABKM a dalsie alergie, celiakiu asi este takemu malemu nie, to nam nechceli, kedze este babo nepapa lepok, ze nema to vypovednu hodnotu este. Po tomto ukone, ked sme mali vysledky, som naozaj jedla vsetko. Kedze vsetko mala negat. Ale pravda je, ze ked bola vacsia a zacinali sme s kasami, najlepsie jej robilo bezlaktozove mlieko napriek tomu, ze mala intolerancou vylucenu. Ale neskor zacala pit normalne kravske mlieko a dodnes ho ma strasne rada, kym syn, vobec ho nemusi.
Tu rascu prestan tak vo velkom, nasim detom vsetkym robila este horsie spolu s feniklom. Lepsi bol este harmancekovy caj. Len je to elergen zas. Vysyp na tvaricke mali vsetky 3 deti a same to preslo. Len maju atopicku kozu. Ja som preto chcela a chcem dojcit, aj cez mrtvoly, skoro teda 😅🤣, lebo manzel je tazky alergik, astmatik a tak trosku som chcela predist tym alergiam. Najmladsi ma ekzem, ale nie nejaky vazny zatial, zvladame to prirodne.
A este menej stresu a strachov, ja viem, uz sa mi to lahko hovori, ale presla som si tym aj ja. Prejde to.
A tiez mala brala aj antibiotika, lebo nasli Klebsiellu premnozenu, na chvilku dobre, potom zase kvasinky, tak antimykotika a potom som sa na to vybodla a davala KOLOSTRUM plus probiotika. Hore vyssie som sa pomylila, bolo to kolostrum a probiotika. Kolostrum tekute, ale neskor som presla na kapslove, vysypala som kapslu do trochy mlieka a dala na lyzicke. To tekute napriklad nemohlo tretie babo vobec, vypluval mi to 😆

ivangeline
6. aug 2021

@nevenka Jj..aj Klarka je temperamentnejsie dieta ako starsi syn a vie jačať pre kadeco. :D :D Je to aj povahou,urcite..ako to dieta znasa.. ona nemohla spat.. doteraz..staci malo a budi sa aj 6x v noci.. ma rok a pol.

angel993
6. aug 2021

Môjho syna bolelo bruško z rasce.

julia204
6. aug 2021

Bolesti bruška po kazdom kojeni mala dcerka do 4mesiacov..skusali sme espumizan, bio gaia, probiofix, ja som pila sirupy s rascou a feniklom, malej feniklovy caj a nic nepomahalo..tu mi jedna mamicka poradila aby som jej zacala pred každým kojenim dávať coliprev alebo colactase kvapky a problém zmizol do 2dni..syn mal to isté, tiez nam zabral coliprev...moze jej vadiť laktózu v mliecku, ktoru ich bruško este nedokaze stráviť dobre..tieto kvapky laktozu stiepia..pri alergii alebo intolerancii by mala dcerka aj ekzem alebo riedke stolice.