Bolesti bruška u 7-ročnej dcérky

medea8
3. nov 2024

Zdravim mamičky...idem si po radu kto už absolvoval tieto patálie... Dcérka sa sťažuje na bolesť bruška (žalúdok) už dlhšie cca od júna. Keď to trvalo zhruba mesiac reišili sme s našou dr.... Test na helikobakter OK... Krv na celiakiu (máme v rodine) OK, alergické hodnoty tiež ok takže predpokladám že ani potravinová alergia to nie je... Dala nám sirup na reflux... Ťažko povedať či zabral... Občas jej bolo lepšie občas rovnako... Takže neviem či to môže byť reflux... Gastrom nás strašia, že radšej neísť..ale ono to stále trvá...a tak vás chcem poprosiť... Ako prebiehala taká gastro kontrola... Predpokladám že sa hneď nerieši gastroskopia... Berie sa krv? Aký je postup? Nechcem to nechat ďalej takto ona sa už prestala sťažovať lebo že ju to bolí po jedle stále... 🙄 Niečo nie je ok... Okrem toho máme od malička problémy s častým močením... Neviem či by mohol mať súvis s niečím... Tam sme obiehali urológii, nefrologiu... Všetko OK.. potom to prešlo tak som verila že už je to ok ale máme to tu zas .. :/ Poradíte? Dcérka je autoimunitná aktuálne v remisii svojho ochorenia ktoré, ale so žiadnym z týchto príznakov nemá podľa odbornej dr. súvis... ďakujem

deti95060810
3. nov 2024

priberá Ok? nechudne? jesť jej chutí?
dcéra málo jedla, biedne priberala - skončili sme na gastro. Tam nás len odvážili, pohmatali brucho, spravili sono, predpísali Nutridrinky a kontrola o pol roka...
skončili sme asi v 10 rokoch keď sa troška viac rozjedla.... začali sme v 2 rokoch, možno ešte menej.

medea8
autor
3. nov 2024

@deti95060810 práveže bola do toho júna uplne ok... Potom jej prestalo chutiť ako začalo to bruško... Ale nejak nechutné... Ona je štíhla od mala takže nepriberá výrazne ale ani nechudne... Hlavne to že ju to bruško resp. Vyslovene žalúdok bolí po tom jedle... Niekedy viac niekedy menej...Spí vyvýšene ak by reflux... Niekedy sa boji jesť že ju bude bolieť moc :/

medea8
autor
3. nov 2024

@deti95060810 teraz papa pekne.. len keď to bruško občas zabolí viac potom si dáva viac pozor na to jedlo

deti95060810
3. nov 2024

nemá problémy v škole? nejaké neprajné kamošky? v tomto smere Ok?

medea8
autor
3. nov 2024

@deti95060810 veď práve že to začalo tak skoro cez prázdniny... Napadlo ma či nechytiak helikobakter..alebo nemala podráždený žalúdok bolí sme práve na dovolenke v Egypte keď to tak nejak potom začalo...(Nemali sme tam žalúdočné problémy ani jeden)... Vysvedčenie mala super... Na tábore bola .v lete kľud nebyť toho bruška... Psychika má napadá vždy ako prvá... Keď mala liečbu ktorá spočívala v injekciách tam hb som to bruško skôr chapala... Ale to už roky nemá... :/

mofa
3. nov 2024

@medea8 a palieva ju zaha? Podla mna by ste urcite mali ist nato gastro. Treba sa do toho zaludka pozriet. To je najjedoduchsi sposob ako to zistit, co sa tam deje.

maranta_leuconeura
3. nov 2024

Moze to byt potravinova intolerancia, laktoza, fruktoza, histamin, sibo, hocico a to sa najlepsie zisti bud vylucenim toho okruhu potravin a ulavou alebo zo vzorky z tenkeho creva alebo na niektore z toho su aj dychove testy. Krvne testy su na nic. Urcite by som na gastro isla.

pinkgirl
3. nov 2024

@medea8 psychické korene to môže mať. Tieto psychicky náročné obdobia sa prejavia na fyzickom zdraví cca o 6m neskôr. Sama som to tak mala v detstve. Skús jej variť večer pred spaním čaj z medovky, alebo kúp v lekárni čaj Melaton od fy Leros. Ake chce to dlhodobejšie pravidelné užívanie.
Ďalšou možnosťou je že má GERD. Tu odporúčam ozaj vyšetrenie na gastro ambulancii. Robí sa odber krvi, USG žalúdka, testy na intolerancie a zvyčajne keď sa všetko iné vylúči tak aj "hadicka". Ale deťom to robia v sedácii, zvyčajne si nič z vyšetrenia nepamätajú. Zatiaľ by som jej nasadila diétu ako pri GERD - vyhýbať sa potravinám ktoré dráždia žalúdok na zvýšenú tvorbu kyseliny - zoznam nájdeš na nete. Aj s týmto máme doma skúsenosti. Našťastie sa to časom upravilo.

medea8
autor
3. nov 2024

@pinkgirl no ak už aspoň uspávaju tak ok... Mne to robili "zaživa" mala som 10... 3x..zvládla som ale ona je ina povaha... Budem si pýtať ten lístok na gastro.. nenechám sa odbijat.. ďakujem

dzescebuly
4. nov 2024

@medea8 či nemá parazity...

taktotedanie
4. nov 2024

@medea8 co znamena autoimunitne v remisii? Ake ine ochorenia ma? Dopln si dolezite informacie

titla
4. nov 2024

Objednaj ju na gastro. Prve gastro vysetrenie je pokec, max zoberu krv. A potom aj keby jej casom nakoniec robili gastroskopiu u deti sa robi v sedacii, cize bude utlmena a nic si z toho nebude pamatat (mne robili takto 2x gastroskopiu, ako 9 rocnej aj ako dospelej, pichli mi sedaciu a viac si nepamatam).
Okrem toho skontroluju toho viac - moze ist o SIBO, laktozovu intoleranciu...
Netrapte sa zbytocne, neviem preco ta gastro vysetrenim strasia.

lizatko1009
4. nov 2024

Urcite ju objednaj na gastro,ale za mna si priniesla suvenir z Egypta, poznam vela ludi, ktory sa spamatavali roky. Mne zaludocne problemy dokazala spustit jedna crevna viroza.

medea8
autor
10. nov 2024

@dzescebuly či treba aby sa to zistilo?