Bolesti bruška u 4,5 ročnej dcérky

nelinka79
17. júl 2013

Ahojte
chcela by som sa spytat na radu kto nieco taketo mal .. zacnem od zaciatku .. asi pred 4 mesiacmi sa dcerka zacala stazovat na bolesti bruska po jedeni alebo vypiti mliecka.. najprv sme si toho "nevsimali" mozno zastavene prdy ale zjedla vela.. ked to neprechadzalo poradila som sa s lekarkou a dali sme vernox kvoli parazitom. zase to nepomohlo a tak som dala spravit vysetrenie stolice a zlep z konecnika priamo na parazity. vysledok bol negativny a nic nenasli. tak sme sa objednali na gastro kde sme boli vcera a doktorka skor nevedela ako vedela co jej moze byt. zobrali jej krv na vysetrenia a v polke augusta mame prist na test laktozovej intolerancie. doktorke som hovorila vsetko ako papa,kaka , kedy zhruba bolieva brusko. poslala nas prec ze nasledovny mesiac jej mame davat len 2 deci mlieka naraz nie az 3 ako nasa vypije a teda pije uz dlho a predtym problemy neboli. ze tri deci je vela..
bolesti mava dcerka skoro kazdy den. niekedy po vypiti mlieka ma, niekedy nie. presli sme aj na bezlaktozove a nepomohlo. niekedy to ma aj po inom jedla.. uz fakt neviem ako prist nato co jej vadi , kaka kazdy den bez problemov .. ak ste sa s tym niektora stretla poradte ako to prekonat.. nie som nejaka precitlivela matka ale uz je to moc aj na mna .. ked mate otazky kludne sa pytajte..

dakujem

zuzitko74
17. júl 2013

@nelinka79 Toto sme riešili zhruba pred rokom. Mlieko som jej zo stravy nevyradila, len som ho nechala na jej chuti. Pýta si ho dosť výnimočne, ale iné mliečne výrobky má rada. Spätne si uvedomujem, že raňajšie mlieko + chlebík boli na ňu asi priveľa, doteraz mi zje ráno veľmi málo. Nám stačilo toto, neboli sme u žiadneho lekára.

nelinka79
autor
17. júl 2013

@zuzitko74 nasa je strasne mliekova ta by sa mlieka dobrovolne nevzdala a keby bolo na nej pije len mlieko.. ranajkuje len mlieko a potom tak za hodinku spapa par platkou sunky , syra a zeleniny.. ona pecivo moc nepapa ..
ked nieco nechce nenutim ju, zje tolko kolko jej chuti ...

zuzitko74
17. júl 2013

@nelinka79 S tým mliekom to poznám na synovi, Tiež v tomto veku raňajkoval len mlieko. Aké mliečko pijete? U nás ide iba plnotučné netrvanlivé, inak by mal manžel problémy. Kamoška tiež už prešla na plnotučné, s polotučného ju preháňalo.

nelinka79
autor
17. júl 2013

@zuzitko74 pila plnotucne a teraz pije to bez laktozy ale to je len polotucne .. ju to neprehana .. len ma krce ..

sanym
17. júl 2013

@nelinka79 aké presne vyšetrenia jej na gastre robili? V prvom rade je potrebné potvrdiť resp. vylúčiť alergiu na BKM, prípadne celiakiu. Výsledky odberov už máte? Stolicu by som žiadala vyšetriť nielen na parazity, ale aj na ďalšie veci napr. helicobacter.

nelinka79
autor
17. júl 2013

@sanym vcera jej este len bral krv a vysledky nemame este.. v polke augusta jej budu robit ten laktozovy test.
stolicu jej vysetrili na vsetko mozne aj nemozne mame na infekcnom znamu takze to nebol problem .. len vsetko vyslo negativne.. a mam pocit ze doktorka ma skor brala ako matku co robi zbytocne paniku ☹ ..

sanym
17. júl 2013

@nelinka79 ja to chápem, môj starší syn má celiakiu a mladší rôzne tráviace problémy a všetky výsledky neg. Potvrdila sa len alergia na BKM a vajce, ale ani po ich vysadení žiadne zlepšenie nenastalo. Uvidíte či niečo nevyskočí z tých odberov. Ale pokusne môžeš na určitú dobu vysadiť mlieko a mliečne výrobky a uvidíš či nastane zlepšenie.
Ešte mi napadlo, nezačala dcérka náhodou chodiť do škôlky a nezmenila sa jej strava?

nelinka79
autor
17. júl 2013

@sanym do skolky chodi uz tri roky takze tam problem neni .. ona sa papa skor take veci ako su mliecne vyrobky, maso, zelenina, ovocie a sem tam cestoviny, ryza.. ona nieje velky jedak .
neviem si predstavit ze bude bez mlieka to by ona asi neprezila 😒

sanym
17. júl 2013

@nelinka79 bez mlieka sa dá fungovať, ja som si to tiež nevedela predstaviť, keďže mladší syn žil na jogurtoch a syroch, ale potom sme na 8 mesiacov úplne vysadili mlieko, mliečne výrobky a vajcia a zvládol to v pohode.

nelinka79
autor
17. júl 2013

@sanym ked sa musi tak sa musi len ona je taky mliekovy zavislak ako jej hovorime .. skusim si zapisovat vsetko co zje a ked kedy ma presne bolesti a uvidim .. uz neviem ako inak prist nato co to sposobuje ..

jaruska12345
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelinka79
autor
17. júl 2013

@jaruska12345 poslany 😉

yesno22
17. júl 2013

@nelinka79 nečítala som všetky príspevky, len napíšem vlastnú skúsenosť...malý bol tiež závislák na mlieku a do cca 4r bolo všetko OK ... no potom sa tiež začal sťažovať na bruško...hlavne ráno...napínalo ho na zvracanie, ale málokedy zvracal...občas ho prehnalo...asi pol roka sme to riešili po lekároch, kde nám väčšina tvrdila, že je to "žiarlivosť" na sestru, ktorá sa v tom čase narodila...nakoniec sme sa dostali k šikovnej GIT lekárke a tá ešte pred testami na intoleranciu laktózy mi poradilo mlieko vylúčiť tak veľmi ako sa dá...nevedela som si to predstaviť ale niečo som robiť musela...po cca mesiaci sme si zvykli, že ráno nie je kakao a keď áno, tak z ryžového, pohánkového alebo sójového mlieka...aj pudingy a krupice, ktoré miluje, som mu z toho začala robiť...vynechali sme jogurty, výnimočne dostal nejakú activiu alebo iný kyslomliečny...do varenia som používala sójovú smotanu alebo zahustila niečím iným....aj v škôlke to akceptovali, nosievala som mu jedlo z domu a namiesto mlieka dostal čaj...potom sa potvrdila mierna intolerancia ale v diéte sme pokračovali presne rok a 2m ... syn chytil farbu, zmizli mu kruhy pod očami, prestali bolesti bruška .. postupne sme sa vrátili k jogurtom, začal piť /občas/ bezlaktózové mlieko alebo kozie ak sa nám podarí zohnať...lebo tie "iné" mlieka mu až tak nechutili...na varenie stále používam iné ako KM ale v škôlke už je všetko ako ostatní...ja som obmedzila aj lepok ale to už len v náväznosti na zdravší spôsob života, ktorý sme si zaviedli hlavne po tom ako prepukli synove problémy...dcérka napr vôbec KM nechcela, ani žiadne UM takže po skončení kojenia chvíľu nepila žiadne mlieko a postupne prešla na bratove bezlaktózové alebo kozie...jogurty sa naučila jesť až v škôlke aj to nie vždy chce...no a najviac milujeme špaldové rožky a chlebík 🙂 ak malej nasadíš bezlaktózovú diétu určite nič nepokazíš, držím palec 😉 a ešte jedna vec ma napadla, keď sa už tak rozpisujem 😅 pri alergii a intolerancii laktózy lekári doporučujú minimálne ročnú bezlaktózovú diétu aby si črievko oddýchlo a zregenovalo sa a vo väčšine prípadov sa potom môže laktóza vrátiť do jedálnička, len v menšej miere ako predtým 😉

nelinka79
autor
17. júl 2013

@yesno22 zaviedla som jej bezlaktozove vyrobky ale tie krce ma aj po nich .. ked mala dva roky mala rotavirusy a vtedy sme mali tuto dietu polroka aby sa dala dokopy ale teraz mam pocit ze to nezabera.

dakujem vsetkym za odpovede a rada prijmem este vase rady ..

yesno22
17. júl 2013

@nelinka79 vylúč aj to bezlaktózové mlieko...ideálne aj čo najviac cukru a lepok ... synovi tie problémy ustali až po cca 4m bez laktózy...no je možné, že to nie je váš prípad a problém bude niekde inde ako v laktóze...držte sa 🙂

winka99
17. júl 2013

mne sa hned zo zaciatku temy nejak nepozdava ta kombinacia mlieko a neskor sunka, syr, zelenina bez peciva
neviem mozno pre inych je to v pohode ale ja by som bez chlebika alebo rohlika dietatu nedovolila to jest
lebo aj nevhodna kombinacia jedal moze sposobit bolesti brucha a traviace tazkosti
a co sa tyka mlieka ze doteraz pila vo velkom a nic jej nebolo....tak poviem priklad podla seba..ja som roky pila zrnkovu kavu vo velkom aj tri krat denne, chutila mi velmi, nevedela som si predstavit zivot bez kavy a jedneho dna som zistila ze ma z kavy boli brucho, nemozem ani preso, ani nescu, ani 3v1...pijem meltu a divim sa ze zijem 😀
no ale co som tym chcela povedat, ze vsetkeho vela skodi a nadmerne uzivanie moze sposobit takuto nejaku intolerantnost

nelinka79
autor
18. júl 2013

@winka99 ahoj ... aby som to uviedla na priamu mieru pitie mlieka vo velkom u nas je ze rano si da flasku, niekedy cez den a potom vecer. .. nasa mala pecivo moc nepapa ale to neznamena ze jej ho nedavam.. vzdy dostane k jedlu ku ktoremu treba aj pecivo ale ona ho obchadza nechce ho jest. niekedy si da . ked jej poviem ze ma jest aj chleba povie ze ona uz neni hladna a ked ma jest aj pecivo pokial ho sama nechce odmieta jest. ked jej dam na tanier sunku, kiri jednu kocku a kopec zeleniny som si myslela ze to nieje problem .. niekedy si rohlik vypyta aj sama ale ten zje zase len suchy bez nicoho..
nasa nieje velky jedak ale to sme si uz preskakali svoje ked sa narodila a ucili sme ju papat ..

nelinka79
autor
18. júl 2013

@yesno22 a nahradila si to mlieko nejaky sojovym alebo UM ? a ked si vysadila aj ten lepok co vtedy maly mohol jedavat? dakujem

zuzkanik
18. júl 2013

@nelinka79 Moja staršia dcérka bola neskutočne mlieková. Kupovali sme 12 litrov mlieka týždenne. Pila ráno, naobed pred spaním, po spaní, večer, v noci a to do štyroch rokov. Potom prišli problémy s bruškom, začala zvracávať a raz sme museli ísť na pohotovosť. Tam bola akurát lekárka z gastra a ked sme jej povedali, kolko mlieka décrka vypije, bola zhrozená. Mlieko sme zo dňa na deň úplne vysadili (našťastie bola už dosť veľká na to, aby chápala, že musíme). Problémy prestali, dokonca aj časté choroby zmizli. Teraz má 10 rokov a veru mlieka vypije strašne máličko. Občas chce kakao. Zato naje sa vždy poriadne a zje aj kyslomliečne výrobky. Mladšia dcérka taká mlieková nie je, tá obyčajné mlieko nepije vôbec. Má však rada syry a všetky ostatné mliečne výrobky. Myslím, že keď na istý čas úplne vysadíte mlieko, dcérka to zvládne v pohode. Hovorí sa, že po roku života u človeka klesá schopnosť spracovať mliečnu laktózu až sa úplne stráca. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú nepiť mlieko vôbec, iba mliečne výrobky. Ja napríklad mám mlieko iba v káve, aj to ma riadne preháňa.

nelinka79
autor
18. júl 2013

@zuzkanik a vysadili ste vsetko v com bolo mlieko alebo len to hlavne pitie mlieka .. to pitie mlieka poznam ja som vzdy hovorila ze u nas by sa aj krava oplatila na mlieko keby sa chovala 😀

yesno22
18. júl 2013

@nelinka79 no najpv som skúšala všelijaké sójové, ale tie mu nechutili...tak sme prešli hlavne na ryžové a kozie, to ryžové dostať v DM alebo v obchodoch so zdravou stravou...pri varení som zahusťovala zemiakom, solamylom alebo pohánkovou múkou ...prípadne do smotanových omáčok sójovú smotanu, tú používam dodnes....lepok som nevysadila nejak dôkladne...asi tak na 50%...kupovala som špaldové pečivo/chlebík ak sa dalo a na varenie/pečenie som používala a vlastne aj doteraz používam pohánkovú alebo špaldovú múku miešanú s klasickou pšeničnou...

nelinka79
autor
19. júl 2013

@yesno22 ahoj tak vcera sme skusali sojove z Dm a vobec jej nechutilo. kupila som aj to mandlovej a vecer som robila z manzela testovacie kralika. musel ochutnavat mlieka. sojovove ze to bolo strasne, mandlove take ze divne ale lepsie ako to sojove. ze bezlaktozove chuti ako mlieko len z toho ju boli brusko. nevies nejake susene co by chutilo trosku normalne nieje? v podstate jej mliecne veci vysadim, budem davat pozor aj na ten lepok ale asi tak ako ty, len by som chcela najst nejake co by vypila aspon rano.

yesno22
19. júl 2013

no sójové nechutilo ani môjmu synovi /a ani nám popravde/ ... občas som mu ho mierne zohriala a dala mu tam granko, tak vypil ... bezlaktózové je chuťovo najviac podobné, pretože je to vlastne KM s laktazanom, ktorý má pomôcť lepšie spracovať to KM, ale ja som ho začala kupovať, až keď problémy úplne ustúpili...cca po viac ako roku diéty...skús ryžové z DMky alebo ak by sa ti podarilo zohnať kozie /zvyknú mať v niektorých BIOobchodoch/, my ho kupujeme od jednej pani, ktorá kozičky chová...keď je fakt čerstvé, je skoro ako kravské, keď postojí je ho troška cítiť, že je iné ale chuťovo je určite lepšie ako sójové...no a synovi celkom zachutilo caro so sušeným pohánkovým mliekom...alebo keď sme testovali tie neštastné sójové, tak som mu do neho mixla banán ... volali sme to "banana šejk" 😀 občas si ho vypýta aj teraz ... popravde KM k životu vôbec nepotrebuje...vápnik jej vieš nahradiť aj inak...mak ho obsahuje fakt veľa, ďalej strukoviny, tvaroh, tvrdé syry, brokolica, lieskové orechy...

yesno22
19. júl 2013

moja sestra občas robieva "domáce" makové a orechové mlieka ... osobne som pila mandľové zmixované s banánom, troškou kakaa a medu a bolo famózne 😉
http://www.2012rok.sk/wp/alternativne-zdroje-en...

usiko
20. júl 2013

@nelinka79 nema alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka? zistia len z krvi, dobra lekarka vie co zistovat......nasej dcere ju potvrdili, vylucili sme uplne vsetko nliecne, este aj vacsinu peciva, lebo skoro v kazdom je susene mlieko, srvatka, cmar alebo podobny sajrajt...pila len ryzovy a madlovy napoj...a ver mi, da sa to..teraz podla testov moze kozie aj ovcie, ale zuzili sme na ovci syr, ovciu bryndzu, kozi syr, lebo z ovcich aj kozich jogurtov ju prehanalo aj tak....takze urcite sa to da...skuset vylucit bielkovinu kravskeho mlieka, teda ziadne mlieko ani vyrobky z neho....ci nepomoze....

nelinka79
autor
22. júl 2013

@usiko ahoj vysadili sme mliecne veci ucime ju na ryzovy napoj aby mala aspon nieco do flasky.. inak sa snazime vysadit aj lepok vo väcsej casti.. uvidime ake budu vysledky ale uz len podla mojho obycajneho rozumu nieco neni v poriadku a ked sa takto bude stravovat nejaky cas urcite jej to nezaskodi len pomoze. nejaku dobu budeme pisat co papala a reakcie bruska ci boli alebo nie .. hadam to pomoze aj lekarke..

usiko
22. júl 2013

@nelinka79 ahoj, este som sa chcela opytat ci robila lekarka testy na alergiu BKM, alebo na lepok? alebo vas niekde poslala uz? so 4 a pol rocnou uz aj na alergologiu....alebo niektri ludia si pochvaluju biorezonanciu....ale ja to mu moc este neverim....

nelinka79
autor
22. júl 2013

@usiko brali jej krv na BKM , celiakiu a este nieco tam je ale tomu nerozumiem.. na alergologiu chodime je alergicka na pele a s tym skrizene potraviny banan, melon .. hadam na nieco pridu ...