Bolesti bruška, hnačka a plač

zankalh
17. feb 2023

Ahojte.Moje 12 tyzdnove babo place a hnieždi sa,ked papa a vcera 4 x hnackovala.Dnes zatial 2 x popri dojceni.Vcera sme boli na pohotovosti,lebo ca 5 dni je tomu,co place na prsniku sem tam a hodne menej jedla.Aj na vahe sla dole.
Vzali jej krv a vraj je vsetko v poriadku.
Tak premyslam,co to moze byt.Vyzera to,ze ma asi krce,aj v brusku jej sem tam vrci.
Mohlo by to byt z jogurtu,ktory som jedla?Mate niekto nejaku skusenost,ze by dieta malo bolesti z mliecneho jedla cez matku?
Dakujem za odpovede

janettdamian
17. feb 2023

Skús si pozrieť aj tu na MK skupinu (neviem presný názov), ohľadom alergie na mlieko. Čítala som tam, že aj maličké deti-dojčené, ako majú problém z laktózou, tak cez stravu matky, to ide do materského mlieka.

zankalh
autor
17. feb 2023

@janettdamian dakujem,skusim pohladat

katrin69
17. feb 2023

@zankalh Keď je všetko v poriadku, môže to byť kolika. Moja dcéra bola tak na tom zle, že som jej musela pravidelne pchať hadičku do zadku, aby sa aspoň troška vykakala. Pozor na vašu stravu. Obmedziť stravu, ktorá spôsobuje koliku a pridala by som kvapky Espumisan. Tie sú fajné banánové 😝
Potom po čase pridávajte potraviny späť a keď budete vidieť na dieťati, že má bolesti, vynechať opäť z vašej stravy. Po čase to prejde. Mama vraví, že to môže robiť aj pečivo. Najlepšie sú v tomto prípade dvojdňové chleby, tie by nemali spôsobovať toľké bolesti. Ale ťažko sa dá odolať čerstvému pečivu... Žiaľ, robí to bábätku problémy, vám nie...

anavixy
17. feb 2023

4x hnackovala? No neviem, 12tyzdnove dieta moze kakat aj 8krat denne a stolica bude vzdy hnackovitej (nie vodnatej) konzistencie. Kolika je sposobena nezrelostou gastrointestinalneho traktu, strava matky vacsinou na nu nema vobec vplyv (ak sa nejedna o alergiu na BKM). Mlieko sa tvori z krvi, nie z obsahu zaludka, ci neprejde do krvi, nemoze ovplyvnit mlieko.
Treba dieta casto prikladat na prsnik, nech papa castejsie a po troske, ak papa menej (tvorba mlieka je stala,), skuste pridat kvapky s obsahom simethiconu, probiotika, kludne aj ColiPrev.
Podla mna toto su jasne priznaky koliky, zbytocne budete dieta trapit odbermi a pohotovostou. Ak vazite dieta doma, tak si odsledujte vahu a ak bude chudnut, treba ist k vasmu pediatrovi, ktory vas aj dieta pozna.

zankalh
autor
17. feb 2023

@katrin69 Dakujem.Clovek uz ani nevie co ma jest 🤷‍♀️Volakedy to ludia si myslim ani neriesili.Jedli vsetko.Internet nebol…Nemali kde citat co sa moze,co by sa nemalo.Ze? 🙂Inak mala neplace moc a casto.Zacne proste papat a po par minutach zacne plakat,kopkat a niekedy sa pokaka.Tie hnacky ma hnevaju.Ja mam pocit,ze ten jogurt nerobi dobrotu.Skusim to odsledovat ☺️

zankalh
autor
17. feb 2023

@anavixy Som prvy krat matkou a vsetko je pre mna nove.Nevedela som,ze kakat 8 x za den je normalne.Zijem v Norsku a ziadneho pediatra tu nemam.Tu sa chodi k zdrav.sestre na prevazenie,vakcinacie atd a keby bol daky problem,tak ku mojmu dr.(79.r panovi,ktory uz ani nevie,kedy naposledy vysetroval take male babatko bohuzial)Takto to tu chodi.
Dieta mi papalo niekolko dni strasne malo,proste nesala,hladovala,malo cikalo,hnackovalo a chudla,tak je pochopitelne,ze som utekala na pohotovost.To,ze jej brali krvicku z paty,je nic oproti tomu,keby sa mi dieta dehydrovalo,alebo este nieco horsie.

anavixy
17. feb 2023

@zankalh Ak by jej vadil jogurt, bude jej vadit vsetko mliecne, co zjes.
Skus si najst relevantne zdroje informacii na nete, lebo to co si tu citala o strave je proste blbost… ked dieta nesaje z prsnika, treba skusit iny sposob, striekacku, poharik, az ked nijako nebude mozne podat tekutiny, treba to riesit inak.
Dehydrataciu u dietata s neuzavretou fontanelou (to je ta makka cast hore na hlave) odsledujes najlepsie na nej, fontanela nesmie byt prepadnuta (prepadne sa pri dehydratacii velmi rychlo, takze hned zistis, ze to nie je ok). A samozrejme poctom pocikanych plienok, nemusia byt precikane, len nech neprestane uplne mocit (nesmie nemocit dlhsie ako 6 hodin).
To ze klesla vaha si zistila u tej sestry ci doma si vazila? Si si ista ze mas stale dost mlieka?
Ked dieta hnackuje (co tvoje podla mna nerobi, kasovita stolica 4x denne nie je hnacka, aspon nepises ze by bola ina nez kasovita), treba urobit vystrenie stolice na virusy, z krvi z paty nezistia ci ma nejaky, myslim, ze ani v Norsku, hoci to tam zjavne funguje inak a asi nic moc… pediater je prideleny ci si mozete vybrat?

zankalh
autor
17. feb 2023

@anavixy Dakujem moc za info/pomoc/rady.
Vydesilo ma
To,lebo dovtedy papala krasne,pekne sala,bolo pocut jak glga.Teraz to mala len tak v ustockach,trosku potahala,pocuckala a zacala moc plakat.Velmi malo papala.Nechapala som preco.Dnes chvala Bohu uz lepsie 🙏
Na nete som citala,o tom,co si mi napisala o dehydratacii,ale pre istotu som radsej sla na tu pohotovost.
Vazila som malu doma a som si ista,ze mlieka mam dost.
Co sa stolice tyka,tak ja neviem.Je to proste riedke-redsie ako obvykle.
No co sa Norskeho zdravotnictva tyka,sa radsej nebudem vyjadrovat.Budte na slovensku vdacny za to vase/nase.Len tam chybaju peniaze.Tu je to naopak.
K ziadnemu pediatrovi sa tu nechodi.Ani tehotne ku gynekologom nechodia…Len k porodnym babam 🤷‍♀️