Bolesti bruška 3,5 ročnej dcérky

livila
13. aug 2013

Mam doma 3,5 rocnu dcerku. Je akcna, velmi pohybliva a prospieva. Rastie nam a okrem bolesti bruska nemame ine problemy. Trva to uz asi 3 mesiace ale velmi nepravidelne... Niekedy aj 3 tyzdne brusko nespomenie a potom 3 dni stale place, ze ju boli a vtedy aj velmi malo papa. Stravu mame pestru. Boli sme u pediatricky (momentalne ma 3 tyzdne dovolenku) na odber mocu a stolice. V moci mala X pri hnise - na druhy den sme doniesli moc, hnis bol negativny. Zo stolice budeme mat vysledky vo stvrtok. V rodine ma svagrina a jej syncek helicobactera... Chcem vediet, ci ste si niekedy tymto presli a ako malej nejak pomoct, ulavit od bolesti alebo mi poradte nejake ine vysetrenie. Volam na gastro ale zrejme maju tiez dovolenku...

zuzinka1989
13. aug 2013

@livila a stolicu ma pravidelnu? mozno to znie ako hlupa otazka, ale dost casto byvaju dokonca aj velke bolesti z toho....

kiki68
13. aug 2013

ak mate v rodine dieta s helicobacterom,tak to ma pravdepodobne aj ona ak su v nejakom takom kontakte ze sa mozu napit z jedneho pohara,alebo si podat oblizanu hracku a pod. Helicobacter sa prave takto vie prejavovat, ale to by mali zo vzorky stolice zistit,na to netreba nic invazivne robit nastastie. Horsie je to preliecit,keby to mala. Ja som ako dieta mala tieto problemy, tiez som sa nedavno liecila na helicbactera,ale netusim odkedy som ho mala... 😒 A nebyva jej aj tak,ze zvracia,alebo ju napne po jedle,pripadne po urcitom druhu jedla,ci pitia?lebo Helicobacter u vela ludi reaguje a urcite podnety ovela citlivejsie. drzim palce,nech to neni nic vazne 🙂

livila
autor
13. aug 2013

@zuzinka1989
@kiki68
Ahojte baby, no stolicu ma ako kedy, podla toho co papa a kolko pije. Ale ma viac menej pravidelnu, teda kazdy den. Ved toho sa najviac bojim, lebo ako deti, synovec s helicobacterom ma 10 rokov a ked sme niekde spolu, tak nasa Moni stale za nim ale stale ju upozornim ze nesmie pit z jeho flase alebo pohara, az mi to je niekedy neprijemne, ale bojim sa ze som to neustriehla....

aristka
13. aug 2013

@livila čo sa týka helikobactera chytiť ho môže hocikde ,je to veľmi častý bacil a zanesieme si ho rukami alebo pohármi aj v reštikách do pusky a detičky neustriehneme a určite by ste mali ísť na gastro....

bambibam
13. aug 2013

našej Stell robia tiež teraz všetky výtery,odbery ...stále sa sťažuje ,že ju bolí bruško. Inak ale máme problém aj s jedením,aj s vyprázdňovaním -teda kakaním. Doktorka nám povedala ,že ak tam niečo bude máme zvážiť aj vyšetrenia pre nás a poriadne preliečiť. Takže tiež čakáme do piatku čo sa deje. Niekedy vraj deti vedia aj "vymyslieť "problém,hlavne ked majú tie svoje starosti,obavy ,alebo sa cítia akoby ,že sa o nich menej zaujímame,trápi ich niečo. Proste mi dospelí to pomenujeme napr: stres,obava,smútok,sklamanie a deti to prenesú do bolesti bruška,hlavy....ale aby si bol človek naozaj istý je veľmi dobré ked sa spravia všetky vyšetrenia.

zalka
13. aug 2013

Babenky,
nedajte sa odbiť od lekárov, že deti simulujú. Oni to ešte nevedia. Kamarátka dodnes trpí, ako dieťa mala bolesti brucha nič jej nezistili bola maličká, až lekárka povedala jej rodičom, že simuluje. Tak ju nebrali vážne a v puberte jej zistili crohnovu chorobu. A tiež mám známu čo jej malá mala 4 roky ked jej to zistili. Určite to netreba brať na ľahkú váhu.

csina
26. sep 2013

@livila ahoj, prosim ta, lustrujem mk a nasla som tu nas problem.... mala ma 3,5 r a presne ako popisujes, problemy s bruskom...niekedy tri dni place, niekedy je dlhsie klud... ako to u vas dopadlo, co zistili?? Nam zobrala stolicu, moc..negat..... sono bruska nic neukazalo... dvakrat ju odcervovali, ale nemyslim, ze mala cervy....... som z toho uz zufala ☹

katka1981
26. sep 2013

Dievcata dajte zobra krv, ci nemaju celiakiu a aalerhiu na mlieko atd., sono bruska....

livila
autor
29. sep 2013

@csina Ahojky, no dopadli sme takto ze vsetky vysetrenia a vsetky hodnoty ma ukazkove a nema ani helicobactera, takze netusim co to mohlo byt.... Zatial je klud a nestazuje sa vobec na nic, len neviem dokedy. A rozjedla sa nam teda paradne, a nedavam jej ani probiotika co nam predpisala lekarka... ked sa na nic nestazuje, nechcem do nej pchat tie umeliny... A vy ako? Na co sa stazuje?

csina
30. sep 2013

... tak mame pomerne kludne obdobie, ale ja viem, ze skor, ci neskor to tu bude zas a neviem pricinu...ako zistovali helicobaktera? Z krvi?

csina
9. dec 2013

Tak pridava, aktualny stav...od oktobra lietame od dveri l dveram... mala v tom case velke problemy, obrovske bolesti, 2x na pohotovosti, co sme uz mysleli, ze jej muselo asi aj crevo prasknut, co tak plakala a zvijala sa... nasledovali vysetrenia, odbery, chirurg, sono, pediater, gastroenterolog..testy na celiakiu, helico, laktozovu intoleranciu..... nic...vsetko negat.... len sa nam crta histaminova intolerancia, este to treba potvrdit a nejaky nejasny zapal criev, co sa tiez ma sledovat...ak sa objavi opakovane...caka nas kolonoskopia.... takze tak....

mikinko223
9. dec 2013

svagrinej mala to mala od nastupu do skolky, az do 9 rokov, mala psdychosomaticke bolesti brucha, stres, skolka, zmeny , cestovanie, vsetko jej sposobovalo bolesti. Este aj Mikulas ked dosiel, dokonca ju niekedy aj napinalo. Ale uz je ok, ale neviem ako ste natom Vy
@livila

jasminet
4. mar 2014

@csina ahoj, mozem sa opytat ako to dopadlo u vasej malej? ja som vcera prisla od alergologicky s vysledkami krvi malej a ma pravdepodobne hit + alergia na ceresne (plody) a pele brezy, liesky a topola. a dlhyyyym zoznamom zakazanych potravin pri hit. a kedze chodi do skolky tak neviem co dalej. tiez ma kazde 3-4m neskutocne bolesti brucha, niekedy s hnackou, niekedy bez, niekedy to trva 1 den, niekedy 3 dni. na chirurgii mi lekarka povedala ked som bola prvy krat, ze mala ziarli na mladsieho surodenca, potom ze vymysla, uz na mna pozera ako na hysterku co decko vlecie ku lekarovi s nicim. vysledky zo stolice ok, sono ok...

csina
4. mar 2014

@jasminet nič si z toho nerobte, na mňa pozerá dr. podobne... nás nechcela odoslať na gastro ani po x-tej návšteve..poslal nás chirurg... Timka má podozrenie na hit.... jedálniček značne okresaný.. + z prvých vyšetrení bolo podozrenie na zápalové procesy v čreve, len teraz ma nenapadne, konkrétne, z čoho to vyšlo...ale po ďalších odberoch už bolo ok, takže sme sa vyhli kolonoskopii.. nič extrémne sa ale nenašlo...žiadne alergie ani nič podobné.. aj vám odporučili celkom vyradiť sladkosti, najmä čokoládu?

jasminet
4. mar 2014

@csina nam odporucili vyradit vsetko, reps. postupne skusat na co zareaguje. viem, ze na lieskovce urcite, z toho jej opuchli pery, po jablku jej minule naskakali flaky okolo ust, ale zas dalsi raz jej neurobilo nic. na ceresne ma potvrdenu alergiu. sladke jedava, to je fakt, zacnem vyradovat to ako prve, vraj bielu moze, ale nesmie tam byt kakao, ale to zas nie je uz cokolada a hlavne je to len rastlinny tuk. a ten sa nesmie tiez....

sisiatko1
4. mar 2014

ahojte, nedá mi aby som Vám nenapísala. Dúfam, že tento prípad sa nebude týkať ani jedného Vášho dieťatka, ja sa len chcem podeliť a hlavne napísať, aby ste sa nikdy nedali odradiť lekárom, že to nič nie je. A hlavne neznášam odpoveď: "deti si strašne vymýšlajú, chcú naseba upozorniť alebo je to normálne keď dieťa klame." Nie v tomto veku si ešte deti nevedia vymýšlať ohľadne bolesti. Prešla som tým s mojou dcérou. Presne okolo dvoch rokov sa malá sťažovala na bolesti bruška, niekedy mala až kŕče a zvracala. Zakaždým sme skončili v nemocnici na infúziach. Po SONO nám vždy povedali, že má veľa vzduchu v črievkach, niekedy sme mali vraj polipy. Takto sme do troch rokov strávili v nemocnici pár dni pokým nezabrala infúzia a poď ho domov. Keď mala dcéra tri roky tak sme v priebehu dvoch mesiacov skončili v nemocnici 3x. Vo februári sme tam skončili posledný krát, presne zvracanie, bolesti bruška. Skončili sme na infúziach, kde nám súčasne podávali liek od bolesti do infúzie, ale aj lyžičkou Algifen. Stále mi tvrdili, že malej nič nie je, že si namýšlam a dieťa si vymýšla. Nakoniec mi pani primárka poradila detského psychológa, že si malá vymýšla a asi máme doma psychické problémy a mali by sme to riešiť (nakoniec z nás spravila týrajúcich rodičov, ktorí sa doma bijú a chlascú) No bola som z toho na prášky stále všetko dookola. Dieťa nútili stále papať, že keď bude papať budeme môcť ísť domov a atď. Po troch dňoch so mnou už dieťa prestalo komunikovať, bolo apatické. No neprajem to zažiť nikomu. Nakoniec som natrafila na staršiu sestričku, ktorá bola preložená z iného odd. a tá malej zachránila život. Otvorila mi oči aby som sa nevzdávala a začala bojovať, nemám veriť nikomu, a presne mi povedala, že malé dieťa si nevie vymýšlať tak ako 10 ročné, aby som začala riešiť malú. Tak som si po vlastnej línni začala na protest pani primárky vybavovať rongen, CT, (v našom prípade bolo SONO o ničom, neukázalo nič čo bolo treba riešiť). Na CT som išla s malou už v takom stave, že mi ju odmietli uspať pred CT, čo sa báli, že ju nepreberú. No a nakoniec neuveríte po dvoch rokoch boja s lekármi, ktorí nám stále tvrdili, že dieťaťu nič nie je, že som veľmi precitlivelá matka, malej zistili, že má od narodenia zlú rotáciu čriev, črievka sa jej ovíjali okolo žalúdočnej tepny, občas ju priškrtili a tým pádom jej nepracoval žalúdok, Po CT jej sondou cez nos vytiahli 3l zeleného svinstva zo žalúdka a v priebehu 2 hodín skončila na operačnom stole v stave, že jej už nafúknutý žalúdok tlačil na všetky orgány okolo. Boli to štyri hodiny strachu. Nakoniec do dnešného dňa nevieme, kde má malá slepé črevo. Ponevač bola v takom zlom stave, že neriskovali robiť úkon navyše. Žiadne SONO po operávii, žiadne CT, len záznam v jej lekárskej dokumentácii, že dieťa nemá uvedené kde sa nachádza apendix. Čiže zase sa musím pustiť do boja, aby som si vybojovala ďalšie vyšetrenie, lebo to nie je potrebné. Týmto som vás nechcela vystrašiť, len upozorniť nikdy sa nedajte odbiť vetou to bude v poriadku, ste zbytočne precitlivelá. Ak ide o Vaše dieťa musíte bojovať ako dračice. My sme to stihli v poslednej minúte, ale nikdy by som si to neodpustila, keby sa malej niečo stalo. Apropo pani primárka od operácie neprišla malú ani pozrieť, ani sa ospravedlniť a to už nehovorím o otrasnom prístupe sestričiek na detskom odd. v BB. A to som si s nimi za tie dva roky užila až až.

gondulka
17. mar 2014

@csina Aj moj syn mal taketo problemy, liecime sa aj na gastro na alergiu BKM, caste bolesti brucha hlavne pri vypraznovani, nakoniec nam vzala krv a aj stolicu na helico a nic, ale kedze bolsti boli stale odoslala nas na detske gastro do Kosic, kde mu vystikovali z criev vzorku a tam mu az zistili zapal zaludka a samozrejme helicobactera, a predtym sa vobec neukazal ani v krvi ani v stolici, takze najistejsia je biopsia, nasadili mu trojkombinaciu ant. a zatial je po bolestiach. Chcem teda len to povedat ze ani krv ani stolica niekedy nic neukaze a predsa je tam a robi šarapatu.

adimoja
26. apr 2014

@gondulka
@csina
@livila ahojte .. práve som objavila tento váš ,rozhovor, akurát máme doma podobný problém .. dcérka sa mi občas sťažuje na bolesť bruška ale kakáme asi 2-3x do týždna čo viem že je u 3,5 r.málo a robíme všetko preto aby to bolo lepšie a dosiahli sme akurát to že jej pri stolici nekrváca ritka .. navyše včera v noci a dnes v noci v takmer tú istú hodinu chytila silné nafukovanie , prtkanie a utekali sme rýchlo na wc, prvá stolica bola veľmi riedka a myslela som že teda ju preženie ale potom už klasická stolica a toto vlastne aj dnes v noci. samozrejme bolesti bruška, ktoré po vyprázdnení po chvílke prešli. dnes ráno kričí že ju bolí bruško .. pripravila som jej razcový čajík, a dnes budeme asi len na dietnej strave .. bojím sa čo to môže byť, nakoľko ja mávam od 6rokov problémy so žalúdkom, pankreasom, ja aj manžel sme už prekonali helica a mám teraz obavy či náhodov to nebude ono .. chystám sa v po k lekárke. cez den ju neprehána ani nič - len teda spomenie tu bolesť bruška, pohotovosť nechcem riešiť aby ju zbytočne nedali do nemocnice - lebo nič dobré na to nepočujem .. tak dúfam že v po sa dozviem viac a hlavne aby sa mojej babule ulavilo .. vaše detičky sa ako cítia? aj beriete od lekárov resp.gastroent.nejaké lieky? ako im robili vyš.na helica? aj hadičkou?? dakujem za odpovede ..

gondulka
26. apr 2014

@adimoja Nas syn sa liecil 4 roky na alergiu BKM teda kravskeho mlieka, nakolko ho stale bolelo brusko aj pri diete bez mliecnej co mi neslo do hlavy, a stolice mal take kasovite, nestravene jedlo, robila nam na gastre odber stolice aj krvi na helico ale stale boli v poriadku, az ma to po 3 rokoch bolesti bruska prestalo bavit a sama som sa pytala s malym na vysetrenie pomocou hadicky na biopsiu v zaludku do Kosic, kde nam prisli po 3 tyzdnoch vysledky ze mame helicobaktera, kvasinky, nasadila mu troj kombinaciu liekov a potom teda zazrak zatial mame svety pokoj, zrazu nam aj teraz na kontrole na gastre povedala pani Mudr, ze uz moze mlieko aj mliecne vyrobky a to bez akeho kolvek vysetrenia krvi co som ostala paf, ona nas zrejme 4 roky liecila na alergiu BKM a nakoniec z toho vysiel helicobakter, ale to samozrejme neprizna nasa pani Mudr.

csina
26. apr 2014

@adimoja ahoj, tak to urobis dobre, ak skonzultujes s dr. u nas v rodine tiez predispozicie mame na kadeäo.,nam zatial len z krvi a sonom vysetrovali.. a stolice.. min tyzden sme boli na kontrolny odber, lebo sa Timke opat pohorsilo... na konci maja mame termin, tak uvidime.. nam zatial lieky nedalg, mame nasgaddenu len histaminovu dietu.. ale odsledovane mam, ze ak to na nu pride, ze je napr.oslabena chosobou, tak nepomaha nic na svete.. postupne to samo odznieva a potom zas..

livila
autor
4. máj 2014

@adimoja ahojky, az teraz som si vsimla prispevok. Moja dcerka nemala nejako problemy s travenim, napr so stolicou. Ona bola od malicka taky slaby jedak. Ked mi na obed zjedla par lyzic polievky, tak som skakala tri metre do vysky 🙂 A ked uz vedela rozpravat, tak sa stazovala na bolesti bruska. Furt som to riesila, menila jedalnicek, nie zeby nebol pestry ale bola som z toho taka nestastna, ze som ho obmienala stale. Chodila k lekarke na gastro, kde jej robili utz bruska, vytery, vysetrenia z krvi, lebo tiez mame v rodine helicobaktera, ale nastastie sa to nepotvrdilo. A cuduj sa svete, ked som to vsetko prestala riesit, prestala do nech doslova stale pchat nejake jedlo a upozornovaj ju na to, tak to prestalo. Klopem na hlavu a musim napisat ze si uz ani napamatam, kedy naposledy bolest bruska spomenula. Proste neriesim. Kedze vsetky vysledky ma ok, tak uz nikam nechodime. Beriem to tak, chces papat, papaj na co mas chut a ked nie, tak nejes, zje neskor. Ale stale ma obdobia ze niekedy zje viac ako ja a niekedy papa ako maly skrecok 🙂 Je sikovna, pohybovo zdatna, sice chuda, ale nebyva mi vobec chora, ani nachladena. Tak si myslim, ze z toho "vyrastla" chvalabohu... Nech sa ti dari a nech to cim skor dcerke prejde, viem co prezivas, presla som si tym... Drzte sa babule 🙂