Bolesť pri pupku u 2-ročnej dcéry

17. aug 2024

Ahojte dcera ( 2 roky ) mala vo februári mononukleózu, krátko po tom začala hovoriť že boli pupok. Nevie ešte tak presne povedať kde boli. Boli sme na sone pečene a sleziny to je v poriadku. Mala vyšetrovaný moč, stolicu aj krv to tiež v poriadku. Najprv som si myslela že si vymýšľa ale vidím že sa tak bolestivo skrči a keď sa opýtam čo sa stalo povie že boli pupok. Nemáte s tým skúsenosti prosím niekto ? Ďakujem 🙏

xlucia
17. aug 2024

cast okolo pupku je zaludok. je dost mozne ze ma tazobu alebo nieco podobne. co jedla?

autor
17. aug 2024

@xlucia je jedno čo je, povie to aj keď nezje vela. Skúšala som aj vysadiť mliečne. Dávam jej voľne nohavice lebo aj to ma napadlo či ju proste len netlačia.
Bolesť trvá pár sekúnd potom je zas veselá. Nerozumiem tomu

lonely66
17. aug 2024

@xlucia časť okolo pupku je žalúdok? to vážne? nie náhodou črevá?
autorka - bolesť okolo pupku môže znamenať napríklad aj problém s pankreasom alebo slepým črevom. ale slepák by asi nebolel tak dlho. nemôže mať dieťa nejakú intoleranciu? skúšali ho vyšetriť na rôzne alergie či inolerancie?

marcellka32
17. aug 2024

Môže byť slepé črevo..pýtať sa na CT vyšetrenie

autor
17. aug 2024

@lonely66 čakáme ešte na výsledky ohľadom intolerancie na laktozu a lepok ale myslím si že to bude v poriadku lebo tie mala robené rok dozadu cca.
Teraz som akurát čítala o slepaku ale že by ten bolel toľko mesiacov neviem.

autor
17. aug 2024

@marcellka32 a slepé črevo vyšetria jedine pomocou CT?

mucuinka
17. aug 2024

Nam sa to takto tahalo skoro rok po salmonele. Nekonecne. Prichadzalo a odchadzalo. Nikdy nic nezistili, iba to, ze ma stale akoby reaktivne uzliny v brusku, ktore su zvacsene a mozu taketo bolesti sposobovat tym, ze napr utlacia crievka pri traveni. Vzdy ked je maly chory, boli ho pod pupkom a okolo

autor
17. aug 2024

@mucuinka ďakujem, uzliny dr ani nespomenul vôbec. Budem sa nato pýtať 🙏 je veselá, živá a veľmi jej chuti jesť ale znepokojuje ma to.

lonely66
17. aug 2024

autorka, moja dcéra mala z ničoho nič intoleranciu na kravské mlieko. lekárka mi vtedy povedala (dieťa malo asi 8 rokov), že existujú krátkodobé intolerancie, že aby sme vynechali mliečko tak na 2-3 týždne a potom postupne, pomaly zaradili do jedálnička. a tak aj bolo. normálne pri opakovaných odberoch krvi to už bolo OK. tiež ju bolievalo brucho a občas ju prehnalo. dovtedy som netušila, že môže ísť aj o dočasnú intoleranciu.

slepé črevo, ak by šlo o chronické zápaly, to asi nezistia, jedine, ak by bol akútny. vyskočilo by crp, ale to by aj hnačkovala pravdepodobne, zvracala, atď...

marcellka32
17. aug 2024

@lonely66 dcéra je momentálne týždeň po operácii slepého čreva, začali to takto štvrtok pred týždňom: ráno bolesti z ničoho nič po raňajkách, neustupovali, pridala sa horúčka, žiadne hnačky, grcacky...nurofen, buscopan, nezaberalo...na urgente po vyšetrení sono, RTG a CT okamžita operacia-akutny zápal slepého čreva...takže aj takto môže byť
Autorka: choďte na urgent do nemocnice, brucho netreba podceňovať

mucuinka
17. aug 2024

Ked som tvoj prispevok citala, bolo to ako u nas. Nam na to prisli na sone. Tiez sme uz nevedeli ani my ani lekarka. Ci slepak, ci intolerancien, ci nieco s inymi organmi v brusku, ci len neschopnost travit a prijimat ziviny, lebo syn je velmi drobny. Odvtedy robene sono viackrat a stale to tak ma. Viaceri lekari povedali, ze u deti je to dost caste (a napr. mononukleoza je zaberak na organizmus, rovnako ako nasa tazka salmonella) a vie to byt celkom bolestive. Tak drzim palce

lonely66
17. aug 2024

@marcellka32 ale autorka uvádza, že to trvá od februára

marcellka32
17. aug 2024

@lonely66 no môže byť..slepak neboli len 1 deň z ničoho nič
Ja som ani netušila kde presne je
Môže to byť aj žlčník

lonely66
17. aug 2024

@marcellka32 akútny zápal nebolí 6 mesiacov.

marcellka32
17. aug 2024

@lonely66 každý to má inak ;)

lonely66
17. aug 2024

@marcellka32 tak ak si myslíš, že akútny zápal slepého čreva môže trvať 6 mesiacov, tak potom sa asi naozaj s tebou nemám o čom baviť 🙂

pininka1
18. aug 2024

@lonely66 akútny nie, ale chronicky ano. Mňa slepak bolel 6 rokov a myslela som si stále že je to žlčník, až keď to prišlo a poriadne. A keďže som ho mala úplne hore pod pečeňou, tak ma to vôbec nebolelo v dolnej časti brucha ako sa väčšinou tvrdí že to má bolieť.

marcellka32
18. aug 2024

@lonely66 a ty si lekár alebo čo? Samozrejme že môže bolieť 6 mesiacov, nie v kuse ale na etapy...
Info mám od lekára, nebudem tvrdit len tak niečo z hlavy

lonely66
18. aug 2024

@pininka1 ja viem, že chronický áno. sama ním trpím. pozri si moje komentáre vyššie. písala som o akútnom. ty si mala slepák hore pod pečeňou? to nemyslíš vážne...
@marcellka32 nepotrebujem byť lekár na to, aby som tvrdila a vedela, že mám pravdu, čo slovo "akútny" znamená. akútny zápal slepého čreva trvá nanajvýš 2-4 dni a človek ide väčšinou ihneď "pod nôž"

lonely66
18. aug 2024

autorka, aby sme ťa tu nevystresovali úplne.... treba to iste riešiť, ak vidíš na dieťati, že z ničoho nič sa pokrčí bolesťou.

môžu to byť uzlinky, ako písala komentujúca vyššie,

ešte mi napadlo svalstvo, teraz tomu neviem prísť presne na názov, mne to lekár vysvetľoval, ale používal také výrazy, že až 😀 laicky povedané, človek môže mať v svalstve istú vec nevyvinutú (nie v celom tele, len v nejakej časti) a vtedy, keď sa napríklad pokrčí a vystrie, tie svaly práve kvôli tomu, že im tam chýba taká "trecia plôška", sa o seba obtrú a človek to pocíti ako prudšiu bolesť. nie je to nebezpečné ani smrteľné, len bolestivé a nepríjemné. ja toto mávam pod rebrami a niekedy, keď sa obúvam a idem sa vystrieť, tak to pocítim, akoby mi niekto prstom natiahol a brnkol svalom. fakt odporné...

padla tu myšlienka podráždeného alebo chronicky zapáleného slepého čreva, čo tiež vzhľadom na prekonanú mononukleózu pripadá do úvahy, hoci mne osobne to na to nesedí podľa toho, ako si ty tu opísala tú bolesť.

no a tie intolerancie, keby tak vzali na všetko možné, na čo sa dá... ale zase - to by bolo viazané skôr na potravu dieťaťa, nie na jeho pohyb.

píšeš: "ale vidím že sa tak bolestivo skrči, Bolesť trvá pár sekúnd potom je zas veselá.... " - to asi skôr tie uzlinky alebo svalstvo. choďte k lekárke pre jej názor, prípadne možno ešte urobí nejaké vyšetrenia. iste urobíš najlepšie, ak to ešte podrobne prediskutuješ s lekárkou.

ankare
18. aug 2024

Z okolia mám skúsenosť, že sa takto zvyknú intolerancie prejavovat.

pininka1
18. aug 2024

@lonely66 áno, mala som ho na najhoršom mieste, to mi povedal chirurg,ktorí ma operoval, otvorili ma a nič museli ísť vyššie a tam ho našli, miesto par cm jazvy ju mam 12cm, operovali ma vyše 2 hodín, čo moju sestru pol hodiny a ešte mi dali silnú narkozu a nevedeli ma prebrať. Takže moje zážitky so slepakom sú vskutku zaujímavé.

marcellka32
18. aug 2024

@lonely66 píšem, že mám info od lekára, ale ty si ideš svoje, už ma prosím neoznacuj, pekný deň

autor
18. aug 2024

Baby ďakujem vám pekne určite pôjdeme znovu k dr a budem to riešiť ❤️