Boľavé bruško u 4-týždňového bábätka

really8
15. máj 2024

Ahojte, mam doma 4t mrnusa, trapi ho celkom brusko. Od prveho dna kojim sj dokrmujem Nutrilonom. Cize mlieka miesam. Davam kvapky espumisan do kazdeho prikrmu, cvicim mu s nohami, davam na brusko.
Vykadit sa po boji vykadi, aj vyprdi ale niekedy sa s tym morduje aj 2 hodiny a tak by som mu to chcela ulahcit. Doktorka odporucila baby calm, ale ten mi pride slabsi ako espumisan.
Mate prosim nejake tipy co vam pomahalo?
Dakujem

anjelicek26
15. máj 2024

Cas... to travenie je proste nezrele... moj ma teraz 9 tyzdnov a zacina sa to lepsit... robis vsetko, co sa da...

anavixy
15. máj 2024

Baby calm nemoze byt slabsi ako espimisan, pretoze su to dve uplne odlisne veci. Ak, tak sa maju/mozu davat spolu, kombinovat, nie davat jedno alebo druhe. Espumisan obsahuje simetikon, ten je na plynatost, nafukovanie, simetikon obsahuje okrem espumisanu napr. aj SabSimplex, Balonix med, mozes vyskusat aj tie zamenit (niekto vravi ze espumisan nepomohol, ale pomol iny liek s tou istou ucinnou latkou). Baby calm su kvapky s vytazkami rastlin, ja som ich kupila, otvorila a nedala, lebo su priserne silne, aromaticke, nevedela som si predstavit take nieco nakvapkat dietatu do ust. Pri nich pozor na to, ze mozu problemy dietata aj zhorsit (podoben alo feniklovy caj a podobne), treba si to odsledovat. Mamicky si ho zvyknu chvalit… dalsia moznost je dat (opat je mozne kombinovat s vyssie spomenutymi) kvapky ColiPrec, ktore obsahuju enzym laktazu a su urcene na prechodnu laktozovu intoleranciu, ktorou malicke babatka casto trpia (vyrastu z toho, aspon vacsinou). Posledna, podla mna najdolezitejsia, moznost je zapracovat na tom aby ste presli na plnohodnotne dojcenie, odporucam zavolat ai domov laktacnu konzultantku z institutu pre podporu dojcenia (nie laktacnu poradkynu z mamily) a skusit poriesit preco a ci vobec je dokrm potrebny. Pokial potrebny je a bude, tak mozete skusit zmenit mlieko za inu znacku. Ak ani to nepomoze, tak bohuzial pomoze len cas…
Na bolave brusko su vyborne nahrievacie vankusiky naplnene kostkami/zrnieckami, daju sa kupit v DMke a na pomoc s vyprazdnovanim capiky Lecicarbon (funguju tak ze sa v konecniku rozpustia a vytvoria plyn, ktory konecnik podrazdi a tak aktivuje vyprazdnovaci reflex. Pomaha aj docjit tak, ze ma dieta jednu nozku (tu co na hore) skrcenu, tam sa zasa vyuziva gastrokolicky reflex a to ze so skrcenou nozkou to ide lahsie.

fion22
15. máj 2024

@really8 veru aj nám Dr pri prvej vravela, že tráviaca sústava nie je hneď ready, potrebuje sa rozbehnúť a to chce čas, môže pri niektorých babätkách trvať aj tie 4t, nám odporučila Dr dávať Bio Gaiu probiotiká, alebo polku sáčku tých Panda. Baby calm neviem, mne to príde dosť silné na tak malé bábo, my to dávame napr našej 2r keď ju v noci bolí bruško, A tak ako ty sme zo začiatku dokrmovali UM, a potom sme prešli len na kojenie- a problémy prestali. Ešte sme mali neskôr také rascové čipky na vyprdkanie do zadočku pre bábätká, neboli to homoe, ale si ich lekáreň sama vyrábala, a ešte sme večer bruško masírovali takým voňavým gélikom z lekárne, myslím ten hrial bruško.

really8
autor
15. máj 2024

@anavixy
@fion22
Musim dokrmovat umelym. Nemam dost mlieka. Ked vazim je to nejakch 60ml a to mu nestaci. Viac nedostanem zo seba. Mam este druheho prcka do dvoch rokov takze si nemozem dovolit kojit pol hodinu kazdu hodinu. Je to moje druhe dieta takze viem ze na svoje mlieko sa spoliehat nemozem☹️

xxemma
15. máj 2024

@really8 pises, ze mas nutrilon, davas obycajny ci HA?

anavixy
15. máj 2024

@really8 tak to ano, dojcenie bez dokrmovania casto vyzaduje dlhe a hlavne caste dojcenie, pokial to nemozes robit, tak samozrejm

really8
autor
15. máj 2024

@xxemma obycajny

xxemma
15. máj 2024

@really8 ja som tiez kojila aj prikrmovala, HA ma uz ciastocne nastiepenu bielkovinu, tak by malo byt lepsie stravitelne.

really8
autor
16. máj 2024

@xxemma ja uz zvazujem ze kojit prestanem☹️ nech tie mlieka nemiesam

anavixy
16. máj 2024

Skoncit s dojcenim je zbytocne, AK, tak problem skor robi to UM. Miesanie mm a um je uplne v poriadku a nema to ziaden vplyv na bolest bruska (stale je to mlieko a mlieko, nie majonezovy salat a pomarancovy dzus, chapes..). Prestat dojcit je uplne opacne nez co by si mala urobit, resp. mohla urobit, ale samozrejme je to tvoja vec, ak je ti pohodlnejsie krmit um a dojcit nechces, tak to pokoje urob. Ale iste necakaj ze bolesto prestanu, to urcite nie. HA mlieko tiez nemusi problem vyriesit, to sa dava pri alergii, bud skuste comfort alebo anti colics (neviem ako sa presne vola to od nutrilonu), alebo uplne zmen znacku mlieka, ak chces experimentovat s mliekom, niekedy to naozaj pomoze, inokedy nie.

bubik6x
16. máj 2024

@really8 ja som mojej dcérke masírovala každý večer bruško s olejčekmi, vtedy som si nechala poradiť od predavačky, bol to tuším harmancekovy a tymianovy ale nie som si istá, každý večer pár kvapiek a masírovať, niektoré dni bolo lepšie a niektoré nie až tak super ale pomáhalo to, ja som skúšala predtým asi všetky antikolikove sirupy, kvapky, mlieka....a nič nepomáhalo až to masírovanie olejčekmi + večerná kúpeľ, tie dni som mala najradšej lebo som nevstavala každú pol hodinu v noci ale len raz max dvakrát za noc, ale mlieko pokiaľ máš tak to nemen, alebo môžeš ešte nejaké antikolikove vyskúšať u nás to síce nezabralo ale každé dieťa je iné