Bojím sa, že syn je autista

27. nov 2023

Ahojte. Potrebujem radu, oporu, možno sprdnuť, potvrdiť- vyvrátiť. Mám syna ma 13m, uz dlhšie si myslím (teda vŕta mi to v hlave) že by mohol mať autizmus aj keď viem že v tomto veku sa to ešte nedá diagnostikovať. Proste na meno reaguje, ale takým spôsobom že raz ano raz nie, na zvuky ale reaguje. Jeho jedenie jw také že hlúposti by zjedol ale varené alebo skúsiť sa sám najesť vôbec neexistuje, najradšej by jedol iba jogurt a kašu a pil moje mlieko. Naopak ho musím pochváliť že sa celkom fajn naučil- papa, ako robí pes, mačka, konik, ryba, aký veľký vyrastie, ťapušky…ale posledné dni to ako keby zabudol, spýtam sa ho na to že napríklad ako robí pes? Vždy to pekne vedel teraz ignor totalny, zabľaboce niečo odveci…zvykne sa zahrať aj sám a keby ho nechám hra sa sám sj dosť dlhu dobu, stále nechodí ale to je normálne…neukazuje prstom ze kde je mama, tata, v knižke ale ukáže ze aké zvieratko chce pocut atd…neviem vždy keď sa mi niečo ,,nezdá” pozriem internet a všade len - autizmus..prosím vás povedzte že blúznim alebo čo lebo normálne mám z toho strach že by bol naozaj autista…

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hendikep
27. nov 2023

presne som chcela povedat, prefackaj sa … ani len jeden znak … ked teda na tie ostatne veci v knihe prstom ukazuje … je to dieta nie cvicena opica cize ho uz asi nebavi plnit Tvoje pokyny a dookola ukazovat kde je mama a tata 🤦🏼‍♀️ ach zeny

tamvtme
27. nov 2023

Ano, bluznis.....:D a ked uz napisali predomnou, tak sa pridam - daj si facku :D prepac :D

svokrinjazykmonika
27. nov 2023

Úplne normálne dieťa. Ja to nechápem túto novú módu všetkým deťom len autizmus pripisovať. Nie je dňa čo sa to tu nerieši. Je normálne že keď sa deti niečo naučia tak ich to po čase prestane baviť. Aj moja asi dva mesiace netlieskala ani nekývala a teraz si na to zase spomenula a nič nerobíme, iba tlieskame celý deň.

avakona
27. nov 2023

To je teraz moderné diagnostikovať svojmu dieťaťu autizmus? Pýtam sa, lebo mám prvé dieta, má skoro 3 mesiace, tak nech viem čo je in😃 príp. kedy začať so samo-diagnostikou😃🤦‍♀️

autor
27. nov 2023

Ďakujem zeny, asi som fakt potrebovala toto počuť že mi len šibe, je to naše prvé dieťa, byvame ďaleko od rodičov, nemám v okolí malé deti čiže mi nemá kto pomôcť poradiť čo je / nie je normálne tak sa často obratim na internet a tam mi bohužiaľ vyskakuju aj tieto diagnostiky 🤦🏽‍♀️

deti95060810
27. nov 2023

v jedom sa mýliš - autizmus už vedia diagnostikovať vo veku 6 m - v zahraničí , na sk v roku dieťaťa...
https://www.sposaturiec.sk/co-je-autizmus/ - tam ďálej nájdeš varovné signály autizmu... pozri a keď sa ti niečo nebude zdať vyhľadaj pomoc odborníkov.
čím skôr - tým lepšie...

avonladyba
27. nov 2023

A zo seba strach nemáš? Že ty by si mohla mať nejakú diagnózu? To skôr. Vieš ako mladé je mladé, ale ty už starneš.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzitko74
27. nov 2023

Prosím ťa, nedávaj si facku. Užívaj si svoje dieťatko také aké je, nehľadaj problémy tam kde nie sú, nečítaj na internete príznaky diagnóz. Ak by tvoje dieťa malo autizmus, aj tak to ničím neovplyvníš, takže sa zbytočne netráp.
Podľa mňa autizmus nemá, ale ak by aj mal, nie je to nič, čoho by si sa mala báť.

autor
27. nov 2023

@jj298 za posledných 13 mesiacov som sa naučila najviac za celý život 🙂…ako mám vedieť čo je a čo nie je normálne keď môj syn je po 20 rokoch konečne bábätko v rodine a s deťmi som sa nestretávala? Vy ste asi učena spadla z neba 🙂 len som sa opýtala potrebovala som trošku vhupnút do reality iných mamičiek, otvoriť mi oči ale vaše spávanie je neslušné…dovidenia

autor
27. nov 2023

@zuzitko74 ďakujem ❤️

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzikak
27. nov 2023

@jj298 nebud na nu zla prosim ta. Tak pri prvom dietati niektore matky su presvedcene, ze je vsetko v poriadku a aj je. Niektore maju strach z tychto diagnoz lebo nevedia presne co by to obsahovalo vychovavat taketo dieta a preto ma strach, je uzkostliva. Staci jej povedat "klud zena, tvoje dieta momentalne vyzera zdravo a nemusi vzdy opakovat a robit to co si zmyslis." Chcela len ukludnit.....

adrianap83
27. nov 2023

Prosím ta ❤️ riadne syna dnes pomojkaj a poďakuj v duchu vesmiru/Bohu, komu len chceš, za toľko šťastia. Ale riadne si ho vymojkaj 🙃 a kľud už.

fantaghiro21
27. nov 2023

Je fajn,ze chces pre dieta to najlepsie.To je pochopitelne .
Niekedy je mozno aj na skodu,ze zijeme v dobe,kedy je strasne vela informacii pristupnych cez internet,a clovek si tak vytvori samodiagnostiku seba a okolia...a castokrat mylne.zbytocne sa mozno prehnane pozorujes a aj svoje okolie.treba mat aj v tomto spravnu mieru.

Na jednej strane je to aj fajn,ak naozaj nastava podozrenie ,cim skor sa autizmus podchyti,tym sa da s dietatom pracovat.

Mne sa narodila dcerka,od malicka som vnimala ze je na nej nieco ine.bolo to moje prve dieta ,clovek si pomysli,co ta len moze vediet.Matersky instinkt clovek neobabre.zial,ja som to nevedela pomenovat .nejakym sposobon som sa k tomu dostala ,ked mala 2,5r.Nepamatam si ,kto mi navrhol ist cez diagnostiku autizmu.ani vo svete mi nenapadlo,ze moze nat autizmus.vzdy som si autizmus predstavovala ako dieta buchajuc hlavu o stenu,alebo sa hupajuc v sede.nic som o tom nevedela,az ked som si nezacala citat .
Dnes ma VFA a prave vybavujem pre nu asistentku...

Ziadna psychologicka ani psychitricka ti neurci diagnozu z jedneho posedenia.trva to urcitu dobu....Nikto ti to teraz neurci ci ma alebo nema.
Ak by sme sli podla "tabuliek" ,tvoje dieta javi normalne znaky primerane veku...
Nebudem pisat,ze si mas dat preplesk,...
Venuj sa dietatu,uc,hraj,vzdelavaj.samozrejme ,nie ze budes chciet aby v 13m zacalo dieta citat a chodit na VS.
Chapem tvoje obavy,ale zatial co najviac potrebuje,je tvoja pritomnost .

zuzikak
27. nov 2023

pocuj bud v pohode ako sa len da prosim ta. Chapem, ze o svoje dieta mas strach a pozorujes ho stale. Deti uz od malicka totiz maju vlastnu hlavu a niekedy nebudu robit, to co si chces preverit hoci to davno vedia. Ak by aj diagnozu mal, urcite sa naucis ako s nim fungovat aby sa dietatko rozvijalo co najviac ako sa len da. Momentalne vyzera podla tvojho opisu zdravo. Urcite chodis k pediatricke, takze urcite by ti povedala ak by sa jej nieco nezdalo. Niektore deti zacnu rozpravat resp. opakovat az tesne pred 2. rokom. Chodia niektore tiez neskoro. Drzim palce aby si si z drobcom uzila co najviac peknych dni. Dovyvija sa v mnohych oblastiach uvidis.

autor
27. nov 2023

@zuzikak
@adrianap83 ďakujem ženy❤️

autor
27. nov 2023

@fantaghiro21 ďakujem a vám držím palce 🫶🏼

domiklik
27. nov 2023

Nic si z toho nerob... Niektoré ženy majú potrebu sa chodiť odbavovat do týchto autistickych tém. chýba tu niekoľko profilov, ale ešte asi nezaregistrovali tému... K veci, tvoj malý v 13 mesiacoch vie viac ako môj v 2 rokoch... V 2 rokoch a 2 mesiacoch však urobil behom týždňa taky progres, ze som len oči otvarala... začal sam jesť, pit, odplienkoval sa a osvojil si asi 60 slov. Všetko behom týždňa, takže nestresuj, deti sa vyvíjajú, občas sa im nechce 🙂

2006_1211
27. nov 2023

Tak toto je veľmi skoro.. Môj nevlastný brat nevedel do 4tich rokov rozprávať a potom vedel len niečo po anglicky nikto mu nič nerozumel a tiez nevedel poriadne vysloviť a terza ma sedem chodí do školy má tam asistentku je to s nim ťažké nikto sa ho nemôže ani dotknúť a školu nemá moc v láske, ma vlastný systém a keď sa naruší tak je zle. Berie veci veľmi doslova.. U takého malého dieťaťa sa nedá nič takéto povedať jemu do 3 rokov nič nepotvrdili potom ze to vyzerá na autizmus ale celkovo mu to potvrdili až keď mal 5

hedviga2
27. nov 2023

Matere čo stale čítajú na nete, robia z 12 mesačného anjelika autistu😥

stanielka17
27. nov 2023

Teda je…uplne normalny?

minenkak
27. nov 2023

Tu je pomalý každé dieťa autista,chudatka tie deti, ešte že som mala dieťa, keď boli deti ešte deťmi a nemuseli už v roku vedieť všetko

annm81
27. nov 2023

@avakona Áno, je to mega moderné. Ja som sa dozvedela od kamarátiek, že môj syn je stopro autista, lebo je dobrý v matematike... a o dcére som začula, či sa nebojím autizmu, lebo rada skladá puzzle ...

adrianap83
27. nov 2023

No nemáš za čo. Si skvela mamka, ktorej záleží, na dieťatku. Ak bude treba, určite to zistíš, vyriešiš. Rieš s pediatričkou, v centrách skorej intervencie, psychologičku nejaku určite najdeš, mozno aj nejaka fyzioterapeutka detska, ktora ma prehľad by ti čo to povedala, no nie tu. Vidíš čo za reakcie...a zbytočne sa nestresuj na nete.

angeli121212
27. nov 2023

Pozri teraz úprimne čo touto samodiagnostikou ktorá je dosť nepresná a hlavne skorá dosiahneš? Nič tvoje dieťa je také aké je nezávisle od nejakej diagnostiky, nik ti dopredu nepovie čo sa stane v budúcnosti ale aj keby náhodou bol tak to nezmeníš, tá diagnostika neslúži na to aby robila rodičov nešťastnými ale aby sa naučili pracovať so svojim drobcom a aby im to kus uľahčilo život a život toho dieťaťa. Skús sa na to celé pozerať kus takto a upokoj sa a hlavne ber s obrovskou rezervou to čo je popísané na internete

fantaghiro21
27. nov 2023

@annm81 moderne?
Hm.Potom aj intolerancia laktozy,celiakia ,abkm ,HIT su moderne,kedze tym trpi pomaly kazdy druhy clovek....S tym rozdielom,ze je pri vyssie spomenutych chorobach dokazatelne potvrdenie z krvi ci biopsie,pri psychiatrickych chorobach je to o nieco narocnejsie.Je vacsi pristup k informaciam,
Veda,vyskum,medicina pokrocila.preto je aj vyssi podiel chorych .
To plati aj u psychiatrickych pacientoch.Autistoch.
Je fakt,ze mozno niektori hladaju problem tam,kde nie je.ale vediet o tejto problematike je lepsie,ako sa v neskorom stadiu za hlavu chytat, a nevediet s dietatom ci pubertiakom pracovat...
Na jednej strane tu su niektori zdeseni,ze rodicia robia z ratolesti psychiatrickych pacientov...(autorkino dieta je zatial podla vsetkeho uplne OK)ale potom su tu ludia zdeseni, ze tu mame vrazdy, kedy deti vyvrazdia rodinu, vnucky napadaju babky,skace sa zo striech a podobne....( a to mozno stacilo byt trosku viac vnimavi -hlavne myslim zo vseobecneho hladiska,nie posledne pripady ,ktore pocut zo vsetkych sprav )

Ako pokrocila veda ,medicina,aj blba doba "pokrocila" zlym smerom.blba doba a vplyva to aj na psychiku....

annm81
27. nov 2023

@fantaghiro21 Áno, v kontexte v akom sa to pýta autorka a v akom bolo mojím deťom "diagnostikované" ,že sú autisti (ergo vidieť autistu úplne všade) to moderné je.