ahojte, máme predčasne narodenú dcéru v 32.tt
Má diagnozu PVL a centrálnu hypertoniu.
Cvicime od 8.týždna Vojtu 2x týždenne +doma 3x reflexne plazenie.
Rozhodla som sa vyskušať aj iné metody.
Rhb sestriča povedala,že môžme,ale až ked nás upozorní na to, podla nej ešte máme čas do 1 roka. Neurolog však poradil,aby sme vyskušali aj iné možnosti.
Je tu niekto kto kombinoval Vojtu s Bobathom? Nebude dieta zmätená?
Ďakujem.
cvičenie vojtovky na Sk stojí za figu....😨 My sme cvičili rok v Mt bez akéhokoľvek úspechu....Odporučili nám Olomouc. Tam najskôr chceli, aby sme im ukázali ako cvičíme....keď to videli, len sa chytali za hlavu, že to nie je vojtovka, ale trápenie dieťaťa....vraj na sk nevedia cvičiť vojtovku....Ani nie po 3 mesiacoch dcéra sa postavila na nohy....škoda bola toho roka čo sme akože cvičili v Mt....
Boze baby,dakujem.aj ja mam pocit ,ze tu vojtovku robia ako na pase,je tam kopu deti,ani nekontroluje ju,hned zacina tlacit 5-10minut a mozme ist😬
A ked mi minule povedala ze robi to 10rokov a ani nevie ci dobre,tak som skoro vyskocola z okna...a ju odporucali
@deti95060810 tak, tak!!! Aj my sme začali na SK ale hneď sme objednali aj konzultáciu v olomouci. A potom sme chodili už len tam. Dcéra je hypotonicka a nám vojtovka veľmi pomohla. Som presvedčená, ze v Olomouci sú veľmi skúsení a nedávajú cvičiť dôjdu, keď netreba. My sme cvičil i do samostat.chodze, čo bolo v 15,5mes. Až potom sme prešli na bobatha, co sa snazime cvicit doteraz. Vojtovka nielen cvici telo ale napomaha aj obnove resp.znovuvytvoreniu pohyb.drah v mozgu. Ten bohath ani náhodou nie je taký účinný. Ja keby som sa mala ešte raz rozhodnúť, tak znova cvičím vojtu.
Odporúčam Bobath určite, môže sa aj kombinovať ak máte pocit, že pomôže viac - nám sa to neosvedčilo, výsledky žiadne z toho...pri periventrikularnej leukomalacii je najlepšie začať čím skôr a nečakať do roka určite (mám dcérku s DMO aj PVL nar. v 25tt a máme odcvicene až až)
@edita0527 po takejto otázke a odpovedi fyzioterap. by som tam už viac nešla.... narobí viac škody ako osohu...
inak na stránke Corpus Olomouc nájdeš aj kurzy a ich absolventov - aj zo SK, ktorí sú oprávnení robiť - cvičiť vojtovku...pozri ich absolventov, možno nájdeš niekoho aj z bližšia....samozrejme asi si to budeš musieť zaplatiť sama....Aj v Olomouci sme si to platili sami a neľutujeme....
My cvičili obe metódy, najprv súčastne a potom už len Bobatha, nebol problém. Nebolo to síce v SR, ale v HU, ale podľa mňa je to jedno.
@deti95060810 my sme práve tiež cvičili v MT a nemôžem povedať krivého slova, boli sme aj 2x na pobyte a pomohli nám veľmi...myslím, že nikdy cvičenie nebolo odfláknuté, vždy nás fyzio riadne odsledovala ako držím, ako malý spolupracuje, prípadne keď to nešlo zmenila polohu trošku...
@edita0527 Náš malý bol tiež hypertonický /predčasniatko/ a cvičenie sme doplnili ešte o babyplávanie, ktoré nám tiež myslím pekne pomohlo svaly uvoľniť a plus na doma sme si zaobstarali perličku do vane a kúpali takto...
A koľko má teraz drobec? Výsledky u vojtovky nevidno o týždeň, dva, je to na dlhšie...treba byť len dôsledný a vytrvať...makať riadne a cvičiť, cvičiť, cvičiť...je to ťažké ja viem...ale keď človek zbadá prvý pokrok, uvidí, že to malo naozaj zmysel a nakopne ho to ďalej. Ako mňa keď sa malý začal pretáčať /to sme cvičili už 3 mesiace a bolo to zrovna na tom prvom pobyte v MT/...🙂
Pokial ma tvoje babatko vaznejsu diagnozu, osobne odporucam najst si niekoho kvalitneho sukromne. Starne zariadenia su des. Ja som cvicila s mojimi babami vojtovku. Skusila som aj bobath ale na to ti musi chciet dieta spolupracovat, hlavne vo vyssom veku. Moja nikdy nechcela, vzdy to tam prerevala, ani sa jej fyzio nemohla chytit, tak som to vzdala a dotiahla som to s vojtovkou do konca
Dakujem za Vase skusenosti. Moja ma bio 4mesiace korr. 2mesiace. Asi je este skoro povedat nejaky efekt vysledok cvicenia nie? Cvicime od 8.tyzdna, 2x tyzdenne rhb sestricka, ja kazdy den 2-3x reflexne plazenie 1-1minutu po stranach.
Drzi hlavicku na brucho uz davno,dvakrat aj otacala,uSmieva sa,sleduje. Zatial tolko dokaze,.
@edita0527 Je pravda, že vojtovku treba vediet cvičiť. Hlavne fyzioterapeut sa v tom musí vyznať a presne ťa naučiť tie uchopy a čo ako stlačiť. Inak to môže dokonca viac škodiť. My sme chodili k Andrejová Foltynovi v BA, veľký odborník s vojtovkou, vie čo robí a vie nasmerovat a naučiť presne uchopy. Ak sa človek nebojí pýtať, všetko aj vysvetlí ako to celé funguje. Samotná vojtovka je veda, treba fakt poznať telo, nervy a reflexy a potom sa s ňou dá výborne cvičiť a napredovať. Len to je to, že mnohí to nevedia poriadne cvičiť. Ale ak máte hypertonus minimálne masáže by som zvážila. Tie vraj tiež veľmi pomáhajú.
My sme mali hypotoniu a cvicili sme Vojtovku a nic nam to nepomahalo.po 3 mesiacoch sme zacali Bobath a zlepsenie neporovnatelne v priebehu 2 tyzdnov.spatne lutujem ze sme nezacali skor a zbytocne sme stratili cas.to bol ale nas pripad.neviem ako to bude u nas.ja som na rehabilitaciach nic nwpovedala len som uz neprisla.takze sme necvicili sucasne obe.